Ukrajina

madner

#63676 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 10:40
madner wrote: 14/03/2022 10:29

Uradili su neke stvari super. Neke ne.
Super su postavili neke jedinice, sa britanskom pomocu ali po Ukrainskim idejama. Na pocetku su imali gotovo 1000 operativnih tenkova, sto je impresivno. Ali napravili su dosta malu regularnu vojsku, zato imaju ove probleme sa zatvaranjem pravaca.

TO im je isto tanak, brojem, opremom itd...

Ocito je njihova kalkulacija da ce biti kratak i ostar sukob.
po onom sto sam procitao, oni su veliki broj tih tenkova zapravo prodali? perko 800 sa tog stanja ispravnih je prodato?
plus madnere ne zezaj imaju rusiju na ledjima daj im malo kredita :)
Imaju oni na zalihama oko 5000 tenkova. Ali su u prosle dvije godine digli broj operativnih na blizu 1000. Sada imas smjesnu situaciju da su zarobili Rusi najbolje ukrainske tenkove a Ukrainci najbolje ruske. :D

Dao sam im kredit, samo su napravili svjestan izbor da naprave manji broj dobro obucenih formacija. To super izgleda kada njihova brigada razbije bataljon, ali isto tako ima minuse.
Ako napravis snage za kratak i ostar sukob, zanemaris stvari kao sto je rezerva za iste formacije. Zanemaris ove rezervne brigade koje si zamislio.

Uvijek gledam nas i JNA, njihove najbolje jedinice su bolje opremljene, bolje obucene, spremnije za ofanzivna djelovanja. Ali ova Kersonska oblast je isto tako pola Bosne, pala je od napada 6000 ljudi.
sumirprimus

#63677 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

bub staro gvozdje jel bio?
mada ukrima ne fali ovih tenkova rusi ih snadbijevaju na dnevnoj bazi :D
lajkujMe

#63678 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 14/03/2022 10:43

Ma ovo opste nije tacno. Ukrainci koriste sve sto imaju, ratuju sa 100% kapaciteta. Nista nije povuceno na zapad, sve rezerve su vec tu.

Ovih dana se vode strasne borbe, ali ni jedni ni drugi nisu imali odlucujuce uspjehe. Borbe prsa u prsa, artiljerijska koncentracija koja nije vidjena od Berlina. To sto se linije ne micu previse ne znaci da se ne gine.

JNA je poslje Vukovara odradila svoju najbolju operaciju, koridor. Njima je na glavnom pravcu jednostavno falilo pjesadije.

Sto se tice remonta tu si u pravu, ali tenk koji ispali 500+ granata i predje 2000+ km je obicno odradio svoj posao.

Ok, pokazi mi? Nagledao sam se stotine i stotine snimaka s terena kako Ukrajinskih tako i Ruskih izvora.
Sem mozda 3 ili 4 videa i par slika nisam uopste vidio Ukrajinski MT.
Vidio sam VBR u par navrata, par pojedinacnih unistene Ukrajinske MT.
Najveci gubitak Ukrajine koji je snimljen je u Donbasu neki dan s 3 ili 4 tenka i 2 oklopa na jednom mjestu.

Ali ako imas materijal molim te pokazi nam ,jer volio bih da to vidim.
madner

#63679 Re: Ukrajina

Post by madner »

B3 je najnoviji. :D

Zato su izgubili ovih T-64 BVM na jugu, sada su pod zastavom konfederacije.
agent_zero

#63680 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

meridiyan wrote: 14/03/2022 10:45
Prema preliminarnim podacima, u centru Donjecka, na mjestu pada fragmenata rakete Točka-U, 20 mrtvih i 9 ranjenih.
Spoiler
Show

A jbt...
sumirprimus

#63681 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

i meni izgleda cudno da nema puno snimaka ukr tenkova, ni unistenih ni zarobljenih, a kada se spominje ta cifra koju kao posjeduju.
Naslovnica

#63682 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Ne kontam šta je konkretno poenta ovog "farmanja" ruske tehnike od strane ukrajinskih traktorista?
Ono, odvučeš tenk i napraviš kokošinjac iza štale, šta?
Meni se prije čini da su ovi traktoristi prisilno u službi okupacionih snaga i da im prevlače djelomično onesposobljenu tehniku na zahtjevane lokacije.
zigzag

#63683 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 14/03/2022 10:50
Uvijek gledam nas i JNA, njihove najbolje jedinice su bolje opremljene, bolje obucene, spremnije za ofanzivna djelovanja. Ali ova Kersonska oblast je isto tako pola Bosne, pala je od napada 6000 ljudi.
I sad mašu ukrajinskim zastavicama a pored njih prolaze ( nije baš pored al et) kolone vozila koje prave masakre u Mariupolu. I neko kaže herojski otpor mahanjem zastavicama.
sumirprimus

#63684 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pimp my TIGR M ride :izet:
sumirprimus

#63685 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Naslovnica wrote: 14/03/2022 10:55 Ne kontam šta je konkretno poenta ovog "farmanja" ruske tehnike od strane ukrajinskih traktorista?
Meni se prije čini da su ovi traktoristi prisilno u službi okupacionih snaga i da im prevlače djelomično onesposobljenu tehniku na zahtjevane lokacije.
vuku u kontru, ukr snagama..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#63686 Re: Ukrajina

Post by pici »

"Ne udaramo po gradovima Ukrajine"
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine.
evo ga sami sebe granatiraju...
sumirprimus

#63687 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol:
dovukla zena u skloniste za pse kaze haskija , veterinar pao na g.zcu :lol: :lol:
madner

#63688 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 14/03/2022 10:52

Ma ovo opste nije tacno. Ukrainci koriste sve sto imaju, ratuju sa 100% kapaciteta. Nista nije povuceno na zapad, sve rezerve su vec tu.

