Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#20026 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

suspect_zero wrote: 06/03/2022 00:28
Bloo wrote: 06/03/2022 00:01

Ne ide,probala :razz:
Meni se sviđa zdenka u mojoj topi. :-D
Nema bujruma.

Čuj ne ide probala :lol: :lol: :lol: reci joj i da si kečap al ni on ne ide :lol:

Probala sam i ja sa Zdenkom, ustvari bio onaj megle bel-ami tako nešto, i može...rastopi se i razvlači 8-)

Mjera mi je mileram, meglebuter namaz, abc sir i suhi dimljeni i mrvu fete...lagano na dvicu i nek se topi.
Stvar ukusa i ko šta voli :)

Pravila se i u ratu neka verzija tope, ne mogu se sjetiti koji omjer čega i od čega tačno....vjerovatno mlijeko u prahu, onaj veliki margarin što su nam dijelili i brašno i feta ona crvena :-?
Samo zdenka :oops: kakav megle
Nisam probala to. :cry: zvuci horor...dodaj jos ona jaja u prahu da bude neon zuta topA :D
suspect_zero

#20027 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

Joj dobro si, ona jaja u prahu ...doduše nama su ih slabo dijelili, nešto bilo ograničeno na manju djecu :? ...svejedno, nisam ih volila kao ni Ikar ni leću :lol:

Na temu, pravi li ko onaj sarajevski ili hadžijski ćevap...ono gdje idu i suhe šljive?...nisam pravila a nisam htjela ni probati...nešta mi kombinacija sa šljivama nije primamljiva...kažu da je dobro.
hadzinicasa

#20028 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

vatrogasac wrote: 06/03/2022 00:12
Bloo wrote: 06/03/2022 00:04

Sad se sjetih što te ne gotivim. :cry:
Ubacujete samo sjeckano meso, ali ide i mljeveno pa omjer negdje pola pola, poslije toga slijedi standardno....jel' ostalo one bamje.

Znam da će hadžinica zagalamiti na ovo mljeveno, ali tek tada se sve to lijepo poveže.
Mljeveno u bamju!?!?
NO!
Blasfemija!
Poveze se i kad stavis pola junetine i pola teletine i krckas 3,5 sata.
Cuj fasirano…
Bloo
Globalna šefica

#20029 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Cuj bamija uz meso :cry: barbari
vatrogasac

#20030 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Problem je što neki kupuju bamju veličine paprike, a ne bi smjela biti veća od 1 cm. Uz to bolja je svježa ili zamrznuta od sušene. Sve su to tajne majstora dobre kuhinje. Ovo nikako...oporo.

Image
no_sikiriki

#20031 Re: Ramazan, opet ;)

Post by no_sikiriki »

Bloo wrote: 05/03/2022 23:51
no_sikiriki wrote: 05/03/2022 21:52 Nešto mi to poznato.
I šta mećeš u topu?
Ja samo kajmak i vrhnje.
Mama kad pravi stavi nakih 50 sireva, te dimljeni, te ovaj, te onaj...
A muž mi je cool...agnostik, a posti.
sveeeeeeeeeeeeeee
i puter :mrgreen:
cak se i zdenka stavi :mrgreen:
because why not
ateistička topa :oops:
How very wrong, puter ok, ali Zdenku hejtam jer su nju forsirali u skoli za uzinu :D
Agnostic topa i Vrbanjusa somuni zakon :mrgreen:
Zoya

#20032 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Zoya »

Ja sam za tu topu mislila da je neka vrsta supe. Supa sa jajima. Onda je neko postavio sliku i recept. Definitivno nije za moj stomak.

