Ukrajina
- madner
#62651 Re: Ukrajina
Volnovolkha je neka Ukrainska jedinica dobro nagrabusila. Ako su uspjeli sad vratiti, sto su oni prije pokusali probiti obruc.
-
sumirprimus
#62652 Re: Ukrajina
Ko kaze gdje kupis info? Vrlo bitno
-
begic2019
#62654 Re: Ukrajina
Proizvodzac guma Michelin zatvara dvije fabrike u italijanskim gradovima Alesandria i Cuneo radi manjka carbon black koji dolazi iz Rusije,ostavlja kod kuce 900 radnika,ljudi moji ovdje na forumu ne trebamo navijati za jedne ili druge,realno svi smo u problemima,bice veliki pad ekonomije i na zapadu
-
sumirprimus
-
imperia kristal
#62656 Re: Ukrajina
Rusi će propasti, dovest će sebe u situaciju da budu u 18. stoljeću, to će automatski i njihove satelite poput Srbije i RS poslat na smetljište povijesti.
Last edited by imperia kristal on 12/03/2022 20:34, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#62657 Re: Ukrajina
mislim da je za ruse ključna jesen kad će biti kišnice i opalog lišćaapsidejzi wrote: ↑12/03/2022 17:22Sa svakim danom koji prolazi, ruski vojnici su sve manje moralizovani da idu u bitku. Sve vise ce biti izvlacenja, sakrivanja. nemoj mene, de ti. Gledaju i oni bajraktara i nlaw-e sta rade. Niko nije budala. Cim ugledaju prvu priliku da smugnu oni ce to i uraditi. Sta mislite zasto ostavljaju tenkove i drugo oruzje. Samo ga ostave.madner wrote: ↑12/03/2022 16:35 Ide manje analiza, zasto vidim probleme za Ukraince.
SSSR kada je zamisljao da vodi WW3, imao je slicno rjesenje kao i USA. Pjesadija za borbu manervarskih jedinica nije vidjena kao odlucujuci faktor. Oklopne jedinice i sto vise vatrene podrske. Kod Rusa, artiljerija, rakete i avijacija po prioritetu, kod USA avijacija, artiljerija i malo raketa. Ovo je dovelo do atrofije mehanizovane pjesadije. Optimalna konfiguracija po Njemcima je bila mehanizovana brigada (lici na Ukrainsku) sa jednim tenkom podrzanim od voda pjesadije, oko 40 ljudi nakon iskrcavanja iz vozila. Kod USA je ovaj omjer 1 tenk na oko 10 vojnika u teskoj diviziji, kod Rusa u motorizovanoj malo bolje u oklopnoj jos puno gore.
Medjutim sta se desi ako protivnik prizna da ne moze parirari na otvorenom? Ove jedinice nisu u stanju da zauzmu zatvoren teren, kao sto je puno sume ili gusto nasaljen grad.
Svi su svjesni ovog nedostatka ali se prave da nije problem i tu na scenu stupaju Stryker ili padobranske jedinice za US army, a VDV za Ruse. Ove jedinice imaju pjesadije, borbena vozila sluze za prevoz. Rusi za VDV vide dva posebna zadatka. Jedan je ovaj strateski desant u dubinu, drugi je osvajanje zatvorenog terena. Zato ova 76 ima bataljon tenkova, treba koji kao podrska.
Rusi su uspjesno presjekli komunikaciju glavnine Ukrainskih snaga. Kiev je jedan dio, Harkov drugi, Sumi treci, Cerni cetvrti, malo juznije peti. Mogu na bilo koju tacku od ovih masirati svoje snage, jer njihove oklopne jedinice imaju nadmoc na otvorenom.
Nesto slicno se desava i na jugu, tamo glavni posao zauzimanja gradova vrsi brigada mornaricke pjesadije.
Ukrainski problem je kako spojiti linije da mogu rezerve slati gdje treba i kako napraviti jos manervarskih formacija. TO ce se braniti, ali nece napadati oklopni bataljon na otvorenom.
Plus sto je trenutno temperatura u debelom minusu. Ispod -10 celzijusa. Plus sto ovo zadovoljstvo kosta.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#62658 Re: Ukrajina
Čuj ne navijati za nikoga?begic2019 wrote: ↑12/03/2022 20:30 Proizvodzac guma Michelin zatvara dvije fabrike u italijanskim gradovima Alesandria i Cuneo radi manjka carbon black koji dolazi iz Rusije,ostavlja kod kuce 900 radnika,ljudi moji ovdje na forumu ne trebamo navijati za jedne ili druge,realno svi smo u problemima,bice veliki pad ekonomije i na zapadu
Pa nije fol u navijanju, nego u tome da se treba suprotstaviti agresoru na jednu suvernu zemlju u sred evrope 21. vijeka.
