Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Drekavac22

#626 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Bloo wrote: 10/03/2022 22:10
tamaricaaa wrote: 10/03/2022 16:22
Pozdrav drug i sretno. Evo izgleda da sam jos ja ostala, i to kratko jos :D
We will miss you guys. :D
vratit ce se oni, ne sekiraj se, ne mogu oni bez mene :D
Drekavac22

#627 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Deckard74 wrote: 11/03/2022 00:06
Drekavac22 wrote: 10/03/2022 14:50 da cujem :)
Odoše ti svi moj Smrle, niko neće da se bode više. Nego da te zabavim, Pazi kako ti haver Avon kodira:

Obrati pažnju na post #353 i gledaj sad šta je sve Avon nakodiro u svoj jedan mali postić i divi se:

3 - izostavlja treće slovo tvog imena dr_kavac (nenamjerno)
5 - zadnja tvoja 3 nicka na 5 mjestu imaju slovo A, drekAvac, smrčAk i jel ono bi cackAlica, na slovo A je prezime naučnika čije prezime nijednom nisi nagodio u svom postu ili prvo slovo boga u kojeg vjeruješ ili prvo slovo Avonovog nicka, you choose, Avon je trostruko kodiro pa ti proberi.
3 - ja izostavljam treće slovo tvog imena dr_kavac par postova kasnije (potpuno namjerno :D )

4x kodiranje: na koje slovo ti liči broj 3? naopako E jelde? baš ono slovo koje je izostavljeno :wink:

Misliš da je sve coincidence? No chance jer je Avon u broj svog posta ukodiro i zlatni rez: 5:3=1.6.... otprilike. 5x kodiranje :shock:

Samo da je zakasnio par minuta i da je neko drugi napisao post sa tim rednim brojem svo kodiranje, simetrija propada...
nista to nije
Drekavac22

#628 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

evo nesto novo pronadjeno

Distanca izmedju Akse u Jeruzalemu i Harema Kabe u Mekki kodirana u Kuranu u kilometrima i miljama

KUran
Harem Kabe (Mesdzid/Bejt) u mekki-------------------suma ajeta je 1234 gdje se spominje Harem Kabe prije Akse ajeta i pozicioniranje Harem u Aksa ajetu je 0.376, to kad spojimo 1234.376km -------------bogomolja Aksa u Jeruzalemu

Stvarnost
Harem Kabe (Mesdzid/Bejt) u mekki-------------------1234.376km-------------bogomolja Aksa u Jeruzalemu

Kuran
Harem Kabe (Mesdzid/Bejt) u mekki-------------------767 ajeta izmedju aksa ajeta i prvog ajeta gdje se Harem Kabe spominje uz Aksa ajet---------bogomolja Aksa u Jeruzalemu

Stvarnost
Harem Kabe (Mesdzid/Bejt) u mekki-------------------767 milja-------------bogomolja Aksa u Jeruzalemu

Image

dokaz
Image
Drekavac22

#629 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

evo ocit dokaz da je Kuran od Boga a ne od ljudi

Naznacena zemljina tvrda zeljezna jezgra u centru zemlji na 5100km u Kuranu , nauka (NASA, enciklopedia britanica itd) to potvrdila

Kuran
Od pocetka Kurana pa do jedinog spominjanja zeljeza u Suri zeljezo koja je u centru Kurana ima 5100 ajeta

Stvarnost
Od Povrsine zemlje do tvrde zeljezne jezgre u centru zemlje ima 5100 km

Image

Hajde sad razmislite dobro, nalazite se u 7 stoljecu i interesuje te sta je u zemlji?

Kako bi saznao to bez moderne tehnologije gdje se mjere P valovi koji prolaze kroz zemlju ?

Evo i da bi ima modernu tehnologiju da ti mjeri te P valove, kako ces kodirati to u kilometrima ako jos kilometri nisu definisani i uspostavljeni?
Francuska akademija nauka je definisala metre i kilometre u 18 stoljecu...znaci vise od hiljadu godina poslije objave Kurana.

