Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Avonmusk

#501 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

@Drekavac22

Ima li ista za suru Er-Rahman, jer tu se ponavlja ajet : "a koju blagodat Gospodara poricete" ?
tamaricaaa

#502 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

Greskom postavih dva puta isto
Last edited by tamaricaaa on 08/03/2022 17:53, edited 1 time in total.
tamaricaaa

#503 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 13:53
tamaricaaa wrote: 07/03/2022 13:37 @Drekavac22 O kakvoj lingvistici ti pricas? DNA u onom tvom rjecniku je transliteracija iz drugog jezika, nema veze s arapskim. A sta bi na arapskom znacilo دنا, znas li uopste osnove arapskog, koji je korijen ove rijeci, znacenje tog korijena? Neko sifriranje spominjes, pa evo iz tvog bi nicka mi mogli iscitati npr. drek 22, kako to sad da tumacimo?

P.s. nemoj skrnaviti svetu knjigu muslimana sa svojim tumacenjem i iscitavanjem koje nikakve veze i osnove nema.
@Drekavac22 O kakvoj lingvistici ti pricas?
tekstualni dio ajeta
DNA u onom tvom rjecniku je transliteracija iz drugog jezika, nema veze s arapskim.
ako ga drugi jezici prihvate u ukomponuju u svoj jezik, tad postaje dio tog jezika.

Ako ja kazem na bosanski internet, ti mi dodjes i kaze, pa stani malo, internet nije bosanski, to je na engelskom :lol: kao da je zabranjeno da jezik preuzme iz drugo jezika

ovo se zove anglicizam preuzimanje iz engleskog a preuzimanje iz turskog je turcizam.

A sta bi na arapskom znacilo دنا, znas li uopste osnove arapskog, koji je korijen ove rijeci, znacenje tog korijena?
ubacimo DNA دنا
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/دنا/

i dobijemo ovo

دنا - Translation and Meaning in All English Arabic Terms Dictionary
Original text Meaning
Deoxyribonucleic Acid DNA [General] دنا

i na arapskom je DNA skracenica, eto leksikon ako meni nejerujes

P.s. nemoj skrnaviti svetu knjigu muslimana sa svojim tumacenjem i iscitavanjem koje nikakve veze i osnove nema.
koliko poznajes islam, i koliko poznajes ovu temu brojcana cuda?
I ja cu pokusati biti sto kraca, jer sta god bi covjek odgovorio na tvoje napisano ti bi tumacio kako tebi odgovara. Poznajem dobro islam, isto i Kur'an i arapski. Znam i za tu tvoju kvazi, nazovi, pseudonauku brojcanih cuda. Ti si toliko gresaka napravio, da ne kazem neistina napisao (trebalo bi mi i previse vremena da ti repliciram na sve), da ako si zaista vjernik (pojma nemam ko si, ali pretpostavljam da jesi, kad toliko vremena i energije trosis na dokazivanje svojih teza na temu "brojcanih cuda Kur'ana"), savjetujem ti da ne sramotis islam (ne znam kako bih ti drugacije to rekla), nego da se posvetis ucenju islama i njegovih disciplina radije, imao bi koristi i ti, a i svi oni koji bi te bili voljni slusati/citati. Ovako sto vidim samo raju to ili nasmijava ili pokusavaju iole da imaju s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
Image
Drekavac22

#504 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 08/03/2022 16:45
Drekavac22 wrote: 08/03/2022 16:34

evo vizuelno, da se ne mucis bezveze sam...vidis cudo ispred ociju

Image

sansa za ovo je 1 / 114 , znaci manje od 1%
Hajde ne lazi narodu opet, pise sjeme, a ne sperma. Ali hajde ovako 23 para kromosoma, odnosno 46 kromosoma makar patvoreni med pravilo iznosi.

1/114 nije sansa manja od 1% jer ti ne racunas nista. 1 od 114 je sansa da se izvuce nesto, ovdje to nije primjenjivo, ako ima ko od kolega ko se bavi statistikom molim da mu proracuna. Ja sam vise za statiku.

Znaci ti tvrdis da je sjema koje odmah stoji iza zemlje u biti sperma, hajde nek ti bude, i onda mi pokazujes cudom da se broj sure potrefio sa brojem parova kromosoma koje su kjafiri prebrojali 1500 godina po kjafirskom kalendaru kasnije.

Money money moneyy!
Hajde ne lazi narodu opet, pise sjeme, a ne sperma.
:D pa jeli moguce ljudi moji

A sta je sperma?

sastoji se od spermatozoida, vode, kiseline, kalcij, natrij, cink, kalij, enzime, fruktozu i prostaglandine

U Kuranu se spominje kapljica sjemena, jer nije postojala rijec spermatozoid u to vrijeme da bi se koristila, nego BOg kaze kapljica sjemena, jer spermatozoid lici na kap tekucine u padu.
pa koristi nazive iz realnog svijeta da opise mikro svijet, njihove slicnosti.

