Palmalma wrote: ↑09/03/2022 08:07To da
Amerika ne ovisi o ruskim energentima - lako im je iste ukinuti i to nadomiriti iz drugih izvora.
Jesi li ti svjestan da istim stopama krene npr. Njemacka da bi oko 6 miliona Njemaca ostalo bez posla, jer kompanije koje koriste energente nemaju drugi nacin snadbjevanja.
I da, empatija prema Ukrajini ce trajati dok ne pocne obicne ljude na zapadu udarati po dzepu. Kada litar benzina bude €, poceti ce protesti i nemiri na samom zapadu.
Ukrajina
-
hamos
#60126 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#60127 Re: Ukrajina
obrni to ovako, mozda se onda poveca i bijes prema rusima jer generalno rusi su prvi i najbvazniji krivci za svu ovu situaciju, jer su izvrsili barbarsku agresiju i nije im prvi put.Palmalma wrote: ↑09/03/2022 08:07
Amerika ne ovisi o ruskim energentima - lako im je iste ukinuti i to nadomiriti iz drugih izvora.
Jesi li ti svjestan da istim stopama krene npr. Njemacka da bi oko 6 miliona Njemaca ostalo bez posla, jer kompanije koje koriste energente nemaju drugi nacin snadbjevanja.
I da, empatija prema Ukrajini ce trajati dok ne pocne obicne ljude na zapadu udarati po dzepu. Kada litar benzina bude €, poceti ce protesti i nemiri na samom zapadu.
-
nostalgic
#60128 Re: Ukrajina
Kakav bolan život u Venecueli?tataćusak wrote: ↑09/03/2022 07:23Ali venecuela i dalje živi kako-tako.nostalgic wrote: ↑09/03/2022 07:05
Nije problem. Umiraće od gladi ko u S. Koreji. Džaba im i plin i nafta ako je ne mogu nikome prodati, ako ne mogu ni pljunuti izvan granica, ako nemaju posla, ako im je valuta bezvrijedna, ako su bankrotirali. Venecuela je primjer, a imaju neuporedivo blaže sankcije.
Službeni bankrot se predviđa do 15.4.
Rusija je velika svjetska sila da bi je potcjenjivali. Trebaju se svi normalni lideri svijeta ujediniti i pozvati putina i zelenskog na direktne pregovore što prije kako bi se buduće krvoproliće zaustavilo. To je svima na europskom kontinentu u interesu.
Na kraju krajeva ovaj rat očigledno neće imati pobjednika kao što ga ni naš nije imao
Pa bolje im je da se kolektivno svi ubiju nego da žive kao što sada žive. Jedu korijenje zbog gladi, uskoro će drvo da glođu.
-
sumirprimus
#60129 Re: Ukrajina
znaci kako god krecili, kako god probali proturit tu slaomasku folusku, rusi su prvi i glavni krivci za svu situaciju. tacka kraj!
-
hamos
#60130 Re: Ukrajina
Ti naivan do bola,ljudi nisu spremni nazalost na takve zrtve prvi zapadnjaci bi digli nemir i toga su svjesni politicariapsidejzi wrote: ↑09/03/2022 08:03Sad se budi njihov inat. Trebalo im je par dana da prevale za nordstream 2 ali su ipak slijedili SAD i VB u sankcijama i sa SWIFTOM. Jucer su ameri zabranili uvoz ruske nafte i gasa, britanci su to isto najavili za danas. Ja imam osjecaj da ce i njemci presjeci i reci da se ovo mora rijesiti pa koliko god da kosta. Ocito da se diktatorima ne moze vjerovati i da njima ekonomija nikada nece kljucni faktor da zrtvuju ljude. To te dovodi u nepovoljan polozaj gdje ti mislis da imas neku polugu a zapravo je nemas. Sa diktatorima pali samo sila. ne mislim prvenstveno vojna sila, nego sila generalno. Oni samo razumiju taj jezik jer samo to vrednuju. Zapad vrednuje kvalitet zivota i zato njima ekonomske posljedice predstavljaju veoma vaznu varijablu u racunici. Medjutim, ako je sam zivot u pitanju (a sada definitivno jeste jer ludak ce nakon ukrajine krenuti dalje) onda ni kvalitet zivota moze malo pricekati.
