Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
halo_ba

#22026 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

no_sikiriki wrote: 12/03/2022 13:37
halo_ba wrote: 12/03/2022 13:32

Izvinjavam se, ali nije tacno.
Bar u ruralnim sredinama je ta uloga jos uvijek namijenjena sinovima, jer udajom kcerka postaje snaha i "treba da sluzi svekrvi".
Nemojmo dozvoliti da nas feminizam odvede u mizandriju, jer to je samo nalicje ( i cesto opravdanje) za mizoginiju.
Neću pretendovati da znam puno o ruralnim sredinama, a ovo što sam napisala stoji za većinu porodica koje ja poznajem u Sarajevu.
Nikakve to veze sa mizandrijom nema. To je naša "tradicija" i način življenja, i često i žene (majke) same će reći "ma pusti njega" (za sina) i tražiti više od kćerke.
A realno i ako će "tražiti" nešto od sina, prije će to biti preko snahe, neće se čuti sa vlastitim sinom, nego snahom većinu vremena.
Uz duzno postovanje, Sarajevo nije cijela BiH, niti je tvoj krug poznanika cijelo Sarajevo.
no_sikiriki

#22027 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

halo_ba wrote: 12/03/2022 13:42

Neću pretendovati da znam puno o ruralnim sredinama, a ovo što sam napisala stoji za većinu porodica koje ja poznajem u Sarajevu.
Nikakve to veze sa mizandrijom nema. To je naša "tradicija" i način življenja, i često i žene (majke) same će reći "ma pusti njega" (za sina) i tražiti više od kćerke.
A realno i ako će "tražiti" nešto od sina, prije će to biti preko snahe, neće se čuti sa vlastitim sinom, nego snahom većinu vremena.
Uz duzno postovanje, Sarajevo nije cijela BiH, niti je tvoj krug poznanika cijelo Sarajevo.
U pravu si, to je moje mišljenje, pa nekome će biti i činjenica, a nekome ne. Ni ja sama ne spadam u taj "kalup" o kojem pričam. I uvijek ima izuzetaka/razlika u svemu.
ljubicasti limun

#22028 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ljubicasti limun »

halo_ba wrote: 12/03/2022 13:14
ljubicasti limun wrote: 12/03/2022 10:20

A kad djeca odu, pa obicno se za sina nadje opravdanje sto se manje brine za roditelje (radi, ima porodicu, ono djubre od snahe mu ne da), dok se od kceri to ocekuje jer ona ne radi i nema djecu...

Sorry, ali ovo je glupost.
Tradicionalno se u Bosni kceri udaju i odlaze od roditelja.
sorry, al komentar ti je glup. udaju se, ali se i dalje ocekuje da roditelje hizmete. i kad padnu u postelju da ih njeguju, presvlace, hrane, itd. ima, naravno, izuzetaka, ali ovo sto sam navela je gotovo, pa pravilo.
ljubicasti limun

#22029 Re: Danasnji "feminizam"

pa ti onda sebi uzimas za pravo da govoris za cijelu BiH? kako je tvoje iskustvo, i primarno i ono iz druge ruke, relevantnije od iskustva @no_sikiriki ili moga vlastitog?
halo_ba

#22030 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

ljubicasti limun wrote: 12/03/2022 14:04
pa ti onda sebi uzimas za pravo da govoris za cijelu BiH? kako je tvoje iskustvo, i primarno i ono iz druge ruke, relevantnije od iskustva @no_sikiriki ili moga vlastitog?
Nikakav problem, eto, ti si u pravu. OK?
halo_ba

#22031 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

ljubicasti limun wrote: 12/03/2022 14:03

sorry, al komentar ti je glup. udaju se, ali se i dalje ocekuje da roditelje hizmete. i kad padnu u postelju da ih njeguju, presvlace, hrane, itd. ima, naravno, izuzetaka, ali ovo sto sam navela je gotovo, pa pravilo.
Nema sta, ubitacan argument.
Dakle, Kerima iz Puracica se uda u Basigovce, ali na dnevnoj bazi dolazi u Puracic da hizmeti roditeljima?
KraljicaIzJajca

#22032 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Seawolf wrote: 12/03/2022 13:40

Moja mama ima dva sina, ali prema meni se ponaša kao da sam joj kćerka.
Ti si brižna osoba :-D tvoja mama zna da se uvijek može osloniti na tebe. :-D
immuno

#22033 Re: Danasnji "feminizam"

Post by immuno »

