BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Guadalajara

#16076 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 11/03/2022 15:01 Lik je populista na tragu Komšića i Izetbegovića. Šećerna vodica za neuk narod.

Po njegovoj priči ispada da je NI Ukrajine na nivou Burkine Faso, a da smo mi Švicarska po tom pitanju. Čovjek je ubjeđen da se ratovi dobijaju puščanom municijom, minobacačima i mitraljezima, a ne spojem savremene tehnologije i inovacija.

Mi iz ukrajinskog slučaja moramo puno toga naučiti, a to je da - kao prvo - možemo se samo osloniti na vlastite snage. Kao drugo, ne trebamo biti naivni i misiti da je Bakir za mitraljezom 12,7 mm, u krugu Binasa, ikakvo riješenje za hrvatske avione i srpsku modernizaciju vojske.
Hvaliti se takvom vrstom "uspjeha" jeste samo paljenje lakovjerne raje, jer se sami radnici Binasa smiju Bakirovoj samouvjerenosti, kao i gluposti Gvadalahare i slične vrste botova koja puše u Željkovu i Bakirovu tikvu.

Zaključak je jednostavan: naša NI je precjenjena i više se radi tu o PR na ruski način, nego li se radi o industriji koja može parirati savremenim izazovim i trendovima. Mi imamo RPG 7, a Ukrajinci Javelin i slične igračke. Kada nam NI bude u stanju proizvoditi barem u pola tehnološki napredno oružje tipa Javelina, onda možemo pričati kako nas stranci uzimaju ozbiljno. Ovako nam saburlije prodaju lijepe priče kako bi namakli sebi sendvič.
Maliodmene wrote: 11/03/2022 15:17
archi_a wrote: 11/03/2022 15:12 Namjenska industrija Bosne i Hercegovine, takva kakva je, sposobna je obezbjediti da svaka životinja koja krene na ovu zemlju i njen narod, ima zagarantovan metak u čelo, i to u enormnim količinama za promjenu. Već to je dovoljan razlog za biti optimističan. A ovo što proizvode, da prodaju i zarade, da im je dovoljno za samoodrživost je isto tako dobra vijest. Ostalo, može a i ne mora.
Da, isti smo ko Burkina faso, al smo barem Burkina faso sa milionima metaka za dugu cijev i hiljadama granata raznih kalibara. Rat ne možeš dobiti bez vojničke čizme na lokaciji, da imaš 1000 aviona. :wink:
Nasa NI je solidna, ali moze tri puta biti bolja da zeleni uhljupi istu ne unistavaju zarad svojih interesa, a to je poenta price.
Evo opet ad hominem. I kad se nema nikakvih argumenata na temu ide vrijeđanje. Vidi se kako u tandemu ulijecete na temu i uvijek ista priča. SDA, balije, zeleni, ovi, oni.
Ad hominem (latinski "prema čovjeku" ili "prema osobi"), je skraćenica za argumentum ad hominem i pokušaj je negiranja istinitosti neke tvrdnje ukazivanjem na negativne karakteristike ili vjerovanja osobe koja je iznijela tu tvrdnju kao takvu. Ad hominem rasuđivanje obično se objašnjava kao logička zabluda.
@Bloo hoces li ovdje intervenisati kao sto na drugim temama intervenises.
Maliodmene

#16077 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

Hoces rec da sam nesto krivo rekao? Izvini prijatelju, nisam znao da se poistovjecujes sa njima :lol:
Guadalajara

#16078 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Imaš temu pa tamo komentariši. Dođete ovdje vrijeđati i trolati po temi.
Maliodmene

#16079 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

Nit ko vrijedja, nit trolla. Sa ovim momkom gore sam se razilazio u politickim stavovima na nekim temama al sad se slazem sa njim. Pitam te, ko je odgovoran za potpuni krah pojedinih firmi iz NI u kojim ucestvuje vlada FBiH? Ko je kriv za strajkove i nesavjesno poslovanje? Pa nisam ja postavljao direktore. Sto se cuvaju ti direktori? Znas ti vrlo dobro da ruse namjerno kako bi se privatno ugradili, ne moram ti to ja govorit :D
plavi_E

#16080 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Mi imamo RPG 7, a Ukrajinci Javelin

:-)

