Zato su ti Karadžić, Mladić, Milošević, a sada Putin, Vučko i Dodik vjerovatno odraz kakvi političari i vođe treba da budu, zar ne?begic2019 wrote: ↑13/03/2022 20:04I ja isto mislim,ako se desi da u Eu dodze 10 miliona izbjeglica kako se najavljuje bice problema,ako sankcije budu puno pogadzale i gradzane Eu zaboraviti ce oni brzo Ukrajinu,@mba wrote: ↑13/03/2022 19:49
mislim da ste flase prerano otvorili da slavite, pravite racune bez krcmara, kao sto cijela evropa trazi alternative tako ce i TR postupiti, turci ne gledaju u nebesa nego stvararaju nest i trude se, najpametnije sto mogu uraditi je to sto su ostali manje vise neutralni, turci su vec jednom sa rusima zaguzvali obaranjem aviona i gle to „to nije nas rat kako NATO tad saopsti, i sve vise imam osjecaj da ce rusija sankcije prije izdrzati nego li EU, sudeci po rastu cijena je samo pitanje vremena kad ce i javnost u svim zapadnim zemljama ukrainu i narod ukraine zaboraviti, jer ovde sve preko novcanika ide, zivi bili pa vidjeli!
Meni je zao ukrajinskog naroda,ne toliko ukrajinski politicara jer i oni nisu bas zlatni,
Ukrajina
-
Tesnjak_91
#63376 Re: Ukrajina
-
Veteran _13
#63377 Re: Ukrajina
Allah te nagradioGuadalajara wrote: ↑13/03/2022 20:45Meni bili već u Nedzaricima skoro citav rat. Neka dodju opet kad god hoce.Veteran _13 wrote: ↑13/03/2022 20:41
Ma pusti ih Sumirko, kad im dođu transporteri za Z oznakama pod prozor, biće opšta kuknjava i pomaganje.
-
sumirprimus
#63378 Re: Ukrajina
Bubčina
- General War
#63379 Re: Ukrajina
Ma zaJebajem te, sa koliko zara prenosis razna lamprdanja sa weba. A neka si i ti krenuo da se zastitis sa standardnom forumskom forom " velikosrpskom zaverom"sumirprimus wrote: ↑13/03/2022 20:38Ko? Cheli o ratu vrlo malo zna.
Plus reci sta je kod mene sumanuto do nivoa krimskih plaza? Jedino sto moze da ti smeta kod mene da sam svjestan velikosrpske zavjere zajedno sa rusima a tice se velikog putinovog plana i nama namijenjene. Sudbine.ako ti to smeta Aferim care. Tu nema drugarstva zna se gdje je moje srce i moja strana! I ne mijesaj to s objektivnoscu. Nama, bosni je ovde bilo namijenjeno zna se sta! Ne upozoravaju i nato i eu i ameri dzaba. I kome smeta ta prica?
Sve sto su oni zamislili to ti se i desava, sta ti je bolje, sta ocekujes da ce ti biti bolje iz ovog?
Jbt ponasas se ko dijete.
-
Milenkov buraz
#63380 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#63381 Re: Ukrajina
Bogme brale kod ovih nema nista ispod 3 metra i 2o0mm samo jos veceGuadalajara wrote: ↑13/03/2022 20:47Znaci da su bili bolji nasi inžinjeri u bivšoj Jugoslaviji nego ovi sovjetski u Ukrajini.![]()
-
zigzag
#63382 Re: Ukrajina
Što ne bi vjerovali? Takvi vijekovima žive na mitovima.JohnnyS wrote: ↑13/03/2022 20:46Eto Rusija će izdržati, ali će Europa propasti. Pa vjerujete li vi u ovo što pišete ili samo trolate/propagirate?tandmand wrote: ↑13/03/2022 20:05
Zar to treba procjenjivati?
Ruinirana Ukrajina, raspale infrastrukture, sa milionima izbjeglica čiji su životi - da kažemo karijere, prekinute, sa okupiranim ili otetim dijelovima, sa političkim vodstvom koje ne može donositi samostalne odluke. Desetljećima je Ukrajina upropaštena ... pa znamo iz našega iskustva.
