Ukrajina

emirolini

#62626 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Gadjaju igralista, ista taktika, ista ideologija fasista! (za ove "neutralne")

sumirprimus

#62627 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bobi wrote: 12/03/2022 19:39
General War wrote: 12/03/2022 19:32 Ovo sto je ostalo vise lici na Su25 nego helikopter.
Heli....google :D, bilo vec danas.ka52
Nije sto je babi milo nego sto se babi snilo tako nesto jel
Hercegoviina

#62628 Re: Ukrajina

Post by Hercegoviina »

Rusija i da izgubi 100 helikoptera i aviona i 50000 ljudi to nije nista za tu zemlju .
Bullet Tooth Tony

#62629 Re: Ukrajina

Post by Bullet Tooth Tony »

nostalgic wrote: 12/03/2022 19:34 Samo udarati Ruje sankcijama. Svu trgovinu i diplomatske veze EU i SAD treba da prekinu sa Rujama. Izdvojiti sredstva za gasovod iz prašinarskih zemalja, dok se ne napravi dovoljan broj solarnih i vjetro parkova (poslije odjebati i prašinare), zabraniti kriptovalute i majnanje i eto energetske neovisnosti.

Sankcije su antibiotik.
Sta da radimo sa cinjenicom da je eksponiranost Francuskih banaka skoro 25 mlrd dolara, Italijanskih isto toliko, Austrijskih po 17 mlrd...UBS, CS, Deutche isto tako bruku .... Koliko su evropski penzioni fondovi investirani u rusiju? Na sankcijama su i firme u kojima ti fondovi imaju milione dolara investicija...

Bit ce zjbano...

Neka ce :D
SanskiBiser

#62630 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Ovaj tekst pišem u Kijevu, dok po gradu padaju granate. Rođen sam u Donbasu, u etnički ukrajinskoj porodici koja govori ukrajinski jezik. Moj otac je pristupio ultradesničarima tokom devedesetih prošlog vijeka.

To je dijelom bila njegova reakcija na ekonomsku propast Ukrajine i bogaćenje bivših lidera komunističke partije, sa kojima je bio u sukobu još od sredine 1980-ih. Naravno, on je bio vrlo antiruski raspoložen, ali je takođe pokazivao zavidno visok nivo antiamerikanizma.

Još se sjećam njegovih riječi 11. septembra 2001. godine. Dok je na TV-u gledao rušenje kula bliznakinja, rekao je da su oni koji su odgovorni za to, u stvari, ,,heroji“. Danas ne misli tako. On danas vjeruje da su Amerikanci namjerno srušili te zgrade!

KORIJENI RADIKALIZMA
Kada je 2014. poceo rat u Donbasu, moj otac je postao dobrovoljac u ultradesničarskom Aidar bataljonu. Moja majka je pobjegla iz Luganjska, dok su moji djed i baka ostali u selu koje je potpalo pod kontrolu Luganjske narodne republike.

Djed je osuđivao ukrajinsku Euromajdan revoluciju. Podržavao je Putina govoreći da će on ,,ponovo uspostaviti red u Rusiji“. I pored svega, nastojali smo da održavamo redovne kontakte, pomažemo jedni druge, i stalno razgovaramo (samo ne o politici). Ja se trudim da budem nježan prema njima i da razumijem njihove stavove. Moji djed i baka su proveli živote radeći na kolektivnoj farmi. Otac je bio građevinski radnik. Život ih nije milovao.

Ono što se desilo 2014. godine – revolucija i rat koji je uslijedio – gurnuli su me u pravcu suprotnom od onog koji je odabrao veliki broj ljudi u Ukrajini. Rat je ubio nacionalizam u meni i pomjerio me ka ljevici, pa želim da se borim za bolju budućnost čovječanstva, a ne za naciju.

Roditelji, s njihovim postsovjetskim traumama, ne razumiju moje socijalističke poglede na svijet. Otac s nipodaštavanjem mrmlja o mojem pacifizmu. Posvađali smo se nakon što sam se pojavio na antifašističkom protestu i pozvao na raspuštanje ultradesničarske regimente Azov.