Ubi ova mitomanija do te mjere da ladno izjavis da Ukrajina proizvodi Javeline i da to treba i BiH.
:lol:
Guadalajara

#16081 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

plavi_E wrote: 11/03/2022 16:29 Mi imamo RPG 7, a Ukrajinci Javelin

Ubi ova mitomanija do te mjere da ladno izjavis da Ukrajina proizvodi Javeline i da to treba i BiH.
Hoće to kad se najedu čvaraka. :lol:
anelsol

#16082 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Moze biti a i ne mora vezano za NI. Uglavnom prvi nesto konkretno od CNT-a iz domena nauke.
GORIVA ĆELIJA - ZELENA BUDUĆNOST

Centar za napredne tehnologije Sarajevo (CNT) u saradnji s Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu napravio prve korake u razvoju tehnologije za proizvodnju zelene energije – goriva budućnosti - realizacijom ovog projekta BiH se svrstava u red zemalja koje razvijaju vlastite tehnologije za proizvodnju zelene energije
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas press konferenciju s ciljem saopćavanja javnosti informacija o napretku u realizaciji projekta „Izrada prototipa gorive ćelije sa proton-propusnom membranom (PEM)”.
Ovaj projekat implementira JU “Centar za napredne tehnologije u Sarajevu” u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a u okviru NATO-ovog projekta „Nauka za mir“. U okviru ovog projekta naše institucije razvile su saradnju i sa naučno – istraživačkim centrima u Sloveniji i Beogradu, s ciljem razmjene znanja i tehnologija sa zemljama članicama i nečlanicama NATO saveza.
Kako je istakao direktor Centra za napredne tehnologije, Ensar Mulaosmanovic u ovoj fazi projekta izrađen je prototip gorive ćelije koji će se u narednim fazama poboljšavati i usavršavati kako bi se mogao implementirati u realnom sistemu.
„Naš zadatak je bio napraviti mašinski, odnosno konstruktivni dio ćelije, dok je za hemijski dio zadužen tim s Prirodno – matematičkog fakulteta. Mi smo to uspješno završili i postigli vrlo dobre karakteristike ćelije što je temelj za njeno daljnje unaprijeđenje. Trenutno radimo na konstruisanju ćelija manjih dimenzija i njihovog serijskog povezivanja, tzv. steka gorivih ćelija što će omogućiti njihovu primjenu u širokoj potrošnji."
Naglasio je i da je u okviru projekta Javna ustanova CNT „N user“, odnosno krajnji korisnik koji implementaciju gotovog proizvoda može ponuditi privrednicima za proizvodnju zelene energije, te da je ovo 100 posto domaći proizvod.
Prof. dr. Sanjin Gutić, vođa ovog projekta istakao je da je ovo značajan korak za Bosnu i Hercegovinu jer dokazuje da u našoj zemlji postoje pamet i tehnologije koje mogu ići u korak s dostignućima Europske unije i svijeta, te naveo i da je ovo prilika za našu zemlju da nastavi aktivnosti na razvoju tehnologija za proizvodnju zelene energije koja je neminovnost kojoj teži Europska unija.
„Ovo je naša prilika da razvijamo tehnologije koje će svi oni koji teže EU, ako ne budu imali, morati skupo plaćati onima koji su te tehnologije već razvili. Mi smo na dobrom putu da razvijemo vlastite tehnologije jer smo tokom ovog projekta naš laboratorij dodatno unaprijedili i u tehničkom smislu i već više od sedam godina provodimo istraživanja iz domena znanosti, a da bi sve ovo zaživjelo i došlo do impementacije potrebna je ozbiljna državna strategija“, naglasio je dr. Gutić istakavši da je implementacija važna zbog EU direktiva koje će u skorijoj budućnosti smanjiti ili potpuno ukinuti potrošnju fosilnih goriva, te da će ionako skupa transformacija s fosilnog na zeleno gorivo biti još skuplja za zemlje koje ne budu imale razvijene vlastite tehnologijie.
U ime Ministarstva privrede Kantona Sarajevo novinarima se obratio Nurija Memić, pomoćnik ministra iz Sektora za energetiku, industriju, poduzetništvo i inovacije, naglasivši da Ministarstvo podržava CNT kao ustanovu iz resora privrede, te da će ova ustanova imati podršku Ministarstva da nastavi aktivnosti na daljnjem razvoju ove tehnologije.
„Kao inžinjer svjestan sam važnosti ove tehnologije i njenog značaja u budućnosti. Obnovljivi izvori energije glavna su tema današnjice i mi znamo da ima još mnogo posla da dođe do implementacije ove gorive ćelije, ali to je pravac u kojem trebamo ići jer smo opredijeljeni da svima nama obezijedimo mogućnost za bolju i zdraviju životnu sredinu, a gorivo na bazi vodonika upravo je najzdraviji vid proizvodnje energije svih oblika“, naveo je pomoćnik ministra Memić.
Guadalajara

