Kikibombona wrote: ↑16/03/2022 02:46
Piaty wrote: ↑16/03/2022 02:33Eh sad za koju se verziju odluciti: za ovu frisko ponudjenu, za onu o denacifikaciji, za onu da je ovo zbog straha od ulaska Ukrajine u NATO ili za neku sedamnaestu koja ce se uskoro pojaviti
Covjek otvoreno kaze da Ukrajina ima 2 opcije, da je pred njima trenutak odluke
1. Odluka da se udje u NATO i siguran rat sa Rusijom
2. Odustajanje od NATO-a sto bi u periodu od 10-12 godina značilo utapanje u Rusiju
Novinarka pita koja je opcija bolja, na sto on odgovara, opredjeljenje za NATO i rat sa Rusijom, isticuci uvjerenje da ce Ukrajina pobijediti u ratu.
...
Ovo sto gledamo u medijima, kako su svi u cudu i nevjerici, je veslo za neobrazovane i sirotinju, za malog čovjeka sto radi u fabrici. Treba mu objasniti zašto ce sve poskupiti i zašto ce imati poteskoce u narednim godinama, treba mu reci ono sto zeli cuti da mu bude malo lakse.
...
Ovdje su pozicije bile jasne prije 5 ili 10 godina, ko zna. Tacno se znalo šta su crvene linije Ukrajine, Rusije, Amerike i drugih sila.
ova linija argumentacije rusofila je jednaka talibanskoj. Evo objansiću to plastično na jednom primjeru kako funkcionira ovaj talibansko-rusofilski svijet i njihova logika.
Znači vako to ide: mi kažemo zabranjena je kratka suknja. Obuče žensko kratku suknju (uzrok) i mi je "opravdano" silujemo (posljedica). Dakle, sama je kriva što nije slušala i radila šta joj mi kažemo.
Nadam se da je sada svima jasno da, opet ponavljam, ovo nije rat za Ukrajinu već rat civilizacijskih obrazaca, jednog slobodarskog i drugog tiranskog. Ovo je rat za slobodu svakog pojedinca i ovdje nema neutralnih. Samo likovi u kojima čuči frustrirani Ilija Čvorović, prestrašen od diverziteta svijeta i slobode koju uživa, izgubljen u vremenu i prostoru jer ne zna šta će od sebe, a istovremeno željan čvrste ruke koja će mu svaki dan reći šta je danas crno a šta bijelo, mogu priželjkivati pobjedu Mordora.
Slava Ukraini!