Bog kaze u Kuranu:

41:53 Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

ali ce neko doci i reci ma sve su to slucajnosti :D
apsidejzi

#630 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 11/03/2022 10:11 evo ocit dokaz da je Kuran od Boga a ne od ljudi

Naznacena zemljina tvrda zeljezna jezgra u centru zemlji na 5100km u Kuranu , nauka (NASA, enciklopedia britanica itd) to potvrdila

Kuran
Od pocetka Kurana pa do jedinog spominjanja zeljeza u Suri zeljezo koja je u centru Kurana ima 5100 ajeta

Stvarnost

Image

Hajde sad razmislite dobro, nalazite se u 7 stoljecu i interesuje te sta je u zemlji?

Kako bi saznao to bez moderne tehnologije gdje se mjere P valovi koji prolaze kroz zemlju ?

Evo i da bi ima modernu tehnologiju da ti mjeri te P valove, kako ces kodirati to u kilometrima ako jos kilometri nisu definisani i uspostavljeni?
Francuska akademija nauka je definisala metre i kilometre u 18 stoljecu...znaci vise od hiljadu godina poslije objave Kurana.

Bog kaze u Kuranu:

41:53 Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

Vikipedija kaze 5.150 al nema veze zaokruzicemo na 5100. Sta je 50 km na tu distancu. Koji ajet gore dole :lol: :lol:

Ignorisacemo i cinjenicu da zemlja nije loptastog nego jajastog oblika i da udaljenost do centra zemlje nije ista kada gledas sa ekvatora ili polova. Al nema veze, navikli smo od tebe da zaokruzujes na najblizu cifru koja odgovara tvojoj mantri ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Structure_of_Earth
apsidejzi

#631 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 11/03/2022 10:11 ali ce neko doci i reci ma sve su to slucajnosti :D
Nisu to slucajnosti. To se zove navlacenje vode na svoj mlin ili ako ces strucno predrasude u mozgu (cognitive biases) :D
Drekavac22

#632 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 11/03/2022 10:55
Drekavac22 wrote: 11/03/2022 10:11 evo ocit dokaz da je Kuran od Boga a ne od ljudi

Kuran

Stvarnost

Image

Bog kaze u Kuranu:

Vikipedija kaze 5.150 al nema veze zaokruzicemo na 5100. Sta je 50 km na tu distancu. Koji ajet gore dole :lol: :lol:

Ignorisacemo i cinjenicu da zemlja nije loptastog nego jajastog oblika i da udaljenost do centra zemlje nije ista kada gledas sa ekvatora ili polova. Al nema veze, navikli smo od tebe da zaokruzujes na najblizu cifru koja odgovara tvojoj mantri ;)

naveo sam NASA izvor, enciklopedia britannica, naveo sam izvor kako se mjeri i sta su ustanovili da P-valovi ukazuju na tvrdu zeljeznu jezgru na 5100 km

nista NASA, nista enciklopedija britannica, ali je wikipedija tu da ti priskoci u pomoc :D

evo druga enciklopedija isto kaze i pojasnjava kako se doslo do 5100 km

There is one final, even deeper transition evident from seismic wave data. Within Earth's core, at the 3,150 mi (5,100 km) level, P waves speed up and are reflected from yet another seismic transition zone. This indicates that the material in the inner core below 3,150 mi (5,100 km) is solid. The phase change from liquid to solid is probably due to the immense pressures present at this depth.
https://www.encyclopedia.com/science/en ... -structure

druge naucne stranice sto govore isto kao NASA i enciklopedija britannica

The border between the outer core and the inner core is about 5,100 km below the surface of the Earth
http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=4654

The inner core can be found 5,100km below the surface.
https://en.wikibooks.org/wiki/Basic_Geo ... _the_Earth

core The spherical mass, largely of metallic iron and nickel, at the center of the Earth. The outer core extends from 2,900 kilometers to 5,100 kilometers from Earth’s surface and is molten. The inner core, from 5,100 kilometers to the center of Earth at 6,400 kilometers, is solid.
https://www.amnh.org/learn-teach/curric ... t-glossary
apsidejzi