Da, bit će posljedica, ali ne znam zašto to znači da sad treba biti neutralan. Koliko god da je teško, a svjestan sam da je nekima i ionako puno svega, ovo će nas prije ili kasnije opet čekati, samo što onda na udaru neće biti Ukrajina, nego Poljska, Litvanija, Estonija, pa i Bosna...
-
sumirprimus
#62659 Re: Ukrajina
Poslije bajraktar evo pjesme i za dzavelin
Last edited by sumirprimus on 12/03/2022 20:38, edited 1 time in total.
-
mishic
#62660 Re: Ukrajina
Mnoge zemlje i narodi moraju dobro razmisliti kuda ih vode aktuelni režimi. Ludilo se širi poput pandemije. Dok bjesni rat u Ukrajini, dok prijeti uključivanje i drugih u sukobe, treći "igraju ratne igrice" vježbajući za rat a glad prijeti i najbogatijim dijelovima svijeta. Ludilo!
- Nespin
- shape of despair
#62662 Re: Ukrajina
sve mi se cini da se sukob u ukrajini lagano siri na ostatak svijeta,ne u vidu sukoba i toga me je strah
-
sumirprimus
#62663 Re: Ukrajina
Nespin ba 4 posta lik ima u 2 god i crnjaci za rusijom foe to odma.
-
sumirprimus
#62664 Re: Ukrajina
Opet ponavljam , znajuc da se nasi mahalci nece slozit ta on zna vid mu hamo glave i ta prica, elem ako iko zna ameri znaju
- shalla
#62665 Re: Ukrajina
Ovo UFC na ulicama Moskve haha. Onaj tapka da preda jebem ti kralja 
-
plavi_E
#62666 Re: Ukrajina
Svima je jasno da ce i zapad osjetiti ovaj ekonomski sukob. Ali to svi na zapadu znaju.Kao sto znaju sta ih ceka ako i ovaj put popuste Rusiji. Zapad vise nikad nece biti ovisan o Rusiji kao sto je bio. I to ne samo o Rusiji nego ce se ovisnost i od drugih zemalja smanjivati. Nije samo da rusi u svijetu znaju proizvoditi djubrivo i sijati psenicu. naci ce se i neki Njemac i Francuz koji znaju to. Naravno nece biti jeftino kao od Rusa ali to je cijena nezavisnosti i ona ce se polatiti. Bolje to danas platiti nego za koju godinu placati jos vecu i goru cijenu. Rat u Ukrajini je prekretnica i to velika prekretnica.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#62667 Re: Ukrajina
mishic wrote: ↑12/03/2022 19:08 Putinovska propaganda koja se fabrikuje na Balkanu među njegovim pristalicama toliko je otrovna da će naredni talas radikalizacije i militarizacije Balkana biti ubitačan. U toj propagandi učestvuje i veliki broj osuđenih ratnih zločinaca, aktuelnih političara, institucija, medija i svih struktura društva idući dotle da se javno na mitinzima podržava fašizam. Evropa ponovo žmiri i NATO se žestoko obrukao onim dronom pa se bavi sobom a Balkan ključa dok oni to ne vide. Ukrajina nije na kraju nego na početku jednog mračnog fašističkog plana.
vidi se sve, vidi
- ioannes
-
Nierika
#62669 Re: Ukrajina
liga.net wrote:Address by Azov regiment deputy commander, friend of Kalyna, on the situation in Mariupol.
"The situation in Mariupol is difficult. Despite all our defensive actions and counterattacks, the enemy horde continues to advance.
Heavy battles are taking place for every street, for every house, despite the fact that the city has been under siege since March 1. The local population and citizens of other countries who remain in Mariupol are being mercilessly eliminated. Enemy aircraft continue to drop bombs and artillery mercilessly destroys residential areas.
The locals are preparing Molotov cocktails for resistance against the occupier.
I urge the country's military and political leadership to make every effort to ensure the evacuation of citizens to non-occupied Ukrainian territory.
We hear and see that the latest weapons systems are coming into Ukraine, Bayraktars and our aviation are in operation. Let us apply all this in our direction as well.
Let us strike at the rear of the enemy. We are not giving up. We are waiting to go on a decisive offensive together to defeat the enemy.