#16083 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Maliodmene wrote: 11/03/2022 16:27 Nit ko vrijedja, nit trolla. Sa ovim momkom gore sam se razilazio u politickim stavovima na nekim temama al sad se slazem sa njim. Pitam te, ko je odgovoran za potpuni krah pojedinih firmi iz NI u kojim ucestvuje vlada FBiH? Ko je kriv za strajkove i nesavjesno poslovanje? Pa nisam ja postavljao direktore. Sto se cuvaju ti direktori? Znas ti vrlo dobro da ruse namjerno kako bi se privatno ugradili, ne moram ti to ja govorit :D
Ko je motivisao pojedine radnike da štrajkuju? Ko im je šta obećao? Kako su došli do posla? Ko im je obećavao da će ih zaposliti u nove firme NI?
Maliodmene

#16084 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

Guadalajara wrote: 11/03/2022 16:35
Maliodmene wrote: 11/03/2022 16:27 Nit ko vrijedja, nit trolla. Sa ovim momkom gore sam se razilazio u politickim stavovima na nekim temama al sad se slazem sa njim. Pitam te, ko je odgovoran za potpuni krah pojedinih firmi iz NI u kojim ucestvuje vlada FBiH? Ko je kriv za strajkove i nesavjesno poslovanje? Pa nisam ja postavljao direktore. Sto se cuvaju ti direktori? Znas ti vrlo dobro da ruse namjerno kako bi se privatno ugradili, ne moram ti to ja govorit :D
Ko je motivisao pojedine radnike da štrajkuju? Ko im je šta obećao? Kako su došli do posla? Ko im je obećavao da će ih zaposliti u nove firme NI?
Jesil ti realan? Bez imala stida i srama frajer ovo napisa :lol:
Guadalajara

#16085 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Maliodmene wrote: 11/03/2022 16:37
Guadalajara wrote: 11/03/2022 16:35

Jesil ti realan? Bez imala stida i srama frajer ovo napisa :lol:
Ne ti si realan. Jesu to oni radnici koji koriste resurse firme, mašine, alate, repro-materijale u privatne svrhe? Jadni radnici koji su napravili kuce od 100.000 maraka. :lol:
zanovetalo

#16086 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zanovetalo »

Guadalajara wrote: 07/03/2022 00:50
Hrmpallier wrote: 05/03/2022 22:44

" ....... za tu puške, topove, granate, minobacače, mine"

Aha ! I to baš dok se ZRAK gasi.

Samo se metci proizvode 24/7, i to je ono što je sigurno. Sve ostalo je na dugom štapu. Ako bi slučajno puklo, to bi trajalo dvije hefte uvrh glave. Što imaš sad - imaš. Neće biti vremena ni sposobnosti za bilo šta drugo.
Eventualni neprijatelj vlada nebom.
To što se Zrak gasi ne znaci da nece neka druga firma iz grupacije namjenske industrije da preuzme radnike, mašine i opremu, dokumentaciju. Osim obrade stakla, sociva. 90% posla, masinske obrade, povrsinske zastite moze da uradi skoro svaka firma sa CNC strugovima i glodalicama.
Sve je to bivši direktor predao u Teslić...tehnologije itd,mislim da su radnici skoro godinu u štrajku da su za 9 mjeseci dobili samo 2 plate ,posla nemaju ,mašine stare ,u dopisima su slali vladi u vezi opreme stare, uprava katastrofa pogotovo sa NO NA CELU TAIB DELALIC I DIREKTOR KOLDZO..