#633 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 11/03/2022 11:17
apsidejzi wrote: 11/03/2022 10:55

naveo sam NASA izvor, enciklopedia britannica, naveo sam izvor kako se mjeri i sta su ustanovili da P-valovi ukazuju na tvrdu zeljeznu jezgru na 5100 km

nista NASA, nista enciklopedija britannica, ali je wikipedija tu da ti priskoci u pomoc :D

There is one final, even deeper transition evident from seismic wave data. Within Earth's core, at the 3,150 mi (5,100 km) level, P waves speed up and are reflected from yet another seismic transition zone. This indicates that the material in the inner core below 3,150 mi (5,100 km) is solid. The phase change from liquid to solid is probably due to the immense pressures present at this depth.
Znam. Sve znam. 3.150 milja je 5069,434 kilometra. Tu je to negdje. Necemo sad gledat u detalje.

https://www.google.com/search?q=3150+miles+to+km
Drekavac22

#634 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 11/03/2022 11:26
Drekavac22 wrote: 11/03/2022 11:17

Znam. Sve znam. 3.150 milja je 5069,434 kilometra. Tu je to negdje. Necemo sad gledat u detalje.

reci to NASI i enciklopediji britanici, i onoj enciklpediji gore sto pojasnjava kako se doslo do toga, mozda nisu dobro izmjerili , daj im ti reci kako ce izmjeriti :lol:
apsidejzi

#635 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 11/03/2022 11:32
apsidejzi wrote: 11/03/2022 11:26

reci to NASI i enciklopediji britanici, i onoj enciklpediji gore sto pojasnjava kako se doslo do toga, mozda nisu dobro izmjerili , daj im ti reci kako ce izmjeriti :lol:
Vidim ne svidja ti se kad neko provjeri "fakte" koje iznosis. :lol: :lol:
Drekavac22

#636 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 11/03/2022 11:37
Drekavac22 wrote: 11/03/2022 11:32

super da provjeravas, hajde sad dokazi da su NASA i te enciklpedije i sve ostale stranice pogrijesile.

dokazi da ova enciklopedija ne zna sta prica kad pojasnjava kako se doslo do tih 5100km

tamaricaaa

#637 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

Bloo wrote: 10/03/2022 22:10
tamaricaaa wrote: 10/03/2022 16:22
Pozdrav drug i sretno. Evo izgleda da sam jos ja ostala, i to kratko jos :D
We will miss you guys. :D

Samo cemo jednoj osobi vise nedostajati :lol:
apsidejzi

#638 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 11/03/2022 11:40
apsidejzi wrote: 11/03/2022 11:37

super da provjeravas, hajde sad dokazi da su NASA i te enciklpedije i sve ostale stranice pogrijesile.

dokazi da ova enciklopedija ne zna sta prica kad pojasnjava kako se doslo do tih 5100km

1 milja = 1,60934 kilometara
3150 * 1,60934 = x kilometara
x= 5 069,421

Matematika za peti osnovne. Proste jednacine. Pretvaranje mjernih jedinica.

PS: niko od njih nije pogrijesio nego su ljudi zaokruzivali posto ne postoji tacna udaljenost do centra zemlje. Zemlja nije okrugla kao lopta nego je malo spljostena i to cini da je na jednom mjestu udaljenost 4800 kilometara a na drugom 5300. U prosjeku je 3.150 milja i nekom bilo mrsko pisati 5.069,421 i zaokruzio na 5100. Ti uzeo bukvalno 5.100 i pretvorio u kur'ansko cudo i osramotio se ovdje.
tamaricaaa

#639 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

Drekavac22 wrote: 10/03/2022 18:23
tamaricaaa wrote: 10/03/2022 16:19
Ovo je tvoje "dataljno" objasnjenje:

evo slikovito da ti opet pojasnim

sastavljeno od 10 ponavljajucih slova

grupa 9
Zadnje slovo R u svim rijecima

grupa 10
zadnje slovo K u svim rijecima
--------------------------------------

ove dvije grupe imaju zajednicko to sto su grupisane na osnovu zajednicko zadnjeg slova
pa im je i racunanje isto, a to je 10 ponavljajucih slova

grupa 11
nemaju zajednicko zadnje slovoi te rijeci su grupa za sebe, napisane su totalno 10 slova (ne ponavljucih)

