Ukrajina

sumirprimus

#62976 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ovoo izlazi iz okvira evropskog rata.
Samo kazem drugovi moji, daj boze da sve stane. No oprez!!!
Last edited by sumirprimus on 13/03/2022 11:43, edited 1 time in total.
ultrajvosa 1987

#62977 Re: Ukrajina

Post by ultrajvosa 1987 »

pici wrote: 13/03/2022 11:29
LipeCvat wrote: 13/03/2022 11:24 evo ga, za zabrinute neutralne

https://www.theguardian.com/world/2022/ ... ders-warn1
To je bio plan A da poslije pada kijeva vucic sa dodikom pokrene destabilizaciju balkana i da despoti i milosi budu na trebevicu i na kosovu polju...
E vala ako nas u SA sjebu sa despotima i milosima i to njih saka jada iz Lukavice, onda i treba ovo bit Velika Srbija.

Kazu na telegramu da su Ukrajinci vratili Buču, ako dobro kontam ovu njihovu cirlicu.
Anquilla

#62978 Re: Ukrajina

Post by Anquilla »

pici wrote: 13/03/2022 11:34
ne mogu ti sad postati linkove ima ih mnogo al nestaju ljudi, hapsenja, progoni, uspostava marioneta i zaplasivanje itd... uglavnom fasisticke metode okupacije.
Znači mala Rusija, svi koji ne misle isto, nemaju tu šta tražiti :-)

Pojma nemam kako će se okončati ova agresija, pretpostavljam da će tražiti neku podjelu Ukrajine, da te pokrajine budu novi RS i budući vječiti faktor nestabilnosti, naseljeni etničkim Rusima. Sve već viđeno kod nas.
Romanija

#62979 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

sumirprimus wrote: 13/03/2022 11:18
Nemojte reci da nema analiza, ima samo su na engleskom, mece meko jos i prevodit. Sta je problem sa ruskim btg formacijama

Koga interesuje malo vise o tome You can read this from here:
https://t.co/isgBv9odHh
Meni iz ovog pregeda nije jasno zasto usporedba US BCT sa Ruskim BTG, po velicni potpuno razlicite formacije i tu BTG - kao nezavisna jedinica - apsolutno ne bi imao nikakvu sansu jer teoretski ima samo 1/4 ljudstva BCT-a. A ovo sto znamo iz poslednje dvije sedmice daje jos goru sliku. NATO teoreticari taktike ce se morati dobro presloziti u procjeni snage i efikasnosti ruskih jedinica nakon ovog rata.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#62980 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

pijo_zoljo wrote: 13/03/2022 11:40
Bobi wrote: 13/03/2022 11:38

Šta ti je ludjakinjo, ko tebe gdje spominje :D ?
Ne potpaljuj ba bobi
Bloo se satra…
Ma nista ja, sinoc 3 sata ne mogu zaspat od dronova,raketa i Rusa...jel to normalno?
sumirprimus

#62981 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Despoti i komplet rs nama nisu problem.
GAU8

#62982 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Rothmans wrote: 13/03/2022 11:40 :?
GAU8 wrote: 13/03/2022 11:33

Samo bih zamolio postavljace Twitter upisa da se potrude da prevedu vijesti.
Nismo svi obdareni tolikim poznavanjem ruskog jezika, majka mu stara...
Kapetan Aleksej izgino ko rasada. Ako znas cirilicu , nije se tesko snaci s jezikom. Plus, imas i slikovit prikaz :mrgreen:
Skontao sam po "всрф" zafaljujem....
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#62983 Re: Ukrajina

Post by Jimmy McNulty »

LipeCvat wrote: 13/03/2022 11:24 evo ga, za zabrinute neutralne
Russia is likely to expand its confrontation with the west by pressuring Serbia into undermining the independence of Kosovo and other western Balkan states, regional leaders have warned in interviews with the Guardian
https://www.theguardian.com/world/2022/ ... ders-warn1
Ne može se ova vijest otvorit.

Ja sam siguran da se nešto gadno i ovdje sprema, uvijek su mi dosad bile smiješne pomisli na rat ali ovaj put imam tako neki ružan osjećaj u stomaku, užasne snove, nekad mi je teško i zaspat, jednostavno osjećam neko sranje ma koliko to sad smiješno zvučalo.

