Ukrajina

Analiticar_

#60326 Re: Ukrajina

Post by Analiticar_ »

brzo kapituliraše, jebiga
nado sam se da će izdržat bar dvije-tri godine ko Milošević :D
Rusi, kako navode, sada kažu da samo žele demilitarizirati regiju Donbas u kojoj se nalaze dvije odmetnute separatističke republike koje je priznao Putin, a Zelenskij je javno rekao da Ukrajina više ne inzistira na ulasku u NATO.
https://www.6yka.com/novosti/navodna-pu ... -zelenskom
Last edited by Analiticar_ on 09/03/2022 12:10, edited 1 time in total.
Spiritbreaker

#60327 Re: Ukrajina

Post by Spiritbreaker »

Zelenski ima muda i to mu kapa do poda, ali koliko je realno da vidimo ikad vise Ukrajinsku zastavu u Donjetsku i Luganjsku?
Da ne govorim o Sevastopolju.
emirolini

#60328 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

hamos wrote: 09/03/2022 12:07
ljubicasti limun wrote: 09/03/2022 12:06

mislim da je EU ukalkulirala opasnost sa plinovodom i da ima rjesenje za to.
Mislis jel a koje to rjesenje?
Ima rjesenje, ali vjerovatno ima i tema za to. Htjeli ili ne ovo je Svjetski rat i svi smo u njemu, prestanite da se zalite za gorivo ili plin. Neduzi ljudi ginu radi necije pohlepe i zla.
agent_zero

#60329 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sumirprimus wrote: 09/03/2022 12:02

:lol:
give up while you still can. genijalno :izet:

isto tako ovde je nedvosmislen kada kaze boericmo se dok ne vratimo nasu zemlju.. a propos pregovora i predaje krima i donbasa..
Slava Ukrajini!

Slava herojskom ukrajinskom otporu!
emirolini

#60330 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

agent_zero wrote: 09/03/2022 12:15
sumirprimus wrote: 09/03/2022 12:02

:lol:
give up while you still can. genijalno :izet:

isto tako ovde je nedvosmislen kada kaze boericmo se dok ne vratimo nasu zemlju.. a propos pregovora i predaje krima i donbasa..
Slava Ukrajini!

Slava herojskom ukrajinskom otporu!
Vracanje Krima se sada ne cini toliko Sci-Fi kao od ranije :)
geralt

#60331 Re: Ukrajina

Post by geralt »

lajkujMe wrote: 09/03/2022 12:01 Prijetnja Rusije za kontrasankcije su mi malo smjesne ali nije da Putin nema opcija.

Jedno od blazih mogucnosti je nacionalizacija imovine inostranih firmi.
Jedno od zescih je zatvaranje Plinovoda kroz Ukrajinu i ultimatum Europi da otvore Nordstream.
To bi bilo veoma riskantno ali ukoliko Europa klekne onda ce to biti ogromna politicka pobjeda Putina.
Postoji i mogucnost zabrana izvoza hrane u EU.
To bi bilo veoma problematicno
Plinovod im je trenutno jedini izvor deviza. To je kao da drzis pistolj uz svoju sljepoocnicu i kazes "predaj se ili cu se ubiti".
Novosti

#60332 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Zeleni je malo popustio sa zahtjevima, nije trebao, hoćel Ukr. ući u NATO ili ne treba da odluči ukrajinski narod. Opet dobro je što hoće vratiti DNR i LNR i Krim u sastav Ukr. s tim da će imat kolko sam skonto neku veću autonomiju za razliku od ostalih oblasti.
laik1981

#60333 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

E vala su i od nas ludji :lol:
Image
Haris.ba

#60334 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

laik1981 wrote: 09/03/2022 12:18 E vala su i od nas ludji :lol:
Image
Ma bilo bi isto i kod nas. Nazalost.
BiBi911