We are on our land. Glory to the nation."
-
plavi_E
#62670 Re: Ukrajina
I meni je ono tapkanje bas zapelo za oko. On misli da je to neki turnir. Sta je jadnije u rusiji njihova vojska ili njihovi nacisti.

-
Tesnjak_91
#62671 Re: Ukrajina
Čitam temu praktično od prvog posta, al' eto sve nekako izbjegavam da se uključim i na ovaj način.
Žalosno je ovo što se dešava u Ukrajini, što nedužan narod gine zbog nekog luđaka koji je sebi zamislio da nezavisna i samostalna država kao Ukrajina mora da sluša i igra onako kako mali napoleon kaže.
Sve ovo me podsjeća strašno na ono što se u našoj domovini dešavalo, i poprilično sam siguran da bi se slično opet desilo u skoroj budućnosti da je ovo u Ukrajini završilo drugačije, da ne kažem brže. Drago mi je što je dosta vas prepoznalo ozbiljnost situacije, i da ste svjesni da je ovo što Ukrajinci rade ustvari ne samo odbrana svoje domovine, već i velikog dijela evrope u isto vrijeme (na balkanu pogotovo), jer mali napoleon ne bi sigurno stao na tome.
Žao mi je što nas vode bezmudi probošnjački političari tipa Komšića, Džaferovića i Baketa, koji ni ovu situaciju ne znaju iskoristiti za jačanje države i daljnje približavanje EU i Natou (Nato bi kad sve sagledamo morao biti prioritet uzevši u obzir sa kakvim ljudskim otpadom koje pojedini nazivaju komšijama/susjedima djelimo državu i region).
Nejasno mi je zašto na forumu koji je Bosanski/Bošnjački (valjda) ovoliko prikrivenih (neki čak i ne sakrivaju) obožavatelja lika i djela malog putina i njemu sličnih (četničkih i ustaških vođa) imaju toliku slobodu izražavanja i promovisanja njihovih "neutralnih" stavova, a nažalost većina njih bi sutra kad bi mogli došli pljačkati, silovati, krasti i klati Bošnjake, isto kao i 90tih, čisto jer smatraju da su viša klasa, nebeski narod.
Što se cjelokupne situacije tiče, Ukrajincima neće biti lako, al' čitajući razne tekstove i posmatrajući situaciju svakodnevno očito je da neće tek tako odustati, a kako vrijeme odmiče biti će sve spremniji i opremljeniji, taktički iskusniji, dok će ruska vojska gubiti moral. Naravno da je loša stvar što će vjerovatno doći do još masovnijih granatiranja i bombardovanja civilnih objekata, sa ciljem uništavanja morala branioca, al' što se morala tiče mislim da tu neće imati uspjeha.
Sve u svemu, nadam se da će što više ruskih fašista/nacista ostaviti svoje živote na ukrajinskoj zemlji, i da će prosječni ruski građani doći pameti i možda poduzeti konkretno nešto protiv malog napoleona i njegovih bliskih podanika.
Žalosno je ovo što se dešava u Ukrajini, što nedužan narod gine zbog nekog luđaka koji je sebi zamislio da nezavisna i samostalna država kao Ukrajina mora da sluša i igra onako kako mali napoleon kaže.
Sve ovo me podsjeća strašno na ono što se u našoj domovini dešavalo, i poprilično sam siguran da bi se slično opet desilo u skoroj budućnosti da je ovo u Ukrajini završilo drugačije, da ne kažem brže. Drago mi je što je dosta vas prepoznalo ozbiljnost situacije, i da ste svjesni da je ovo što Ukrajinci rade ustvari ne samo odbrana svoje domovine, već i velikog dijela evrope u isto vrijeme (na balkanu pogotovo), jer mali napoleon ne bi sigurno stao na tome.
Žao mi je što nas vode bezmudi probošnjački političari tipa Komšića, Džaferovića i Baketa, koji ni ovu situaciju ne znaju iskoristiti za jačanje države i daljnje približavanje EU i Natou (Nato bi kad sve sagledamo morao biti prioritet uzevši u obzir sa kakvim ljudskim otpadom koje pojedini nazivaju komšijama/susjedima djelimo državu i region).
Nejasno mi je zašto na forumu koji je Bosanski/Bošnjački (valjda) ovoliko prikrivenih (neki čak i ne sakrivaju) obožavatelja lika i djela malog putina i njemu sličnih (četničkih i ustaških vođa) imaju toliku slobodu izražavanja i promovisanja njihovih "neutralnih" stavova, a nažalost većina njih bi sutra kad bi mogli došli pljačkati, silovati, krasti i klati Bošnjake, isto kao i 90tih, čisto jer smatraju da su viša klasa, nebeski narod.