Ovih dana se vode strasne borbe, ali ni jedni ni drugi nisu imali odlucujuce uspjehe. Borbe prsa u prsa, artiljerijska koncentracija koja nije vidjena od Berlina. To sto se linije ne micu previse ne znaci da se ne gine.

JNA je poslje Vukovara odradila svoju najbolju operaciju, koridor. Njima je na glavnom pravcu jednostavno falilo pjesadije.

Sto se tice remonta tu si u pravu, ali tenk koji ispali 500+ granata i predje 2000+ km je obicno odradio svoj posao.

Ok, pokazi mi? Nagledao sam se stotine i stotine snimaka s terena kako Ukrajinskih tako i Ruskih izvora.
Najveci gubitak Ukrajine koji je snimljen je u Donbasu neki dan s 3 ili 4 tenka i 2 oklopa na jednom mjestu.

Imam ali stvarno ne bih djelio. Imas 93. mehanizovanu brigadu koja je neki dan izgubila gotovo 30 vozila. Imas kod Kersona slike unistenih konvoja. Od S300 do T-64. Kod Maripolja je Ukrainska brigada izgubila gotovo svu tehniku. Ovo kod Kieva gori zemlja, juce i danas 500 ruskih tenkova nadire sa istoka. Ove brigade sto se brane imaju isto gubitke, nema tu laganih vise pobjeda.
lajkujMe

#63689 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 10:44
lajkujMe wrote: 14/03/2022 10:39
Spoiler
Show
Moralno gledano da, realno ne.
Morate shvatiti da je Rusu puno prihvatljivije baciti takticku Nuklearku na Nato snage ako budu smatrali da su ugrozeni.
Apsolutno sam protiv bilo kakve NATO intervencije, no fly zone znaci da moraju obarati Ruske avione a usput izbjegavati Ruski PVO koji nije za Salu.....
Nato bi sigurno mogao onesposobiti Ruski PVO kroz dvije sedmice zracnih operacija ali to znaci dvije stvari

1. Zracni napadi na PVO sisteme unutar Bjelorusije u Rusije (S400 i S300)
2. Garantovane gubitke avijacije, cak ni F35 ni F22 nisu skroz imuni na PVO, jedan S400 bi mogao lako oboriti F22 ako se isti nadje blize od 60km od baterije.

S tim da je Amerika tu pametna, sem stealth tehnologije imaju gomile i gomile dalekometnih zrak zemlja navodece municije.
Predpostvaljam da imaju silu avio krstarecih dometa 100+ kilometara

Ali opet naglasam, svaki direktni sukob Natoa i Rusije gdje bi Rusi 100% imali teske teske gubitke bi uveliko podigao rizik Nuklearnih taktickih glava protiv Nato postrojni.
Prva bacena otvara pandorinu kutiju poslije prve ide druga ide treca ide 50ta.

Najveca pomoc Natoa bi mogla da bude masivna industrija naoruzanja na koju Rusuja ne moze ni u snovima da parira.

Da je zapad ozbiljan kroz 3 mjeseca mogli bi da vidimo kolone i kolone vozova, kamiona, transportnih aviona koji dostavljaju na desetine hiljada ako ne i stotine hiljada MTa za Ukrajince.

Oklopi, PVO sistemi, vozila, artiljerija, EW vozila i oprema, na stototine srednjih i hiljade malih dronova, na desetine hiljada razno razne navodece municuje od minobacaca do dalekometnih krstarecih i drugih raketa.

Da nema Sankcija protiv Rusije ako uporedimo Nato namjensku i civilnu i Rusku odnos je 20 naprema 1.

Gledajuci vojnu industriju zapada (Amerika, EU, Turska, VB) u BDP premasuje kompletnu Rusku ekonomiju bez sankcija.

Samo je problem da li su zeljni da to urade

vala druze sad moram prvo vidjeti i uvjeriti se da bih povjerovao u sigurnost nekog ruskog pvo sistema. tako su pricali i za bajre i s300 i panzire bukove i ostale oblike pa ih bajre godinama ko patke na zemlji snimaju i skidaju... :D

rusi imaju tu eskaliraj da bi deeskalirao recenicu.
Slazem se s tobom sto se tice Buka, Tora i Pantsira i definitivno oko S300 za koji mislim da je najvece smece od pokazanog.

Ali sta je s S400, taj sistem je na polozajima na granici Bjelorusije u Rusije, zasto isti nisu napadnuti da mi znamo?

