Ukrajina

lajkujMe

#60151 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Europa da bi se skinula sa Ruskog gasa prvo mora da unisti Ruske planove na Bliskom istoku.
Jedan od glavnih razloga intervencije Rusa u Siriji je bio da se onemoguci gradnja plinovoda od Azerbejdzana do Europe.
Oni sami mogu snabdjeti Europu plinom.

Mora se forsirati i Norveska da poveca proizvodnju istoga iako su se odrekli radi zastite ekologije.
Plina ima koliko hoces u svijetu jedini razlog sto ga nema u Europi su nepostojeci plinovodi koje du Rusi aktivno sabotirali.

Nazalost obnovljivim resursima se ne mogu nadomjestiti Imdustrijske potrebe ali mogu civilne.
A Nuklearke su najbitniji faktor, pod hitno krenuti u projekte novih Nuklearki.
Za 10 godina Europa se moze kompletno osamostaliti i od plina cak samo da se ulozi par stotina milijardi u Nuklearke.
Palmalma

#60152 Re: Ukrajina

Post by Palmalma »

Analiticar_ wrote: 09/03/2022 08:19
Palmalma wrote: 09/03/2022 08:14
A sto se tice agresije - ni prva, a daj Boze da je posljednja na planeti zemlji. Agresija i invazija samo u zadnjih dvadeset godina imas koliko hoces.
nijedna poput ove
napadati, granatirati, rušiti i nastojati osvojiti Kijev, grad od 3 miliona stanovnika i to u 2022.g.
je u rangu napada rusa na Berlin 1945.

Zar nije Bagdad veci od Kijeva?
armin071

#60153 Re: Ukrajina

Post by armin071 »

duh_sa_sjekirom wrote: 09/03/2022 07:35 Nevjerovatna je glupost i kratkovidost Nijemaca ovoliko se prepustiti ovisnosti o ruskoj energiji..
Nije to glupost to je korupcija tadasnjih politicara. Nije ni Bosna ovisna o vodi iz Hrvatske a uvozi se nemilice. Sve su to interesi gdje mali broj ljudi zaradjuje ogromne pare. Ima hejbet alternativa ali treba ulagati u razvoj tih tehnologija ali jok hajmo mi kod rusa kupiti tamo je jeftino a ubacice Putko i meni koji evro u kasu... Prvo su zarad zelenih pogasili sve nuklearke a sad uvoze struju tj. postali su ovisni o uvozu struje pazi sad parodije preko istih tih nuklearnih elektrana i to iz susjednih zemalja. To nije politika, to je korupcija kojoj bi i Nedzad Brankovic pozavidio...

Ali smirice oni ovog idiota samo sto ce to sve ici preko ledja najsiromasnijih. Ali ja i dalje mislim da ce Kina u par godina biti puno veci problem...
Analiticar_

#60154 Re: Ukrajina

Post by Analiticar_ »

Haris.ba wrote: 09/03/2022 08:12

Strah za njemackog radnika da ne izgubi posao. :D
prije bih reko da mu se malo dupe ne ohladi kad ne bude jeftinog ruskog plina

by the way

stanje je ovakvo

Europska unija uvozi 90 posto svojih potreba za plinom, od toga iz Rusije oko 45 posto.
Rusija je i glavni dobavljač sirove nafte, 27 posto europskog uvoza je iz Rusije,

-SAD samo 7,5 posto svoje nafte uvozi iz Rusije,
dok je u Njemačkoj to 35 posto
duh_sa_sjekirom

#60155 Re: Ukrajina

Post by duh_sa_sjekirom »

Haris.ba wrote: 09/03/2022 08:20 Amerika je donijela odluku da smanji uvoz saudijske nafte. I sada je taj uvoz simbolican u odnosu sta je prije bilo.

Otprilike isto uvozi i od Saudije i od Rusije.

Saudijci su zato morali da se okrenu Kinezima, Indijcima i Japancima. Zato su i otpucali Ameriku i napravili dogovor sa Rusima o kolicini proizvodnje.