Naša NI ne postoji , jedino igman konjic , SDA je uništila sve sto se moglo uništit, Zrak Sarajevo pred gašenjem preko 40 ljudi napustilo ..prije 2 godine su imali 170 ljudi sada imaju 70 do 80 , Pretis svaka plata Strajk , BNT travnik ljudi nisu upalili ni jednu mašinu 2 godine, Binas Bugojno preko 70 ljudi napustilo nemaju plata kao u zraku ,koliko sam ja informisan preko 5 plata , Čak u zraku nisu dobili od 6 Decembra zadnju , očekuješ da ti ljudi ( vjerovatno stari ljudi ) proizvedu išta? Remontni zavod bez plate , direktor je bivši direktor Zraka ...sadašnji u Zraku je koldzo..Nedzad, to su ljudi koji su došli da unište fabriku, samo je žalosno da sindikat suti , još ni jedna firma nije pokrenula generalni štrajk, žalosno jr da Bajro melez , sindikalista metalaca suti , predratno stanje namjenska na koljenima tj skoro ugašena..nažalost ovo je surova istina ..
Maliodmene

#16087 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

zanovetalo wrote: 11/03/2022 16:49
To što se Zrak gasi ne znaci da nece neka druga firma iz grupacije namjenske industrije da preuzme radnike, mašine i opremu, dokumentaciju. Osim obrade stakla, sociva. 90% posla, masinske obrade, povrsinske zastite moze da uradi skoro svaka firma sa CNC strugovima i glodalicama.
Sve je to bivši direktor predao u Teslić...tehnologije itd,mislim da su radnici skoro godinu u štrajku da su za 9 mjeseci dobili samo 2 plate ,posla nemaju ,mašine stare ,u dopisima su slali vladi u vezi opreme stare, uprava katastrofa pogotovo sa NO NA CELU TAIB DELALIC I DIREKTOR KOLDZO..

Naša NI ne postoji , jedino igman konjic , SDA je uništila sve sto se moglo uništit, Zrak Sarajevo pred gašenjem preko 40 ljudi napustilo ..prije 2 godine su imali 170 ljudi sada imaju 70 do 80 , Pretis svaka plata Strajk , BNT travnik ljudi nisu upalili ni jednu mašinu 2 godine, Binas Bugojno preko 70 ljudi napustilo nemaju plata kao u zraku ,koliko sam ja informisan preko 5 plata , Čak u zraku nisu dobili od 6 Decembra zadnju , očekuješ da ti ljudi ( vjerovatno stari ljudi ) proizvedu išta? Remontni zavod bez plate , direktor je bivši direktor Zraka ...sadašnji u Zraku je koldzo..Nedzad, to su ljudi koji su došli da unište fabriku, samo je žalosno da sindikat suti , još ni jedna firma nije pokrenula generalni štrajk, žalosno jr da Bajro melez , sindikalista metalaca suti , predratno stanje namjenska na koljenima tj skoro ugašena..nažalost ovo je surova istina ..
Radnici su krivi a ne mafijaska SDA :lol:
Guadalajara

#16088 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

U Tesliću imaju samo mašinsku obradu. Nikakve veze nemaju u Tesliću sa naprednom obradom stakla i sociva! Nemaju uopšte mašine koje obrađuju optiku, već to obavljaju/nabavljaju od drugih firmi iz uvoza.

BNT-TMiH redovno obavještava da ima poligonsko ispitivanje u Margetićima tako da okači mačku o rep da nisu 2 godine upalili mašine.

Prica za Zrak za njihovu lokaciju je poznata da hoće da ih opljačkaju i da za male pare dodju do zemljista i hala. Koldzo i Amko.
Guadalajara

#16089 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Znaci čovjek zine i slaže. A prije mjesec imali poligonsko ispitivanja minobacačima od 60, 81/82, 120mm :lol:

https://nove-info.com/obavijest-iz-bnt-tmih/

I onda kažu da ne trolaju :-)
zanovetalo

#16090 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zanovetalo »

Guadalajara wrote: 11/03/2022 16:54

U Tesliću imaju samo mašinsku obradu. Nikakve veze nemaju u Tesliću sa naprednom obradom stakla i sociva! Nemaju uopšte mašine koje obrađuju optiku, već to obavljaju/nabavljaju od drugih firmi iz uvoza.