#60335 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Spiritbreaker wrote: 09/03/2022 12:10 Zelenski ima muda i to mu kapa do poda, ali koliko je realno da vidimo ikad vise Ukrajinsku zastavu u Donjetsku i Luganjsku?
Da ne govorim o Sevastopolju.
Imao bi I ti mada da iza tebe ne stoji 12000 stingera 10.000NLAW, 5000 panzer Faust-a, 20.000 SOF.. ...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#60336 Re: Ukrajina

Post by parappa »

laik1981 wrote: 09/03/2022 12:18 E vala su i od nas ludji :lol:
Image
e jebiga sad... iz aviona se vidi da je slika iz 90tih
https://www.boredpanda.com/first-mcdona ... gn=organic
Lilium 1921

#60337 Re: Ukrajina

Post by Lilium 1921 »

Al najfascinatnije mi je kako bosnjo koji glorifikuke
jugu u kojoj je imo NISTA od "zapadnog luksuza" sad lafo zayebaye rusa i govori mu da ce se patit jer ce morat vozit ladu i jesti neki fake MC :lol: :lol:

HISTORIČAR MEDVEDEV: Većina Rusa se slaže s onim što se događa u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi se "vratiti na granice Petra Velikog" i ima podršku "većine Rusa", kaže historičar i bivši disident iz sovjetskog doba Roy Medvedev, za kojeg je Ukrajina Putinov pokušaj da "prepiše historiju"

:thumbup:
Ko misli da su rusi protiv putina taj se debelo vara
Novosti

#60338 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Rusi se nemogu ni izrazt dali su protiv ili ne.
okanomalo

#60339 Re: Ukrajina

Post by okanomalo »

sad citam da ce sutra putin odgovoriti svijetu na sankcije. samo hipoteticki pitam: rusiji je sad nametnuto preko 5500 sankcija u raznim oblastima(do sad nezabiljezeno)
poslije zabrane uvoza energenata americi nedostaje 8% naftnih derivata koje je uvozila iz rusije.( izgleda malo ali nije) trazili su od venecuele da uvezi.pametni ljudi traze da ukinu sankcije sto amerima nije odgovaralo .iranci su takodje postavili svoje uvjete dizanjem sankcija tako da je i tu stalo svako pregovaranje.. cijene goriva u americi rastu,sve poskupljuje inflacija je jos koliko toliko pod kontolom(stancaju dolare).
ako putin sutra odluci da zavrne sve ventile gasa i nafte evropi, sta ce se desavati na nasem kontinentu? kolaps. onda krecu pregovori vi nama ukinite ovo mi vama ono.
da se ne lazemo.svi dajemo podrsku ukrajini koja ce na kraju ispasti kolateralna steta.veliki ce se namiriti kako tako.ko ce izaci iz ovih vremena jaci veliko je pitanje. mali nek se maknu,veliki igraci igraju partiju saha.rezultat je neizvjestan.
ja jesam laik za politiku al sve mi na ovo lici. koliko sam u pravu pokazat ce vrijeme.daj boze da grijesim.
laik1981

#60340 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

Zaletih se bizveze vidjevsi na klixu.. Ovo dole je valjda aktuelno, mada i ova stara govori koliko im je bilo mrsko to americko..
ljubicasti limun

#60341 Re: Ukrajina

Post by ljubicasti limun »

Novosti wrote: 09/03/2022 12:17 Zeleni je malo popustio sa zahtjevima, nije trebao, hoćel Ukr. ući u NATO ili ne treba da odluči ukrajinski narod. Opet dobro je što hoće vratiti DNR i LNR i Krim u sastav Ukr. s tim da će imat kolko sam skonto neku veću autonomiju za razliku od ostalih oblasti.