Bayro je odlican ali npr nevjerujem da mogu prici S400 koji je dodatno zasticen Bukom i Pantsirom.

Upravo zbog s400 Ukajinska avijacija udara na obode Ruske vojske i lete iskljucivo ground level operacije.

Ako Ukrajincu misle nesto uciniti s svojom avijacijom moraju onesposobiti S400 i S300 u dubini da bi mogli imati sposobnost da udaraju s malo vece visine gdje ih BUK, Tor i Pantsir ne mogu ometati tako lako
sumirprimus

#63690 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

slike od neki dan, u černihivu su ih posteno nalupali iako su kao u okruzenju :D :izet:
sumirprimus

#63691 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici wrote: 14/03/2022 10:57
"Ne udaramo po gradovima Ukrajine"
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine.
evo ga sami sebe granatiraju...
ono nije udaranje ono je ravnanje :-)
lajkujMe

#63692 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 14/03/2022 10:59

Spoiler
Show

Imam ali stvarno ne bih djelio. Imas 93. mehanizovanu brigadu koja je neki dan izgubila gotovo 30 vozila. Imas kod Kersona slike unistenih konvoja. Od S300 do T-64. Kod Maripolja je Ukrainska brigada izgubila gotovo svu tehniku. Ovo kod Kieva gori zemlja, juce i danas 500 ruskih tenkova nadire sa istoka. Ove brigade sto se brane imaju isto gubitke, nema tu laganih vise pobjeda.

A sto neces da dijelis, bi li podjelio na PP? Ili makar izvore da sam potrazim
Naslovnica

#63693 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 10:57
Naslovnica wrote: 14/03/2022 10:55 Ne kontam šta je konkretno poenta ovog "farmanja" ruske tehnike od strane ukrajinskih traktorista?
vuku u kontru, ukr snagama..
Nisam baš uvjeren da je tako, mada lijepo zvuči.
Konkretno, zakačio lola 122mm BM-21 Grad i vozi ga Ukrajincima? Zar nije lakše nasuti goriva i odvući ga na sopstveni pogon ako je već funkcionalan?
Ne znam, meni je sve to sa traktoristima malo, onako... :-)

Image
:lol: :thumbup:
meridiyan

#63694 Re: Ukrajina

Post by meridiyan »

sumirprimus wrote: 14/03/2022 10:47 u sta je udarila imal gdje kakve stete il samo tak olezi motor na cesti?
madner

#63695 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 14/03/2022 11:06
madner wrote: 14/03/2022 10:59 [/spoiler]

Na telegramu grupe koje imaju Z u nazivu.
Milinforlive
Intelslava

Oni djele svaki uspjeh RF.
Naslovnica

#63696 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Nierika

#63697 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

cLo wrote: 14/03/2022 10:13 Zelenski: Ako ne zatvorite nebo, pitanje je vremena kada će projektili pasti na teritoriju NATO-a

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/zele ... /220314018

Sta mislite o pozivima Zelenskog na zatvaranje neba?
Da li NATO ima moralnu obavezu da se odazove ili riskira globalni mir, ako to ucini?
Možda se Zelenski nada da će NATO zatvoriti nebo nad barem nekim dijelovima Ukrajine, nad humanitarnim koridorima i sl. U svakom slučaju mislim da će biti teško zatvoriti nebo a ne umiješati se u rat, možda eventualno putem pregovora.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#63698 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

madner wrote: 14/03/2022 11:10
lajkujMe wrote: 14/03/2022 11:06

Na telegramu grupe koje imaju Z u nazivu.
Milinforlive
Intelslava

Oni djele svaki uspjeh RF.
Znaci nema ništa :lol: :lol: , kod tebe sve nesto ima, sve ovo ono bez i jednog dokaza, treba ti neko vjerovat kao sto treba Rusima,sve sto su rekli slagali su :D?
meridiyan

#63699 Re: Ukrajina

Post by meridiyan »

Melitopolj nastavlja da se bori protiv okupacije i otmice njegovog gradonačelnika. Stvari će vjerovatno poprimiti mračni zaokret.

apsidejzi

#63700 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

stakasa wrote: 14/03/2022 09:43
apsidejzi wrote: 12/03/2022 19:06
Druga strana nema izbora.
Ja ne mislim da je tako. Jedno je sta bi mi volili i koga simpatisemo, drugo je sta se desava na terenu.
Stalno se polazi od nekih do boli pojednostavljenih wishfull thinking pretpostavki i onda se na osnovu toga grade teorije.
Npr sva ova prica o ruskih 200 hiljada vojnika, ko biva sve ih gurnuli u borbu i to je to. Kao da nisu u stanju mobilsat jos deset puta toliko ako dode stani pani. Ili sto puta...
Putin je vec napravio glavnu gresku. Napad na Ukrajinu je bio ludacki potez, istorijski glupa odluka. Ali poslje toga on vise ne moze nazad. A ove garibe Zapad hanjca - ha sokole, sad ili nikad
Kakav je po tebi ukrajinski izbor?
Post Reply