Rusija na tuđem teritoriju gubi vojnike i željezo ali nema sve ono nabrojano gore.
Sankcije će izdurati, metodom političkih pregovora, ucjena, protusankcija ...
Pitanje je koliko će EU izdržati ekonomski ove sankcije-protusankcije, a dodijat će i ovi milioni izbjeglica. Valja to hraniti, nema za sviju posla a kako budu išle stvari možda i domaće stanovništvo bude u potrazi za poslom.
Najgore je onome na čijem se terenu igra igraa.
-
sumirprimus
#63383 Re: Ukrajina
Opet onaj foevo sam ga na12 nikova

-
Nierika
#63384 Re: Ukrajina
liga.net wrote:A humanitarian convoy that was supposed to leave Berdyansk for besieged Mariupol could not leave today due to the Russian air raids, Minister for Reintegration of the Temporarily Occupied Territories Iryna Vereshchuk has said.
-
Guadalajara
#63385 Re: Ukrajina
Imaju toga brdo al je neprecizno. One precizne čuvaju za posebne mete.sumirprimus wrote: ↑13/03/2022 20:49Bogme brale kod ovih nema nista ispod 3 metra i 2o0mm samo jos veceGuadalajara wrote: ↑13/03/2022 20:47
Znaci da su bili bolji nasi inžinjeri u bivšoj Jugoslaviji nego ovi sovjetski u Ukrajini.![]()
-
Tesnjak_91
#63386 Re: Ukrajina
Strašno, Rusija ekonomska velesila, 90% stanovništva im siromašnije od srednjeg staleža u BejHa. Yebi me ako ne živim bolje od većine njihJohnnyS wrote: ↑13/03/2022 20:46Eto Rusija će izdržati, ali će Europa propasti. Pa vjerujete li vi u ovo što pišete ili samo trolate/propagirate?tandmand wrote: ↑13/03/2022 20:05
Zar to treba procjenjivati?
Ruinirana Ukrajina, raspale infrastrukture, sa milionima izbjeglica čiji su životi - da kažemo karijere, prekinute, sa okupiranim ili otetim dijelovima, sa političkim vodstvom koje ne može donositi samostalne odluke. Desetljećima je Ukrajina upropaštena ... pa znamo iz našega iskustva.
Rusija na tuđem teritoriju gubi vojnike i željezo ali nema sve ono nabrojano gore.
Sankcije će izdurati, metodom političkih pregovora, ucjena, protusankcija ...
Pitanje je koliko će EU izdržati ekonomski ove sankcije-protusankcije, a dodijat će i ovi milioni izbjeglica. Valja to hraniti, nema za sviju posla a kako budu išle stvari možda i domaće stanovništvo bude u potrazi za poslom.
Najgore je onome na čijem se terenu igra igraa.
Jbte svaka druga ovih naših domaćih četnika je rusi imaju plin, imaju naftu, pa ljudi dragi, kako je evropa počela kupovati to od njih, tako će ih i zamjeniti. Hvala Bogu pa nije jedina Rusija sa tim resursima na ovoj našoj planeti, a kad je konačno počnu zaobilaziti, eh onda će bit zanimljivo. Ako zaista vjerujete da se to neće dogoditi, bit ćete neugodno iznenađeni
-
Guadalajara
#63388 Re: Ukrajina
Pa zato se kuhalo u Siriji i Iraku.Tesnjak_91 wrote: ↑13/03/2022 20:55Strašno, Rusija ekonomska velesila, 90% stanovništva im siromašnije od srednjeg staleža u BejHa. Yebi me ako ne živim bolje od većine njih![]()
Jbte svaka druga ovih naših domaćih četnika je rusi imaju plin, imaju naftu, pa ljudi dragi, kako je evropa počela kupovati to od njih, tako će ih i zamjeniti. Hvala Bogu pa nije jedina Rusija sa tim resursima na ovoj našoj planeti, a kad je konačno počnu zaobilaziti, eh onda će bit zanimljivo. Ako zaista vjerujete da se to neće dogoditi, bit ćete neugodno iznenađeni![]()
- duh_sa_sjekirom
#63389 Re: Ukrajina
Znači, kako pojedini struĆnjaci ovdje predviđaju, Europi slijedi glad i totalni kolaps ako Ruje uvedu sankcije...