Mi smo jos u kamenom dobu. Snahe nisu duzne brinuti o svekru I svekrvi ako sam se udala za njihovog sina nisam za njih, postovala I koliko su mi mogucnosti dozvoljavale "brinula" o njima, nismo zivjeli u istoj drzavi. Imam 2 Sina I dobila Sam jednu kcerku ( snahu) nikakvih apsolutno obaveza nema prema nama. Prvo se postujemo a onda volimo, funkcionise perfektno svi zadovoljni I sretni.
Mislim da je postovanje najbitnije a najveci problem je sto su ocekivanja velika sa ili bez razloga.
Orhan Pamuk je to najbolje reko ( nisam sigurna da cu bas tacno citirati) roditelji dobiju djecu svojom voljom I onda ocekuju da I'm djeca citav zivot budu zahvalna zato😩
U danasnje vrijeme djeca bez obzira zenska ili muska nemogu brinuti o roditeljima to je jednostavno neizvodljivo, organizovati neku njegu ja al sve drugo nemoguce sa tim se moraju svi pomiriti.
no_sikiriki

#22034 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

halo_ba wrote: 12/03/2022 14:36

Dakle, Kerima iz Puracica se uda u Basigovce, ali na dnevnoj bazi dolazi u Puracic da hizmeti roditeljima?
Pa ti si njoj prvi rekao/la "sorry ali ovo je glupost". :lol:
Bilo bi fino kad bismo se pridržavali vlastitih "pravila" komunikacije. :mrgreen:
ljubicasti limun

#22035 Re: Danasnji "feminizam"

halo_ba wrote: 12/03/2022 14:30
ljubicasti limun wrote: 12/03/2022 14:04

Naravno da jesam, pogotovo kad se sam sebi po*akis u usta ono pravo napadacki. :lol: Sve ok. :-D
no_sikiriki

#22036 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

immuno wrote: 12/03/2022 15:45 Mi smo jos u kamenom dobu. Snahe nisu duzne brinuti o svekru I svekrvi ako sam se udala za njihovog sina nisam za njih, postovala I koliko su mi mogucnosti dozvoljavale "brinula" o njima, nismo zivjeli u istoj drzavi. Imam 2 Sina I dobila Sam jednu kcerku ( snahu) nikakvih apsolutno obaveza nema prema nama. Prvo se postujemo a onda volimo, funkcionise perfektno svi zadovoljni I sretni.
Mislim da je postovanje najbitnije a najveci problem je sto su ocekivanja velika sa ili bez razloga.
Orhan Pamuk je to najbolje reko ( nisam sigurna da cu bas tacno citirati) roditelji dobiju djecu svojom voljom I onda ocekuju da I'm djeca citav zivot budu zahvalna zato😩
U danasnje vrijeme djeca bez obzira zenska ili muska nemogu brinuti o roditeljima to je jednostavno neizvodljivo, organizovati neku njegu ja al sve drugo nemoguce sa tim se moraju svi pomiriti.
Da, nažalost. Ja još od svog tinejdžerstva ponavljam majci da nisam tražila da budem rođena, koliko god to bilo smiješno. Jer malo malo, pa ide priča kako sam "nezahvalna" što nisam uradila ovo ili ono. I šta god uradim nije po njenim standardima. Kad sam živjela van BiH, nismo se čuli svaki dan, i priča je bila "kako sam se otuđila" itd.

Znam da se neki neće složiti, ali za mene je sasvim normalno da kad dodje vrijeme da ti roditelji ne mogu "oko sebe" da ili platiš nekome ili da idu u starački dom. Tako su i moji roditelji sa svojim roditeljima, nije bilo očekivanja da svi živimo zajedno i da se "hizmeti".
U svakom slučaju sad kad imam sina, ne mislim tražiti nekakvu zahvalnost od njega za to što sam ga rodila, niti očekujem da se "brine" o meni. Smatram da je moja dužnost kao njegova majka da se brinem o njemu, i ne očekujem ništa zauzvrat.
halo_ba

#22037 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

ljubicasti limun wrote: 12/03/2022 16:04
halo_ba wrote: 12/03/2022 14:30

Naravno da jesam, pogotovo kad se sam sebi po*akis u usta ono pravo napadacki. :lol: Sve ok. :-D
Cemu uzdrzavanje?
Daj nam malo argumenata tipa "glup, pokakis se sebi u usta, jebes se, budalo".
halo_ba

