Pa taj link sto si ti poslao upravo dokazuje da su maske jako korisne ne samo protiv covida, nego protiv gripe i prehlade. Samo treba procitat clanak do kraja, a ne samo naslov. Ili imati malo mozga da skontas o cemu je uopste to sto kopiras.saint_mirad wrote: ↑11/02/2022 21:25 budalaština je što je bilo ko mislio da su brnjice korisne protiv covida. one su zapravo bile simbol pokornosti tiranskom sistemu. ako nosiš masku, znaju njihov si. napisao bih da su maske bile za ovce, ali ne želim vredjati te plemenite životinje poredeći brnjičare sa njima.![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
gamer4ever
#61701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- saint_mirad
#61702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ti si na temi o covidu, ako si se izgubio mozda.gamer4ever wrote: ↑11/02/2022 23:22Pa taj link sto si ti poslao upravo dokazuje da su maske jako korisne ne samo protiv covida, nego protiv gripe i prehlade. Samo treba procitat clanak do kraja, a ne samo naslov. Ili imati malo mozga da skontas o cemu je uopste to sto kopiras.saint_mirad wrote: ↑11/02/2022 21:25 budalaština je što je bilo ko mislio da su brnjice korisne protiv covida. one su zapravo bile simbol pokornosti tiranskom sistemu. ako nosiš masku, znaju njihov si. napisao bih da su maske bile za ovce, ali ne želim vredjati te plemenite životinje poredeći brnjičare sa njima.![]()
-
ja71
#61703 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odgovori sebi na pitanje, zašto kod nas ljeti ima manje zaraženih i samo će ti se kazati
-
gamer4ever
#61704 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nigdje ne pise da maske nisu korisne protiv sirenja covida na tom linku sto si slaosaint_mirad wrote: ↑11/02/2022 23:26
ti si na temi o covidu, ako si se izgubio mozda.kontekst je nekorisnost maski za covid. sta je sledece, hiruske maske koriste hirurzima?
![]()
- Josip321
#61705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
O djelotvornosti maski neću, ne znam puno. Samo ono što pročitam. Ali sam siguran da kirurg ne izvadi iz džepa platnenu masku, stavi je na usta i ide operirati.
Ali nešto me žulja, logika mi govori da vjerojatno nešto ne štima.
Znam nekoliko slučajeva gdje su bile cijele obitelji zatvorene u kući jer je jedna osoba bila pozitivna. Ostali se nisu razboljeli. Nisu ni testirani ali su pretpostavljali da su "i oni sigurno bili pozitivni" samo asimptomatski.
Međutim, nedavno rođak pozitivan, dva dana bolovi. Žena, djeca u kući sa njim (ali baš ono zajedno, ne on u jednoj sobi a oni u ostatku kuće). Nikom ništa. Treći dan on sa ženom krenuo u generalno čišćenje, krečenje, šta li je već radio. A ona radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi, malo prije njega, a i poslije njega ju testirali. I na antitjela. Ništa.
20-30 dana poslije, ona na poslu, šmrca. Pošalju je do laba da je testiraju, pozitivna.
E kako sada to. Sa zaraženom u kući tolike dana, ne uhvati. Uhvati kasnije a ne zna ni gdje.
Ja tri puta po dva dan sa zaraženima boravio (najviše 12-13 sati sa jednim Sarajlijom) još ništa. A zadnji se u mene baš zakašljo. Ja uzeo brojeve od šefova, samo čeko simptome pa da javim da neću na posao. Opet ništa.
Stoga, nekako mi se čini, nosili mi maske i imali mjere ili ne, virus će se probiti. Samo ne onako kako mi mislimo da će doći.
Opustite se i uživaj te u životu. Kratak je da bi nosili maske i krili se po kućama.
Strah je drugi najveći faktor za fasovati gadne simptome (poslije debljine).
Tko se osjeća tako sigurnije i manje uplašeno neka nosi. Ne treba ni njih odvraćati od toga.
