- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4451 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by bitanga_sa_otesa »

basicm wrote: 13/03/2022 21:22

Jos gore! Eto, sve je jasno. Ja ne dam, ako kaze da ce kaciti ja idem u drugu stanicu.
ja samo saobracajnu posaljem,ne idem nigdje,sve mi ljudi zavrse :thumbup:
Raigor Stonehoof

#4452 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Raigor Stonehoof »

LonelyW wrote: 13/03/2022 19:07 Bio na tehničkom. Auto prešlo 7000km. Uzeli da pretresaju po autu i po gepeku.Reko alo dječko šta mi po gepeku roviš jel treba nešto? Kaže mora vidjeti ima li opreme. Ali ajde to sve probavanje kočnica , kačanja sonde na auspuh i otvaranja prozora. Nego dok sam se okrenuo na sekund iskoristili šansu što ne gledam i zakačili ODB dijagnostiku na kompjuter auta. Auto pod garancijom i novo. Reko kakve greške tražiš auto novo. Možeš samo nešto da sjebeš prčkajući po kompjuteru. Kaže mora se to na autima euro 5 i 6. A kako kačaš tu dijagnostiku na golfa dvojku? Gurneš u rupu na pragu? E kaže stari auti što nemaju kompjuter ne moraju na dijagnostiku. Kaže pregleda samo modul za izduvne gasove. I nema grešaka kod mene. Ma reko nemoj mi pričat, jel moguće , na 7000km nijedne greške. Golf čađo prolazi a euro 6 auto ako ima grešku neku u kompjuteru pada tehnički. Jebem sve i njima i tehničkom. Ja sam novo auto jedva kupio kako ne bi imao problema a oni j..u svoju m...u u usta i kačaju neko govno od dijagnostike ne bi li šta sjebali. Da sam ga vidio na vrijeme ne bi je zakačio sigurno. Pederi samo čekaju da se okreneš jer se ljudi bune . Znam odlično kako dijagnostika funkcioniše i koristio sam je i sam na ranijim autima i uspješno dijagnostifikovao kvarove i otklanjao greške. Ali po tim servisima i tehničkim rade uglavnom priučena djeca i ko zna kakve su im te dijagnostike i znaju li rukovati sa njima. Kača i skida dijagnostiku dok je auto upaljeno. Ja znam da je pravilo da se dijagnostika kača i skida dok je auto bez kontakta. Ali poenta je da je auto novo a to njihovo prčkanje može samo da pobrka nešto a nikako ne može da pomogne. Znači svake godine ja moram da dajem auto u ruke kojekakvim budalama da prčkaju po njemu i svaki puta svo auto isprljaju. Izgleda da su naredili da od nove godine tehnički pregledi moraju da imaju ODB dijagnostiku, Tako da će vjerovatno da obaraju ako imate greške na motoru tj izduvnom sistemu. Dosta ljudi je prepravilo ODB konektore zbog zaštite od krađe pa će praviti problem i oko toga. Bolje da me je ošamario nego što mi je prčkao oko kompjutera. Sad moram naći neku dijagnostiku da pregledam da vidim da nije šta pojebano.Uzeo bi sad auto i polupao ga . Jebeš auto kad ga moram dati svakoj budali da ulazi i drka po njemu.
Umjesto sto si platio novo auto, trebao si platit instrukcije iz bosanskog, sevap ti je.
TDK-90

#4453 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by TDK-90 »

Tehnicki pregled - rade radnici koji su certificirani i sam tehnicki je certificiran ....naravno na Bosanski nacin :-D ali ipak ima tu struke

Spajanje na OBD se vrsi na zapadu i kod novih auta, tj. svih koji imaju OBD
tu imaju i uvid u evt. neke nedozvoljene prepravke ....tipa ugasen EGR :-?
noviclan

#4454 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by noviclan »

bitanga_sa_otesa wrote: 13/03/2022 21:01
LonelyW wrote: 13/03/2022 20:18 Misliš li da na ovlaštenom servisu ne mogu otkriti da je nešto kačano na kompjuter?
mislis li da iz gorenja mogu otkriti da li si otvarao vrata frizidera?

sta znaci kačano ??
Ali jedino se isplati aktivirati garanciju kada je niza tarifa
Dimu1927

#4455 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Dimu1927 »

prvi put cujem da se na tehnickom auto spaja bilo kakvom dijagnostikom

da nisu kakvi tiperi za lopove, povuku kakve podatke za laksu kradju :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4456 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by bitanga_sa_otesa »