BNT-TMiH redovno obavještava da ima poligonsko ispitivanje u Margetićima tako da okači mačku o rep da nisu 2 godine upalili mašine.

Prica za Zrak za njihovu lokaciju je poznata da hoće da ih opljačkaju i da za male pare dodju do zemljista i hala. Koldzo i Amko.
Provjeri kad su dobili plate i koliko im kasne , Jel mašina možda kad testiraš tj ispitujes nesto , proizvodnaj ne postoji !!! I nije upaljena ni 1 mašina dvije godine jer nemaju posla
zanovetalo

#16091 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zanovetalo »

Guadalajara wrote: 11/03/2022 16:57 Znaci čovjek zine i slaže. A prije mjesec imali poligonsko ispitivanja minobacačima od 60, 81/82, 120mm :lol:

http://drukciji.ba/2022/02/16/novi-trav ... ace-kasne/
Guadalajara

#16092 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

zanovetalo wrote: 11/03/2022 17:05
Guadalajara wrote: 11/03/2022 16:54

Provjeri kad su dobili plate i koliko im kasne , Jel mašina možda kad testiraš tj ispitujes nesto , proizvodnaj ne postoji !!! I nije upaljena ni 1 mašina dvije godine jer nemaju posla
To što testiraju padne negdje sa neba. Izvuku od nekud iz magaze.
zanovetalo

#16093 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zanovetalo »

Guadalajara wrote: 11/03/2022 17:08
zanovetalo wrote: 11/03/2022 17:05

To što testiraju padne negdje sa neba. Izvuku od nekud iz magaze.

?? Sigurni padne ,informiši se malo prijtelju
Guadalajara

#16094 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

zanovetalo wrote: 11/03/2022 17:07
Guadalajara wrote: 11/03/2022 16:57 Znaci čovjek zine i slaže. A prije mjesec imali poligonsko ispitivanja minobacačima od 60, 81/82, 120mm :lol:

Te neka zaposle u novu firmu koju su privatizovali. Tu je u komšiluku Steel Project.

https://nove-info.com/bnt-holding-pocin ... -pancirki/
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#16095 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Str0nz »

Prije otprilike polu godine kada je bio veliki hajp oko N.I zbog samohodni haubica i onoga automata velikog kalibra iz Binasa, itd. izasao je jedan clanak kojeg sada ne mogu naci koji je drasticno mracniju sliku N.I opisao. Kako se u sustinu nista ne ulaze u razvoj i da su svi najavljeni projekti vec propali zbog neozbiljog pristupa i da je pitanje kada ce bas ove firme koje su danas u krizu doci pred stecaj, sve argumentativno i koliko se sjecam bas se tako razvija zadnji mjeseci. Sve se skoncentrisalo na ove firme iz N.I koje proizvode municiju i explosive, tu je najveci profit zato sto prodavaju zemljama koje imaju nizak zahtjev standarda, zapravo nista od te municije nije NATO kompatibilno i vecinom ne moze se izvoziti na Zapad, bilo je zamjerki ali je Vlada (SDA) sve to ignorisala i nastavila po starom jer su procjenili da to donosi najveci profit i zahtjeva najmanje truda. Kvalitetan clanak koji mi je ostao u sjecanju, bolje bi bilo da sam njega postavijo nego ovako prepricavao ali mi bas djeluje da su pogodili iz mog amaterskog ugla.
Last edited by Str0nz on 11/03/2022 17:39, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#16096 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

plavi_E wrote: 11/03/2022 16:29 Mi imamo RPG 7, a Ukrajinci Javelin

To je tvoj zaključak.

Gdje vidiš da je napisano da Ukrajina proizvodi Javelin?