Ali ni oni ne bi smjeli soliti pamet drugima. Jer na kraju krajeva, znanost im ne ide u prilog.
Ali nešto me žulja, logika mi govori da vjerojatno nešto ne štima.
Znam nekoliko slučajeva gdje su bile cijele obitelji zatvorene u kući jer je jedna osoba bila pozitivna. Ostali se nisu razboljeli. Nisu ni testirani ali su pretpostavljali da su "i oni sigurno bili pozitivni" samo asimptomatski.
Međutim, nedavno rođak pozitivan, dva dana bolovi. Žena, djeca u kući sa njim (ali baš ono zajedno, ne on u jednoj sobi a oni u ostatku kuće). Nikom ništa. Treći dan on sa ženom krenuo u generalno čišćenje, krečenje, šta li je već radio. A ona radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi, malo prije njega, a i poslije njega ju testirali. I na antitjela. Ništa.
20-30 dana poslije, ona na poslu, šmrca. Pošalju je do laba da je testiraju, pozitivna.
E kako sada to. Sa zaraženom u kući tolike dana, ne uhvati. Uhvati kasnije a ne zna ni gdje.
Ja tri puta po dva dan sa zaraženima boravio (najviše 12-13 sati sa jednim Sarajlijom) još ništa. A zadnji se u mene baš zakašljo. Ja uzeo brojeve od šefova, samo čeko simptome pa da javim da neću na posao. Opet ništa.
Stoga, nekako mi se čini, nosili mi maske i imali mjere ili ne, virus će se probiti. Samo ne onako kako mi mislimo da će doći.
Opustite se i uživaj te u životu. Kratak je da bi nosili maske i krili se po kućama.
Strah je drugi najveći faktor za fasovati gadne simptome (poslije debljine).
Tko se osjeća tako sigurnije i manje uplašeno neka nosi. Ne treba ni njih odvraćati od toga.
Ali ni oni ne bi smjeli soliti pamet drugima. Jer na kraju krajeva, znanost im ne ide u prilog.
-
Trappist
#61706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Dopunske vakcine protiv koronavirusa gube veći dio svoje snage nakon otprilike četiri mjeseca, što povećava mogućnost da će nekim ljudima, posebno onima s visokim rizikom od komplikacija ili smrti, možda trebati četvrta doza, pokazuju podaci koje su u petak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a (C.D.C.).
Preliminarna istraživanja iz Izraela i Britanije nagovještavaju da zaštita od dopunskih doza opada u roku od nekoliko mjeseci. Podaci objavljeni u petak nude prve dokaze u stvarnom svijetu o slabljenju snage mRNA vakcine protiv umjerene do teške bolesti u SAD-u.
Studija se fokusirala na ljude koji su tražili medicinsku pomoć zbog simptoma Covida-19, pa ako su među tom populacijom uglavnom bile starije odrasle osobe ili osobe koje imaju slab imuni sistem, dopunske vakcine su se možda činile manje efikasnim nego što zaista jesu.
Druge studije su pokazale da iako vakcine mogu izgubiti određenu sposobnost prevencije teških bolesti i hospitalizacije kod odraslih starijih od 65 godina, ipak, one ostaju visoko zaštitne kod mlađih odraslih osoba dobrog zdravlja.
"Možda će postojati potreba za dodatnom četvrtom dozom za pojedinca koji prima mRNA vakcinu, zavisno od dobi, kao i osnovnim uslovima", Anthony S. Fauci, glavni savjetnik Bidenove administracije za koronavirus.
U novoj studiji, tim istraživača koji je finansirao C.D.C. prikupljeni su podaci iz 10 američkih država između 26. avgusta 2021. i 22. januara 2022. Podaci uključuju periode tokom kojih su varijante Delta i Omicron, činile više od 50 posto slučajeva u zemlji.