Ja prvi sam spreman platiti vecu cijenu samo da se govna zaustave u Ukrajini. Jebo sve pare svijeta ako mi rus dodje do kuce. Nek kosta koliko kosta. Poskupila nafta. Jebi je. Bice skupa godinu dana i spasce nekad. Ako mi ovaj srusi kucu kao sto gledamo da radi ukrajincima jebo onda sve. Skupa struja. neka je. Smanjicu grijanje za par stepeni, vozicu biciklo umjesto automobila, trosicu pare manje na luksuz a vise na osnovne potrepstine. Nema veze.
Mislim da ovo sve vise postaje evropska mantra jer shvacaju da se u Ukrajini brani i moja kuca. Kao sto se ukrajinski Lviv brani u Kijevu tako se i Berlin, Stokholm, Varsava, Prag brane u Kijevu. Jebiga, koliko god mrzio rat, ipak mi je draze da se moja kuca brani malo dalje od moje kuce i ako treba nesto platiti i pogurati odbranu finansijski logisticki ili oruzjem, ja sam voljan to uciniti. o ovome se vec pocinje pricati u svedskim medijima na primjer. Ja sam citao da se savjetuje smanjenje kucne temperature za jedan ili dva stepena kako bi se smanjila potrosnja. Vlada hoce da finansira bolju izolaciju kuca, izgradnju solarnih panela, kupovinu elektricnih vozila. Jednom kad narod prihvati mantru da se rusija i diktatori kaznjavaju na ovakav nacin, oni ce biti spremni to podrzati. A slike srusenih ulica iz Ukrajine, ubistava nevinih ljudi, jucerasnje ubistvo starijeg bracnog para kad ih tenk gadja dok su u automobilu... Pa sta ja trebam cekat da moji roditelji butu u tom automobilu i da i njih onako skinu budale?
Ovdje polako imamo promjenu svijesti u evropi. Malo ce kasniti za amerikom i britanijom ali ce u narednih par sedmica SIGURNO prelomiti i u potpunosti prestati kupovati rusku naftu i gas. pa sta bude. Eno se vec prica da iz izraela dovuku gasovod do grcke ispod sredozemnog mora a onda do italije. Tako ce obici sve zemlje koje nisu u EU. Dok se to bude pravilo priprema se prevoz tecnog gasa sa naftnim tankerima. Ovdje se malo takmice sa Japanom koji takodjer tako nabavlja gas. U principu isti gas kao i ovaj ruski samo sto se moze zapakovati u "konzervu". Evropa samo treba da vidi alternativu i zgrabice je. Rusija nema pojma sta je uradila.
-
lajkujMe
#60131 Re: Ukrajina
Zapad je definitivno kriv za ovo, ali ne zbog Rusofilskih stajalista.
Nego iskljucivo zbog popustanja nasilnicima.
Ne samo to nego su jos uzvili Rusiju kao faktor stabilnosti u svijetu.
A krecuci od Cecenskih genocida pa do Gruzije, Krima i istoka Ukrajine do masovnih ratnih zlocina u Siriji.
Stalno se popustalo stalno se pognula glava.
E eto vam sad, doso Putin na vrata Europe i kuca na iste da ih srusi.
A bilo je mnogo vise agresivnog ponasanja Rusa.
Od silne propagandne masinerije, stalnih spijunskih afera, trovanja i otmica na Europskom/Nato tlu.
Pa do politike podrzavanja Diktatora i zlocinaca sirom svijeta.
Uplitanja u izbore od SAD pa nadalje.
I silnih placenika koje imaju.
Popustanje nasilniku dovodi do bahacenja istoga i sve vecoj agresivnosti.