Ali hajde ovako 23 para kromosoma, odnosno 46 kromosoma makar patvoreni med pravilo iznosi.
a ko bi od ljudi razumio sta znaci kromozom, kad to nije jos otkrio?

znaci ti bi ubacivao rijeci u koje ne postoje u oficijelni tekst pa da Muhammed i ostale generacije poslije citaju rijec kromozom, a niko ne razumije sta je to.

1/114 nije sansa manja od 1% jer ti ne racunas nista.
evo vidite ljudi moji kakvi su meni oponenti ovdje koji ne znaju izracunat obican procenat necega, a htjeli bi da ospore ono sto prezentiram....eh ovo je cak malo i zalosno stvarno :roll:

kaze nije manja od 1%

1/114 = 0.87%

sta je vece 1% ili 0.87% ,znas li barem ovo :D eee grdne rane

1 od 114 je sansa da se izvuce nesto, ovdje to nije primjenjivo, ako ima ko od kolega ko se bavi statistikom molim da mu proracuna. Ja sam vise za statiku.
pomozite ovo paceniku u matematici koji nam kaze da 1/114 nije manje od 1% :D jadna ti majkaaaa skim se ja bodem na forumu, i kakvi su mi oponenti , ni pisljvi procenat ne znaju izracunat , mole druge da im izracuna a htjeli bi da ospore ono sto Kuran kaze :lol:

Znaci ti tvrdis da je sjema koje odmah stoji iza zemlje u biti sperma, hajde nek ti bude, i onda mi pokazujes cudom da se broj sure potrefio sa brojem parova kromosoma koje su kjafiri prebrojali 1500 godina po kjafirskom kalendaru kasnije.
sta cojece??
Drekavac22

#505 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 08/03/2022 16:48 A vidi sada ovo :) znaci prihvata sve pretvorbe rijeci "sjeme" nece samo jednu ko neki dan kada je brojao :D oplakah
sporedjenje ti je lose jer je totalno druga vrsta kodiranja, gdje se trazi unikat u rasporedjivanju te rijeci

a unikat je da je najvise spomenuto u suri 23

vizuelno, je svima, mogu da provjere to cudo iz Kurana
:D oplakah
itekako bi trebao da odplaces kad nisi u stanju izracunat procenat 1 / 114 :-)

i ja bi suze ronio da ne znam izracunat a da hocu da osporavam nekoga u vezi nekakvim matematickih operacija.
Drekavac22

#506 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 08/03/2022 16:51
Drekavac22 wrote: 08/03/2022 16:34

evo vizuelno, da se ne mucis bezveze sam...vidis cudi ispred ociju

Image

sansa za ovo je 1 / 114 , znaci manje od 1%
To ne igra nikakvu ulogu jer ti ne polazis od nekih definiranih pojmova nego brojis sve pojmove i trazis bilo koje poveznice.
Pa onda kad pronadjes nesto, onda posterijori racunas vjerovatnocu, sto je naravno logicki pogresno.

I sto je najgore, cak i ako ovo gore kompletno ignorisemo to uopce nije neka mala vjerovatnoca. A moze se i povecati dalje sa obzirom da se i u drugim surama spominje kapljica ( Mogao bi cudo da interpretiras kao prva ili zadnja sura u kojoj se ta rijec spominje , ili sura u kojoj se najmanje puta spominje itd). I kad to dodatno ukombiniras sa tvojim proizvoljnim nacinom brojenja ( singular, plural, korijen, padezi itd) dobijes na kraju vjerovatnocu 1/4.
Da vam pojasnim svima kako ja detektujem cudo, i na osnovu cega to okarakterisem tako.

Knjiga Kuran da u svom tekstu ne naznacava nikakvu kodiranost brojcano, niti da Bog govori u formi izazova da neko uspije sastaviti Kuran ili barem jednu suru/poglavlje., niti da bog obecava pokazivati neka cuda, znakove u svemiru i nama samim u buducnosti tj u nasem vremenu.
Da je to recimo obicna neka knjiga tipa roman.

i sad da ja naletim samo na ovaj primjer u poglavlju 23 sjeme covjeka se spominje najvise puta.

Ja kao iskusni istrazivac po pitanju brojcanih poveznica u Kuranu, na to bi gledao kao na slucajnost a evo zasto.

Nista u tekstu ne ukazuje da bi neko namjerno kodirao brojcano ista, druga stvar nema vise primjera slicnih koji pokazivaju naucna cuda pa da mnostvo primjera ukazuje na NAMJERNO kodiranje, jer mala frekventnost (tipa 1-10 slucajnosti u jednoj te istoj knjizi) i meni kaze da su to slucajnosti u nekoj knjizi...dok velika frekventnost ukazuje na namjerno djelovanje covjeka ili Boga kao u slucaju Kurana.