#22038 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

no_sikiriki wrote: 12/03/2022 15:48
halo_ba wrote: 12/03/2022 14:36

Pa ti si njoj prvi rekao/la "sorry ali ovo je glupost". :lol:
Bilo bi fino kad bismo se pridržavali vlastitih "pravila" komunikacije. :mrgreen:
Nikakav problem, komentar je glup... so what?
No, onda moras i sam ARGUMENTIRATI, a ne prosipati inat i udarati kontru na nivou desetogodisnjaka.
Evo, odgovori ti: Kerima, Puracic, Basigovci, hizmet... dal je moguceeeee?
I ne zaboravi, vecina bosanskohercegovaca zivi u manjim mjestima ili ruralnim sredinama.
Dakle, kceri se ne udaju iz Cengic Vile u Ciglane, vec iz Turije u Ljusinu.
I vecina nema auto.
MarlboroGold

#22039 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 12/03/2022 08:19
MarlboroGold wrote: 11/03/2022 15:08
Ma nije ba... evo mene starije kolegice na poslu ubise u pojam sa pitanjima kad cemo drugo, a znaju i ostali. Dakle, ovo sve bez rodbine. Mozda je intenzitet tog smaranja veci po pitanju vas, ali ne stede ni nas.
O,o,o...O, razmnozi se... :mrgreen:
Interesantno je kako mi kao "visa" vrsta vrsimo pritisak na jednu od primitivnih funkcija naseg organizma. Da li kod zivotinja koje zive u organiziranim grupama takode postoji nesto ovako? :mrgreen: Rodis se, odrastes, odselis (ili ne) od svojih roditeljskih jedinica, osnujes svoju porodicu, rodis svog potomka, potomak odraste, odseli, nade svog partnera, ti ostaris i umres i sve tako...ad nauseam.

I na taj sva ponavljajuci egzistencijalni dread dodaj Ševalu iz računovodstva da zabiberi sa darvinizmom: moraš svoj genetski materijal što više širiti. :mrgreen:
Ma ukratko to su ljudi koji se bave tuđim životima i mnogo više to rade starije ženske osobe bar iz vlastitog iskustva. Ono... ne smatram zlonamjerno, ali ne kontam kako ne mogu shvatiti da to nisu ok pitanja i da sa istim zalaze u privatni život druge osobe. Ja samo odgovorim biće i ne kažem više ništa i tad obično skontaju, pa onda kad se opet dotaknemo priče o djeci opet znaju to isto pitati :mrgreen:

Nisam osoba koja odbrusi po tom pitanju jer postoji mogućnost da sebi radni vijek zakomplikujem. Ne znam baš kakvi su svi karakteri s druge strane i kako će to neko protumačiti, jer ima i dosta glume u radnom okruženju. Tamo što me ne dotiče znam odbrusiti bez pardona.
no_sikiriki

#22040 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

@halo_ba
So what? "What" je kad kontriraš sam sebi i kad se ne držiš vlastitih principa. Što spočitavaš njoj što je rekla da je nešto glupo, ako si ti to prvi uradio? Licemjerno je.

A ne znam što mene pitaš, kad sam već rekla da nisam upoznata sa seoskim običajima. Sasvim logično ako se neko uda iz jednog sela u drugo da vjerovatno neće "hizmetiti" i vraćati se u originalno selo. Ali ako ostaje u svom selu, i uda se za nekoga iz vlastitog sela, ne sumnjam da je "zapadne" ta briga, a brata ako ima, sumnjam.
Last edited by no_sikiriki on 12/03/2022 17:11, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#22041 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 12/03/2022 10:22 I onda kad odlucis da ne zelis imati djecu, jos veca drama.
:mrgreen:
Naaajljepsi osjecaj na svijetu.
Jeste.
Plus osjecaj potencijalne zdravstvene brige i ekonomske sigurnosti. :mrgreen: Let's be real.
Jel to ono volim djecu. Kad se izigram s njima vratim ih roditeljima :lol:
MarlboroGold

#22042 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ovo je tačno za nas. U mnogim drugim sredinama angažuju druge, smjeste ih u domove i slično jer je to tamo sasvim normalno. Kod nas je percepcija toga vrlo često kao da skroz dižeš ruke od roditelja ako se odlučiš da 24h njegu prepustiš nekome drugom.
halo_ba

#22043 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

no_sikiriki wrote: 12/03/2022 17:09 @halo_ba
So what? "What" je kad kontriraš sam sebi i kad se ne držiš vlastitih principa. Što spočitavaš njoj što je rekla da je nešto glupo, ako si ti to prvi uradio? Licemjerno je.