Problem Evrope je samo Njemacka.
duh_sa_sjekirom wrote: 09/03/2022 08:17
Možeš li pojasniti namjeru?
Isto ko sto i kod nas se politicki slomila alternativa ruskom gasu. Licni interesi onih koji odlucuju u Njemackoj.
Pa čak i ako su lični interesi, morali su vidjeti i znati čemu to vodi...
Rusi su pokvarenjaci i ne mogu vjerovati da nisu to znali
sumirprimus

#60156 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

putko je pleo mrezu godinama, mnogima je sok sada, mnogi su i nasjeli. a mnogima je i vuna , i puce sve na ukrajini za par dana. kakav fijasko :-)
vidis salvinija kako se sad dodvorava, vuna z vlasittu guzicu. a nije sam.
Gefufna_13

#60157 Re: Ukrajina

Post by Gefufna_13 »

hamos wrote: 09/03/2022 08:10
apsidejzi wrote: 09/03/2022 08:03
Sad se budi njihov inat. Trebalo im je par dana da prevale za nordstream 2 ali su ipak slijedili SAD i VB u sankcijama i sa SWIFTOM. Jucer su ameri zabranili uvoz ruske nafte i gasa, britanci su to isto najavili za danas. Ja imam osjecaj da ce i njemci presjeci i reci da se ovo mora rijesiti pa koliko god da kosta. Ocito da se diktatorima ne moze vjerovati i da njima ekonomija nikada nece kljucni faktor da zrtvuju ljude. To te dovodi u nepovoljan polozaj gdje ti mislis da imas neku polugu a zapravo je nemas. Sa diktatorima pali samo sila. ne mislim prvenstveno vojna sila, nego sila generalno. Oni samo razumiju taj jezik jer samo to vrednuju. Zapad vrednuje kvalitet zivota i zato njima ekonomske posljedice predstavljaju veoma vaznu varijablu u racunici. Medjutim, ako je sam zivot u pitanju (a sada definitivno jeste jer ludak ce nakon ukrajine krenuti dalje) onda ni kvalitet zivota moze malo pricekati.

Ja prvi sam spreman platiti vecu cijenu samo da se govna zaustave u Ukrajini. Jebo sve pare svijeta ako mi rus dodje do kuce. Nek kosta koliko kosta. Poskupila nafta. Jebi je. Bice skupa godinu dana i spasce nekad. Ako mi ovaj srusi kucu kao sto gledamo da radi ukrajincima jebo onda sve. Skupa struja. neka je. Smanjicu grijanje za par stepeni, vozicu biciklo umjesto automobila, trosicu pare manje na luksuz a vise na osnovne potrepstine. Nema veze.

Mislim da ovo sve vise postaje evropska mantra jer shvacaju da se u Ukrajini brani i moja kuca. Kao sto se ukrajinski Lviv brani u Kijevu tako se i Berlin, Stokholm, Varsava, Prag brane u Kijevu. Jebiga, koliko god mrzio rat, ipak mi je draze da se moja kuca brani malo dalje od moje kuce i ako treba nesto platiti i pogurati odbranu finansijski logisticki ili oruzjem, ja sam voljan to uciniti. o ovome se vec pocinje pricati u svedskim medijima na primjer. Ja sam citao da se savjetuje smanjenje kucne temperature za jedan ili dva stepena kako bi se smanjila potrosnja. Vlada hoce da finansira bolju izolaciju kuca, izgradnju solarnih panela, kupovinu elektricnih vozila. Jednom kad narod prihvati mantru da se rusija i diktatori kaznjavaju na ovakav nacin, oni ce biti spremni to podrzati. A slike srusenih ulica iz Ukrajine, ubistava nevinih ljudi, jucerasnje ubistvo starijeg bracnog para kad ih tenk gadja dok su u automobilu... Pa sta ja trebam cekat da moji roditelji butu u tom automobilu i da i njih onako skinu budale?