Tim je analizirao 241.204 posjete odjelima hitne pomoći i 93.408 hospitalizacija među odraslim osobama starijim od 18 godina. Istraživači nisu uključili blaže infekcije koronavirusom.
Zaštita od posjeta hitnoj pomoći opala je sa 69 posto unutar dva mjeseca od druge doze na 37 posto nakon pet mjeseci ili više. Booster doze su vratile te nivoe na 87 posto.
Efikasnost pojačivača je takođe oslabila. Zaštita od hitne pomoći i posjeta hitnoj pomoći pala je na 66 posto u roku od četiri ili pet mjeseci, a na samo 31 posto nakon pet ili više mjeseci od primanja treće doze, otkrili su istraživači. Posljednja procjena možda nije pouzdana jer je malo ljudi primilo booster dozu prije više od pet mjeseci, pa su podaci ograničeni, rekli su istraživači."
Sta reci drugo na ovo nego:
Preliminarna istraživanja iz Izraela i Britanije nagovještavaju da zaštita od dopunskih doza opada u roku od nekoliko mjeseci. Podaci objavljeni u petak nude prve dokaze u stvarnom svijetu o slabljenju snage mRNA vakcine protiv umjerene do teške bolesti u SAD-u.
Studija se fokusirala na ljude koji su tražili medicinsku pomoć zbog simptoma Covida-19, pa ako su među tom populacijom uglavnom bile starije odrasle osobe ili osobe koje imaju slab imuni sistem, dopunske vakcine su se možda činile manje efikasnim nego što zaista jesu.
Druge studije su pokazale da iako vakcine mogu izgubiti određenu sposobnost prevencije teških bolesti i hospitalizacije kod odraslih starijih od 65 godina, ipak, one ostaju visoko zaštitne kod mlađih odraslih osoba dobrog zdravlja.
"Možda će postojati potreba za dodatnom četvrtom dozom za pojedinca koji prima mRNA vakcinu, zavisno od dobi, kao i osnovnim uslovima", Anthony S. Fauci, glavni savjetnik Bidenove administracije za koronavirus.
U novoj studiji, tim istraživača koji je finansirao C.D.C. prikupljeni su podaci iz 10 američkih država između 26. avgusta 2021. i 22. januara 2022. Podaci uključuju periode tokom kojih su varijante Delta i Omicron, činile više od 50 posto slučajeva u zemlji.
Tim je analizirao 241.204 posjete odjelima hitne pomoći i 93.408 hospitalizacija među odraslim osobama starijim od 18 godina. Istraživači nisu uključili blaže infekcije koronavirusom.
Zaštita od posjeta hitnoj pomoći opala je sa 69 posto unutar dva mjeseca od druge doze na 37 posto nakon pet mjeseci ili više. Booster doze su vratile te nivoe na 87 posto.
Efikasnost pojačivača je takođe oslabila. Zaštita od hitne pomoći i posjeta hitnoj pomoći pala je na 66 posto u roku od četiri ili pet mjeseci, a na samo 31 posto nakon pet ili više mjeseci od primanja treće doze, otkrili su istraživači. Posljednja procjena možda nije pouzdana jer je malo ljudi primilo booster dozu prije više od pet mjeseci, pa su podaci ograničeni, rekli su istraživači."
Sta reci drugo na ovo nego:
- HarTar
-
cassius
#61708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cuj doktora, uporedi broj suncanih dana u Africi i Evropi 
-
cassius
-
KraljicaIzJajca
#61710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@splinter je prije tri dana stavio odličan članak o Antarktiku, na kojem su uzeli primjerke i poslali u Wuhan laboratorij, i postoji uvjerlj8va pretpostavka da je virus kontaminiran tokom rada na istom i slućajno je procurio iz laboratorija. Postoji već dugo godina problem sa opremom zaštitite laboratorija.Bluemore wrote: ↑11/02/2022 22:03Pa veza Fauci Wuhan i da je virus smuckan. Sto je zataskano. Ali covjek upozorava da je cak tako malo smrtonosan Virus napravio havariju... kaze Ako smuckaju kakav zesci sa 50-60-70% smrtnosti...... covjek clan vrlo uglednog vijeca naucnog.... novinar ga pokusava umotat u celofan Ma sto bi se to zataskavalo.... mislim nije novo ali je sad eto na main stream dosloNaslovnica wrote: ↑10/02/2022 19:33
Moreli za nas koji neznamo śpancki kakog prijevoda ili ukratko?