Ukrajina jedna u nizu od zrtava Ruskog rezima.
Ako Ukrajina padne a jos gore ako se preda, Putko ce dobiti jos veci apetit.
Mozda ne odmah ali za 5 ili 10 godina vrlo lako se moze desiti da pokuca na vrata Finske, Baltickih zemalja kojemsu izrazito ranjive, malo do Bugara i Rumuna.
Svako popustanje Zapada njemu samo znaci da su slabi i spremni za ubiranje.
Mora se stati i jasno uzvratiti silom i jedinstvom.
Zapadne vojske moraju pod hitno sa se ojacaju.
Ne samo za odbranu nego i za kontraudar na Ruse.
Kojiđa ocigledno nije zao ni sopstvenog naroda a kamoli drugog.
Na jacanje tu pogotovo mislim na Njemacku koja je sopstvenu vojsku od pada Berlinskog zida pa do danas totalno srozala.
A krecuci od Cecenskih genocida pa do Gruzije, Krima i istoka Ukrajine do masovnih ratnih zlocina u Siriji.
Od silne propagandne masinerije, stalnih spijunskih afera, trovanja i otmica na Europskom/Nato tlu.
Mozda ne odmah ali za 5 ili 10 godina vrlo lako se moze desiti da pokuca na vrata Finske, Baltickih zemalja kojemsu izrazito ranjive, malo do Bugara i Rumuna.
Na jacanje tu pogotovo mislim na Njemacku koja je sopstvenu vojsku od pada Berlinskog zida pa do danas totalno srozala.
-
sumirprimus
#60132 Re: Ukrajina
konacno su stali s popustanjem i odmah se neki zale, sto li. sta tacno ne odgovara u ovim snkcijama i ovakvom pristupu rusiji? 
- Haris.ba
#60133 Re: Ukrajina
Da, protestovace na Zapadu da Rusija satre Ukrainu zbog cijene nafte. Evo, sada je u Bosni cijena nafte najvisa u miru. Gdje su protesti?Palmalma wrote: ↑09/03/2022 08:07 Amerika ne ovisi o ruskim energentima - lako im je iste ukinuti i to nadomiriti iz drugih izvora.
Kupovina gasa i nafte od Rusije je namjerna politika Njemacke. Nije to slucajno, niti je to samo ekonomska odluka.
I sada ce naci alternativu.
Ima i nafte i gasa u svijetu i mimo Rusa.
Strah za njemackog radnika da ne izgubi posao.sumirprimus wrote: ↑09/03/2022 08:11 konacno su stali s popustanjem i odmah se neki zale, sto li. sta tacno ne odgovara u ovim snkcijama i ovakvom pristupu rusiji?![]()
Last edited by Haris.ba on 09/03/2022 08:12, edited 1 time in total.
-
nostalgic
#60134 Re: Ukrajina
Nek bude i 10 KM litar goriva, nek nemamo ni plina, samo udarati sankcije, još žešće.duh_sa_sjekirom wrote: ↑09/03/2022 07:25Ne mogu oni nikad umrijeti od gladi. Bit će im teško ali bit će i nama. Pogledaj Nijemce, službeno potvrđuju da neće uvoditi sankcije jer zavise od ruske nafte i plina. Svi će plaćati i trpiti zbog toga. Gorivo je već preko 3 KM sa tendencijom rasta. Osnovne namirnice poskupile 20-70% itd.nostalgic wrote: ↑09/03/2022 07:05
Nije problem. Umiraće od gladi ko u S. Koreji. Džaba im i plin i nafta ako je ne mogu nikome prodati, ako ne mogu ni pljunuti izvan granica, ako nemaju posla, ako im je valuta bezvrijedna, ako su bankrotirali. Venecuela je primjer, a imaju neuporedivo blaže sankcije.
Službeni bankrot se predviđa do 15.4.
Rusija će naći mušterije za svoju robu, ali ispod cijene koju je dobijala od EU...