Ovdje polako imamo promjenu svijesti u evropi. Malo ce kasniti za amerikom i britanijom ali ce u narednih par sedmica SIGURNO prelomiti i u potpunosti prestati kupovati rusku naftu i gas. pa sta bude. Eno se vec prica da iz izraela dovuku gasovod do grcke ispod sredozemnog mora a onda do italije. Tako ce obici sve zemlje koje nisu u EU. Dok se to bude pravilo priprema se prevoz tecnog gasa sa naftnim tankerima. Ovdje se malo takmice sa Japanom koji takodjer tako nabavlja gas. U principu isti gas kao i ovaj ruski samo sto se moze zapakovati u "konzervu". Evropa samo treba da vidi alternativu i zgrabice je. Rusija nema pojma sta je uradila.
Ti naivan do bola,ljudi nisu spremni nazalost na takve zrtve prvi zapadnjaci bi digli nemir i toga su svjesni politicari
Nije tacno, upravo suprotno - ti si naivan, odnosno, mozda malo neinformisan. Politicari se pravdaju narodu zasto ne mogu uvesti totalne sankcije, prvenstveno na gas i naftu. Fino je covjek gore objasnio, zapadnjaci vole svoj lagodan zivot, ali vjeruj da razumiju da sloboda nije besplatna ili jeftina. :wink:

Karte se mijesaju jos uvijek, ali cim bude podijeljena prva ruka, pratit ce i EU sa zabranom uvoza ruske energije. Prvenstveno Njemacka, koja je jednostavno previse ovisna. Dobra vijest je da su shvatili da imaju problem i izlaze iz faze poricanja. Losa vijest je da za skidanje treba neko vrijeme.
GAU8

#60158 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

apsidejzi wrote: 09/03/2022 08:03
GAU8 wrote: 09/03/2022 07:38

Nijemci su bili malko naivni i mislili su da će ekonomski interesi prevagnuti i kod Putina odnosno da je će se se radije fokusirati na saradnju nego na sukob.
Sad se budi njihov inat. Trebalo im je par dana da prevale za nordstream 2 ali su ipak slijedili SAD i VB u sankcijama i sa SWIFTOM. Jucer su ameri zabranili uvoz ruske nafte i gasa, britanci su to isto najavili za danas. Ja imam osjecaj da ce i njemci presjeci i reci da se ovo mora rijesiti pa koliko god da kosta. Ocito da se diktatorima ne moze vjerovati i da njima ekonomija nikada nece kljucni faktor da zrtvuju ljude. To te dovodi u nepovoljan polozaj gdje ti mislis da imas neku polugu a zapravo je nemas. Sa diktatorima pali samo sila. ne mislim prvenstveno vojna sila, nego sila generalno. Oni samo razumiju taj jezik jer samo to vrednuju. Zapad vrednuje kvalitet zivota i zato njima ekonomske posljedice predstavljaju veoma vaznu varijablu u racunici. Medjutim, ako je sam zivot u pitanju (a sada definitivno jeste jer ludak ce nakon ukrajine krenuti dalje) onda ni kvalitet zivota moze malo pricekati.

Ja prvi sam spreman platiti vecu cijenu samo da se govna zaustave u Ukrajini. Jebo sve pare svijeta ako mi rus dodje do kuce. Nek kosta koliko kosta. Poskupila nafta. Jebi je. Bice skupa godinu dana i spasce nekad. Ako mi ovaj srusi kucu kao sto gledamo da radi ukrajincima jebo onda sve. Skupa struja. neka je. Smanjicu grijanje za par stepeni, vozicu biciklo umjesto automobila, trosicu pare manje na luksuz a vise na osnovne potrepstine. Nema veze.

Mislim da ovo sve vise postaje evropska mantra jer shvacaju da se u Ukrajini brani i moja kuca. Kao sto se ukrajinski Lviv brani u Kijevu tako se i Berlin, Stokholm, Varsava, Prag brane u Kijevu. Jebiga, koliko god mrzio rat, ipak mi je draze da se moja kuca brani malo dalje od moje kuce i ako treba nesto platiti i pogurati odbranu finansijski logisticki ili oruzjem, ja sam voljan to uciniti. o ovome se vec pocinje pricati u svedskim medijima na primjer. Ja sam citao da se savjetuje smanjenje kucne temperature za jedan ili dva stepena kako bi se smanjila potrosnja. Vlada hoce da finansira bolju izolaciju kuca, izgradnju solarnih panela, kupovinu elektricnih vozila. Jednom kad narod prihvati mantru da se rusija i diktatori kaznjavaju na ovakav nacin, oni ce biti spremni to podrzati. A slike srusenih ulica iz Ukrajine, ubistava nevinih ljudi, jucerasnje ubistvo starijeg bracnog para kad ih tenk gadja dok su u automobilu... Pa sta ja trebam cekat da moji roditelji butu u tom automobilu i da i njih onako skinu budale?