Dimu1927 wrote: 13/03/2022 22:05
naravno,otisnu i kljuc u sapun ili plastelin i gotovo je onda...
preludezalude

#4457 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Dimu1927 wrote: 13/03/2022 22:05 prvi put cujem da se na tehnickom auto spaja bilo kakvom dijagnostikom

:thumbup:
LonelyW

#4458 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

Dimu1927 wrote: 13/03/2022 22:05 prvi put cujem da se na tehnickom auto spaja bilo kakvom dijagnostikom

To je od nove godine uvedeno. Preko ODB-a je moguće uraditi bilo šta sa autom.Od jednostavnog skeniranja i uklanjanja grešaka do prepravke svih parametara auta. Moguće je vozilo dovesti do neupotrebljivosti ako ne znaš šta radiš. Pa svakako će se ljudi buniti, bar oni koji znaju šta je dijagnostika. Meni na pamet nije palo da će kačati auto na dijagnostiku. Inače bih blokirao port.
Pa idući tehnićki ću pitati da li rade to pa ako rade ajd zdravo.Ima još tehničkih pregleda.
basicm

#4459 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by basicm »

Ma 100%, ne treba im dati. Svaki levat nosa laptop i misli da sve zna, a kad pokvari od izvini nema koristi.
A ovo za kodove i kljuceve mi nije palo na pamet, opasna stvar…
LonelyW

#4460 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

TDK-90 wrote: 13/03/2022 21:43 Tehnicki pregled - rade radnici koji su certificirani i sam tehnicki je certificiran ....naravno na Bosanski nacin :-D ali ipak ima tu struke

Spajanje na OBD se vrsi na zapadu i kod novih auta, tj. svih koji imaju OBD
tu imaju i uvid u evt. neke nedozvoljene prepravke ....tipa ugasen EGR :-?
Usraću se od njihove stručnosti. Za nadati se da će da nabavljaju "idiot proof" uređaje sa ne više od dva dugmeta.
LonelyW

#4461 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

Raigor Stonehoof wrote: 13/03/2022 21:31 Umjesto sto si platio novo auto, trebao si platit instrukcije iz bosanskog, sevap ti je.
Pa jest,dobro si. Moram i ja tako početi kucati bez kvakica. Ne moraš se znojiti kontajući gdje ide č a gdje ć, gdje đ a gdje dž. A i javi se tako uvjek neki dežurni lektor da ispravlja ljude pa nema brige puno oko toga.
noviclan

#4462 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by noviclan »

LonelyW wrote: 14/03/2022 01:34
Raigor Stonehoof wrote: 13/03/2022 21:31 Umjesto sto si platio novo auto, trebao si platit instrukcije iz bosanskog, sevap ti je.
Pa jest,dobro si. Moram i ja tako početi kucati bez kvakica. Ne moraš se znojiti kontajući gdje ide č a gdje ć, gdje đ a gdje dž. A i javi se tako uvjek neki dežurni lektor da ispravlja ljude pa nema brige puno oko toga.
Ne rece nam koji je tehnicki u pitanju da ga zaobilazimo
Optimist

#4463 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Optimist »

LonelyW wrote: 14/03/2022 00:40

To je od nove godine uvedeno. Preko ODB-a je moguće uraditi bilo šta sa autom.Od jednostavnog skeniranja i uklanjanja grešaka do prepravke svih parametara auta. Moguće je vozilo dovesti do neupotrebljivosti ako ne znaš šta radiš. Pa svakako će se ljudi buniti, bar oni koji znaju šta je dijagnostika. Meni na pamet nije palo da će kačati auto na dijagnostiku. Inače bih blokirao port.
Pa idući tehnićki ću pitati da li rade to pa ako rade ajd zdravo.Ima još tehničkih pregleda.
14.01.22 sam vozio auto na tehnicki i niko nista nije kacio, tako da definitivno nije od nove godine kako pricas.
TP sam radio u Sarajevu.
LonelyW