Šta sve pi**a izbaci...
Šta sve pi**a izbaci...
-
sumirprimus
#63390 Re: Ukrajina
Jebga kad hite one svoje fab kab odab 500ke trava ne raste gjde god udari. Ili kalibre iskandere tocke pa onda vbrovima termobaricna punjenja vidimo za 3 hefte stete po gradovima 
-
sumirprimus
#63391 Re: Ukrajina
Russia has asked China for military equipment to support its invasion of Ukraine, according to US officials, sparking concern in the White House that Beijing may undermine western efforts to help Ukrainian forces defend their country.
US officials told the Financial Times that Russia had requested military equipment and other assistance since the start of the invasion. They declined to give details about what materiel Russia had requested
Evo teksta od FT.
US officials told the Financial Times that Russia had requested military equipment and other assistance since the start of the invasion. They declined to give details about what materiel Russia had requested
Evo teksta od FT.
Last edited by sumirprimus on 13/03/2022 21:01, edited 1 time in total.
-
begic2019
#63392 Re: Ukrajina
Ne,ja iznosim ono sto govore i pojedini zapadni politicari i analiticari,ko god vodi ratove nije dobar,licno nemam simpatije ni prema jednom politicaru,ali ukrajinski politicari su godinama posipali benzin na vatru umjesto da je gase,i sam Zelenski je mogao da se malo vise pobrine i za ruske manjine u Ukrajini,jer ako si presjednik onda prestavljas sviju a ne samo zapdni dio ukrajine..Tesnjak_91 wrote: ↑13/03/2022 20:47Zato su ti Karadžić, Mladić, Milošević, a sada Putin, Vučko i Dodik vjerovatno odraz kakvi političari i vođe treba da budu, zar ne?begic2019 wrote: ↑13/03/2022 20:04
I ja isto mislim,ako se desi da u Eu dodze 10 miliona izbjeglica kako se najavljuje bice problema,ako sankcije budu puno pogadzale i gradzane Eu zaboraviti ce oni brzo Ukrajinu,
Meni je zao ukrajinskog naroda,ne toliko ukrajinski politicara jer i oni nisu bas zlatni,![]()
Problemi u Ukrajini su nastali jos davno,i imali su vremena da se to rijesi,izgleda kao da je zapad gurao Ukrajinu protiv Rusije i sad ih ostavio na cjedilu,na kraju ce Zelenski izvuci svoju guzicu a narod izginu,sve se vrti oko novca i interesa,nista zapadni politicari nisu bolji od Putina,ko je odgovarao za Afganistan,Siriju,Irak i Libiju,nije Busch Obama i Klinton nista bolji od Putina,sve je to isto
- duh_sa_sjekirom
#63393 Re: Ukrajina
Ko nas bre zavadi...

-
mo-town
#63394 Re: Ukrajina
Bitno je to drugacija situacija. Istina, strateski interesi na dugi rok se tesko mijenjaju ali je bitno da postoji demokratska kontrola vlasti, sto za US i UK jeste a za Rusiju nije slucaj. Pogledaj UK politiku prema BiH i sada, dvije totalno oprecne politike se vode. Kod Rusije je konstantna podrska Srbiji tj. onoj politici koja protezira Ruske interese koje opet u zadnjih 25 godina definiraju Putin i kriminalni oligarski oko njega.madner wrote: ↑13/03/2022 19:08To je Arapski mentalni sklop, ko umje njemu dvije itd…mo-town wrote: ↑13/03/2022 18:16
Rusija nikada u istoriji nije imala demokratsku vladu koja bi definirala ruski nacionalni interest.