Ovdje polako imamo promjenu svijesti u evropi. Malo ce kasniti za amerikom i britanijom ali ce u narednih par sedmica SIGURNO prelomiti i u potpunosti prestati kupovati rusku naftu i gas. pa sta bude. Eno se vec prica da iz izraela dovuku gasovod do grcke ispod sredozemnog mora a onda do italije. Tako ce obici sve zemlje koje nisu u EU. Dok se to bude pravilo priprema se prevoz tecnog gasa sa naftnim tankerima. Ovdje se malo takmice sa Japanom koji takodjer tako nabavlja gas. U principu isti gas kao i ovaj ruski samo sto se moze zapakovati u "konzervu". Evropa samo treba da vidi alternativu i zgrabice je. Rusija nema pojma sta je uradila.
U pravu si, da ovaj rat nismo birali (mislim na Evropu). Kazes Evropa se od Rusije brani do posljednjeg ukrajinca, tako isto iz perspektive USA, USA se brani do posljednjeg evropljanina :P

Ali istovremeno smatram da EU treba biti mudra. Naglo se odreci ruskih energenata bi bio ogroman šok, dok s druge strane ne mora nužno da znači da bi to imalo srazmjerno jak efekat na Rusiju. Ne znamo da li bi Rusija imala alternativne kupce za te energente.

S druge strane EU treba ubrzano da se dugorocno pocne okretati alternativama ne samo zbog Rusije, vec zbog jednog mnogo veceg problema koji ceka cijeli svijet, a to je klimatska kataklizma. Mislim da ovaj sukob i šok može imati pozitivan uticaj po tom pitanju.
Haris.ba

#60159 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: 09/03/2022 08:23 Europa da bi se skinula sa Ruskog gasa prvo mora da unisti Ruske planove na Bliskom istoku.
Jedan od glavnih razloga intervencije Rusa u Siriji je bio da se onemoguci gradnja plinovoda od Azerbejdzana do Europe.
Oni sami mogu snabdjeti Europu plinom.

Mora se forsirati i Norveska da poveca proizvodnju istoga iako su se odrekli radi zastite ekologije.
Plina ima koliko hoces u svijetu jedini razlog sto ga nema u Europi su nepostojeci plinovodi koje du Rusi aktivno sabotirali.

Nazalost obnovljivim resursima se ne mogu nadomjestiti Imdustrijske potrebe ali mogu civilne.
A Nuklearke su najbitniji faktor, pod hitno krenuti u projekte novih Nuklearki.
Za 10 godina Europa se moze kompletno osamostaliti i od plina cak samo da se ulozi par stotina milijardi u Nuklearke.
Fazon u Siriji je bio cjevovod iz Zaljevskih zemalja, nisu Azeri. Azeri su pokusani biti rijeseni ruskim napadom na Gruziju. Ali, koridor je ostao u Gruziji.

Ljudi zaboravljaju da je nafta se jedno vrijeme prodavala po "minus cijenama". Fakticki ti placali da je kupis.
Last edited by Haris.ba on 09/03/2022 08:27, edited 1 time in total.
sumirprimus

#60160 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pa kad je sreder bio glavni za nordstrem2 nema dalje, ex njemacki kancelar.
Haris.ba

#60161 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

sumirprimus wrote: 09/03/2022 08:27 pa kad je sreder bio glavni za nordstrem2 nema dalje, ex njemacki kancelar.
Ma gdje ce Svabo....
duh_sa_sjekirom wrote: 09/03/2022 08:25

Pa čak i ako su lični interesi, morali su vidjeti i znati čemu to vodi...
Rusi su pokvarenjaci i ne mogu vjerovati da nisu to znali
Pare. Puno, puno, puno para.
Last edited by Haris.ba on 09/03/2022 08:29, edited 1 time in total.
zigzag

#60162 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Palmalma wrote: 09/03/2022 08:22
zigzag wrote: 09/03/2022 08:18

Venecuela veliki proizvođač nafte- ne može izvesti ništa. Iran još veći proizvođač-izvozi samo Kini za robu, Saudija ne pumpa ni blizu koliko može. Američki fracking proizvođači i dalje nisu blizu onoga što mogu proizvoditi.