-
sumirprimus
#60135 Re: Ukrajina
no sikirki nato je odradio svoje u ovih par decenija dok se svabe dignu evropa ima respektabilnu pjesadiju trebalo bi mozda malo vremena da se uhafizaju, ali jednom kad uspostave erd, i sa americkim nebom, nebo je samo granica. znaju to i ruje i kinezi zajedno. za ove koji se nadaju da bi kinezi mogli popustit ruje malo sa tajvanom.lajkujMe wrote: ↑09/03/2022 08:10 Zapad je definitivno kriv za ovo, ali ne zbog Rusofilskih stajalista.
-
Palmalma
#60136 Re: Ukrajina
Kakav bijes?sumirprimus wrote: ↑09/03/2022 08:09obrni to ovako, mozda se onda poveca i bijes prema rusima jer generalno rusi su prvi i najbvazniji krivci za svu ovu situaciju, jer su izvrsili barbarsku agresiju i nije im prvi put.Palmalma wrote: ↑09/03/2022 08:07
A sto se tice agresije - ni prva, a daj Boze da je posljednja na planeti zemlji. Agresija i invazija samo u zadnjih dvadeset godina imas koliko hoces.
Ovdje je samo pitanje energenata za Europu. Za one koji ne znaju - Europa je resursno siromasan kontinet, koja je uvijek zivjela od pljacke i otimacine tudjih bogastava. Zadnjih godina dogadjaju se tektonske promjene i upitan je buduci rast Europe.
Last edited by Palmalma on 09/03/2022 08:16, edited 1 time in total.
-
nostalgic
#60137 Re: Ukrajina
lajkujMe wrote: ↑09/03/2022 08:10 Zapad je definitivno kriv za ovo, ali ne zbog Rusofilskih stajalista.
-
sumirprimus
#60138 Re: Ukrajina
cisto sumnjam da neko na nasem govornom podrucju strahuje za njemacka radna mjesta. hmm
sta je onda posreijdi? na tragu svih mojih dosadasnjih upisa, evidentno je na sta mislim. i sto posto je tako! prpa regionalnih placenika. oni gube novce ali i boje se da se prica i klupko ne odmotaju!
-
Palmalma
#60139 Re: Ukrajina
nostalgic wrote: ↑09/03/2022 08:12Nek bude i 10 KM litar goriva, nek nemamo ni plina, samo udarati sankcije, još žešće.duh_sa_sjekirom wrote: ↑09/03/2022 07:25
Ne mogu oni nikad umrijeti od gladi. Bit će im teško ali bit će i nama. Pogledaj Nijemce, službeno potvrđuju da neće uvoditi sankcije jer zavise od ruske nafte i plina. Svi će plaćati i trpiti zbog toga. Gorivo je već preko 3 KM sa tendencijom rasta. Osnovne namirnice poskupile 20-70% itd.
Rusija će naći mušterije za svoju robu, ali ispod cijene koju je dobijala od EU...
da, ali cijena goriva od 10 maraka ti direkto povecava i sve druge cijene. Sve vuce jedno drugo.
-
sumirprimus
#60140 Re: Ukrajina
samo jako kad bi pjeske hodali godinu dana, da se istraje i da se jednom za svagda slome i civiliziraju!
moze se i jednom dnevno jesti al da se ruje slome!
sta cemo sad ?
sta cemo sad ?
Last edited by sumirprimus on 09/03/2022 08:16, edited 1 time in total.