Prvo aposolutisticka diktatura dinastije Romanov, pa boljsevizam i CCCP i sada diktatura odnarodjene oligarhije nikada izabrane na slobodnim demokratskim izborima. Ovo sto je sada definirano kao ruski nacionali interest i oko cega se vodi rat, je upravo u svrhu zastite interesa Putina i oligarhije oko njega (sve gladnim qurcem pravljeno). U Rusiji trenutno 120 ljudi (slovima stodvadeset) posjeduje oko 35% nacionalnog bogatstva drzave i to su stekli tako da su pljackali (i dalje pljacaju) narodne resurse. Value added i kompetitivnost ekonomije mimo prirodni resursa je na nivou Afrike. Razina "income inequality" je navisa na svijetu (vise cak i od Indije - i sam sam se iznenadio ovome). Da je jasno definiran nacionalni interes valjda bi se prvo brinuli da se rijese bijede u drzavi i podignu standard obicnom Rusu (treba samo vidjeti sta su Kinezi napravili u zadnjh 25 godina na tome polju pa usporediti rezultat).
Ja se jednio nadam da ce krajnji rezultat ovog svega biti promjena rezima u Rusiji.
Demokratija nema veze sa nacionalnim interesima i definicijom istih. Uk i USA su demokratije koje tacno znaju sta su im interesi, no nema glasanja oko toga.
-
Avonmusk
- Gandalf
#63396 Re: Ukrajina
Ma tako je moj @begic2019, zli zapadnjaci bukvalno natjerali jadnog putina da kolje i ubija, on jadničak šta će kad ga je i zli zelenski natjerao, pa krene redom bolnicu po bolnicu bombardovat, mora se, muka natjerala
šta ne uspije poklat, pobiće termobaričnim bombama, kada već oni pokvareni ukrajinci neće sami sebe da ubiju, mora jadni putko, eto šta zli zapad napravi moj begiću, jesi li vidio ti to, KO NAS BRE ZAVADI
šta ne uspije poklat, pobiće termobaričnim bombama, kada već oni pokvareni ukrajinci neće sami sebe da ubiju, mora jadni putko, eto šta zli zapad napravi moj begiću, jesi li vidio ti to, KO NAS BRE ZAVADI
- husein_kapetan
#63397 Re: Ukrajina
Nego..
Raja ..znam da vas ima..ima li makar jedan video direktnih sukoba pjesadije tamo..
Raja ..znam da vas ima..ima li makar jedan video direktnih sukoba pjesadije tamo..
-
Tesnjak_91
#63398 Re: Ukrajina
Zapad gurao Ukrajinu u rat? Na koji to način tačno?begic2019 wrote: ↑13/03/2022 21:01Ne,ja iznosim ono sto govore i pojedini zapadni politicari i analiticari,ko god vodi ratove nije dobar,licno nemam simpatije ni prema jednom politicaru,ali ukrajinski politicari su godinama posipali benzin na vatru umjesto da je gase,i sam Zelenski je mogao da se malo vise pobrine i za ruske manjine u Ukrajini,jer ako si presjednik onda prestavljas sviju a ne samo zapdni dio ukrajine..Tesnjak_91 wrote: ↑13/03/2022 20:47
Zato su ti Karadžić, Mladić, Milošević, a sada Putin, Vučko i Dodik vjerovatno odraz kakvi političari i vođe treba da budu, zar ne?![]()
Problemi u Ukrajini su nastali jos davno,i imali su vremena da se to rijesi,izgleda kao da je zapad gurao Ukrajinu protiv Rusije i sad ih ostavio na cjedilu,na kraju ce Zelenski izvuci svoju guzicu a narod izginu,sve se vrti oko novca i interesa,nista zapadni politicari nisu bolji od Putina,ko je odgovarao za Afganistan,Siriju,Irak i Libiju,nije Busch Obama i Klinton nista bolji od Putina,sve je to isto
Ostavio ih zapad na cjedilu? Kako to tačno?
Zelenski da je htio, već bi se izvukao, moje neko lično mišljenje.