Da svi krenu sa normalnom trgovinom nafte, cijena bi se prepolovila a i ostale robe bi imale manji pritisak.
Za Europu, konkretno Njemacku, sve te nabrojane zemlje su daleko i ne postoji naftovod kojim bi se ta nafta transportovala do njemackih rafinerija - kao sto ima sa Rusijom (mislim da se zove naftovod Druzba).

Sto znaci, da se ta nafta treba transportovti za Njemacku tankerima, a samo prolaz kroz Suecki kanal za jedan tanker kosta oko 100.000 $.

Mogucnosti ima, ali svaka druga opcija je skuplja.
U zadnjih 15 godina je naštampano para da se svakako očekivala velika inflacija. I bez ovog putinovog zvjerstva cijene bi rasle. Istina ,sporije.

Šta danas znači skuplje kada imaš zvijer pred vratima, spreman je počiniti zločine radi nekih "velikosrpskih"-ruskih interesa
Analiticar_

#60163 Re: Ukrajina

Post by Analiticar_ »

Palmalma wrote: 09/03/2022 08:24
Analiticar_ wrote: 09/03/2022 08:19
nijedna poput ove
napadati, granatirati, rušiti i nastojati osvojiti Kijev, grad od 3 miliona stanovnika i to u 2022.g.
je u rangu napada rusa na Berlin 1945.

Zar nije Bagdad veci od Kijeva?
pa da, samo sam to čeko, iskrivljenu sliku i srpsku "verziju" istine
po kojoj se jedino može poredit Kijev i Bagdad, hajd ba spomeni i Beograd

dakle, s jedne strane ciljano gađanje ISKLJUČIVO vojnih i strateških ciljeva precizno navođenim raketama od strane najjače vojne sile svijeta u Iraku i Srbiji ti upoređuješ sa divljačkim granatiranjem, rušenjem i na kraju za cilj osvajanjem Kijeva od strane ruskih divljaka
bravo za tebe

pogledaj STAMBENE zgrade na donjem videu !!!!!!!!!!!!!!!

sumirprimus

#60164 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

jarane ba nije tema ni asadsa ni sirija nego ukrajina.
Analiticar_

#60165 Re: Ukrajina

Post by Analiticar_ »

Palmalma wrote: 09/03/2022 08:31
Analiticar_ wrote: 09/03/2022 08:29

pa da, samo sam to čeko, iskrivljenu sliku i srpsku "verziju" istine
po kojoj se jedino može poredit Kijev i Bagdad, hajd ba spomeni i Beograd

dakle, s jedne strane ciljano gađanje ISKLJUČIVO vojnih i strateških ciljeva precizno navođenim raketama od strane najjače vojne sile svijeta u Iraku i Srbiji ti upoređuješ sa divljačkim granatiranjem, rušenjem i na kraju za cilj osvajanjem Kijeva od strane ruskih divljaka
bravo za tebe

pogledaj STAMBENE zgrade na donjem videu !!!!!!!!!!!!!!!