Mozda je samo takticki potez kako bi pokazao da je Ukrajina spremna na kompromis i da pokaze da Putinu u biti nije do NATO-a.
Nebozemlja

#60342 Re: Ukrajina

Post by Nebozemlja »

Lilium 1921 wrote: 09/03/2022 12:21 Al najfascinatnije mi je kako bosnjo koji glorifikuke
jugu u kojoj je imo NISTA od "zapadnog luksuza" sad lafo zayebaye rusa i govori mu da ce se patit jer ce morat vozit ladu i jesti neki fake MC :lol: :lol:

HISTORIČAR MEDVEDEV: Većina Rusa se slaže s onim što se događa u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi se "vratiti na granice Petra Velikog" i ima podršku "većine Rusa", kaže historičar i bivši disident iz sovjetskog doba Roy Medvedev, za kojeg je Ukrajina Putinov pokušaj da "prepiše historiju"

:thumbup:
Ko misli da su rusi protiv putina taj se debelo vara
Svijet se dosta promijenio od vremena juge.
Da li ti pojam "globalizacija" išta znači?

A uopšte ne sumnjam da Rusi većinski podržavaju Putina, što sankcije čini apsolutno opravdanim i nužnim.
sumirprimus

#60343 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

de malo na temu ba :)

cini se da je propo jos jedan pokusaj upada rusa u sumi nevjerovatno :-)

vezano za isti konvoj,.. da ono sto vidite turski link. sto implicira, daaa se ukri dobro brane! :D
Last edited by sumirprimus on 09/03/2022 12:26, edited 1 time in total.
jednonogi_Jack

#60344 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

"ČUDOVIŠTE S ARKTIKA" JE NOVA GLAVOBOLJA ZA PUTINA: Rusi će strašno patiti, past će im moral

Brigadir Ben Barry, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da će vrijeme negativno utjecati i na Ukrajince.

Ozbiljan val hladnoće mogao bi dodatno zaustaviti rusko napredovanje u Ukrajini, upozoravaju analitičari. Arktički zrak koji cirkulira kroz Rusiju i Ukrajinu u kombinaciji s istočnim vjetrom u narednim danima mogao bi temperature tokom noći u Kijevu i Harkivu spustiti na čak minus 10 stepeni Celzijevih. A osjet hladnoće zbog naleta vjetra mogao bi biti i do minus 20.

Analitičari kažu kako bi to moglo otežati invaziju Rusima, posebno onima koji su zaglavili u koloni zaustavljenih vozila sjeverno od glavnog grada Ukrajine.

"To će itekako utjecati na one koji dugo borave u konvojima, najviše će patiti ruske trupe koje su ostale na cestama", rekao je ukrajinski izvor, a prenosi The Times.

"Temperature od minus 20 degradirat će ruske snage, u to nema sumnje. Hladnoća će poboljšati mobilnost kroz zemlju jer će biti manje blata, ali Rusi nisu spremni za arktičke uvjete. Napadi na gradove bez prikladne odjeće bit će nevjerojatno teški. I nedostatak goriva te odgovarajućih ulja i maziva vojnicima će otežati pokretanje motora u vozilima kako bi se zagrijali. Zamislite da cijelu noć sjedite u zamrzivaču od željeza od 40 tona", rekao je bojnik Kevin Price, koji je 20 godina služio u britanskoj vojsci.

Dodaje kako će loše vrijeme dodatno narušiti ruski moral i nanijeti im nove žrtve.

"To nije odlučujući faktor, ali je vrlo nepoželjan razvoj događaja za ruske zapovjednike", smatra Price.

Brigadir Ben Barry, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da će vrijeme negativno utjecati i na Ukrajince.

"To će usporiti stvari, ali za obje strane. Udio vojnika koji će dobivati ​​povrede od hladnoće poput ozeblina definitvno će se povećati", izjavio je.

Jedan vojni dužnosnik NATO-a rekao je kako Rusija, unatoč upotrebi svih snaga koje je koncentrirala u Ukrajini i oko nje, ostvaruje vrlo mali napredak.