Njima se Javelini nesebično doniraju. Ne treba im namjenska za to. Zeleni glodari su se raspiali o RPG iz TRZ Hadžići kao da je riječ o zadnjem tehnološkom čudu kada je u pitanju tenkovski oklop. O tome je govorim - ako ne razumiješ.
Last edited by Škobo Habu on 11/03/2022 17:39, edited 1 time in total.
pigale

#16097 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by pigale »

koliko mi imamo aerodroma sto asflatiranih sto ovih travnatih?
Guadalajara

#16098 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Str0nz wrote: 11/03/2022 17:36 Prije otprilike polu godine kada je bio veliki hajp oko N.I zbog samohodni haubica i onoga automata velikog kalibra iz Binasa, itd. izasao je jedan clanak kojeg sada ne mogu naci koji je drasticno mracniju sliku N.I opisao. Kako se u sustinu nista ne ulaze u razvoj i da su svi najavljeni projekti vec propali zbog neozbiljog pristupa i da je pitanje kada ce bas ove firme koje su danas u krizu doci pred stecaj, sve argumentativno i koliko se sjecam bas se tako razvija zadnji mjeseci. Sve se skoncentrisalo na ove firme iz N.I koje proizvode municiju i explosive, tu je najveci profit zato sto prodavaju zemljama koje imaju nizak zahtjev standarda, zapravo nista od te municije nije NATO kompatibilno i vecinom ne moze se izvoziti na Zapad, bilo je zamjerki ali je Vlada (SDA) sve to ignorisala i nastavila po starom jer su procjenili da to donosi najveci profit i zahtjeva najmanje truda. Kvalitetan clanak koji mi je ostao u sjecanju, bolje bi bilo da sam njega postavijo nego ovako prepricavao ali mi bas djeluje da su pogodili iz mog amaterskog ugla.
Zato je Igman u Konjicu kupio sve masine za samostalnu proizvodnju pjesadijskog naoruzanja kao sto imaju fabrike Steyr Arms, Daniel Defense, Tikka, Ruger, Sig, Beretta, CZ. Jer kod nas se ipak ne ulaze i ne investira u napredne tehnologije. 'ta ce ba FN Herstal u Belgiji, Stey u Austriji.

01.10.2018.
Nabavljene mašine za proizvodnju puščanih cijevi. Radijalna kovačka mašina iz Austrije, mašine za dubinsko bušenje i honovanje.

06.03.2019.
Direktor Igmana Džahid Muratbegović pojasnio je da je u novi pogon investirano oko sedam miliona eura, a da je kapacitet proizvodnje 50 miliona metaka(9mm) godišnje.

22.09.2021.
Igman d.d. Konjic, svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije, započeo je sa uvođenjem nove opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura, čime će povećati kapacitet za cca. 50 miliona komada municije ovog kalibra.

07.03.2022.
KALIBAR 7.62 MM - Kompanija "Igman" iz Konjica otvorila novu liniju za proizvodnju municije. Vrijednost ove investicije je nešto viša od 10 miliona eura, a kako su ranije iz ove kompanije saopćili, na ovaj način će uvećati proizvodnju ovog kalibra municije za oko 50 miliona komada godišnje.
BNT-TMiH

04.06.2021
Veliki uspjeh novotravničke kompanije "BNT": Federacija dobila novu domaću pušku. Kako nam je potvrđeno, ova puška dobila je sve dozvole i prošla testiranja.
16.12.2019
’Crni grom iz Hadžića’ isporučen na tržište EU
U TRZ-u rade na razvoju novog 40-milimetarskog automatskog bacača granata MK 19, kaže Rekić

2020.
Slovakia as the first buyer of Bosnian RPG 7 MX 2

Image
Jel ono Slovačka u NATO-u ? :D
2021.
U jeku pandemije BiH najviše streljiva prodala 
u Egipat, SAD i Tursku
Jesu Turska i Amerika clanovi NATO saveza ili su istocni blok? :D
Guadalajara

#16099 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Ni ovo nema NATO kod ? :D
Prva bh. puška dobila NATO kod

Prva bh. puška koju je proizvela goraždanska kompanija AC Unity, uspješno je prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod, saznaje Dnevni avaz.
Dobivanjem NATO koda prva domaća puška ali i bh. pištolj sada se mogu bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na strana tržišta, prenosi BiznisInfo.

Nezvanično, veliki je spisak država u Evropi, Africi i Aziji koje žele bh. oružje. Ugovoreni su milionski poslovi.

Proptotip prve bh. puške napravljen je prije oko pola godine i u to šest različitih modela. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan. Mnoge komponente ove puške su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.

Tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 ali i puška AC DL 44 A1 koja se koristi za kontrolu gužvi.
Konkretni

#16100 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Konkretni »

Ma niti se proizvodi, niti se izvozi ništa.Sve je to laž...zeko reko :D
Post Reply