More
Slava Ukraini! Heroiam slava! / Glory to Ukraine! Glory to the heroes!
More
Ne znam, meni ovo ne izgleda ni malo lijepo. Po nasim dzenazama je pucano i granatirano i ubijano ali ovako ljude kao stoku nismo sahranjivali. Hvala Bogu. Bez obzira ko je koje vjere je li katolik, musliman, pravoslavac, ateista.Chmoljo wrote: ↑13/03/2022 17:28[/spoiler]Guadalajara wrote: ↑13/03/2022 16:59
Obzirom na duzinu trajanja rata kod nas bilo je desetine masovnih stradanja samo u Sarajevu. Od Aerodromskog naselja, Trebevica, Budakovica, Markala, Dobrinje. A ako ces racunati kompletnu BiH i sve pokolje ima ih na stotine.
Nisu nikako razvaljivali ovakvom jacinom naselja. Zato su unistili zgradu Oslobodjenja, zgrade na Dobrinji 5, Vojnicko Polje, Alipašino A fazu, Mojmilo, Aerodromsko naselje, Otes, Stup, Sokolje, Rajlovac, Butmir. Nista bolje nisu izgledala ova naselja od ovih snimaka koje gledamo sad iz Ukrajine. Zgradu TV doma u Sarajevu nema cime nisu gadjali. Sreca pa je sve bilo od armiranog betona tako da je bila ko bunker.
Ne treba sumnjati u to da Srbi nisu mogli sa zemljom sravniti Sarajevo. Na Zuc je palo sve sto su imali u arsenalu bivse JNA. Druga stvar koju treba uzeti u obzir je broj Srba stanovnika u Sarajevu, tako da su racunali da koriste infrastrukturu/zgrade i stanove pod kontrolom ARBiH.
Rusi imaju samo vise balistickih raketa i avijaciju i avio bombe od par tona. Ali tu treba uzeti i obzir velicinu gradova u Ukrajini i broj populacije. Kod nas je sve bilo na domet minobacaca. Na koridoru u Brckom su koristili sve, od avijacije, bombardovanja, helikoptera, tenkova,samohodnih haubica, Plamena, Ognja.
Krmača je modifikovana avio bomba sa 100+ njak kg eksploziva. Na nju su navrtali raketni motor od rakete Grad 122mm i Oganj 128mm tako da je mogu sa zemlje-kopna lansirati. Vojske koje nemaju avijaciju ili imaju ogranicenje u koristenju avijacije koriste ovu vrstu municije i naoruzanja za unistavanje infrastrukture. Bitno je samo da se na anam onu stranu dopremi bombetina sa 100 i vise kg eksploziva.SpoilerShowKrmača
Tokom rata u Sirji i Iraku razvijeno je desetine verzije ovakvih raketa za unistavanje infrastrukture. Kao eksploziv se moze bez ikakvih problema koristiti obicno vjestacko gnojivo na bazi amonijum nitrata koje moze bilo ko da kupi. Samo da napomenem da se u civilnoj industriji u kamenolomima, rudnicima na povrsinskim kopovima koriste amonijum nitratni eksplozivi za rusenje. U JNA i kod nas najpoznatiji eksploziv Vitezit je isto amonijum nitratni koji su koristili za miniranje i rusenje mostova, zgrada, samo sto su kod Vitezita dodavali TNT, DNT, nitrocelulozu, nitroglicerin.
IRAM rakete u Iraku
Ova ima pola tone
U Siriji
Sve super, ali ne znam cemu ovoliki referat kada je u pitanju grad u opsadi, dakle poredi se sa Sarajevom.
Za 15 dana nije bilo poruseno po sarajevu sve to sto si naveo. Ali nije ni bitno.
Bitno je da imaju malo vremena da sklone leseve i bjeze u skloniste. Broj poginulih im sigurno ne daje vremena za sahrane i oprastanja, jer je bombardovanje intenzivno. Svaku noc bez prestanka. Sarajevo tu negdje iste velicine kao i Mariopolj. Ovaj je mozda malo veci.
Al nebitno, sumnjam da je iko toliko govno da iz ciste obijesti ovako zatrpava svoje sugradjane, bez velike nuzde.