A ne znam što mene pitaš, kad sam već rekla da nisam upoznata sa seoskim običajima. Sasvim logično ako se neko uda iz jednog sela u drugo da vjerovatno neće "hizmetiti" i vraćati se u originalno selo. Ali ako ostaje u svom selu, i uda se za nekoga iz vlastitog sela, ne sumnjam da je "zapadne" ta briga, a brata ako ima, sumnjam.
"So what" je u smislu "zaboli me sto je rekla da je moj argument glup"... samo kad bi ona imala validan argument. I nisam uradio, vec uradila.
I ne znam jesi li primjetila, ali pokusajem dezavuiranja sinova, tj. muskaraca, ti pucas u nogu zenama: ne hizmete sinovi, vec SNAHE.
no_sikiriki

#22044 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

halo_ba wrote: 12/03/2022 17:19
no_sikiriki wrote: 12/03/2022 17:09 @halo_ba

"So what" je u smislu "zaboli me sto je rekla da je moj argument glup"... samo kad bi ona imala validan argument. I nisam uradio, vec uradila.
I ne znam jesi li primjetila, ali pokusajem dezavuiranja sinova, tj. muskaraca, ti pucas u nogu zenama: ne hizmete sinovi, vec SNAHE.
Pričati o realnom stanju nečega ne znači nikakvo "pucanje u noge ženama." Tebi se možda ne sviđa ta ideja da žene/snahe više brinu o roditeljima, i to je tvoje pravo. I naravno da ima izuzetaka, ali moje mišljenje je da je to tako općenito. Tvoje mišljenje je da nije, i to je OK.

Već sam rekla da za takvo stanje nisu nužno ni "krivi" sami muškarci, nego da je to jednostavno tako kod nas, "tradicionalno", i da se često i same žene tako ponašaju/smatraju da je to više njihova dužnost. Već ranije sam pričala (da po mom mišljenju) mnogo žena ima internalizovani seksizam i za takvo nešto su same krive, a ne muškarci. Tako da priča o mizandriji ne stoji, niti ja imam općenito "mizandrične" stavove. Za mene feminizam ne znači to da "mrzim muškarce" ili da je mržnja prema muškarcima pozitivna stvar.
no_sikiriki

#22045 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

@hadzinicasa blagoslov i čari roditeljstva :lol:

Edit: ovaj je još relevantniji :mrgreen:

Last edited by no_sikiriki on 12/03/2022 21:11, edited 1 time in total.
halo_ba

#22046 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

no_sikiriki wrote: 12/03/2022 17:30
halo_ba wrote: 12/03/2022 17:19

Pričati o realnom stanju nečega ne znači nikakvo "pucanje u noge ženama." Tebi se možda ne sviđa ta ideja da žene/snahe više brinu o roditeljima, i to je tvoje pravo. I naravno da ima izuzetaka, ali moje mišljenje je da je to tako općenito. Tvoje mišljenje je da nije, i to je OK.

Već sam rekla da za takvo stanje nisu nužno ni "krivi" sami muškarci, nego da je to jednostavno tako kod nas, "tradicionalno", i da se često i same žene tako ponašaju/smatraju da je to više njihova dužnost. Već ranije sam pričala (da po mom mišljenju) mnogo žena ima internalizovani seksizam i za takvo nešto su same krive, a ne muškarci. Tako da priča o mizandriji ne stoji, niti ja imam općenito "mizandrične" stavove. Za mene feminizam ne znači to da "mrzim muškarce" ili da je mržnja prema muškarcima pozitivna stvar.
U redu, slozimo se da se ne slazemo... ali odakle ti ideja da se "meni ne svidja" cinjenica da se snahe vise brinu? Pa ja sam je spomenula!
Zbilja, tumacis li ti moje izjave namjerno pogresno?
Takodje, nisam spominjala mizandriju kao generalnu, vec parcijalnu, kada treba potkrijepiti vlastite argumente.
Ali, da ne pricamo uopsteno: u siroj familiji imam 7 primjera gdje su roditelji pri sinu tj. snahi i jednu situaciju gdje je teret podjednao na sinu i kceri.
Prosle godine sam izgubila dvije tetke, obje njegovane od strane sina (bolje receno snahe). Jedna poznanica njeguje svekrvu sa psihickim problemima, iako je ista rodila 4 kceri. I te kceri je posjecuju, sto jest-jest... donesu kilu banana, frtalj kahve, ostanu par sahata, pa odu.
Dakle, postujem tvoje misljenje, ali imam dovoljno primjera pred ocima za moje vlastito misljenje.
I ne znam zasto to smatras udarom na tvoje misljenje? Zar ove snahe nisu zene?
no_sikiriki