Kada je u proljeće 2019. Volodimir Zelenski postao predsjednik Ukrajine, nadao sam se da će ta činjenica spriječiti katastrofu koja se danas dešava. Mislio sam da je vrlo teško demonizovati predsjednika koji govori ruski, koji je dobio izbore na programu mira u Donbasu, i čije šale su bile podjednako popularne među Ukrajincima i Rusima.

Na moju nesreću, bio sam u zabludi. Iako je izborna pobjeda Zelenskog promijenila odnos mnogih Rusa prema Ukrajini, to nije spriječilo rat.

VARLJIVA VJERA U MIR
Do zadnjeg časa sam se nadao da ruske trupe neće započeti masovnu invaziju. Sada mogu samo da se zahvalim onima koji su informaciju o dolazećoj invaziji nekako proturili do američkih obavještajaca.

Jučerašnji dan sam proveo razmišljajući da li, ili ne, da se priključim jedinici teritorijalne odbrane. Tokom noći je ukrajinski predsjednik Zelenski izdao naredbu o opštoj mobilizaciji, a ruske trupe su se primakle gradu i pripremile opsadu Kijeva.

Sve to je, u stvari, za mene donijelo odluku oko koje sam se ranije dvoumio. Ipak, prije nego zauzmem svoj unaprijed određeni položaj, želim da kažem zapadnoj ljevici što mislim o njenim reakcijama povodom ruske agresije na Ukrajinu.

Za početak, zahvalan sam onim ljevičarima koji protestuju ispred ruskih ambasada – čak i onima kojima je trebalo dosta vremena da shvate da je Rusija agresor u ovom konfliktu. Zahvalan sam političarima koji vrše pritisak na Rusiju, traže da zaustavi invaziju i povuče svoju vojsku.

Ovaj tekst je pisan za drugi dio zapadne ljevice. Pisan je za one koji zamišljaju NATO agresiju u Ukrajini, za one koji ne mogu da vide Rusiju kao agresora, za one koji kritikuju Ukrajinu što nije sprovela sporazum iz Minska, za one koji ćute o svim ruskim kršenjima tog sporazuma, kao i za one koji ćute o takozvanim narodnim republikama.

Ovo je tekst i za one koji preuveličavaju uticaj ultradesničara u Ukrajini, a nijesu primijetili ultradesničare u narodnim republikama, i za one koji izbjegavaju svaku kritiku konzervativnih, nacionalističkih i autoritarnih političkih odluka Vladimira Putina.

Želim da kažem da je dio odgovornosti za ovo što se nama dešava - i njihova. Želim da kažem ponešto o širem fenomenu antiratnog pokreta na Zapadu, koji kritičari ljevice obično nazivaju Kampizam.

Ovaj termin je bio popularan kod međunarodne i američke ljevice tokom ranih godina Hladnog rata, i predstavljao je specifičnu vizuru međunarodne politike: sukob dva protivnička geopolitička kampa, imperijalističkog i antiimperijalističkog. Britanska spisateljica i aktivistkinja sirijskog porijekla Lejla Al-Sami je ovo svrstavanje nazvala ,,antiimperijalizam idiota“.

Ako nijeste već čitali njen briljantni esej iz 2018. godine, toplo ga preporučujem. Ovdje ću sažeti i ponoviti njene glavne teze: aktivnosti velikog dijela antiratne ljevice tokom rata u Siriji nijesu imale mnogo dodirnih tačaka sa željom da se zaustavi rat. Fokus je bio na protivljenju uplitanju Zapada.

Istovremeno se ignorisao, a nerijetko i podržavao, uticaj i uplitanje Rusije i Irana. O ljevičarskom diskursu o ,,legitimno izabranom“ Asadovom režimu u Siriji, da ne govorimo. Na našu nesreću, isti ideološki kliše se ponovio u slučaju Ukrajine.