Na drugoj temi mi se smiju jer sam počeo stvarati neke zalihe. :roll:
sumirprimus

#62984 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Romanija wrote: 13/03/2022 11:44
sumirprimus wrote: 13/03/2022 11:18
Nemojte reci da nema analiza, ima samo su na engleskom, mece meko jos i prevodit. Sta je problem sa ruskim btg formacijama

Koga interesuje malo vise o tome You can read this from here:
https://t.co/isgBv9odHh
Meni iz ovog pregeda nije jasno zasto usporedba US BCT sa Ruskim BTG, po velicni potpuno razlicite formacije i tu BTG - kao nezavisna jedinica - apsolutno ne bi imao nikakvu sansu jer teoretski ima samo 1/4 ljudstva BCT-a. A ovo sto znamo iz poslednje dvije sedmice daje jos goru sliku. NATO teoreticari taktike ce se morati dobro presloziti u procjeni snage i efikasnosti ruskih jedinica nakon ovog rata.
Ovo je prije 8 godina iskustvo nakon ruske reforme u btg da kontriraju us bct. Naravno ameri kakvi su metodicni sve su vec. Izanalizirali.i nasli slabe tacke sto VU ssda obilato koristi
U ovom pdf fajlu ima vise
pinkman

#62985 Re: Ukrajina

Post by pinkman »

sumirprimus wrote: 13/03/2022 11:15
Diplomac, skolovan..
Ja kliknem na link i onda ima tamo Translate Tweet. Tako skontam :D

E sad ko ne zna engleski je vec problem :D
zilog

#62986 Re: Ukrajina

Post by zilog »

japin_mutapi wrote: 13/03/2022 10:57 Rusija je agresijom na Ukrajinu objavila rat cijelom slobodnom svijetu. Opravdanja i ideologija koji stoje iza agresije su cisti fasizam i svako ko podrzava Rusiju na bilo koji nacin je fasista. Ko god relativizira, opravdava, ima razumijevanja za rusku poziciju i slicno je fasista. Jasno ko dan.
Doduse, ima i glupana koji ne kontaju ali ih to ne opravdava i ne amnestira. Glupi je opasniji od zlog.
Velikoruska rasisticka ideologija krvi i tla. Pravoslavni militaristicki ideal Moskve kao Treceg Rima, prijestolnice svijeta i Rusija koja ce donijeti mir svima. Ruski svijet, Pax Russiana. Vidi se ko je inspiracija komsijama.

Plan rusista-fasista - Prvo ruski svijet a potom srpski. Raspad EU, povlacenje kukavickih NATO trupa ispred pobjednicke ruske vojske na granice iz '97god ili jos na ranije. Raspad NATO zbog odbijanja konfrontacije i straha od Rusije evropskih clanica, povratak baltickih drzava, stvaranje bloka Rusija-Bjelorusija-Ukrajina-Velika Srbija plus Rumunija i Bugarska nakon ocekivanog raspada EU i NATO.
Ako bi sve proslo po planu dalje ide denacifikacija i demilitarizacija Poljske i Njemacke uz upotrebu oruzja za masovno unistenje. Na kraju vjekovna teznja Rusije. Konstatinopolj, Bosfor i Dardaneli.

Haos, krv, unistenje, smrt, bolesti, glad. Ubijanje, silovanje, klanje, mucenje. Jad i bijeda, tuga, suze, bol. Sprzena zemlja, poruseni gradovi, spaljena sela, razorena industrija i infrastruktura. Zagadjene rijeke i jezera, otrovni vazduh, kisele kise.

Ovo su nam planirali „spasioci i mirotvorci" iz Rusije. Izgledan scenarij, pripreman desetljecima.
Rusisti su fasisti su rusisti. Ukrajina je prva linija fronta u borbi protiv rusizma/fasizma 21. vijeka.
Ukrajinci se bore za sve nas i nasu djecu. Ako padne Ukrajina fasisti nece stati.
Ko to ne vidi i nece da vidi ili je glupan ili fasista sto u konacnici dodje na isto.

Zelja nam je samo jedna da fasista vise nema.