Hvalavi!
![]()
-
Naslovnica
#61711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Južnoafrička doktorica koja je otkrila Omicron i reakcije...

-
ja71
-
KraljicaIzJajca
#61713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je interesantan sukob stavova naučnika, odnosno, koliko ih uopće smije govoriti iz naučnog kutka, bez pritiska političara.
- salik79
#61714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cekaj sada, da li poredimo broj suncanh dana ili gustinu naseljenosti? Nesto mi se gubis...Ako zelis, mozemo i sve zajedno, pa da mi objasnis korelaciju.ja71 wrote: ↑11/02/2022 21:59A da uporediš i gustinu naseljenosti u Evropi i Izraelu ?
I koliko je Afrika tačno vodila statistiku je isto pitanje.
I zašto se navodi Izrael kao primjer? Zbog visoke stope vakcinisanh?
Inače Izrael ima manju stopu vakcinacije nego većina zapadno-evropskih zemalja zahvaljujući svojim 'vehabijama'.
Cime potkrjepljujes tvrdnju da "vecina Zapadnoeuropskih zemalja" ima vecu stopu vakcinacije od Izraela?! Koliki je procenat 3. i 4. doze vakcine u tim zemljama u poredjenju sa Izraelom?!
Sta bi sa ljetom, suncanim danima i stopom vakcinacije u Australiji i Novom Zelandu?
-
Nitkonitkovic
#61715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Drzi se ti igrica prijatelju. 2 godine u ovom sranju i ti jos ne znas da se virus prenosi upravo tako kako tvrdis da se ne prenosi, tj aerosolom. Prve informacije su bile da se prenosi kapljicno, zbog toga su i forsirane maske. Sa saznanjem da se prenosi aerosolom maske su izgubile bilo kakav znacaj. Majkmei kakvim bolidima se ovdje pokusavaju neke atvari nacratat , da nije smijesno bilo bi tuzno.gamer4ever wrote: ↑11/02/2022 23:16Samo sto se virus ne prenosi tako kako si ti zamislio, jer virus ne lebdi sam u zraku, to je nemoguce. On se nalazi u punom vecim kapljicama, koje maska moze da zaustavi.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑11/02/2022 18:45
Fulas poentu i bit price koja glasi da je virus, u prosjeku, stotinu ( 100 ) puta manji od bakterije![]()
Tu maska ne pomaze, ko nosa bujrum, neka stavi i najlonke preko usta - rekla nauka
Najbolji lijek protiv virusa je dobar imunitet, fizicka aktivnost, "zdrava" ishrana ( onoliko koliko moze biti zdrava u danasnjem vremenu ) i bez smeca u vidu preradjevina, bez przenja - po mogucnosti i bez stresa - ko moze.
Vjeruj da fercera, a situacija gdje zanemarujes gore navedeno i mislis da ce ti pomoci ekspetimentalna vakcina, smece od maske, raznorazna hemija u vidu dezinficijensa i "vitamini" iz apoteke su price za malu djecu i starija goveda![]()
-
ja71
#61716 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@salik79
Pa gomila faktora utiče na brzinu širenja virusa:
1. godišnje doba: i kod nas je ljeti daleko manje zaraženih nego zimi (važi ne samo za koronu nego za i ostale viruse 'prehlada'). Zbog toga sve tropske zemlje imaju generalno manji problem.