#4464 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

Rok za nabavku uređaja za dijegnostiku im je bio s novom godinom.To ne znači da svi tehnički pregledi posjeduju ili koriste dijagnostiku.Ovaj mi je rekao da spajaju samo euro 5 i euro 6.
Inače uređaj za dijagnostiku im je bežični. Dakle još više mjesta za lopoviju i da nešto zajebu.
Neće ti oni ni reći šta rade.Samo se naprave budale i nakače to.Treba im 10 sekundi da očitaju to tako da ako ne pratiš sve šta rade mogu to lako da urade a da i ne znaš.Samo neko ko nikada nije radio sa dijagnostikom može da tvrdi da je to bezopasno. Preko ODB-a može da se uradi bilo šta na autu. Od proste dijagnostike motora do krađe auta.Da sam vidio šta radi sigurno ne bi to kačao na moje auto ali iskoristio je šansu dok sam se okrenuo.Ne znam šta mu je to trebalo. Nazvaću ovlašteni da provjerim da li se gubi garancija u ovakvim slučajevima.Znam da se u inostranstvu radi tako ali kod nas je to novo.A nazvaću i ovaj tehnički pregled centralu ili šta već pa ću se žaliti da je to urađeno bez mog odobrenja.Sve zavisi šta će reći ovi na ovlaštenom.Ako bude bilo kakve šanse da onom mulcu na tehničkom napravim probleme uradiću to, pa se više neće šuljati ljudima iza leđa. Uglavnom obratite pažnju ako ne želite da vam duduci prčkaju po kompjuteru. Znaju oni odlično da ljudi ne vole da im se mnogo drnda auto na tehničkom pa koriste glupave fore , jedan te zapričava ili zovne u kancelariju dok ovaj natjeruje auto na valjke.Tako da ne vidiš ako odvali branikom dok se spušta u valjke. Doći će vrijeme kad ti neće dati ni da budeš tu prilikom tehničkog.Ja ovo svakako neću pustiti kraju i neću propustiti šansu da bar nazovem tehnički pregled i da im kažem da zbog takvog postupka nikada više neću doći kod njih.Da me upozorio da će da radi to ja bi mu rekao da ne radi.Ako bi insistirao ja bi mu rekao ajd doviđenja i otišao na drugi tehnički.Taman da je sve u najboljem redu sa autom ja nemam pojma šta je on u stvari radio sa dijagnostikom.Dijagnostiku na moje auto hoću da kačam samo ja.A i ja je ne kačam ako nema potrebe i ako ništa nije pokvareno.A ovaj mulac će samo sebi navući belaja radeći ljudima iza leđa.
nlt

#4465 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nlt »

Meni spajaju dijagnostiku na auta i kamione i autobuse ima i 5 godina
40x40

#4466 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 40x40 »

LonelyW wrote: 14/03/2022 08:25 Rok za nabavku uređaja za dijegnostiku im je bio s novom godinom.To ne znači da svi tehnički pregledi posjeduju ili koriste dijagnostiku.Ovaj mi je rekao da spajaju samo euro 5 i euro 6.
Inače uređaj za dijagnostiku im je bežični. Dakle još više mjesta za lopoviju i da nešto zajebu.
Neće ti oni ni reći šta rade.Samo se naprave budale i nakače to.Treba im 10 sekundi da očitaju to tako da ako ne pratiš sve šta rade mogu to lako da urade a da i ne znaš.Samo neko ko nikada nije radio sa dijagnostikom može da tvrdi da je to bezopasno. Preko ODB-a može da se uradi bilo šta na autu. Od proste dijagnostike motora do krađe auta.Da sam vidio šta radi sigurno ne bi to kačao na moje auto ali iskoristio je šansu dok sam se okrenuo.Ne znam šta mu je to trebalo. Nazvaću ovlašteni da provjerim da li se gubi garancija u ovakvim slučajevima.Znam da se u inostranstvu radi tako ali kod nas je to novo.A nazvaću i ovaj tehnički pregled centralu ili šta već pa ću se žaliti da je to urađeno bez mog odobrenja.Sve zavisi šta će reći ovi na ovlaštenom.Ako bude bilo kakve šanse da onom mulcu na tehničkom napravim probleme uradiću to, pa se više neće šuljati ljudima iza leđa. Uglavnom obratite pažnju ako ne želite da vam duduci prčkaju po kompjuteru. Znaju oni odlično da ljudi ne vole da im se mnogo drnda auto na tehničkom pa koriste glupave fore , jedan te zapričava ili zovne u kancelariju dok ovaj natjeruje auto na valjke.Tako da ne vidiš ako odvali branikom dok se spušta u valjke. Doći će vrijeme kad ti neće dati ni da budeš tu prilikom tehničkog.Ja ovo svakako neću pustiti kraju i neću propustiti šansu da bar nazovem tehnički pregled i da im kažem da zbog takvog postupka nikada više neću doći kod njih.Da me upozorio da će da radi to ja bi mu rekao da ne radi.Ako bi insistirao ja bi mu rekao ajd doviđenja i otišao na drugi tehnički.Taman da je sve u najboljem redu sa autom ja nemam pojma šta je on u stvari radio sa dijagnostikom.Dijagnostiku na moje auto hoću da kačam samo ja.A i ja je ne kačam ako nema potrebe i ako ništa nije pokvareno.A ovaj mulac će samo sebi navući belaja radeći ljudima iza leđa.
Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4467 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mk ultra »