-
Horke
#60141 Re: Ukrajina
Isto razmišljam. Bolje platiti parama, nego ljudskim životima. Uostalom, Evropa se treba osloboditi ovisnosti. Alternative su trebale postojati juče. No biće sutra. Neke se škole moraju skupo platiti.apsidejzi wrote: ↑09/03/2022 08:03Sad se budi njihov inat. Trebalo im je par dana da prevale za nordstream 2 ali su ipak slijedili SAD i VB u sankcijama i sa SWIFTOM. Jucer su ameri zabranili uvoz ruske nafte i gasa, britanci su to isto najavili za danas. Ja imam osjecaj da ce i njemci presjeci i reci da se ovo mora rijesiti pa koliko god da kosta. Ocito da se diktatorima ne moze vjerovati i da njima ekonomija nikada nece kljucni faktor da zrtvuju ljude. To te dovodi u nepovoljan polozaj gdje ti mislis da imas neku polugu a zapravo je nemas. Sa diktatorima pali samo sila. ne mislim prvenstveno vojna sila, nego sila generalno. Oni samo razumiju taj jezik jer samo to vrednuju. Zapad vrednuje kvalitet zivota i zato njima ekonomske posljedice predstavljaju veoma vaznu varijablu u racunici. Medjutim, ako je sam zivot u pitanju (a sada definitivno jeste jer ludak ce nakon ukrajine krenuti dalje) onda ni kvalitet zivota moze malo pricekati.
Ja prvi sam spreman platiti vecu cijenu samo da se govna zaustave u Ukrajini. Jebo sve pare svijeta ako mi rus dodje do kuce. Nek kosta koliko kosta. Poskupila nafta. Jebi je. Bice skupa godinu dana i spasce nekad. Ako mi ovaj srusi kucu kao sto gledamo da radi ukrajincima jebo onda sve. Skupa struja. neka je. Smanjicu grijanje za par stepeni, vozicu biciklo umjesto automobila, trosicu pare manje na luksuz a vise na osnovne potrepstine. Nema veze.
Mislim da ovo sve vise postaje evropska mantra jer shvacaju da se u Ukrajini brani i moja kuca. Kao sto se ukrajinski Lviv brani u Kijevu tako se i Berlin, Stokholm, Varsava, Prag brane u Kijevu. Jebiga, koliko god mrzio rat, ipak mi je draze da se moja kuca brani malo dalje od moje kuce i ako treba nesto platiti i pogurati odbranu finansijski logisticki ili oruzjem, ja sam voljan to uciniti. o ovome se vec pocinje pricati u svedskim medijima na primjer. Ja sam citao da se savjetuje smanjenje kucne temperature za jedan ili dva stepena kako bi se smanjila potrosnja. Vlada hoce da finansira bolju izolaciju kuca, izgradnju solarnih panela, kupovinu elektricnih vozila. Jednom kad narod prihvati mantru da se rusija i diktatori kaznjavaju na ovakav nacin, oni ce biti spremni to podrzati. A slike srusenih ulica iz Ukrajine, ubistava nevinih ljudi, jucerasnje ubistvo starijeg bracnog para kad ih tenk gadja dok su u automobilu... Pa sta ja trebam cekat da moji roditelji butu u tom automobilu i da i njih onako skinu budale?
Ovdje polako imamo promjenu svijesti u evropi. Malo ce kasniti za amerikom i britanijom ali ce u narednih par sedmica SIGURNO prelomiti i u potpunosti prestati kupovati rusku naftu i gas. pa sta bude. Eno se vec prica da iz izraela dovuku gasovod do grcke ispod sredozemnog mora a onda do italije. Tako ce obici sve zemlje koje nisu u EU. Dok se to bude pravilo priprema se prevoz tecnog gasa sa naftnim tankerima. Ovdje se malo takmice sa Japanom koji takodjer tako nabavlja gas. U principu isti gas kao i ovaj ruski samo sto se moze zapakovati u "konzervu". Evropa samo treba da vidi alternativu i zgrabice je. Rusija nema pojma sta je uradila.
- duh_sa_sjekirom
#60143 Re: Ukrajina
Možeš li pojasniti namjeru?Haris.ba wrote: ↑09/03/2022 08:05Nije glupost. To je namjerno. Ali ima druga tema.duh_sa_sjekirom wrote: ↑09/03/2022 07:35 Nevjerovatna je glupost i kratkovidost Nijemaca ovoliko se prepustiti ovisnosti o ruskoj energiji..