Ja nijesam ljubitelj NATO-a. Znam da je pri kraju Hladnog rata taj blok izgubio svoju odbrambenu funkciju i angažovao se u ostvarivanju agresivnih političkih odluka. Znam da NATO širenje na Istok šteti naporima usmjerenim ka nuklearnom razoružanju i kreiranju sistema zajedničke bezbjednosti. NATO je pokušao da marginalizuje ulogu UN-a i OEBS-a i da ih diskredituje kao neefikasne organizacije. Ali mi ne možemo ispraviti prošle greške, već se moramo baviti savremenim okolnostima i naporima da nađemo izlaz is problematične situacije.

KAMEN SPOTICANJA
Koliko je puta zapadna ljevica govorila o američkim nezvaničnim obećanjima bivšem sovjetskom predsjedniku Mihailu Gorbačovu u vezi sa NATO širenjem (,,ni pedalj na istok“)? Koliko puta su pominjali Budipeštanski memorandum iz 1994. koji je garantovao suverenitet Ukrajine?

Koliko često je zapadna ljevica podržavala ,,legitimne bezbjednosne brige“ Rusije – države koja posjeduje drugi najveći nuklearni arsenal na svijetu?

Koliko često je govoreno o bezbjednosnim brigama Ukrajine – države koja je pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država i Rusije bila primorana da se odrekne nuklearnog oružja?

Koliko često je govoreno da je Ukrajina zauzvrat dobila komadić papira (Budipeštanski memorandum) koji je Putin konačno pocijepao 2014. godine?

Da li je zapadnoj ljevici, koja kritikuje NATO, ikada palo na pamet da je Ukrajina glavna žrtva promjena koje su nastale kao posljedica ekspanzije NATO-a?!

Ja nijesam ljubitelj liberalnog internacionalizma. Ipak, to ne znači da moramo podržavati podjele na sfere uticaja između imperijalističkih sila.

Umjesto da tražimo novi balans između dva imperijalizma, ljevica mora da se bori za demokratizaciju međunarodnog bezbjednosnog poretka. Nama su potrebni globalna politička vizija i globalni sistem međunarodne bezbjednosti.

Ovo posljednje imamo - to su Ujedinjene nacije. Da, ova organizacija ima mnogo nedostataka i često je predmet opravdane kritike. Ali može se kritikovati da bi se stvari popravile, i to je kritika koja je potrebna kada je UN u pitanju. Neophodna je ljevičarska vizija reforme i demokratizacije UN.

Tokom posljednjih osam godina, Donbas je bio glavni kamen spoticanja i razlog za podjele među ukrajinskim ljevičarima. Svako od nas je definisao sopstvene pozicije na osnovu ličnih iskustava ovog problema. Zato sam siguran da bi neki drugi ukrajinski ljevičar napisao sasvim drugačiji tekst na ovu temu.

Tokom proteklih nekoliko godina sam pisao o mirovnom procesu i civilnim žrtvama na obje strane ratnih rovova u Donbasu. Trudio sam se da promovišem dijalog. Sav moj napor je sada ispario u etar. Neće biti kompromisa. Putin može da planira što god poželi, ali čak iako okupira Kijev i tamo postavi okupacionu vladu, mi ćemo nastaviti da pružamo otpor. Borba će trajati sve dok Rusija ne ode iz Ukrajine, i sve dok ne plati za svaku žrtvu i za sve razaranje.

Zato su moje zadnje riječi upućene ruskom narodu - požurite da srušite Putinov režim. To je i u vašem, i u našem interesu.