Zasto koristis razlicite principe da bi dokazao nesto? To automatski vodi pogresnom zakljucivanju i tu je kraj, teorija ti pada u vodu.
Al hajd ovako da ti kazem, taj tvoj famozni broj 10 ako pokusas dobiti principom neponavljanja slova dobit ces u grupi 9 i 10 broj 10, a u grupi 11 broj 7. Ako pak koristis princip ponavljanaj slova dobit ces broj 17 u grupi 9, broj 15 u grupi 10, a 10 u grupi 11. I sta si dokazao, gdje je to sifriranje? Znaci totalno nepodudaranje i padanje tvoje teorije o broju 10 i o nekom sifriranju. :run:
Prestani manipulistati, prvo znam arapski, drugo rekla sam ti da sam shvatila kako si grupisao rijeci, grupa 9 koje zavrsavaju na r, grupa 10 na k, grupa 11 ostale rijeci. I nista nisi dokazao, a ni objasnio.
Zasto koristis razlicite principe da bi dokazao nesto?
jesam li ja pisao Kuran, nisam

pa sto me pitas zasto koristim te principe??

Ja ovdje samo uocavam stvari sto se nalaze u Kuranu, kakve je autor principe koristio a ne kakve ja koristim, ne koristim ja nisam covjece.
drugo rekla sam ti da sam shvatila kako si grupisao rijeci, grupa 9 koje zavrsavaju na r, grupa 10 na k, grupa 11 ostale rijeci. I nista nisi dokazao, a ni objasnio.
:-) nerazumno pises, sta nisam dokazao, je l ito hoces da kazes da u grupi 9 nije 10 ponavljajucih slova i tako isto u grupi 10....dok grupa 11 je napisana sa 10 slova.

sta nisam dokazao i sta nisam objasnio???
Pa sad ko je nerazuman ili nerazumno pise je pod velikim upitnikom.
Nisi ti autor znamo svi, ali si utripovao da si neki tumac i onaj koji otriva neke zakonitosti i poruke skrivene u knjizi. Prema tome, analiza, metode i zakljicivanje su od tebe. A to sto uocavas nikavog temelja nema, metodi su ti upitni, jedni za jedno, drugi za drugo, sve po potrebi :-)
Nisi nista dokazao, a objasni zasto koristis razlicite metode izvodjenja zakljucka, tj. dolaska do broja 10.
Previse puta sam ti ponovila da nisi objasnio, samo se vrtimo u krug, jer ocito ne razumijes naucni metod, samo manipulaciju.
tamaricaaa

#640 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

apsidejzi wrote: 11/03/2022 11:50

x= 5 069,421

PS: niko od njih nije pogrijesio nego su ljudi zaokruzivali posto ne postoji tacna udaljenost do centra zemlje. Zemlja nije okrugla kao lopta nego je malo spljostena i to cini da je na jednom mjestu udaljenost 4800 kilometara a na drugom 5300. U prosjeku je 3.150 milja i nekom bilo mrsko pisati 5.069,421 i zaokruzio na 5100. Ti uzeo bukvalno 5.100 i pretvorio u kur'ansko cudo i osramotio se ovdje.
Ma lik zaokruzuje kako mu odgovara, nista nauka i naucno utvrdjeno. Bitno je da se uklapa u njegov racun :-)
Neki dan prica o broju dana i kako se pominju 365 puta, sto nije istina, nego 405, ali on izvlaci kao neke oblike jednine. I pitam ga prijestpuni 366, kaze to je imaginarni dan i slicne stvari :?
apsidejzi

