Republika Turska
- HarTar
- HarTar
#33128 Re: Republika Turska
"Motor tenka Altay došao je iz Južne Koreje."
“Sistemi napajanja motora su trenutno u fazi testiranja.
Radujemo se Maju. Vidjet ćemo prototip s tim motorom."
- HarTar
#33129 Re: Republika Turska

- Edin H.
- HarTar
- Bosanac sa dna kace
#33132 Re: Republika Turska
Kvalitet interneta u Turskoj srozan skroz.
Još ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je BHtelecom internet u BiH neuporedivo brži od Turktelekoma...
Spaj'o sam se i na Wi-Fi i preko mobilnih podatak ali džabe sporo...Preko eduroam mreže kad se spojim stalno prekida ne može se obaviti poziv preko w.appa kako treba, da ne pominjem viber koji jedva fercera u Turskoj...
Na telefonu redovno pokazuje 4G, al džabe...
Još ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je BHtelecom internet u BiH neuporedivo brži od Turktelekoma...
Spaj'o sam se i na Wi-Fi i preko mobilnih podatak ali džabe sporo...Preko eduroam mreže kad se spojim stalno prekida ne može se obaviti poziv preko w.appa kako treba, da ne pominjem viber koji jedva fercera u Turskoj...
- Bosanac sa dna kace
#33133 Re: Republika Turska
Što se tiče turizma, mislim da će se brzo prešalatati na europljane tj. Britance i Nijemce koji uz zaljevkse Arape troše najviše.Sarajmen wrote: ↑11/03/2022 08:16Jasna mi je i turska uloga posrednika u pregovorima Rusije i Ukrajine, ako Bog da i dogovoru o postizanju rješenja za nastavljenu rusku agresiju na Ukrajinu. Mir i stabilnost su prioritet za pametne tj mudre lidere, naročito u vremenima kada gori susjedova kuća. A uturskom okruženju se upravo to dešava.
Ne kod nas, iako smo i samo zabrinuti na šta sve može da izađe iz započetih procesa.
Godinama takođe postoji i jedan tihi bojkot turskog turizma u Njemačkoj zbog Erdoana. Mislim da će se uz tursku podršku Ukrajini i saradnjom sa NATO-om ipak doći do toga da se u privredi nadomjesti nedostatak ruskih turista, i da će Nijemci manje bojkotovati turski turizam...
- HarTar
#33134 Re: Republika Turska
I ja sam to primjetio, meni Viber nije nikako mogao, zvao kući preko Facebook-a... Šta je konkretno razlog lošeg interneta u Turskoj?Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/03/2022 13:30 Kvalitet interneta u Turskoj srozan skroz.
- Bosanac sa dna kace
#33135 Re: Republika Turska
Viber u Turskoj meni nikad nije fercer'o kako treba, poruke nekad dobijem nakon dan dva, pozive redovno prekida...Mislim da oni namjerno ometaju viber preko svih operatera jer cini mi se da je prodan nekoj firmi u Izraelu...HarTar wrote: ↑16/03/2022 14:44I ja sam to primjetio, meni Viber nije nikako mogao, zvao kući preko Facebook-a... Šta je konkretno razlog lošeg interneta u Turskoj?Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/03/2022 13:30 Kvalitet interneta u Turskoj srozan skroz.
Zaista ne znam sta je razlo da je internet dosta slabiji...mozda neko ko je strucan to moze pojasniti...naovdno su po Istanbulu na vecini mjesta razveli fiber optiku...I kad se preko mobitela napravi obicni poziv osjete se kao neke smetnje...da li je previse ljudi na toj fiber optici, ili nisu nista promijenili a zahtjevi telefona novih generacija preveliki...ne znam vise... Turci mi stalno govore kao Turska ima najsporiji internet u Europi...ja bio ubijedjen da BiH ima najsporiji internet na planeti....
- xoklix
#33136 Re: Republika Turska
Za novu godinu bio u Istanbulu i net je fercerao perfektno.
4.5G vodafone mislim... Na aerodromu kupio karticu.
4.5G vodafone mislim... Na aerodromu kupio karticu.
- Bosanac sa dna kace
#33137 Re: Republika Turska
to je ona turisticka, pa se cini mise iskljuci nakon 6 mjeseci, nesto tako...
moguce je da su te za turiste malo bolje...
a inace postojale su, a mislim d ai danas postoje, razlike u kvalitetu operatera, Vodafone je neka sredina bio godinama, Turkcell je bio najbolji i najskuplji, najjeftinija je bila Avea kasnije Turktelekom ali i najlosija mreza.