Srbija nije ni spomenuta, jer je jedino ta akcija imala humanitarni karakter i Nato nije isao na vlast niti gradjane Srbije, vec cisto u zastitu zrtve.
nije spomenuta ali "podrazumijevate", non stop vam je furka sad pozivanje i upoređivanje na NATO bombardovanje 1999
sa sadašnjom agresijom na Ukrajinu, što samo vi možete sa svojom "verzijom" istine i iskrivljenom slikom stvarnosti
srećom, u takvu verziju vjerujete samo vi i rusi, dok čitav civilizovani svijet vidi sasvim nešto drugo

Last edited by Analiticar_ on 09/03/2022 08:41, edited 1 time in total.
sumirprimus

#60166 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ovo je licno!
dobro se sjecam kod nas, vecina u tz navijali za zvezdu i partizan, haman dosta bilo vojnih porodica.blizina granice, porodicne veze, svasta nesta, i sve puce 92ge i nikad se ne popravi. e to vam kazem... :)
sumirprimus

#60167 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

i ovi su u zestkom krcu, cuj ko skuplja geneticke uzorke rusa :lol: :-)
Guadalajara

#60168 Re: Ukrajina

Post by Guadalajara »

Palmalma wrote: 09/03/2022 08:41
Analiticar_ wrote: 09/03/2022 08:36

nije spomenuta ali "podrazumijevate", non stop vam je furka sad pozivanje i upoređivanje na NATO bombardovanje 1999
sa sadašnjom agresijom na Ukrajinu, što samo vi možete sa svojom "verzijom" istine i iskrivljenom slikom stvarnosti
srećom, u takvu verziju vjerujete samo vi i rusi, dok čitav civilizovani svijet vidi sasvim nešto drugo
Nemoj me tjerati van teme, objasnjeno ti je.
Ako hoces prihvati - ako ne, nista.

Srbiju je klep'o Nato.
Irak - Amerika, Ukrajina, Danska i skup americkih saveznika (ne Nato).
U Srbiji je bio cilj zastiti stanovnistvo Kosova.
U Iraku okupirati zemlju, ubiti Predjednika i vlast.

...
I plus u Iraku su im uništili industriju plus opljačkali sve mašine koje su kupili za potrebe vojne industrije.
Haris.ba

#60169 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: 09/03/2022 08:40
Palmalma wrote: 09/03/2022 08:30

I ja mislim da su govorili da je kroz Siriju trebao proci cjevovod iz Zaljevskih zemalja. Bar su tako govorili. Zato je i cilj Amera sa invazijom i instaliranjem raznih frakcija "islamskih" boraca bio da srusi Asada - da bi nova vlast stvorila uslove za sigurnu poledjinu Izraelu i dozvolila cjevovod za Zaljevske zemlje.

Ako se nordstream moze praviti u Sjevernom moru zasto se ne moze napraviti cjevovod Izrael-Kipar-Turska-Grcka pa dalje prema balkanu i Italiji?

Apsolutna propast Europske a pogotovo Njemacke i Italijanske energetske strategije
Zato sto Turska je u sukobu sa skoro svim Mediteranskim zemljama oko granica na moru.
amker

#60170 Re: Ukrajina

Post by amker »

sumirprimus wrote: 09/03/2022 08:41
i ovi su u zestkom krcu, cuj ko skuplja geneticke uzorke rusa :lol: :-)
Skupljaju Ukrajinci sad... :D
sumirprimus

#60171 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

a tema ukrjina . :-)
ima tema irak iran, sadr centar i to al nikom nije interesantn cemu nametanje i ovde? :-)
sumirprimus

#60172 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

al ga roknu ta trane,. ovo su oni od nek idan sa snimaka sto iz kroz sume iz zasjeda rokaju.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#60173 Re: Ukrajina

Post by mk ultra »

Image
A_A_AKCIJA

#60174 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

sumirprimus wrote: 09/03/2022 08:11 konacno su stali s popustanjem i odmah se neki zale, sto li. sta tacno ne odgovara u ovim snkcijama i ovakvom pristupu rusiji? :)
Zato što je jedan od oslonaca Putinove politike i širenja propagande, armija trolova koje on finansira.
Ti trolovi se predstavljaju kao domaći i šire defetizam, apatiju, teorije zavjera, sa ciljem da se naruši javno mišljenje i okrene u njegovu korist.

Najveća korist je da građani prestanu da vjeruju vlastima, naučnicima, analitičarima ...

Najveći sponzor teorija zavjere o koroni je Putin, isto kao i ekstremnih desničara, Qanonovaca i kojekakvih fringe grupa.
sumirprimus

#60175 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

slazem se pomijesani sa potplacenim novinarim,a analiticarima politicarima...
Post Reply