Pozdrav domovini, smrt fasistima, slava Ukrajini.
:thumbup:

Ne mogu, a prije ce biti da nece, ljudi da shvate, da je svaki kredibilitet Rusa (i onih sto ih podrzavaju), zauvijek nestao onog trenutka, kada je, nakon nabjedjivanja da je u pitanju samo vjezba, prvi tenk usao u Ukrajinu. Nestao je jos i 2014. kada su oteli Krim i oborili MH-17, ali su naivni Evropljani, pohlepni za ruskim jeftinim energentima i trzistem, zazmirili i sada gledamo ovo.

Nema se ovdje sta slusati "drugo misljenje", jer se fasisti NE SLUSAJU!!!
Da primaknem analogiju, malo blize ocima, samo cu spomenuti da rasprava o nepobitnim istinama, nikako ne moze biti neutralna.
Potpuno opravdano, se na forumu ne moze diskutovati o potrebi da se postuju prava manjina, to je taboo i slazem se. Kako onda neko moze ocekivati da budemo korektni sa apologetama kremaljskog fasiste? Pa taj vec uveliko ne postuje ono najosnovnije, pravo na zivot. Ono zbog cega se na forumu pale kratki fitilji, je odavno iscipelario... :roll:
Last edited by zilog on 13/03/2022 11:49, edited 1 time in total.
pijo_zoljo

#62987 Re: Ukrajina

Post by pijo_zoljo »

Bobi wrote: 13/03/2022 11:44
Ne potpaljuj ba bobi
Bloo se satra…
Ma nista ja, sinoc 3 sata ne mogu zaspat od dronova,raketa i Rusa...jel to normalno?
Nemoj zezat, ja bio u 4 online nidje nikog, cak ni ovih iz Amerika i Kanada
:D
amker

#62988 Re: Ukrajina

Post by amker »

Demonstrations of brave people all over Russia against the Russian invasion of Ukraine continue today. The peak should be at 13:00 (Israel time). In the pictures posters go out to demonstrations:

Mozda se ovi normalni rusi i pobune protiv dikatora
Last edited by amker on 13/03/2022 11:50, edited 1 time in total.
doktor78

#62989 Re: Ukrajina

Post by doktor78 »

Ruske snage i inače komuniciraju preko otvorenih radiofrekvencija pa ih ukrajinski i zapadni obavještajci, ali i amateri, s lakoćom prisluškuju. Njihova komunikacija otkriva da su mnogi ruski vojnici u rasulu i da plaču tijekom borbe, žale se na nedostatak zaliha, neki odbijaju naredbe za granatiranje gradova, a neki naprosto bježe s fronte ili se predaju bez borbe, piše britanski Telegraph.
Jedno je kad braniš svoju zemlju kao 1941., a sasvim drugo kad kao agresor upadaš u tuđu...
hatemondays

#62990 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

pici wrote: 13/03/2022 11:22
kluz franjo wrote: 13/03/2022 11:20 Glavni krivac za sve što se dešava je Putin i neopravdana agresija i invazija ruske vojske na Ukrajinu.
I lokalno za žrtve u Marijupolju, i regionalno za opravdan strah i nesigurnost u Rusiji i drugim susjednim zemljama Rusije, i kontinentalno za militarizaciju i energetsku krizu u Evropi i globalno za posljedice rasta cijena energenata, žitarica itd...

Uzrok svih posljedica je vrlo jasan.
Sociopata u Kremlju.
Jasno je normalnim ljudima al de objasni ovim pokvarenim i zlim sljedbenicima...
Moj pici nema se sta njima objasnjavati, cijena zivota ljudi koji brane svoje domove od kepecovih robota je puno veca od jebenog goriva i plina koji mi placamo. Ako je to cijena koju trebamo platiti nek je platimo samo da keoeca ne bude. Placalo sam ja naftu litar 80 dojc marki 94, litar ulja 50, secer isto.Uz sve to ubijani 3 i po godine ali dusman ne hoda carsijom. Cijena je skupa ali sloboda je najskuplja.
ovo_malo_duse

#62991 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

Ne potpaljuj ba bobi
Bloo se satra…
Sta normalno drug, poceo sam sanjat snove koje nisam 20 godina. Probudim se u nakom stanju jeze. Rahmetlije se postrojavaju.
Sjetim se sta mi rece jedan haver Danac kad sam mu ispricao par ratnih zgoda. Sreca nasa ( to njihova)kaze da vecinu nase raje koja je dosla u Dansku nije isla psihicima. Kao ostali bi bez te profesije.PTSP je dio svih nas.
sumirprimus