Avea/Turktelekom tek od skora nekad recimo ima mrezu u vecini metroa, ranije ni na samom ulazu nije bilo signala, kamoli da ga bude unutar u vagonu...ja sam na Avei/Turktelekomu
- xoklix
#33138 Re: Republika Turska
Jeste, 30 giga oko 30e bilo i nakon 2 mjeseca te isključe ako nisi državljanin Turkiye.Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/03/2022 15:33to je ona turisticka, pa se cini mise iskljuci nakon 6 mjeseci, nesto tako...
moguce je da su te za turiste malo bolje...
a inace postojale su, a mislim d ai danas postoje, razlike u kvalitetu operatera, Vodafone je neka sredina bio godinama, Turkcell je bio najbolji i najskuplji, najjeftinija je bila Avea kasnije Turktelekom ali i najlosija mreza.
Avea/Turktelekom tek od skora nekad recimo ima mrezu u vecini metroa, ranije ni na samom ulazu nije bilo signala, kamoli da ga bude unutar u vagonu...ja sam na Avei/Turktelekomu![]()
- HarTar
#33139 Re: Republika Turska
Mnogo je onih koji se nude da budu posrednici u budućim pregovorima, evo se sada i izraelski premijer Naftali Bennett uključio u tu trku. Međutim, teško da se može naći posrednika kojem obje strane vjeruju, što je sine qua non uspješnih pregovora, kao što vjeruju Erdoğanu. Turska kao niko od igrača (ne računajući Ukrajinu i Rusiju) ima vlastiti sigurnosni interes da se ovaj rat završi što prije...

https://stav.ba/vijest/bojan-budimac-sv ... sijom/8205

-
Alternative777
#33140 Re: Republika Turska
Uspjeh TB-2 diplomatije.

- HarTar
#33141 Re: Republika Turska
Tosyali holding će postati kompanija sa najviše instaliranih solarnih panela na krovu , snage od 140 megavata na ukupnoj površini od 632 hiljade kavdratnih metara.
https://mavifinans.com/tosyali-holdingd ... 7cu6X-3eBI
- @mba
#33142 Re: Republika Turska
HarTar wrote: ↑17/03/2022 00:13 Tosyali holding će postati kompanija sa najviše instaliranih solarnih panela na krovu , snage od 140 megavata na ukupnoj površini od 632 hiljade kavdratnih metara.
![]()
![]()
kakvi su u proizvodnji sa tim solarnim modulima, il je sve iz kine!
- HarTar
#33143 Re: Republika Turska
Zavrsne pripreme za otvaranje mosta Canakkale 1915...
- HarTar
#33144 Re: Republika Turska
Odlični, imaju fabriku za proizvodnju solarnih panela u Ankari. Fabrika je u saradnji sa Kinezima otvorena 2020. godine. https://www.dailysabah.com/business/ene ... g-facility@mba wrote: ↑17/03/2022 08:43HarTar wrote: ↑17/03/2022 00:13 Tosyali holding će postati kompanija sa najviše instaliranih solarnih panela na krovu , snage od 140 megavata na ukupnoj površini od 632 hiljade kavdratnih metara.
![]()
![]()
kakvi su u proizvodnji sa tim solarnim modulima, il je sve iz kine!
Švabe su također otvorili fabriku za proizvodnju panela u Kayseriju. https://balkangreenenergynews.com/germa ... -in-april/
- Bosanac sa dna kace
#33145 Re: Republika Turska
A šta veli Bojan je'l agresija ili specijalna vojna operacija?HarTar wrote: ↑16/03/2022 17:51 Mnogo je onih koji se nude da budu posrednici u budućim pregovorima, evo se sada i izraelski premijer Naftali Bennett uključio u tu trku. Međutim, teško da se može naći posrednika kojem obje strane vjeruju, što je sine qua non uspješnih pregovora, kao što vjeruju Erdoğanu. Turska kao niko od igrača (ne računajući Ukrajinu i Rusiju) ima vlastiti sigurnosni interes da se ovaj rat završi što prije...