"Vidimo vrlo malo promjena. Prvi put ne očekujemo da će Rusi ostvariti bilo kakav napredak u sljedećih nekoliko dana", kaže.
Last edited by jednonogi_Jack on 09/03/2022 12:27, edited 1 time in total.
noviforumas

#60345 Re: Ukrajina

Post by noviforumas »

Analiticar_

#60346 Re: Ukrajina

Post by Analiticar_ »

okanomalo wrote: 09/03/2022 12:22 sad citam da ce sutra putin odgovoriti svijetu na sankcije. samo hipoteticki pitam: rusiji je sad nametnuto preko 5500 sankcija u raznim oblastima(do sad nezabiljezeno)
poslije zabrane uvoza energenata americi nedostaje 8% naftnih derivata koje je uvozila iz rusije.( izgleda malo ali nije) trazili su od venecuele da uvezi.pametni ljudi traze da ukinu sankcije sto amerima nije odgovaralo .iranci su takodje postavili svoje uvjete dizanjem sankcija tako da je i tu stalo svako pregovaranje.. cijene goriva u americi rastu,sve poskupljuje inflacija je jos koliko toliko pod kontolom(stancaju dolare).
ako putin sutra odluci da zavrne sve ventile gasa i nafte evropi, sta ce se desavati na nasem kontinentu? kolaps. onda krecu pregovori vi nama ukinite ovo mi vama ono.
da se ne lazemo.svi dajemo podrsku ukrajini koja ce na kraju ispasti kolateralna steta.veliki ce se namiriti kako tako.ko ce izaci iz ovih vremena jaci veliko je pitanje. mali nek se maknu,veliki igraci igraju partiju saha.rezultat je neizvjestan.
ja jesam laik za politiku al sve mi na ovo lici. koliko sam u pravu pokazat ce vrijeme.daj boze da grijesim.
baš tako je razmišljo Putko i računo s tim :wink:
i popušio :lol:
sumirprimus

#60347 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

op op :skoljka:

Energoatom released a statement explaining the risks following the disconnection of the Chernobyl NPP. It says all nuclear facilities in the exclusion zone are left without electricity. Spent fuel is stored, which requires constant cooling.
da li ovo budalasi pokusavaju opet nuklearnu krizu uevropi ?
meridiyan

#60348 Re: Ukrajina

Post by meridiyan »

Izvještaji da je nuklearna elektrana u Černobilu pretrpjela nestanak struje
Novosti

#60349 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

ljubicasti limun wrote: 09/03/2022 12:23
Novosti wrote: 09/03/2022 12:17 Zeleni je malo popustio sa zahtjevima, nije trebao, hoćel Ukr. ući u NATO ili ne treba da odluči ukrajinski narod. Opet dobro je što hoće vratiti DNR i LNR i Krim u sastav Ukr. s tim da će imat kolko sam skonto neku veću autonomiju za razliku od ostalih oblasti.

Mozda je samo takticki potez kako bi pokazao da je Ukrajina spremna na kompromis i da pokaze da Putinu u biti nije do NATO-a.
Laganje/blefiranje u prevodu :) Može biti što se NATO-a tiče, što se Krima i L/DNR tiče tu mislim da govori istinu, najviše što mogu dobiti je da budu neka "država u državi" tipa nacionalne republike/države u Rusiji, razlikom veće autonomije koja će biti u federalnom ili maksimalno konfederalnom odnosu s Ukr.
sumirprimus

#60350 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

As a result, the temperature in the holding pools will increase, soaring and release of radioactive substances into the environment will occur. The wind can transfer the radioactive cloud to other regions of Ukraine, Belarus, Russia and Europe.
43s
In addition, the facility will not be ventilated. All personnel there will receive a dangerous dose of radiation.

The fire extinguishing system also does not work, and this is a huge risk in the event of a fire that could occur due to a projectile.

op op :skoljka: ja budalasa :-)
Post Reply