-
sumirprimus
#63399 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
First impressions tend to be imperfect at best. You're working with an incomplete picture, anecdotes, and guessing at causality. How much of it is a bad plan, lack of organization, terrible morale, or failure to execute the basics - perhaps all of the above. 2/
The initial Russian operation was a shambolic attempt at regime change, with little planned or organized. In some ways closer to an attempted raid. I think we've seen a smart UKR effort to defend, and a unimpressive Russian attempt to adjust and prosecute this tragic war. 3/
But did the community generally overestimate Russian military power, especially in this case? In short, yes, but that's the least interesting aspect of the conversation. I would add, we may have just as underestimated UKR military as overestimated Russian performance. 4/
I caveat this by saying we probably know very little about the state of UKR military right now, the fog of war persists, and we likely have a one sided perception of how the war is going. UKR is doing a good job dominating the information environment. 5/
The challenge with assessing military power is that it needs a context to express itself. I've said this before in other venues. You can't assess military power in the abstract, it is not like counting money. Forces never walk off paper neatly onto a battlefield. 6/
I’ll offer an example. How you assess Chinese military power in the context of a war over Taiwan is going to be different than how you might view it in a hypothetical war between China and India. The conditions and assumptions really matter. 7/
In the same manner, I'm unsurprised that we got a number of things wrong looking at the Russian mil in the run up to this war. And there will be a debate on which lessons can be generalized about Russian military performance, versus more specific to this context. 8/
Some clearly carry over, like tactics & looking at the fundamentals, but with others it depends. In the same way that US performance in Afghanistan, or Iraq, may not be reflective of US performance in a high end fight against a near peer opponent. 9/
So, why did we overestimate aspects of Russian mil capacity & capability? First, few comparative examples of performance - they haven't tried anything on this scale, against a country the size of Ukraine, and an opponent with some significant parity of capability. 10/
Limited force employment in cases like Syria, or UKR 2014-2015 give you a very stylized perception of military capability. Russia could dictate pace of operations, send optimized forces, etc. Even then, they revealed challenges that the Russian military had yet to overcome. 11/
Large exercises, which I covered regularly on my blog over the years, are scripted affairs. They are closer to theater than anything else. They still tell you useful things, but folks like me took most of what we saw there with large grains of salt. 12/
It's important to remember the community tends to focus on some contexts over others. Whereas the Russian mil may have big logistical issues fighting in Ukraine, along multiple axes, in a different context the terrain or expected distance of advance might prove much easier. 13/
Next, Ukrainian forces are leveraging the urban terrain smartly, ambushing, and engaging in small unit tactics. They're forcing Russian forces into a fight where mass or a larger cohesive force doesn't convey advantage, trading space for time. 14/
And, looking at the choices in Russian mil strategy, that military was not built for this war. In terms of manpower, readiness, and logistics, it was not designed to sustain strategic ground offensives or hold large tracts of terrain, especially in a country the size of UKR. 15/
All of that of course doesn't explain why parts of the effort are an omnishambles. Logistics, comms, weak air defense performance, precision issues with strikes, moving about without recon, etc. I'm seeing adjustments in week 2, but all these issues persist. 16/
I've seen some folks say that there were regular reports of problems from local papers, troops complaining, etc. I've seen those consistently factored into analysis, but generalizing from either positive or negative anecdotal evidence can be an exercise in confirmation bias. 17/
The Russia mil analysis community is far from monolithic, but there was a basis for the perception of Russian mil power heading into this war. It was not driven by positive Russian self-assessments, defense mil PR, or glowing articles in Izvestiya. 18/
Folks in the community take account for the bad news stories along with the good ones. The effects of corruption, or incompetence. Yet these do not easily explain specific or divergent outcomes. Asserting causality requires more than allusions to pervasive conditions. 19/
Often the assumptions, especially in the more applied side of the field, calibrate towards overestimation. You assume a lot more will work, or that opponents will have a good day, for the simple reason that it is better to overestimate than to underestimate. 20/
This war will undoubtedly set the Russian military back by years and severely damage its reputation. But the 'so what' is a more open ended question. How will they adjust? What should we take away from Russian mil performance in this context, and how best apply it to others? 21/
