U svakom slučaju, jučerašnji nastup gdje ga Ifet marionetiše kao igračkicu na navijanje u vezi toga šta da dovikne Mutapu, te "odležaćeš, Allaha mi", "bijedniče", "glavu ću ti otkinuti" ga predstavlja u otprilike takvom svjetlu.
Još kad se doda da je Dženanu, prema skrinšots njegovog razgovora sa drugom, Muriz Memić poklonio jedan pištolj, sam Muriz priznao da mu je drugi (svoj) nezakonito davao da ga nosi na planinarenja, a da je Dženan pronađen sa trećim pištoljem, kojeg je Muriz pravdao riječima "šta fali što je Dženan nosio pištolj, 300 od 500 osoba nose pištolj", slika o Murizovom mentalnom sklopu i karakteru postaje jasnija.
Čini se, tj. iz napisanog na temi je više nego očito, da je Muriz zadrt i kratkog fitilja, bez moralnih skrupula, a da je ispodprosječne mentalne kapacitiranosti i razboritosti.MURIZ MEMIĆ: Meni su na početku forsirali tu priču oko pištolja, pa sam im rekao zbog čega je bitan taj pištolj, a onda mi je rečeno da je toj drugoj strani stalo do toga da se priča o pištolju. Dakle, cijelo vrijeme je postojala ta druga strana i taj što piše takve komentare vjerovatno je dio te druge strane. A, evo, šta ću mu reći - nosim i ja pištolj! Legalno, imam dozvolu za njega, nosim pištolj sa sobom, šta je tu problem. Sad zaustavite 500 auta u Sarajevu, u 300 ćete naći pištolje. To je bezvezna priča od druge strane. Moj cilj je samo istina, a to nekome očito smeta", kaže Memić.
To sve samo po sebi Muriza ne čini kriminalcem, ali čini da bude idealna žrtva raznim mešetarima, koji, umjesto da budu glas ljudskosti i razuma, do krajnjih granica raspiruju i eksploatišu Murizove deluzije.
Ima zbilja po sebe samog jako ružnu kombinaciju osobina, koja ga je na kraju i koštala postizanja nečuvenog "uspjeha" s kojim će morati živjeti do kraja svog života.
Niko ne može pobjeći od samog sebe, toliko su mnogo pokušavali ocrniti Mutape, kao kriminalce, Alisu predstaviti prostitutkom itd., sve sa lažne moralne visine.
Memići su se ispostavili kao dokazani najcrnji beskrupuozni lažovi i manipulatori, u maniru primitivnih seoskih varalica.