#641 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

tamaricaaa wrote: 11/03/2022 11:59
x= 5 069,421

Ma lik zaokruzuje kako mu odgovara, nista nauka i naucno utvrdjeno. Bitno je da se uklapa u njegov racun :-)
Neki dan prica o broju dana i kako se pominju 365 puta, sto nije istina, nego 405, ali on izvlaci kao neke oblike jednine. I pitam ga prijestpuni 366, kaze to je imaginarni dan i slicne stvari :?
Ma znam. Ja sam jos davno napisao da njegovo poimanje rijeci "dokaz" nije isto kao naucno poimanje te rijeci. Njemu je dovoljno da nesto lici, da bi moglo biti, da je blizu i onda ide onom: gdje ima dima ima i vatre. Zaokruzi na najblizu decimalu koja odgovara. Al nema veze, ne krivim ga. I ja sam to radio. Ko se vrati na moje postove iz 2017-e i ranije moze to jasno vidjeti :D Tesko je sebi priznati, al jednom kad pregrmis ide lakse :)
Dozer

#642 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Dozer »

Drekavac22 wrote: 09/03/2022 21:33
Dozer wrote: 09/03/2022 21:17
Bicu jos kraci - nigdje se u Kur'anu ne spominju kromozomi, a ni ti, ni ja, ni bilo ko drugi danas nema pojma sta je bilo u glavi pisca i zasto je njemu bio bitan broj 23.
Danasnja tumacenja, a koja se bez ikakve stvarne i vidljive veze podvode pod stvari koje je nauka otkrila stotinama godina kasnije, naprosto su besmislena i samo predstavljaju pokusaj danasnjih vjernika da vjerske knjige odrze bitnim.

Bog da je htio, mogao je jos tada "reci" da se spermatozoid (a ta rijec tada nije postojala, jbg...) sastoji od 23 kromozoma (a ni ta rijec tada nije postojala, i.opet - jbg...), pa je svo ti dqnasnje "tumacenje" samo navlacenje vode na svoj mlin. I ne znaci nista upravo zbog prve recenice.
Bicu jos kraci - nigdje se u Kur'anu ne spominju kromozomi,
nigdje se rijec kromozom ne spominje u Kuranu, jer nije mudro da se ubacivaju nepoznate rijeci iz buducnosti pogotovo iz nauke u sastavni dio teksta, pa da ni Muhammed ni generacije i generacije poslije niko nista ne razumije.

dovoljno je naznaka da se kapljica sjemena spominje najvise puta u suri 23 od 114 sura da se odradi indikacija na 23 kromozoma u spermatozoidu.
To je dovoljno samo u polupismenim glavama koje zele da vide ono cega nema i tako sebi potvrde ispravnost svog vjerovanja.

U realnosti je onako kako ti rekoh - niko nema pojma sta je bilo u glavi pisca tada.

S druge strane, eto nepismeni Muhammed je razumio sve sto mu je "diktirano" :D
Kontradiktorni ste sami sebi.
Nije razumio ni.pola, ali je ipak zapisao, tj. diktirao, jel' tako?
Zasto mu se onda nije moglo diktirati bilo sta, svakako je bilo svejedno jer ni on ni 99% ostalih nepismenih ionako nisu kontali ni pola? :lol:
tamaricaaa

#643 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

apsidejzi wrote: 11/03/2022 12:04
Ma znam. Ja sam jos davno napisao da njegovo poimanje rijeci "dokaz" nije isto kao naucno poimanje te rijeci. Njemu je dovoljno da nesto lici, da bi moglo biti, da je blizu i onda ide onom: gdje ima dima ima i vatre. Zaokruzi na najblizu decimalu koja odgovara. Al nema veze, ne krivim ga. I ja sam to radio. Ko se vrati na moje postove iz 2017-e i ranije moze to jasno vidjeti :D Tesko je sebi priznati, al jednom kad pregrmis ide lakse :)

Znaci ima nade 😅
tamaricaaa

#644 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

Dozer wrote: 11/03/2022 12:23
Drekavac22 wrote: 09/03/2022 21:33

nigdje se rijec kromozom ne spominje u Kuranu, jer nije mudro da se ubacivaju nepoznate rijeci iz buducnosti pogotovo iz nauke u sastavni dio teksta, pa da ni Muhammed ni generacije i generacije poslije niko nista ne razumije.

dovoljno je naznaka da se kapljica sjemena spominje najvise puta u suri 23 od 114 sura da se odradi indikacija na 23 kromozoma u spermatozoidu.
To je dovoljno samo u polupismenim glavama koje zele da vide ono cega nema i tako sebi potvrde ispravnost svog vjerovanja.