Nego, ja se jako radujem ramazanu. Baš mi je potreban mir, sabur, sve one ljepote ramazana. ❤️
Snake Eyes

#20033 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

no_sikiriki wrote: 05/03/2022 21:52 Nešto mi to poznato.
I šta mećeš u topu?
Ja samo kajmak i vrhnje.
Mama kad pravi stavi nakih 50 sireva, te dimljeni, te ovaj, te onaj...
A muž mi je cool...agnostik, a posti.
sveeeeeeeeeeeeeee
because why not
Stavljas li buđavog sira?
Bloo
Globalna šefica

#20034 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote: 06/03/2022 12:03

sveeeeeeeeeeeeeee
because why not
Ne.To sacuvam za dezert. :mrgreen: Poslije tope.
Snake Eyes

#20035 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

Bloo wrote: 06/03/2022 12:19
Snake Eyes wrote: 06/03/2022 12:03

Ne.To sacuvam za dezert. :mrgreen: Poslije tope.
Dodaj gorgonzole u topu, slobodno, naravno malo, kao i na picu.
Za desert jedemo buDŽavu cokoladu!
suspect_zero

#20036 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

Desert se može i preskočiti, žurimo kafu da pravimo i zadimimo :D
no_sikiriki

#20037 Re: Ramazan, opet ;)

Post by no_sikiriki »

suspect_zero wrote: 06/03/2022 13:08 Desert se može i preskočiti, žurimo kafu da pravimo i zadimimo :D
:nija:
Snake Eyes

#20038 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

Evo i ja gledam i nevjerujem sta citam.
Topa bez jaja, iftar bez deserta, dokle?
Bloo
Globalna šefica

#20039 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote: 06/03/2022 12:59 Za desert jedemo buDŽavu cokoladu!
Image
banjaluka078

#20040 Re: Ramazan, opet ;)

Post by banjaluka078 »

Snake Eyes wrote: 06/03/2022 13:20 Evo i ja gledam i nevjerujem sta citam.
Do iftara bez tope kod mene. Slatko jako rijetko, prvi dan obavezno kadaif i halva za 27. noć. Osim toga, tanko. Ali zato voće...
Snake Eyes

#20041 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

banjaluka078 wrote: 06/03/2022 13:31
Snake Eyes wrote: 06/03/2022 13:20 Evo i ja gledam i nevjerujem sta citam.
Do iftara bez tope kod mene. Slatko jako rijetko, prvi dan obavezno kadaif i halva za 27. noć. Osim toga, tanko. Ali zato voće...
Mi topu jedemo samo za sehur, nema joj mjesta za iftar.
Iftari su nam, hvala Allahu, isti kao i jela tokom godine, razlika je samo u vaktu i pojacanom prisustvu deserta.
Ono nesto, sedamnaest jela, supa, priloga, salata...ne moze.
Bloo
Globalna šefica

#20042 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote: 06/03/2022 13:49
banjaluka078 wrote: 06/03/2022 13:31

Iftari su nam, hvala Allahu, isti kao i jela tokom godine, razlika je samo u vaktu i pojacanom prisustvu deserta.
Ja onda idem po veoma bogatim iftarima... :oops:
hashtagjedempokucama
banjaluka078

#20043 Re: Ramazan, opet ;)

Post by banjaluka078 »

Mislim da je topa geografski fenomen u jednom dijelu Bosne. :D
Ni moji u Livnu, ni evo u BL, nikad nisu praktikovali topu. A za iftar "normalna" redovna hrana, kao što bismo i inače jeli, osim možda graha zbog nadimanja, supa obavezna i neka salata, zbog hidratacije. Svakako se ne može puno jesti, naročito kad je post mjesecima s dugim danom, nema se kad.
Snake Eyes

#20044 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

banjaluka078 wrote: 06/03/2022 14:16
Ni moji u Livnu, ni evo u BL, nikad nisu praktikovali topu. A za iftar "normalna" redovna hrana, kao što bismo i inače jeli, osim možda graha zbog nadimanja, supa obavezna i neka salata, zbog hidratacije. Svakako se ne može puno jesti, naročito kad je post mjesecima s dugim danom, nema se kad.
Grah, roštilj i slično ni mi ne jedemo, ima možda još par jela koja izbjegavamo baš kako kažeš iz praktičnih razloga.
skafiskafsnjak

#20045 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

banjaluka078 wrote: 06/03/2022 14:16
Topa je samo u Rajvosa :mrgreen:

Kod nas vazda bila supa prije svega... I mislim da je bolja za organizam od tope.
suspect_zero

#20046 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

no_sikiriki wrote: 06/03/2022 13:15
suspect_zero wrote: 06/03/2022 13:08 Desert se može i preskočiti, žurimo kafu da pravimo i zadimimo :D
:nija:
Aman ljudi, pa bude vazda nešto slatko :) al ne može se jesti, nakon par zalogaj se zasitimo :oops: ....a kahvenjaci se pripreme prije iftara i samo čekam da zalijem :oops:

P.S. ima li ko da mu hernija želudac stvara tegobe prilikom posta?....mene slomi evo treću godinu.
aCme

#20047 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

Još 22 dana :sinbad:
vatrogasac

#20048 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Inšallah.