Što se cjelokupne situacije tiče, Ukrajincima neće biti lako, al' čitajući razne tekstove i posmatrajući situaciju svakodnevno očito je da neće tek tako odustati, a kako vrijeme odmiče biti će sve spremniji i opremljeniji, taktički iskusniji, dok će ruska vojska gubiti moral. Naravno da je loša stvar što će vjerovatno doći do još masovnijih granatiranja i bombardovanja civilnih objekata, sa ciljem uništavanja morala branioca, al' što se morala tiče mislim da tu neće imati uspjeha.
Sve u svemu, nadam se da će što više ruskih fašista/nacista ostaviti svoje živote na ukrajinskoj zemlji, i da će prosječni ruski građani doći pameti i možda poduzeti konkretno nešto protiv malog napoleona i njegovih bliskih podanika.
- Cossack
#62672 Re: Ukrajina
Rusija se ovim ratom nepovratno za*ebala so se tice glavnog izvora prihoda. Sada ce svi dati 200% da se sto prije rijese uvoza njihovog gasa i nafte.plavi_E wrote: ↑12/03/2022 20:13 Ovo forumsko plakanje za zapadnom ekonomijom je stvarno degutantno. I dok se ovdje place nad sudbinom EU ta ista EU najavljuje da ce do kraja godine potpuno prestati kupovati rusku naftu i smanjiti kupovinu energenata iz Rusije za dvije trecine. Kakav lice tek plac na ovom forumu nastati tad.
![]()
- apsidejzi
#62673 Re: Ukrajina
Zasigurno je bolje otici kuci i nemati posla nego otici od kuce jer je nemas. Putin ne misli stati na Ukrajini. Samo je pitanje vremena kada ce doci do tvoje kuce ako mu ovo podje za rukom. Trenutno mu ne ide i ja sam zahvalan ukrajincima zbog toga. Spreman sam platiti koliko god samo da ne uspije zauzeti ukrajinu. Gorivo otislo na 10 maraka. Jebaji ga. Mogu i hodat. Poskupila hrana zbog skupljeg transporta. Nema veze. Ne mora se jesti meso non stop, ne mora se izlaziti u restorane svaki dan, ne moraju se kupovati najnovije stvarcice cim izadju (pretjerujem malo al poentu razumijes).sehohari wrote: ↑12/03/2022 20:35Čuj ne navijati za nikoga?begic2019 wrote: ↑12/03/2022 20:30 Proizvodzac guma Michelin zatvara dvije fabrike u italijanskim gradovima Alesandria i Cuneo radi manjka carbon black koji dolazi iz Rusije,ostavlja kod kuce 900 radnika,ljudi moji ovdje na forumu ne trebamo navijati za jedne ili druge,realno svi smo u problemima,bice veliki pad ekonomije i na zapadu
Pa nije fol u navijanju, nego u tome da se treba suprotstaviti agresoru na jednu suvernu zemlju u sred evrope 21. vijeka.
Da, bit će posljedica, ali ne znam zašto to znači da sad treba biti neutralan. Koliko god da je teško, a svjestan sam da je nekima i ionako puno svega, ovo će nas prije ili kasnije opet čekati, samo što onda na udaru neće biti Ukrajina, nego Poljska, Litvanija, Estonija, pa i Bosna...
- GandalfSivi
#62674 Re: Ukrajina
Kako prepoznati ruskog trola koji se “brine” za jadnu Evropubegic2019 wrote: ↑12/03/2022 20:30 Proizvodzac guma Michelin zatvara dvije fabrike u italijanskim gradovima Alesandria i Cuneo radi manjka carbon black koji dolazi iz Rusije,ostavlja kod kuce 900 radnika,ljudi moji ovdje na forumu ne trebamo navijati za jedne ili druge,realno svi smo u problemima,bice veliki pad ekonomije i na zapadu
2015. najavili zatvaranje, 2020. zatvorili…
- Haris.ba
#62675 Re: Ukrajina
Cega te strah? Covjece, zivis u zemlji koju haman nijedan rat nije masio.shape of despair wrote: ↑12/03/2022 20:39 sve mi se cini da se sukob u ukrajini lagano siri na ostatak svijeta,ne u vidu sukoba i toga me je strah