After 2014-2015 I found myself regularly arguing that the Russian mil is not 12ft tall. After 2022 I will probably spend much of my time arguing that it isn't 4ft tall either. History teaches us to moderate these kinds of impressions, neither extreme is especially helpful. 22/
The initial Russian operation was a shambolic attempt at regime change, with little planned or organized. In some ways closer to an attempted raid. I think we've seen a smart UKR effort to defend, and a unimpressive Russian attempt to adjust and prosecute this tragic war. 3/
But did the community generally overestimate Russian military power, especially in this case? In short, yes, but that's the least interesting aspect of the conversation. I would add, we may have just as underestimated UKR military as overestimated Russian performance. 4/
I caveat this by saying we probably know very little about the state of UKR military right now, the fog of war persists, and we likely have a one sided perception of how the war is going. UKR is doing a good job dominating the information environment. 5/
The challenge with assessing military power is that it needs a context to express itself. I've said this before in other venues. You can't assess military power in the abstract, it is not like counting money. Forces never walk off paper neatly onto a battlefield. 6/
I’ll offer an example. How you assess Chinese military power in the context of a war over Taiwan is going to be different than how you might view it in a hypothetical war between China and India. The conditions and assumptions really matter. 7/
In the same manner, I'm unsurprised that we got a number of things wrong looking at the Russian mil in the run up to this war. And there will be a debate on which lessons can be generalized about Russian military performance, versus more specific to this context. 8/
Some clearly carry over, like tactics & looking at the fundamentals, but with others it depends. In the same way that US performance in Afghanistan, or Iraq, may not be reflective of US performance in a high end fight against a near peer opponent. 9/
So, why did we overestimate aspects of Russian mil capacity & capability? First, few comparative examples of performance - they haven't tried anything on this scale, against a country the size of Ukraine, and an opponent with some significant parity of capability. 10/
Limited force employment in cases like Syria, or UKR 2014-2015 give you a very stylized perception of military capability. Russia could dictate pace of operations, send optimized forces, etc. Even then, they revealed challenges that the Russian military had yet to overcome. 11/
Large exercises, which I covered regularly on my blog over the years, are scripted affairs. They are closer to theater than anything else. They still tell you useful things, but folks like me took most of what we saw there with large grains of salt. 12/
It's important to remember the community tends to focus on some contexts over others. Whereas the Russian mil may have big logistical issues fighting in Ukraine, along multiple axes, in a different context the terrain or expected distance of advance might prove much easier. 13/
Next, Ukrainian forces are leveraging the urban terrain smartly, ambushing, and engaging in small unit tactics. They're forcing Russian forces into a fight where mass or a larger cohesive force doesn't convey advantage, trading space for time. 14/
And, looking at the choices in Russian mil strategy, that military was not built for this war. In terms of manpower, readiness, and logistics, it was not designed to sustain strategic ground offensives or hold large tracts of terrain, especially in a country the size of UKR. 15/
All of that of course doesn't explain why parts of the effort are an omnishambles. Logistics, comms, weak air defense performance, precision issues with strikes, moving about without recon, etc. I'm seeing adjustments in week 2, but all these issues persist. 16/
I've seen some folks say that there were regular reports of problems from local papers, troops complaining, etc. I've seen those consistently factored into analysis, but generalizing from either positive or negative anecdotal evidence can be an exercise in confirmation bias. 17/
The Russia mil analysis community is far from monolithic, but there was a basis for the perception of Russian mil power heading into this war. It was not driven by positive Russian self-assessments, defense mil PR, or glowing articles in Izvestiya. 18/
Folks in the community take account for the bad news stories along with the good ones. The effects of corruption, or incompetence. Yet these do not easily explain specific or divergent outcomes. Asserting causality requires more than allusions to pervasive conditions. 19/
Often the assumptions, especially in the more applied side of the field, calibrate towards overestimation. You assume a lot more will work, or that opponents will have a good day, for the simple reason that it is better to overestimate than to underestimate. 20/
This war will undoubtedly set the Russian military back by years and severely damage its reputation. But the 'so what' is a more open ended question. How will they adjust? What should we take away from Russian mil performance in this context, and how best apply it to others? 21/
After 2014-2015 I found myself regularly arguing that the Russian mil is not 12ft tall. After 2022 I will probably spend much of my time arguing that it isn't 4ft tall either. History teaches us to moderate these kinds of impressions, neither extreme is especially helpful. 22/
Ko voli nek cita malo je duzi..