Iloveautumn

#20049 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Iloveautumn »

Piše: Alem-ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sisak

U prvoj smo polovini mjeseca ša’bana i odbrojavamo dane do početka mjeseca Ramazana.

Kada se čovjek nečemu istinski raduje i kada to priželjkuje onda svakodnevno razmišlja o tome, usredotočen je na to i gleda kako će se što bolje pripremiti za ono čemu se njegovo srce raduje.

Vjernici se Ramazanu svaki put iznova raduju jer su svjesni da je to nova prilika za koju nikad sa sigurnošću ne znaju hoće li biti posljednja i da li će upravo ta prilika koja se Ramazan zove poboljšati vjerničku kvalitetu života na ovome svijetu ali i odrediti status na Ahiretu.

Vjernici su također svjesni da vrijeme nakon Ramazana pokazuje kvalitet provedenog i iskorištenog vremena u Ramazanu odnosno odsjaji i tragovi Ramazana se prepoznavaju tek nakon Ramazana kroz ono čemu je čovjek posvećen i s čime je okupiran nakon Ramazana.

S toga, svaki Ramazan je nova prilika, svako vremensko približavanje Ramazana budi vjerničko nestrpljenje, ushićenje ali i novu nadu, energiju i vjernički elan, entuzijazam da što bolje primimo, ugostimo Ramazana odnosno da ga što bolje iskoristimo i provedemo trudeći se da pokupimo sve njegove benefite koje nosi sa sobom.

U ovom mjesecu ša’banu, koji je posljednja uvertira ili najava mubarek Ramazana, što učestalije učiti dvije dove, a to su dobro poznata dova:

ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA’BANE VE BELLIGNA RAMADANE

Allahu, blagoslovi nam redžeb (koji je prošao), ša’ban (u kojem se nalazimo) i podari nam da dočekamo mubarek Ramazan.

Druga dova treba biti orijentirana prema jačanju unutarnje svijesti i izgradnji želje da Ramazan provedemo što kvalitetnije i smislenije u svakoj njegovoj minuti; upućivati dovu da nam Allah, dž.š. kroz doček Ramazana omogući da ga provedemo u stanju da postimo, ispostimo i da ga što bolje iskoristimo na način Allahovog, dž.š. zadovoljstva:

„Gospodaru moj, omogući mi da mubarek Ramazan što bolje iskoristim, da u njemu kroz ibadete i dobra djela steknem tvoju Milost, zadovoljstvo, oprost grijeha, spas od džehennemske vatre i ulazak na vrata Rejjan“.

Molim Te Gospodaru omogući mi da u Ramazanu budem onakav rob s kakvim ćeš Ti Gospodaru biti zadovoljan“.

Iščekivanje Ramazana je najbolje iskoristiti kroz što bolju pripremu za najblagoslovljeniji period u godini.

U ovim danima mjeseca ša’bana spremno treba pristupiti unutarnjem čišćenju ili pripremi srca, duše, tijela da bi plodovi Ramazana mogli prionuti na što čistiju podlogu.

Ukoliko je neka podloga zaprljana, onečišćena, nepristupačna, teško se nanosi novi čisti sloj.

Zato je važno mjesec ša’ban i dane do Ramazana iskoristiti za čišćenje srca kako bi ono bilo što spremnije primiti ramazanske plodove.

S tim u vezi, što više pojačati istigfar u ovim danima, tražiti oprost grijeha od Allaha, dž.š. riječima ESTAGFIRULLAH, ESTAGFIRULLAHE VE ETUBU ILEJH, RABBIG FIR LI, truditi se zikrom, učenjem Kur’ana, čistiti srce, dušu, isprati i oprati što bolje kako bi plodovi ramazana imali nesmetan put da dopru do naših srca i duša.