-
sumirprimus
#60144 Re: Ukrajina
zanimljivi likovi ovde poturaju pricu o trosku, i za taj trosak su ruje krive, sto nisu misili o tome? ne misle o svojim i ukr zivotima a da misle na ekonomiu.
-
zigzag
#60145 Re: Ukrajina
Venecuela veliki proizvođač nafte- ne može izvesti ništa. Iran još veći proizvođač-izvozi samo Kini za robu, Saudija ne pumpa ni blizu koliko može. Američki fracking proizvođači i dalje nisu blizu onoga što mogu proizvoditi.Palmalma wrote: ↑09/03/2022 08:07
Da svi krenu sa normalnom trgovinom nafte, cijena bi se prepolovila a i ostale robe bi imale manji pritisak.
-
Analiticar_
#60146 Re: Ukrajina
nijedna poput ove
napadati, granatirati, rušiti i nastojati osvojiti Kijev, grad od 3 miliona stanovnika i to u 2022.g.
je u rangu napada rusa na Berlin 1945.
- Haris.ba
#60147 Re: Ukrajina
Amerika je donijela odluku da smanji uvoz saudijske nafte. I sada je taj uvoz simbolican u odnosu sta je prije bilo.
Otprilike isto uvozi i od Saudije i od Rusije.
Saudijci su zato morali da se okrenu Kinezima, Indijcima i Japancima. Zato su i otpucali Ameriku i napravili dogovor sa Rusima o kolicini proizvodnje.
Problem Evrope je samo Njemacka.
Otprilike isto uvozi i od Saudije i od Rusije.
Saudijci su zato morali da se okrenu Kinezima, Indijcima i Japancima. Zato su i otpucali Ameriku i napravili dogovor sa Rusima o kolicini proizvodnje.
Problem Evrope je samo Njemacka.
Isto ko sto i kod nas se politicki slomila alternativa ruskom gasu. Licni interesi onih koji odlucuju u Njemackoj.
Last edited by Haris.ba on 09/03/2022 08:22, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#60148 Re: Ukrajina
ovako treba s placenicima ruskim podanicima po evropi!!! gledajte dobro
-
Palmalma
#60149 Re: Ukrajina
Za Europu, konkretno Njemacku, sve te nabrojane zemlje su daleko i ne postoji naftovod kojim bi se ta nafta transportovala do njemackih rafinerija - kao sto ima sa Rusijom (mislim da se zove naftovod Druzba).zigzag wrote: ↑09/03/2022 08:18Venecuela veliki proizvođač nafte- ne može izvesti ništa. Iran još veći proizvođač-izvozi samo Kini za robu, Saudija ne pumpa ni blizu koliko može. Američki fracking proizvođači i dalje nisu blizu onoga što mogu proizvoditi.Palmalma wrote: ↑09/03/2022 08:07
Da svi krenu sa normalnom trgovinom nafte, cijena bi se prepolovila a i ostale robe bi imale manji pritisak.
Sto znaci, da se ta nafta treba transportovti za Njemacku tankerima, a samo prolaz kroz Suecki kanal za jedan tanker kosta oko 100.000 $.
Mogucnosti ima, ali svaka druga opcija je skuplja.
- amker
#60150 Re: Ukrajina
Vecina ovih sto sada prodaju nama pricu ekonomija, trosovi, cijene...klasican primjer pokusaja da se skrene paznja sa ovih zlocinaca koji ubijaju djecu...zasipaju ih granatama i naravno kad sve ovo prodje pocece prica da su se sami granatirali a da su rusi bili u mirovnoj misiji.Vec vidjeno ali sve ovo ima svoju svrhu da se otupi ovaj otpor koji se javlja u ljudima.Dzaba pisete gluposti, sloboda nema cijenu.sumirprimus wrote: ↑09/03/2022 08:15 samo jako kad bi pjeske hodali godinu dana, da se istraje i da se jednom za svagda slome i civiliziraju!
sta cemo sad ?
Last edited by amker on 09/03/2022 08:24, edited 1 time in total.