Bilješka o autoru: Taras Bilous je ukrajinski istoričar i aktivista organizacije Socijalni pokret. Kao urednik veb-magazina Commons: Journal of Social Critique, često piše na teme rata i nacionalizma. Uz odobrenje autora, Pobjeda ovdje ekskluzivno objavljuje segment obimnijeg eseja koji je Bilous originalno publikovao u opendemocracy.net

Prevod s engleskog: Srđa PAVLOVIĆ
p206

#62631 Re: Ukrajina

Post by p206 »

sumirprimus wrote: 12/03/2022 19:38 Najbezbolnija opcija sad za mir u evopri je da putina skinu mjegovi, spijuni, generali, bilo ko.
Sve ostalo je skupo
Mislim da ne smiju i kad bi htjeli ovi koji ga mrze u Rusiji.
Kad kažem ne smiju mislim na to da bi onda više krokodila se borilo za vlast a to bi dovelo i do veće destabilizacije Rusije nego sankcije.

Rusija ne može pobijediti i da zauzme sve. Ovaj kad krepa zabaviće se o svom jadu i unutrašnjim previranjima za vlast, a Ukrajinci će to iskoristiti da povrate državu.
sumirprimus

#62632 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nespin wrote: 12/03/2022 19:49 Čečeni dobili zadatak da stoje iza linija i ubijaju Ruse koji krenu bježati... Jbt. koja ironija sudbine i koje ludilo... Putinovi ovčari :D
Ih sta su vec suncokreta posijali, treca tura rezervista vec otisla. Mislim da je ramzanov rezim kuci u pitanju. Da su zapadnjaci podli da pokrenu malo pobunu u dubini rusije bas sad sjelo bi ko budali samar. I susjedne republike trpe ogromne gubitke dagestan i ingusetija
nostalgic

#62633 Re: Ukrajina

Post by nostalgic »

Bullet Tooth Tony wrote: 12/03/2022 19:51
nostalgic wrote: 12/03/2022 19:34 Samo udarati Ruje sankcijama. Svu trgovinu i diplomatske veze EU i SAD treba da prekinu sa Rujama. Izdvojiti sredstva za gasovod iz prašinarskih zemalja, dok se ne napravi dovoljan broj solarnih i vjetro parkova (poslije odjebati i prašinare), zabraniti kriptovalute i majnanje i eto energetske neovisnosti.

Sankcije su antibiotik.
Sta da radimo sa cinjenicom da je eksponiranost Francuskih banaka skoro 25 mlrd dolara, Italijanskih isto toliko, Austrijskih po 17 mlrd...UBS, CS, Deutche isto tako bruku .... Koliko su evropski penzioni fondovi investirani u rusiju? Na sankcijama su i firme u kojima ti fondovi imaju milione dolara investicija...

Bit ce zjbano...

Slamu neka jedemo, samo pojačavati sankcije :thumbup:
begic2019

#62634 Re: Ukrajina

Post by begic2019 »

Bullet Tooth Tony wrote: 12/03/2022 19:51

Sankcije su antibiotik.

Bit ce zjbano...

Gledam veceras na italijanskoj Rai televiziji izjavu Maria Dragija,kaze da je europska unija do prije par mjeseci davala rusiji oko 200 miliona eura za gas i gorivo na dan ,a da se ta cifra danas popela na miliardu eura na dan,ove sankcije dobro pogadzaju gradzene i firme ..benzin nam vec na 2,4eur
isx

#62635 Re: Ukrajina

Post by isx »

Izvinjavam se ako je offtopic. Ruski nacisti naletjeli na grupu migranata. :mrgreen:

ramizovstrasni388

#62636 Re: Ukrajina

Post by ramizovstrasni388 »

Kad god pročitam "ukri" na ovoj temi odumre mi 1000 moždanih ćelija
sumirprimus

#62637 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ukri se odupiru
Slava Ukrajini :bih:
Kikibombona

#62638 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Stizu Arapi da pomognu majci Rusiji :D

zigson

#62639 Re: Ukrajina

Post by zigson »

isx wrote: 12/03/2022 20:00 Izvinjavam se ako je offtopic. Ruski nacisti naletjeli na grupu migranata. :mrgreen:

Ovo mi vise lici na cecene kako udaraju vidi se da su u treningu :)
sumirprimus

#62640 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Prve vijesti nepotvrdjene daj boze da su istinite :-)
Treba taj pomoc :)
sumirprimus