2. Gustina naseljenosti: gdje više ljudi živi na užem prostoru veća je cirkulacija virusa. Logično. Zbog toga su veliki gradovi ugroženiji.
3. Stepen vakcinacije: da, vakcina usporava širenje virusa. iako se i vakcinisani mogu zaraziti to se dešava rjeđe.
Ima vjerovatno još X faktora, samo da pojasnim već spomenute.
Samo imam osjećaj da ti to sve dobro znaš samo kakiš po forumu odnosno neupućenom čitaocu 'mutiš vodu'.
1. godišnje doba: i kod nas je ljeti daleko manje zaraženih nego zimi (važi ne samo za koronu nego za i ostale viruse 'prehlada'). Zbog toga sve tropske zemlje imaju generalno manji problem.
2. Gustina naseljenosti: gdje više ljudi živi na užem prostoru veća je cirkulacija virusa. Logično. Zbog toga su veliki gradovi ugroženiji.
3. Stepen vakcinacije: da, vakcina usporava širenje virusa. iako se i vakcinisani mogu zaraziti to se dešava rjeđe.
Samo imam osjećaj da ti to sve dobro znaš samo kakiš po forumu odnosno neupućenom čitaocu 'mutiš vodu'.
-
KraljicaIzJajca
#61717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nitkonitkovic wrote: ↑12/02/2022 11:24Drzi se ti igrica prijatelju. 2 godine u ovom sranju i ti jos ne znas da se virus prenosi upravo tako kako tvrdis da se ne prenosi, tj aerosolom. Prve informacije su bile da se prenosi kapljicno, zbog toga su i forsirane maske. Sa saznanjem da se prenosi aerosolom maske su izgubile bilo kakav znacaj. Majkmei kakvim bolidima se ovdje pokusavaju neke atvari nacratat , da nije smijesno bilo bi tuzno.gamer4ever wrote: ↑11/02/2022 23:16
Samo sto se virus ne prenosi tako kako si ti zamislio, jer virus ne lebdi sam u zraku, to je nemoguce. On se nalazi u punom vecim kapljicama, koje maska moze da zaustavi.
Most of the droplets produced are tiiny at less than five microns (a micron is a thousandth of a millimetre) – we call these aerosols. Anything larger than this is called a droplet and these can be as large as 100 microns.
https://theconversation.com/covid-how-t ... air-173490
Last edited by KraljicaIzJajca on 12/02/2022 11:47, edited 2 times in total.
- FunkyzeitGames
#61718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da li je ovoj "pro korona mjere" struji na forumu imalo čudna medijska šutnja oko silnih masovnih protesta po svijetu? Je li vam stvarno nejasno zašto su ljudi sumnjičavi oko svega kada se otvoreno provodi fašistička cenzura, relativiziranje i ignorisanje od strane medijske mašinerije? Nije to par budala koje urlaju pred nekom zgradom pa da razumiješ da nisu vrijedni pisanja, nego desetine ili stotine hiljada ljudi iz radničke klase koji već mjesecima traže odgovore.
- salik79
#61719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja te pozovem konkretno da dokazes svoje tvrdnje, a ti palamudis...ja71 wrote: ↑12/02/2022 11:30 @salik79
Evo, kreni od svoje tacke 1. Objasni nam je na primjeru Australije i Novog Zelanda.
- Edin H.
#61720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Maska je samo jedna od, ali efikasna mjera koja umanjuje rizik, pročitaj što si sama postavila do kraja.KraljicaIzJajca wrote: ↑12/02/2022 11:46Nitkonitkovic wrote: ↑12/02/2022 11:24
Drzi se ti igrica prijatelju. 2 godine u ovom sranju i ti jos ne znas da se virus prenosi upravo tako kako tvrdis da se ne prenosi, tj aerosolom. Prve informacije su bile da se prenosi kapljicno, zbog toga su i forsirane maske. Sa saznanjem da se prenosi aerosolom maske su izgubile bilo kakav znacaj. Majkmei kakvim bolidima se ovdje pokusavaju neke atvari nacratat , da nije smijesno bilo bi tuzno.