#62992 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Zar nisu dosad izasli iz ovih baraka sve sto du rusi znali i imaju na mapama? :-)
plavi_E

#62993 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Nije nelogicno da bi Putko izlaz iz sranja u Ukrajini mogao potraziti otvaranjem jos jedne krize na balkanu.
GAU8

#62994 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

pinkman wrote: 13/03/2022 11:48

Ja kliknem na link i onda ima tamo Translate Tweet. Tako skontam :D

E sad ko ne zna engleski je vec problem :D
Ma bice da sam lijen, jer mi je mrsko 2x klikati
sumirprimus

#62995 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

-Chesterfield-

#62996 Re: Ukrajina

Post by -Chesterfield- »

Ne potpaljuj ba bobi
Bloo se satra…
Pod stresom si!
Ja sanjao neku ženu. Znam da je bila prelijepa. Ali se sada ne mogu sjetiti kako izgleda.
studiorum_tuzlaensis

#62997 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Probijena linija kod Izjuma.
Pala Volnovaha jučer.
Fastiv južno od Kijeva pred padom. Oko Brovarija jutros navodno 20tak BTGova.

Loše ovo izgleda, pitanje je dana kad će istok ostati u okruženju, a onda war od attrition, stvoren za rusku vojsku. Ocekuju se kontranapadi ukr vojske. Mariupolj će postati prah i pepeo, a prioritet je zbog prebacivanja logistike kao obalno i željezničko čvorište.

Rusi ovo zasad dobijaju, koliko god mašinerijasa zapadne strane pokušava reći suprotno. Rat jectek krenuo. Kad se uspostavi logistika, uzme prostor istočno od Dnjepra i razmjesti artiljerija oko Kijeva, pregovarat će se o opstanku Ukrajine, uopće. ;) vjerovatno će se izrodit Republika Novorussija i sl.

Geostrateški ciljevi: sve istočno od Dnjepra uključujući Kijev, Dnipro , Zaporožje i Odesa - spajanje sa Pridnjestrovljem.

Meni ovo nikako ne izgleda dobro po Ukrajince, volio bi da me prevare. Ruski gubici su ispod 10% zasad, i to prvi ešalon koji je bačen u smrt da vide gdje su linije..
studiorum_tuzlaensis

#62998 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Na kraju krajeva, satrat ce ih krstarecim projektilima.
sumirprimus

#62999 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jel bi0 tor?ovaj je s parade :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#63000 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

studiorum_tuzlaensis wrote: 13/03/2022 11:56 Probijena linija kod Izjuma.
Pala Volnovaha jučer.
Fastiv južno od Kijeva pred padom. Oko Brovarija jutros navodno 20tak BTGova.

Loše ovo izgleda, pitanje je dana kad će istok ostati u okruženju, a onda war od attrition, stvoren za rusku vojsku. Ocekuju se kontranapadi ukr vojske. Mariupolj će postati prah i pepeo, a prioritet je zbog prebacivanja logistike kao obalno i željezničko čvorište.

Rusi ovo zasad dobijaju, koliko god mašinerijasa zapadne strane pokušava reći suprotno. Rat jectek krenuo. Kad se uspostavi logistika, uzme prostor istočno od Dnjepra i razmjesti artiljerija oko Kijeva, pregovarat će se o opstanku Ukrajine, uopće. ;) vjerovatno će se izrodit Republika Novorussija i sl.

Geostrateški ciljevi: sve istočno od Dnjepra uključujući Kijev, Dnipro , Zaporožje i Odesa - spajanje sa Pridnjestrovljem.

Meni ovo nikako ne izgleda dobro po Ukrajince, volio bi da me prevare. Ruski gubici su ispod 10% zasad, i to prvi ešalon koji je bačen u smrt da vide gdje su linije..
Rekoh kad je pocelo, da je Rusima naglasak na attrition jer im se moze. Idu na spajanje Odese i Krima.
Mislim da bez aktivnijeg ucestvovanja ostatka Evrope, pod tim mislim da se bukvalno ukljuce sa ljudstvom i masinerijom, ovo ce se razvuci i pogorsati uz velike civilne zrtve po Ukrajince.
Post Reply