LonelyW wrote: 14/03/2022 08:25 Rok za nabavku uređaja za dijegnostiku im je bio s novom godinom.To ne znači da svi tehnički pregledi posjeduju ili koriste dijagnostiku.Ovaj mi je rekao da spajaju samo euro 5 i euro 6.
a šta je mogao da uradi dijagnostičkim alatom bilo kojim, za 2 minute spajanja?

a to ako ti karambolka zakači dok auto čučne na valjak, tehnički si neispravan (nije ti visina vozila po propisu)

ne kontam jel trol ili ozbiljno :lol:
LonelyW

#4468 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

mk ultra wrote: 14/03/2022 08:52
a šta je mogao da uradi dijagnostičkim alatom bilo kojim, za 2 minute spajanja?

a to ako ti karambolka zakači dok auto čučne na valjak, tehnički si neispravan (nije ti visina vozila po propisu)

ne kontam jel trol ili ozbiljno :lol:
Za 2 minute ti može prebrisati određene memorijske lokacije tako da možeš samo da odšlepaš auto.
U ovom slučaju radi se vjv o običnoj generičkoj univerzalnoj dijagnostici koja ne može da nanese mnogo štete.Možda da izbriše servisni interval ili neku grešku na izduvu i napravi eventualni problem na ovlaštenom servisu.Sve zavisi ko radi i sa čim.I najbitnije sa kojom namjerom. Neko se razumije u dijagnostiku a neko ne , al ako to zaživi na tehničkim pregledima svi će se razumjeti jer će da obaraju zbog grešaka.Provlačiće se još tako neko vrijeme al stišću polako.Stara auta mogu i dalje da čade sve dok ih ne ukinu zakonom.Nema dijagnostike=nema greške.Treba naći tehnički gdje ne seru mnogo.
Laplace

#4469 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Laplace »

LonelyW wrote: 13/03/2022 19:07 Bio na tehničkom. Auto prešlo 7000km. Uzeli da pretresaju po autu i po gepeku.Reko alo dječko šta mi po gepeku roviš jel treba nešto? Kaže mora vidjeti ima li opreme. Ali ajde to sve probavanje kočnica , kačanja sonde na auspuh i otvaranja prozora. Nego dok sam se okrenuo na sekund iskoristili šansu što ne gledam i zakačili ODB dijagnostiku na kompjuter auta. Auto pod garancijom i novo. Reko kakve greške tražiš auto novo. Možeš samo nešto da sjebeš prčkajući po kompjuteru. Kaže mora se to na autima euro 5 i 6. A kako kačaš tu dijagnostiku na golfa dvojku? Gurneš u rupu na pragu? E kaže stari auti što nemaju kompjuter ne moraju na dijagnostiku. Kaže pregleda samo modul za izduvne gasove. I nema grešaka kod mene. Ma reko nemoj mi pričat, jel moguće , na 7000km nijedne greške. Golf čađo prolazi a euro 6 auto ako ima grešku neku u kompjuteru pada tehnički. Jebem sve i njima i tehničkom. Ja sam novo auto jedva kupio kako ne bi imao problema a oni j..u svoju m...u u usta i kačaju neko govno od dijagnostike ne bi li šta sjebali. Da sam ga vidio na vrijeme ne bi je zakačio sigurno. Pederi samo čekaju da se okreneš jer se ljudi bune . Znam odlično kako dijagnostika funkcioniše i koristio sam je i sam na ranijim autima i uspješno dijagnostifikovao kvarove i otklanjao greške. Ali po tim servisima i tehničkim rade uglavnom priučena djeca i ko zna kakve su im te dijagnostike i znaju li rukovati sa njima. Kača i skida dijagnostiku dok je auto upaljeno. Ja znam da je pravilo da se dijagnostika kača i skida dok je auto bez kontakta. Ali poenta je da je auto novo a to njihovo prčkanje može samo da pobrka nešto a nikako ne može da pomogne. Znači svake godine ja moram da dajem auto u ruke kojekakvim budalama da prčkaju po njemu i svaki puta svo auto isprljaju. Izgleda da su naredili da od nove godine tehnički pregledi moraju da imaju ODB dijagnostiku, Tako da će vjerovatno da obaraju ako imate greške na motoru tj izduvnom sistemu. Dosta ljudi je prepravilo ODB konektore zbog zaštite od krađe pa će praviti problem i oko toga. Bolje da me je ošamario nego što mi je prčkao oko kompjutera. Sad moram naći neku dijagnostiku da pregledam da vidim da nije šta pojebano.Uzeo bi sad auto i polupao ga . Jebeš auto kad ga moram dati svakoj budali da ulazi i drka po njemu.
Ako je kao kod mene (na Astri), a ne vidim razloga da ne bude, pravilo (kako mi je majstor govorio) je da se da kontakt i sačeka da se lampice pogase (skoro sve se pogase, ostane jedna ili dvije). Ako se sa tim lampicama ugasi lampica za servis (slika ispod), onda na autu nema greški. Ako ostane da svijetli, onda postoji neka greška. Dakle, i bez dijagnostike se može utvrditi da na autu nema greški. Dijagnostika ti treba ako postoji greška pa da se utvrdi u čemu je problem.