Smjesno je kako se nalaze opravdanja za Tursku dok se druge zemlje napadaju, omalovazavaju i nazivaju fasistickim ako nisu protiv Rusije.tandmand wrote: ↑13/03/2022 17:42Ovaj rat nije počeo prije 18. dana. Najiritantnija izjava u našim medijima je "ničim izazvana Rusija napala Ukrajinu"oruzana_pobuna wrote: ↑13/03/2022 16:00
pijacarski mentalitet varalica, prevarantskih trgovaca.....
mada mi je veliki X turska sto se tice mog nekog posmatranja.... nije mi jasno kako Zutalj ne insistira da turci prestanu davat podrsku za bajraktare..... uopste nije spomeno.....![]()
Sranje je krenulo 2013.god jer neki Ukrajinci nisu bili zadovoljni svojom vlašću, ustrojom multietničke države, nisu željeli Crnomorsku flotu na Krimu, željeli su da dođe NATO a da ovi u najboljoj verziji kažu "bujrum ameri, evo vam Crno more mi odošmo ..."
Isto tako kada je u pitanju Turska ne može se nikako zaboraviti vojni udar u režiji zapadnih sila, gdje je upravo Rusija svojim informacijama spasila Erdogana. Rusija sjedi na najmanje 3 stolice, NATO- UKrajina-Rusija. Nije to pijačarski mentalitet ako sjedi na više stolica, to je pitanje opstanka. Sve dok imaju bar dvojica jakih da se karinđaju, da to svedemo sada na NATO-RUSIJA, Turska je sigurna i balansira malo sa ovima malo sa onima u svoju korist. Da teoretski prevlada jedna super sila koja nema protivnika, onda bi se okrenuli Turskoj i ptali "a šta ćemo sada sa tobom?".
Da se ne lažemo u istoj smo situaciji i mi u BiH. Trebamo im na njihovoj strani (ne da bi nešto mi njima pomogli) da im Ruske rakete ne bi bile u Trebinju i na Uni. Da nema ove Ruske opasnosti, polarizacije, bilo bi "raseli te bosanske muslimane i podjeli Bosnu, koji će nam quraz u Evropi".
Bilo koja strana da aspolutno nadvlada - mi smo u BiH, da ne kažem "mOslemani" sljedeća meta te strane.
Jel im išta preostalo?Tarabic wrote: ↑13/03/2022 17:56 Tokom 18 dana vojne specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska je uništila 3.736 infrastrukturnih objekata ukrajinske vojske, rekao je Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.
„Ukupno je tokom operacije onesposobljeno 3.736 vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine. Uništeno je 100 aviona, 139 bespilotnih letelica, 1.234 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 122 višecevna raketna sistema, 452 jedinice poljske artiljerije i minobacačka topa, 1.013 specijalnih vojnih vozila“, naveo je Konašenkov.
General je rekao da su ruske trupe u nedelju oborile jedan ukrajinski avion i 11 vojnih dronova, uključujući dva „bajraktara“.
Sjebase i bajre![]()
Smjesno je kako se nalaze opravdanja za Tursku dok se druge zemlje napadaju, omalovazavaju i nazivaju fasistickim ako nisu protiv Rusije.tandmand wrote: ↑13/03/2022 17:42Ovaj rat nije počeo prije 18. dana. Najiritantnija izjava u našim medijima je "ničim izazvana Rusija napala Ukrajinu"oruzana_pobuna wrote: ↑13/03/2022 16:00
pijacarski mentalitet varalica, prevarantskih trgovaca.....
mada mi je veliki X turska sto se tice mog nekog posmatranja.... nije mi jasno kako Zutalj ne insistira da turci prestanu davat podrsku za bajraktare..... uopste nije spomeno.....![]()
Sranje je krenulo 2013.god jer neki Ukrajinci nisu bili zadovoljni svojom vlašću, ustrojom multietničke države, nisu željeli Crnomorsku flotu na Krimu, željeli su da dođe NATO a da ovi u najboljoj verziji kažu "bujrum ameri, evo vam Crno more mi odošmo ..."
Isto tako kada je u pitanju Turska ne može se nikako zaboraviti vojni udar u režiji zapadnih sila, gdje je upravo Rusija svojim informacijama spasila Erdogana. Rusija sjedi na najmanje 3 stolice, NATO- UKrajina-Rusija. Nije to pijačarski mentalitet ako sjedi na više stolica, to je pitanje opstanka. Sve dok imaju bar dvojica jakih da se karinđaju, da to svedemo sada na NATO-RUSIJA, Turska je sigurna i balansira malo sa ovima malo sa onima u svoju korist. Da teoretski prevlada jedna super sila koja nema protivnika, onda bi se okrenuli Turskoj i ptali "a šta ćemo sada sa tobom?".
Da se ne lažemo u istoj smo situaciji i mi u BiH. Trebamo im na njihovoj strani (ne da bi nešto mi njima pomogli) da im Ruske rakete ne bi bile u Trebinju i na Uni. Da nema ove Ruske opasnosti, polarizacije, bilo bi "raseli te bosanske muslimane i podjeli Bosnu, koji će nam quraz u Evropi".