U realnosti je onako kako ti rekoh - niko nema pojma sta je bilo u glavi pisca tada.

S druge strane, eto nepismeni Muhammed je razumio sve sto mu je "diktirano" :D
Kontradiktorni ste sami sebi.
Nije razumio ni.pola, ali je ipak zapisao, tj. diktirao, jel' tako?
Zasto mu se onda nije moglo diktirati bilo sta, svakako je bilo svejedno jer ni on ni 99% ostalih nepismenih ionako nisu kontali ni pola? :lol:
Pogledaj samo kako se izrazava naucnik: "da se odradi indikacija". Oprostila bih ovaj izraz odradi, ali indikacija?! I odjednom je indikacija zakljucak i cudo :lol:
Dozer

#645 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Dozer »

Ovo mu je krucijalna recenica u zakljucak, ali koje on nikad nece shvatiti:
opet to se ne uklapa u islamski narativ kako su sure dolazile, zaci Muhamemd nikad nije olovke uzeo u ruke da zapise ista od Kurana
Identicna prica kao i u hriscanstvu, dok se istovremeno negiraju svi zapisi iz tog vremena, a koji nisu u skladu s narativom, poput onih bekih zqpise da je Muhammed licno kontrolisao i korigovao svoj diktat.
A sto je i sasvim.logicni jer on je bio trgovac, a u to vrijeme su to bilu skoro jedini pismeni ljudi.
Drekavac22

#646 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

x= 5 069,421

kad se trazi na google

3150 miles iron core in the earth

samo ta stranica izbaci to iz jos mozda jedna, i niko vise sto ukazuje da je pogresno napisano u miljama dok

NASA, Enciklopedija Britannica, i ostale naucne stranice pa i knjige kazu 5100 km
Ti uzeo bukvalno 5.100 i pretvorio u kur'ansko cudo i osramotio se ovdje.
nisam ja, nego sve relavantne stranice tako pisu od NASA pa do Britannice
Ti uzeo bukvalno 5.100 i pretvorio u kur'ansko cudo i osramotio se ovdje.
osramotio se sto sam uzimao NASA i Enciklopedija britannicu kao izvor :lol: :-)

sve relevantne stranice i knjige kazu 5100km , ako su svi saglasni na tome, i ako je 5100km cvrsta zeljezna jezgra upravo se nalazi na lokaciji 5100km od povrsine zemlje, a koliko vidimo da autor Kurana poznaje i buducnost i nauka....zar nije to onda ukodirao da osoba koja bude prva istrazivala ovo upravo naidje na izvore ovih svih stranica koje upucuju na 5100km

cak i knjige koje tvrde 5100km

Earth Systems: Processes and Issues, stranica 60
core 5100 km Inner core

The Structure of Earth stranica 25
5,100 km

Earth Science: Decade by Decade - stranica 24
((5,100 km) Iron, iron sulfide Solid inner core

Environmental Science: Systems and Solutions - Stranica 114
The outer core extends from a depth of about 1800 to 3200 miles ( 2900 to 5100 km )

itd itd da ne nabrajam vise

a gle ovo, kad ukucam da vidim je li i jedna knjiga napisala 3150 miles
i nemogu naci ni jednu knjigu osim te enciklppedije koja je pogresno napisala :lol: sta to ti govori ako samo jedna stranica to napise i ni jedna jedna druga stranica niti knjiga to igdje da spomenu da potvrde taj broj

znaci sudis mi na osnovu pogresnog broja koje neko pogresno napisao , a to sta NASA i Britannica kazu macku o rep zavezat znaci :lol: haj nek ti bude onda.
apsidejzi