#62641 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kiki kasnis, vec davno objavljeno prqti temu!
plavi_E

#62642 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Ovo forumsko plakanje za zapadnom ekonomijom je stvarno degutantno. I dok se ovdje place nad sudbinom EU ta ista EU najavljuje da ce do kraja godine potpuno prestati kupovati rusku naftu i smanjiti kupovinu energenata iz Rusije za dvije trecine. Kakav lice tek plac na ovom forumu nastati tad.
:lol:
Kikibombona

#62643 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

zigson wrote: 12/03/2022 20:08
isx wrote: 12/03/2022 20:00 Izvinjavam se ako je offtopic. Ruski nacisti naletjeli na grupu migranata. :mrgreen:

Šta je ovo 'ljeb ti jebem, nikad cudniju tucu nisam vidio. Ove celave nakaze stimaju glave da ih sto bolje opale po nosu. :D
Bullet Tooth Tony

#62644 Re: Ukrajina

Post by Bullet Tooth Tony »

plavi_E wrote: 12/03/2022 20:13 Ovo forumsko plakanje za zapadnom ekonomijom je stvarno degutantno. I dok se ovdje place nad sudbinom EU ta ista EU najavljuje da ce do kraja godine potpuno prestati kupovati rusku naftu i smanjiti kupovinu energenata iz Rusije za dvije trecine. Kakav lice tek plac na ovom forumu nastati tad.
Ti si bas naivan ako mislis da se pad zapadne ekonomije, u bilo kojem smislu, nece odraziti na pad u BiH.. Ne bazira se citava monetarna politka EU na gasu i nafti iz rusije...

Trenutno se ne vidi veliki pad na berzama mada eksponiranost nije mala..

Nadat se da ce sankcije uroditi plodom... I hoce aBd :D
Last edited by Bullet Tooth Tony on 12/03/2022 20:21, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#62645 Re: Ukrajina

Post by pici »

Pobune u beloruskoj vojsci
Beloruska vojska podigla je pobunu u Brestu zbog nespremnosti da se bori sa Ukrajinom.

"U nekim jedinicama stacioniranim u blizini grada Bresta ima nereda – vojna lica, uključujući oficire, izražavaju nespremnost da učestvuju u ratu protiv Ukrajine. Slučajevi odlaska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova iz zemlje zajedno sa porodicama takođe su učestali“, poručuju iz Centra za strateške komunikacije i informisanje.bezbednost pri Ministarstvu kulture.
lukasenko ima debelih problema, zato nije se direkt ukljucio u agresiju na ukrajinu... ovi asadovci i kadirovci su mudo od ovce ko vojnici, kepec u očaju regrutuje sve sto hoda i gmize...
sumirprimus

#62646 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:skoljka: zna se gdje idu
Dimu1927

#62647 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Mariupol, heavy fighting for the city. <a href="https://t.co/PZKLF1EmOr">pic.twitter.co ... </p>&mdash; Aldin 🇧🇦 (@aldin_ww) <a href=" 12, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
sumirprimus

#62648 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

.ovo je vijest
begic2019

#62649 Re: Ukrajina

Post by begic2019 »

plavi_E wrote: 12/03/2022 20:13 Ovo forumsko plakanje za zapadnom ekonomijom je stvarno degutantno. I dok se ovdje place nad sudbinom EU ta ista EU najavljuje da ce do kraja godine potpuno prestati kupovati rusku naftu i smanjiti kupovinu energenata iz Rusije za dvije trecine. Kakav lice tek plac na ovom forumu nastati tad.
[/quote
Veceras Mario Draghi kaze da ce prestat biti ovisini o ruskom gasu tek 2027 god.,
last mohicans

#62650 Re: Ukrajina

Post by last mohicans »

zigson wrote: 12/03/2022 20:08

Ovaj mali Brus Li ih je nalupao, samo tako. Ono je MMA trening, a crvena majica samo na foru i u guzvi opali.
Post Reply