U suprotnom, čovjek koji očekuje da će nastupanjem Ramazana započeti taj proces, često iznevjeri samog sebe i usljed nedovoljne pripremljenosti, ne stigne Ramazan najbolje iskoristiti.

Prođe kroz Ramazan, ali Ramazan ne dotakne i ne prodre do dubine njegovog srca.

Dakle, vjernici se za Ramazan pripremaju kroz pripremu svoga srca, duše i tijela. Kad kažemo tijelo, mislimo i na to, ukoliko je u mogućnosti postiti u mjesecu ša’banu, što je bio sastavni dio prakse Allahovog poslanika, s.a.v.s.

O kvaliteti jačanja našeg imana, bogobojaznosti u Ramazanu često ovisi i kvalitet našeg odnosa prema Gospodaru ali i prema životu i životnim procesima nakon Ramazana.

Zato je Gospodar podario Ramazan da se vjernici u njemu osvježe i nadograde svježinom i jačinom ramazanskih ibadeta, da popravi stanje svoje duše kako bi nakon Ramazana bio stabilniji, ustrajniji, staloženiji i kvalitetniji u svim segmentima svoga života.

Ne možemo očekivati da nam Gospodar mijenja naše stanje, stanje naših porodica na bolje ukoliko mi nismo spremni ništa mijenjati u sebi ili kod sebe u pogledu stanja našeg srca, naših djela, našeg odnosa prema Gospodaru svih životnih procesa!

Ne možemo očekivati da nam Gospodar popravi naše stanje ukoliko smo samo fokusirani i ulažemo energiju, trud da popravljamo, mijenjamo i unaprjeđujemo stanje u drugim segmentima života, u materijalnom, statusnom smislu na ovome svijetu ali u pogledu našeg odnosa prema Gospodaru ne pomjeramo se naprijed, uvijek se zadovoljavamo sa istim, zadovoljavamo se sa minimumom, ono što je minimum i ono što moramo, to je naša razina u vjeri.

Nisi spreman ni centimetar se pomaknuti u vjeri, a očekuješ od Gospodara da ti tvoje stanje u nekim drugim stvarima pomakne za kilometar.

Primjerice, motivirati se i nadahnuti željom, voljom da se opismeniš u Kur’anu odnosno da stekneš umijeće da možeš učiti Kur’an je jedna od stvari gdje najkonkretnije gledamo sebe da nadogradimo, unaprijedimo u vjeri jer nema te alternative učenju Kur’ana na orginalnom jeziku na kojem se Uzvišeni Gospodar objavio, nema tog prijevoda niti latinice koja ima tu snagu, moć, veličinu i utjecaj na čovjekovo srce, dušu.

Oni koji znaju učiti u Kur’anu, postavljati si ciljeve da više Kur’an uče, da zaboravljeno obnove od kur’anskih sutra ili nauče nove kur’anske sure, ajete i to baš u mjesecu Kur’ana, mjesecu Ramazanu.

To su samo neki od primjera kako vjernik pravi sebi plan, postavlja ciljeve ili ambiciju.

I to vrijeme planiranja u tim ciljevima se prima kao ibadet.

Draga braćo, neka ovo vrijeme mjeseca ša’bana, dani koji nas dijele do mubarek Ramazana bude najbolje vrijeme za razmišljanje jer razmišljanje je ibadet o tome gdje smo tanki, slabi, gdje ima mnogo ili malo prostora za naš napredak, popravak, za naše korake prema naprijed, a ne da uvijek tapkamo na istom mjestu i zadovoljavamo se sa minimalnim, a onda očekujemo od Gospodara maksimum.
noviclan

#20050 Re: Ramazan, opet ;)

Post by noviclan »

Ukoliko moze odgovor, da li je islamska zajednica u bih ikada uputila obavijest da maske i sedzade nisu vise obavezne obzirom da vec dvije dzuma namaza pet posto ljudi nose maske :roll:
Locked