#22047 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

halo_ba wrote: 12/03/2022 18:18
no_sikiriki wrote: 12/03/2022 17:30

U redu, slozimo se da se ne slazemo... ali odakle ti ideja da se "meni ne svidja" cinjenica da se snahe vise brinu? Pa ja sam je spomenula!
Takodje, nisam spominjala mizandriju kao generalnu, vec parcijalnu, kada treba potkrijepiti vlastite argumente.
Ali, da ne pricamo uopsteno: u siroj familiji imam 7 primjera gdje su roditelji pri sinu tj. snahi i jednu situaciju gdje je teret podjednao na sinu i kceri.
Prosle godine sam izgubila dvije tetke, obje njegovane od strane sina (bolje receno snahe). Jedna poznanica njeguje svekrvu sa psihickim problemima, iako je ista rodila 4 kceri. I te kceri je posjecuju, sto jest-jest... donesu kilu banana, frtalj kahve, ostanu par sahata, pa odu.
Dakle, postujem tvoje misljenje, ali imam dovoljno primjera pred ocima za moje vlastito misljenje.
Da ti pravo kažem, sad mi ništa više nije jasno, jer sam ja prva spomenula snahe u jednom od prvih postova i rekla da će prije sinovi pomoći "preko snahe", tj. same snahe od sinova. I mislila sam da tome kontriraš i cinično govoriš nešto o tome. Očigledno se nismo razumjele.
Samo mi nije jasno onda koji je tvoj argument ako i sama govoriš da iz tvog iskustva se snahe, tj. žene više brinu o nekome nego sinovi? Zar nije ova čitava diskusija o tome da je tvdim da se žene (kćerke ili snahe) više brinu o svojim ili tuđim roditeljima, a da ti govoriš da to nije tako nego da se i sinovi brinu podjednako?
halo_ba

#22048 Re: Danasnji "feminizam"

Post by halo_ba »

no_sikiriki wrote: 12/03/2022 18:28
halo_ba wrote: 12/03/2022 18:18

Da ti pravo kažem, sad mi ništa više nije jasno, jer sam ja prva spomenula snahe u jednom od prvih postova i rekla da će prije sinovi pomoći "preko snahe", tj. same snahe od sinova. I mislila sam da tome kontriraš i cinično govoriš nešto o tome. Očigledno se nismo razumjele.
Samo mi nije jasno onda koji je tvoj argument ako i sama govoriš da iz tvog iskustva se snahe, tj. žene više brinu o nekome nego sinovi? Zar nije ova čitava diskusija o tome da je tvdim da se žene (kćerke ili snahe) više brinu o svojim ili tuđim roditeljima, a da ti govoriš da to nije tako nego da se i sinovi brinu podjednako?
A, bog ti zdravlje dao... jasno je da se zene vise brinu, ali cinjenica je da to radu uglavnom snahe, a rjedje kceri, iz sasvim objektivnog razloga, jer se udaju i odlaze "u svijet". Sinovi, ako se brinu, uglavnom to rade finansijskim doprinosom. Ne znam ni jednog sina koji pomaze roditeljima pri licnoj higijeni.
ljubicasti limun

#22049 Re: Danasnji "feminizam"

halo_ba wrote: 12/03/2022 18:37
no_sikiriki wrote: 12/03/2022 18:28

A, bog ti zdravlje dao... jasno je da se zene vise brinu, ali cinjenica je da to radu uglavnom snahe, a rjedje kceri, iz sasvim objektivnog razloga, jer se udaju i odlaze "u svijet". Sinovi, ako se brinu, uglavnom to rade finansijskim doprinosom. Ne znam ni jednog sina koji pomaze roditeljima pri licnoj higijeni.
Ti ocito pojma nemas, drug moj. :lol:

Ako imas sestru, ono, bas vam se zamjerila sto je otisla, jel, i nije preuzela brigu o roditeljima, pa si ti, jadan, onda izgleda morao. Preko zene vjerovatno.
Ako nemas, tj. nemas iskustvo iz prve ruke, onda stvarno ne znam zasto tf tako kategoricno govoris o ovome. Jer, lik, stvarno pojma nemas o cemu govoris. Cuj, kceri se udaju i odu iz porodice :-) Iz koje si ti vuko*ebine da si preuzeo taj mentalni sklop?

A, sorry, spomenuo si, iz ruralne.
Bloo
Globalna šefica

#22050 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Everybody calm your tits and moobs...
Post Reply