#647 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 11/03/2022 13:46 a gle ovo, kad ukucam da vidim je li i jedna knjiga napisala 3150 miles
Ja sad nista vise ne kontam. Jel Allah mislio 3150 milja sto je 5069 kilometara ili 3168,993 milje sto je 5100 kilometara. De vidi ima li ista zanimljivo na 5069-om ajetu ili na 3168 ajetu pa da rijesimo ovu misteriju.
Drekavac22

#648 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

tamaricaaa wrote: 11/03/2022 11:53 Pa sad ko je nerazuman ili nerazumno pise je pod velikim upitnikom.
Nisi ti autor znamo svi, ali si utripovao da si neki tumac i onaj koji otriva neke zakonitosti i poruke skrivene u knjizi. Prema tome, analiza, metode i zakljicivanje su od tebe. A to sto uocavas nikavog temelja nema, metodi su ti upitni, jedni za jedno, drugi za drugo, sve po potrebi :-)
Nisi nista dokazao, a objasni zasto koristis razlicite metode izvodjenja zakljucka, tj. dolaska do broja 10.
Previse puta sam ti ponovila da nisi objasnio, samo se vrtimo u krug, jer ocito ne razumijes naucni metod, samo manipulaciju.
Prema tome, analiza, metode i zakljicivanje su od tebe.
od mene na osnovu onoga sto sam vidio,, a ne da su od mene a da nemam igdje pokrica za to.
. A to sto uocavas nikavog temelja nema, metodi su ti upitni,
sto su upitni, smatram da je sve logicki poslozeno.

ko moze logick ida osporava , bujrum, nek osporava ako moze.
Previse puta sam ti ponovila da nisi objasnio, samo se vrtimo u krug,
izvini ali imas li ti nekih problema , ili poteskkova u raumijevanju, shvatanju stvari

dzaba sto sam fino objasnio , rekao sam jasno i glasno, skupine 9 i 10 su razdvojenje na osnovu zadnjeg zajednickog broja a ti meni opet pitas objasni zasto si to uradio....osjecam da se malo zafrkavas samnom po ovom pitanju :-) a ono tipa, objasni mi zasto je voda mokra
Drekavac22

#649 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 11/03/2022 13:52
Drekavac22 wrote: 11/03/2022 13:46 a gle ovo, kad ukucam da vidim je li i jedna knjiga napisala 3150 miles
Ja sad nista vise ne kontam. Jel Allah mislio 3150 milja sto je 5069 kilometara ili 3168,993 milje sto je 5100 kilometara. De vidi ima li ista zanimljivo na 5069-om ajetu ili na 3168 ajetu pa da rijesimo ovu misteriju.
ne pametuj, nego analiziraj detaljno kao ja, pitam te

sta ti to govori kad ti samo jedna stranica kaze 3150 i niko vise, cak ni jedna relevantna knjiga to ne spomene

dok kad napises 5100 km inner core izbaci masa knjiga, casopisa, NASA, encklopedije itd da ne nabrajam dalje

i ti bi dosao ovdje da me osporavas sa pogresno napisanim brojem od onoga ko je pisao tu stranicu, ma daj ne brukaj se svega ti.'

znaci doslovno osporavas i NASU i Britannicu sa pogresnim napisanim brojem i kazes meni da se sramotim :-)

a tvoja zestoka zelja za negacijom bilo kakvog cuda gdje letis grlom u jagode da sto prije osporis bez imalo detaljnije analize, dosao si u situaciju da s ebranis pogresnim brojem protiv onoga sto jedna NASA , britannica i ostale naucne knjige kazu ...eh to je sramocenje pravo jarane moj solidni.
Drekavac22