Bilo koja strana da aspolutno nadvlada - mi smo u BiH, da ne kažem "mOslemani" sljedeća meta te strane.
Okanite se Bosne pisajte na svojim portalimaTarabic wrote: ↑13/03/2022 17:56 Tokom 18 dana vojne specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska je uništila 3.736 infrastrukturnih objekata ukrajinske vojske, rekao je Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.
„Ukupno je tokom operacije onesposobljeno 3.736 vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine. Uništeno je 100 aviona, 139 bespilotnih letelica, 1.234 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 122 višecevna raketna sistema, 452 jedinice poljske artiljerije i minobacačka topa, 1.013 specijalnih vojnih vozila“, naveo je Konašenkov.
General je rekao da su ruske trupe u nedelju oborile jedan ukrajinski avion i 11 vojnih dronova, uključujući dva „bajraktara“.
Sjebase i bajre![]()
Johny12 wrote: ↑13/03/2022 17:13
U tom svom ushicenju mapom jesi li se ikad zapitala sta pojam ukrajina uopste znaci u kontekstu Ruske imperije? Pa recimo onda googlas administrativne podjele carstva u 19. stoljecu?
Pa onda vidis da nema ukrajine, samo oblasti. Pa onda se zapitas kako autor karte moze reci “ukrajina” u tom periodu?
I na kraju shvatis da je mapa samo jeftina propaganda
Zato što je Brko za Bakirovce isto što i Putler za Miletovce...da ih vođe sutra zovnu letili bi ravnat Ukrajinu isto oni čečenski žoharielcaliente wrote: ↑13/03/2022 17:57Smjesno je kako se nalaze opravdanja za Tursku dok se druge zemlje napadaju, omalovazavaju i nazivaju fasistickim ako nisu protiv Rusije.tandmand wrote: ↑13/03/2022 17:42
Ovaj rat nije počeo prije 18. dana. Najiritantnija izjava u našim medijima je "ničim izazvana Rusija napala Ukrajinu"![]()
Hajd sve je moguce ali 1234 tenka, odakle Ukrajini 1234 tenka ?Tarabic wrote: ↑13/03/2022 17:56 Tokom 18 dana vojne specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska je uništila 3.736 infrastrukturnih objekata ukrajinske vojske, rekao je Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.
Sjebase i bajre![]()
Jarane, već 3 ili 4 post ti se snebivaš. Pusti žive da ukopaju mrtve kako znaju i umiju sada u ovim okolnostima, mrtvima je svejedno, a da im može biti stalo, vjerovatno bi više voljeli da živi ostanu živi. Mrtvima ništa ne znači u ovom momentu ni ceremonija ni kako ni gdje jer su MRTVI, a sve te procedure postoje zbog ŽIVIH.Guadalajara wrote: ↑13/03/2022 17:52 Ne znam, meni ovo ne izgleda ni malo lijepo. Po nasim dzenazama je pucano i granatirano i ubijano ali ovako ljude kao stoku nismo sahranjivali. Hvala Bogu. Bez obzira ko je koje vjere je li katolik, musliman, pravoslavac, ateista.
Toliki grad velicine kao priblizno Sarajevo, a da nemaju bagera sa viljuskom koji bi za par sati iskopao rake i pojedinacne grobove. Jos su u ravnici. Pa ako ne moze kupati po danu, moze po noci. Da im fali drvenih sanduka, hajde ne bitno i sanduk neka i plasticne kese. Ali ovako da Bog sacuva. Niti je ljudski, ni moralno, ni vjerski. K'o da imaju kugu i k'o da ih Rusi kopaju, a ne Ukrajinci. Jos to nazivaju masovnom grobnicom. Valjda mi u BiH odlicno znamo sta je masovna grobnica. Ja kad sam to procitao odmah pomislih evo to su masovne grobnice kao kod nas u BiH, a ono jok ono Ukrajinci svoje ljude trpaju u masovnu grobnicu.
Prvo su Rusi i Putin na pocetku ovoga svega spominjali nas u Bosni, pa onda njihove masovne grobnice na istoku Ukrajine. I fino su pozvali novinare i kamere evo da im forenzicar kaze koliko ima leseva u plasticnim kesama. Evo sad i Ukrajinci govore o masovnim grobnicama.
Lazu i jedni i drugi jer odlicno se zna sta je masovna grobnica i u kojem se kontekstu godinama od kraja naseg rata masovne grobnice spominju. Valjda je cilj da svoja sranja dovedu u kontekst rata u Bosni i sve sta se ovdje desavalo kod nas.