![]()
- HarTar
#33146 Re: Republika Turska
Veli ovo: "Sada je očigledno da to nije samo rat između dvije susjedne zemlje, nego se može nabrojati čak četiri (u jednom): rat Amerike protiv Rusije, rat Evrope protiv Rusije, rat Amerike protiv Evrope i najzad rat NATO-a protiv evroazijskih integracija. Naravno, svi ovi nabrojani ratovi su proxy ratovi u kojima će se SAD, EU i NATO boriti do posljednje kapi ukrajinske krvi i gledati da ga što više produže sipajući oružje i dobrovoljce u Ukrajinu."Bosanac sa dna kace wrote: ↑18/03/2022 14:14A šta veli Bojan je'l agresija ili specijalna vojna operacija?HarTar wrote: ↑16/03/2022 17:51 Mnogo je onih koji se nude da budu posrednici u budućim pregovorima, evo se sada i izraelski premijer Naftali Bennett uključio u tu trku. Međutim, teško da se može naći posrednika kojem obje strane vjeruju, što je sine qua non uspješnih pregovora, kao što vjeruju Erdoğanu. Turska kao niko od igrača (ne računajući Ukrajinu i Rusiju) ima vlastiti sigurnosni interes da se ovaj rat završi što prije...
![]()
- Bosanac sa dna kace
#33148 Re: Republika Turska
Od njeg nista drugo nisam ni ocekiv'o...kako god okrenes Ukrajinci su mu tu krivi...ko ga ne zna, skupo ga placa...HarTar wrote: ↑18/03/2022 14:57Veli ovo: "Sada je očigledno da to nije samo rat između dvije susjedne zemlje, nego se može nabrojati čak četiri (u jednom): rat Amerike protiv Rusije, rat Evrope protiv Rusije, rat Amerike protiv Evrope i najzad rat NATO-a protiv evroazijskih integracija. Naravno, svi ovi nabrojani ratovi su proxy ratovi u kojima će se SAD, EU i NATO boriti do posljednje kapi ukrajinske krvi i gledati da ga što više produže sipajući oružje i dobrovoljce u Ukrajinu."
-
Alternative777
#33149 Re: Republika Turska
Amerika je to majstorski odradila.HarTar wrote: ↑18/03/2022 14:57Veli ovo: "Sada je očigledno da to nije samo rat između dvije susjedne zemlje, nego se može nabrojati čak četiri (u jednom): rat Amerike protiv Rusije, rat Evrope protiv Rusije, rat Amerike protiv Evrope i najzad rat NATO-a protiv evroazijskih integracija. Naravno, svi ovi nabrojani ratovi su proxy ratovi u kojima će se SAD, EU i NATO boriti do posljednje kapi ukrajinske krvi i gledati da ga što više produže sipajući oružje i dobrovoljce u Ukrajinu."Bosanac sa dna kace wrote: ↑18/03/2022 14:14
A šta veli Bojan je'l agresija ili specijalna vojna operacija?
Uvukla Europu u rat protiv Rusije, a njoj sankcije Rusiji mnogo više štete zbog povezanosti sa istom.
Utjerala strah od Rusa Europi opet i napravila sebi novo bogato tržište za oružje.
A Ukrajina...
- @mba
#33150 Re: Republika Turska
Zbog rata u Ukrajini kompanije sele poslovanje iz Rusije u Tursku
Međunarodne kompanije, koje su pogođene ruskim ratom protiv Ukrajine, počele su da sele svoja sjedišta iz Rusije u Tursku, smatrajući tu državu “sigurnom lukom regije” i “važnom trgovinskom bazom”.
Konkretno, američke kompanije, koje zauzimaju drugo mjesto u međunarodnim kapitalnim ulaganjima, fokusirale su se na poslovne posjete Turskoj kako bi se upoznale s mogućnostima saradnje i procijenile mogućnosti ulaganja u zemlji.
Prema pisanju agencije Anadolija, izbijanje pandemije i rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine pogodili su niz zapadnih investicionih kompanija koje posluju u Rusiji.
Informacije upućuju na to da je grupa pomenutih kompanija počela da preusmjerava ulaganja iz Rusije u Tursku, uzimajući u obzir mogućnost ulaganja, cijene energije, troškove prevoza i radnu snagu.
Pandemija i izbijanje rusko-ukrajinskog rata uveliko su se odrazili na aktivnosti zapadnih kompanija u Rusiji i njihove investicione planove.
Vodeće svjetske kompanije, koje podržavaju sankcije mnogih zemalja i međunarodnih organizacija nametnutih Rusiji, ili su obustavile svoje poslovanje ili su se povukle s ruskog tržišta i potražile alternative.
Nakon što su zaustavile svoje poslovanje u Rusiji, međunarodne kompanije koje traže sigurno i stabilno okruženje počele su koordinirati svoje poslovanje i ulaganja u regiji preko novih sjedišta koja su otvorena u Turskoj.