Image
Laplace

#4470 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 13/03/2022 19:39
LonelyW wrote: 13/03/2022 19:32
Ma znam brate al zamisli eto nategneš se i kupiš nov auto a neka budala na tehničkom ti ga kača na kompjuter i kontroliše jel ga fabrika dobro napravila. Poslije toga razmišljaš šta je on to radio i da li će da ti auto poslije toga raditi kako treba i da li će da popali lampice ili ćeš da imaš problema na servisu zbog garancije. Nekome je palo na pamet kako narodu da izbije još para iz džepa i uvede to u sklop tehničkog pregleda i onda ti tehnički pregledi nabave ko zna kakve skalamerije od dijagnostike a radnici im većinom nemaju pojma ni kako se to koristi. Ali ajde sve to, nego što stari dizelaši imaju diplomatski imunitet na gasove i mogu da prođu a mene će da obore ako je jedna svjećica ofulala jednom. To nema veze ni s mozgom ni sa ekologijom. Čisto zajebavanje naroda. Vidjela žaba gdje se konji kuju. Prepisuju zakone iz EU a tamo odavno zabranjeno da se vozaju stare čađe. Za euro 6 rigorozno a za auta proizvedena prije nego je pojam euro i postojao nema nikakvih kriterijuma.
sve te ja razumijem ,ali ne mozes se s rogatim bosti.
vezano za ovo sto su ukljucili dijagnostiku ,nista ti se nece desiti autu ,bezveze dramis...
Vjerovatno neće, ali ko zna da li će mu neki laik bauljanjem po dijagnostici i opcijama isključiti neku od mogućnosti auta.
black_adrian
Vozim: vjetar

#4471 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by black_adrian »

samo se vi zezajte pa kad vama auta prikopcaju smijat cete se hehe :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4472 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by sime_cipol »

Ja registrovao prije 5 dana, niko nista nije kacio na OBD
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4473 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mk ultra »

ma na pola auta i ne možeš bez specijalne dijagnostike prići tim opcijama...

možeš prići nekom "testnom" režimu, ali da podešavaš parametre, teško.
LonelyW

#4474 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

mk ultra wrote: 14/03/2022 10:20 ma na pola auta i ne možeš bez specijalne dijagnostike prići tim opcijama...

možeš prići nekom "testnom" režimu, ali da podešavaš parametre, teško.
Druže, odavno se takva "specijalna" dijagnostika kupuje za sitne pare po pik-u i radi sa aplikacijama za mobitel. Carista ili ODB eleven. Onda tu je VCDS za VW grupaciju i gomile ručnih skenera.
LonelyW

#4475 Upravo takoRe: REGISTRACIJA - infarkt

Post by LonelyW »

Laplace wrote: 14/03/2022 10:05
bitanga_sa_otesa wrote: 13/03/2022 19:39

sve te ja razumijem ,ali ne mozes se s rogatim bosti.
vezano za ovo sto su ukljucili dijagnostiku ,nista ti se nece desiti autu ,bezveze dramis...
Vjerovatno neće, ali ko zna da li će mu neki laik bauljanjem po dijagnostici i opcijama isključiti neku od mogućnosti auta.
Upravo tako.Postoji gomila opcija na autu koje se mogu podešavati.Recimo board kompjuter kod nekih auta se može uključiti i isključiti.
Post Reply