TDK-90 wrote: ↑13/03/2022 18:00Okanite se Bosne pisajte na svojim portalimaTarabic wrote: ↑13/03/2022 17:56 Tokom 18 dana vojne specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska je uništila 3.736 infrastrukturnih objekata ukrajinske vojske, rekao je Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.
Sjebase i bajre![]()
jebo vam Putin sve
![]()
Ima Ukraina puno vise od toga.Samprotivsviju wrote: ↑13/03/2022 18:04Hajd sve je moguce ali 1234 tenka, odakle Ukrajini 1234 tenka ?Tarabic wrote: ↑13/03/2022 17:56 Tokom 18 dana vojne specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska je uništila 3.736 infrastrukturnih objekata ukrajinske vojske, rekao je Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.
Sjebase i bajre![]()
gdje su dokazi?
Ah da prema ruskim tvrdnjama, isti oni koji su rekli da nece napasti ukrajinu i neki dan da ne ratuju u ukrajini.
Evo npr. za Mađarsku nema opravdanja to što je na strani Rusije. Sigurnost i opstanak joj nije ugrožen a sjedi na dvije stolice. Prihvatila je sve odluke EU, ali je šutke (40 min) propustila leteći projektil na Zagreb. To je da ne kažem kakva država u sastavu NATO. Da Rusi nagrnu sa istoka siguran sam da bi promijenili stranu i pridružili im se. To deklarativno svrstavanje ne treba uzimati baš zaozbiljno.elcaliente wrote: ↑13/03/2022 17:57 Smjesno je kako se nalaze opravdanja za Tursku dok se druge zemlje napadaju, omalovazavaju i nazivaju fasistickim ako nisu protiv Rusije.
Upravo tako. Daj i govno samo da je tursko.JoseMujica wrote: ↑13/03/2022 18:03Zato što je Brko za Bakirovce isto što i Putler za Miletovce...da ih vođe sutra zovnu letili bi ravnat Ukrajinu isto oni čečenski žoharielcaliente wrote: ↑13/03/2022 17:57
Smjesno je kako se nalaze opravdanja za Tursku dok se druge zemlje napadaju, omalovazavaju i nazivaju fasistickim ako nisu protiv Rusije.
Slava Ukraini!
Dijelom se mora računati na kozmopolitizam novih generacija.madner wrote: ↑13/03/2022 18:07 Ovo je kulminacija jedne politike koja je pocela 1970ih, kada su se Ruske i Srpske elite zapitale zasto su pravili federacije i gdje je obecena harmonija. Ideja je bila da manji narodi dobiju republike ali da savezi budu pandan USA.
Tada odustaju od ideje i uz podrsku crkve ozivljavaju ideje koje su bile aktuelne prije saveza. Meni ponasanje Srbije 80ih i 90ih nije imalo smisla, dok nisam procitao razgovor prije bombardovanja od NATO snaga. Njima je bombardovanje trebalo da izbace Srbe mentalno iz zapadne hemisfere, da ih mentalno presele na istok. Shodno tome i odbijanje EU.
Rusija sada radi isto, sutra da izadju iz Ukraine, Rusi su mentalno odsjeceni od zapada. Sankcije, zabrane drustvenih mreza, okupacija Ukraine, sve to ce Rusiju vratiti tamo gdje se oni vide, kao nezavistan pol u svijetu.
Jasta, a za Tursku koja je isto u Nato i ima 80 milona stanovnika se pronalaze logicke vratolomije kako bi se opravdala.tandmand wrote: ↑13/03/2022 18:08Evo npr. za Mađarsku nema opravdanja to što je na strani Rusije. Sigurnost i opstanak joj nije ugrožen a sjedi na dvije stolice. Prihvatila je sve odluke EU, ali je šutke (40 min) propustila leteći projektil na Zagreb. To je da ne kažem kakva država u sastavu NATO. Da Rusi nagrnu sa istoka siguran sam da bi promijenili stranu i pridružili im se. To deklarativno svrstavanje ne treba uzimati baš zaozbiljno.elcaliente wrote: ↑13/03/2022 17:57 Smjesno je kako se nalaze opravdanja za Tursku dok se druge zemlje napadaju, omalovazavaju i nazivaju fasistickim ako nisu protiv Rusije.
Jebo mađare...vidi nam amidže Erdogana...ode mu sezonaJoseMujica wrote: ↑13/03/2022 18:13 Samo sam skeptičan da baš Madžari gotive Ruse jer su ih dobro osjetili na vlastitoj grbači...bliža je ova @madner konstatacija
Orbanu je EU trn u oku jer mu veže ruke