Most of the droplets produced are tiiny at less than five microns (a micron is a thousandth of a millimetre) – we call these aerosols. Anything larger than this is called a droplet and these can be as large as 100 microns.![]()
Zemlje u kojima je kultrološki prihvatljivo da se nose madje imaju puno manje procente infekcije.
Naravno da moramo zadržati distancu, provjetrivanje prostorija, često pranje ruku…
https://www.ucsf.edu/news/2020/06/41790 ... ks-prevent
-
KraljicaIzJajca
#61721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ama lik ne kuži razliku aerosol i dropleta, zato sam stavila članak.Edin H. wrote: ↑12/02/2022 12:01Maska je samo jedna od, ali efikasna mjera koja umanjuje rizik, pročitaj što si sama postavila do kraja.KraljicaIzJajca wrote: ↑12/02/2022 11:46
Most of the droplets produced are tiiny at less than five microns (a micron is a thousandth of a millimetre) – we call these aerosols. Anything larger than this is called a droplet and these can be as large as 100 microns.![]()
Zemlje u kojima je kultrološki prihvatljivo da se nose madje imaju puno manje procente infekcije.
Naravno da moramo zadržati distancu, provjetrivanje prostorija, često pranje ruku…
https://www.ucsf.edu/news/2020/06/41790 ... ks-prevent
Zemlje u kojim se nosi maska poput Kine su preživjele MERS i SARS Cov pandemije prije Covid19, zato nose maske.
Postoje razni oblici zaštite, sad treba razvijati i proširivati praksu u liječenju, a ne u potpunom oslanjanju na cjepiva i maske, a distanca i higijena su praksa i prije pandemije u zatvorenim prostorijama.
Obrati pažnju na datume tvog i mog članka
-
belfy
#61722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pa prijavljivali bi da dodjemo i mi do te granice vakcinisanih gdje ce mjere izgubiti smisao i biti ukinute.Trappist wrote: ↑11/02/2022 15:38Ljudi nece da se vakcinisu i to je to, ne znam kako ih mislis natjerati. A sa druge strane mi pojma nemamo koliko je % stanovnistva vakcinisano kod nas jer je dosta dosta ljudi u hrvatskoj i srbiji se vakcinisalo bez da prijavljuje ovdje, a i sto bi prijavljivali, da dobiju potvrdu na papiricu![]()
-
Nitkonitkovic
#61723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
belfy wrote: ↑12/02/2022 16:28pa prijavljivali bi da dodjemo i mi do te granice vakcinisanih gdje ce mjere izgubiti smisao i biti ukinute.Trappist wrote: ↑11/02/2022 15:38
Ljudi nece da se vakcinisu i to je to, ne znam kako ih mislis natjerati. A sa druge strane mi pojma nemamo koliko je % stanovnistva vakcinisano kod nas jer je dosta dosta ljudi u hrvatskoj i srbiji se vakcinisalo bez da prijavljuje ovdje, a i sto bi prijavljivali, da dobiju potvrdu na papiricu![]()
A koji je to broj dovoljan da se mjere ukinu? Kanada blizu 90% teski fasizam se nastavlja, USA isto, Novi Zeland isto, citava zapadna europa isto? O cemu bolan ti pricas, i zasto si slijep na vlastite oci?
-
melb26sa
#61724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta cemo sa ovim Moderninim CEO koji je ukinuo svoj twitter i prodao 400 mil dionica svoje kompanije dok je suvlasnik prodao 1 milijardu dionica.
Nimalo sumnjivo...
Nimalo sumnjivo...
-
BadBoy
#61725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nećemo ništa jer uprava Moderne to radi još od 2020. godine prije nego je i jedna vakcina izašla na tržište, samo što ne pratite. Slobodni mislioci zakazali