#650 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

x= 5 069,421

slijepac slijepca vodi za ruku :D

Ma lik zaokruzuje kako mu odgovara, nista nauka i naucno utvrdjeno.
to sto naovdim, sta NASA, britannica , ostale naucne webstranice kazu, sta kazu naucne knjige to nista ne znaci jel, znaci ja zaokruzio 5100km i svi oni se dogovorili da zaokruze na 5100km
Neki dan prica o broju dana i kako se pominju 365 puta, sto nije istina, nego 405, ali on izvlaci kao neke oblike jednine
uh kako volim da ove lazi rastavljam na proste faktore, hvala ti sto mi dajes taj uzitak ovdje :kiss:

kaze 405 je istina a ne 365 , eh da vidimo onda stvarno detaljno je li to tako, je li ja lazem ili ti , pa da vidimo djevojce , ko supljake baca ovdje a ko istinu stvarno govori

uzela si dokaz ovo

The triliteral root yā wāw mīm (ي و م) occurs 405 times in the Quran as the nominal yawm (يَوْم).
https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=ywm

a to nije tacno jer dovoljno je pogledati samo u listu da su smixali svega, od singulara do plurala, do specificni i nespicficnih rijeci za Dan

a jasno sam fino elaborirao sljedece
Singular nespecificna forma
Dan 365 puta

Singular specificna forma
Ukupno 10
VasDan 5 puta
NjihovDan 5 puta

ovdje vidimo kodiranje pracenja jedno drugog slicne forme po 5 puta obadvoje

Singular specificna forma
TogaDana 70 puta<----misli se na Sudnji dan
ovaj dio je spomenut isto puta kao Kijamah (stajanje na sudnjem danu) 70 puta
ovdje vidimo konektovanje ove forme za drugi sinonim rijeci Sudnjeg dana arapski Kijamah

Plural
30 puta ukupno
Dualni plural 3 puta
Regularni plural 27 puta

30 puta kao sto imamo 30 dana u mjesecu, 27 puta koliko traje tropski mjesec.
znaci Dan u svim formama se spominje tacno 475 puta ni manje ni vise

klasifikacije su radjenje na osnovu

Singulara, Plurala, specificnost sa suffixom , i nespecificnosti kroz izostanaka takvih suffixa.

pa imamo

Singular
Nespecificna forma
Specificna forma

Plural
Regularni
Dualni

znaci ti se hvatas da je 405 a siguran sam 1000000% da nisi ni pogledala listu da vidis sta su to zbrajali tu

pogledaj ovo na sta se ti hvatas, iz liste

nespcificnu formu
(1:4:2) yawmi (of the) Day

specificnu formu
(6:130:13) yawmikum (of) your day

regularni plural
(2:80:6) ayyāman (for) days

dualni plural
(2:203:9) yawmayni two days

objreucke si prihvatila bez da si malo pogledala sta je u listi

Zasto ulazis u diskusiju na ovakav nacin neprofesionalno da bi osporila osobu koja 10 godina iskustva sa ovim ima :-)

i kako se pominju 365 puta, sto nije istina, nego 405,
zato bi te zamolio da ne pametujes u mojim terenima, jer ispadas smijesna nepoznavanje materije a htjela bi da nos zapodes tamo gdje nemas znanja kako bi to osporila.

I pitam ga prijestpuni 366, kaze to je imaginarni dan i slicne stvari :?
paai covjece, ti i ne znas sta je taj 366 dan svake prijestupne godine , djelujes mi kao da svake godine imamo 365 dana dok 4 prijestupne godine imamo 366 dana kada se sunce obidje oko zemlje...eto sunce odlucilo jadno da svako cetvrtu godinu produzi jedan dan :lol:

svaka godina ima

(365 days 5 hours 48 minutes 46 seconds) pa i prijstupna

to sto ti ne znas da se uskladjivaju

4 x (5 hours 48 minutes 46 seconds) pa imamo jedan skoro cijeli dan, samo da bi sta, evo pojasnjenje

Prestupna godina
https://bs.wikipedia.org/wiki/Prestupna_godina
Razlog tome je usklađivanje kalendarske godine s astronomskom godinom, da ne bi s vremenom Nova Godina pala u ljeto, a grožđe dozrijevalo u decembru ili januaru.

Nisi u stanju da razumijes sta je prestupna godina od 366 dana a htjela bi da osporis ono sto ja ovdje prezentujem :-)
Post Reply