A sto je onda ovo cudo u Kuranu, zbog cega?

evo da vam svima objasnim.

Prvo , BOg u Kuranu izaziva covjencatsvo da pokusaju imitirati Kuran, da naprave slican kuran ako mogu, pa smanjiva kriterije pa kaze, hajde barem jednu suru napravite ako mozete, pa kaze a ne mozete jer on dobro zna sta mozemo a sta ne mozemo.
Znaci ukazuje nam na neku nadnaravnost Kurana koju covjek nemoze imitirati. a ovo sa spermom i borjem 23 kromozoma spada u izazov za negatore.

Drugo, Bog obecava u Kuranu da ce pokazivati znakove u svemiru i nama samima da je Kuran njegova knjiga.

Trece, Knjiga Kuran sama za sebe govori da je kodirana brojcano, cak se Bog kune Parom i Neparom, i ne samo to nego objasnjava razlog brojcane kodiranosti pa kaze, da bude izazov nevjernicima, da krscanima i zidovima pokaze da je to BOzija knjiga, i da muslimanima poveca vjerovanje....to je poenta brojcanih cuda.

znaci sam Kuran naznacava na vise primjera svoju brojcanu kodiranost....znaci nije obicna knjiga tipa roman koji nista ne upucuje na to da je brojcano kodirana knjiga pa da mi na silu guramu tu nekakve brojeve i poveznice.

cetvrta stvar sto ukazuje da je ovo sa spermatozoidima 23 kromozoma cudo u Kuranu, jest sto imamo za sad barem koliko sam ja testirao i verificirao 400 primjera kodiranja kako naucnih tako i prorocanstava u sklopu kodiranja, ako imamo na drugim mjestim da ova rijec Nutfah je na 23 mjestu od pocetka ajeta, pa onda imamo masa drugih naucnih kodiranja od teorije relativiteta, to topline povrsine sunca, do kilometraze od povrsine zemlje do cvrste zeljezne jezgre u sredini, to tacke topljenja, zeljeza i srebra i masa drugih naucnih stvari koje pronalazimo.

Jer koliko ja primjetim BOg ide tehnikom unikata, da preko unikata naznaci stvar , a brojcani dio mora da pogura lingivsticki dio u ajetu...kad to imamo ispunjeno, tad smo nasli cudo, to je metod, preko kojeg ja idem istrazivati po cijelom Kuranu i koji je dao rezultate pa sam na osnovu toga uspio da pronadjem novih stvari, znaci stvari koje niko prije mene nije znao na ovoj planeti.

peto, naznaceni su kromozomi ostalih zivotinja u Kuranu gdje ime zivotinje dodiruje ili se oslanja na broj svojih kromozoma, preko broja rijeci ili slova.

kada sve ovo uzmemo u obzir, jeli shvatas zasto je ovo cudo sa Spermatozodiima U Kuranu da naznacava njihove kromozome 23 .

zamolio bi te iskreno da se ne brukas vise sa tim slucajnostima, jer ispadas smijesan , cuj 400 slucajnosti u jednoj te istoj knjzii, pa gdje to ima :-) radije reci ljudi su to nekako smisli i zapisali, ukrali neka stara znanja i napisali Kuran...bolje ti to zvuci nego se hvatati za slucajnosti.

znaci u ovom slucaju imamo

rijec NUtfah (kapljica sjemena) lingvisicki dio
Sura 23, brojcani dio
Unikat,najvise se spominje puta u toj suri

ta tri dijela su ispunjena i imas cudo.
I sto je najgore, cak i ako ovo gore kompletno ignorisemo to uopce nije neka mala vjerovatnoca. A moze se i povecati dalje sa obzirom da se i u drugim surama spominje kapljica ( Mogao bi cudo da interpretiras kao prva ili zadnja sura u kojoj se ta rijec spominje , ili sura u kojoj se najmanje puta spominje itd). I kad to dodatno ukombiniras sa tvojim proizvoljnim nacinom brojenja ( singular, plural, korijen, padezi itd) dobijes na kraju vjerovatnocu 1/4.
to sto se spominje u drugim surama, moras uvijek imati unikat

unikati su

najvise spominjanje, prvo pojavljivanje i zadnje pojavljivanje.
Drekavac22

#507 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Avonmusk wrote: 08/03/2022 16:53 @Drekavac22

Ima li ista za suru Er-Rahman, jer tu se ponavlja ajet : "a koju blagodat Gospodara poricete" ?
dva najpopularnija broja u Kuranu su 19 i 7

cak prva sura od 7 ajeta u Kuranu pocinje sa prvim ajetom od 19 slova

ima nesto i sa tim

Kad citamo suru Rahman, Allah ponavlja jedan ajet 31 put, a to je "Koju blagodat gospodara svoga poricete" Pocinje od ajeta 13 a zavrsava u ajetu 77, nakon 31 put ponavljanja. Zasto Allah spominje toliko puta jedan te isti ajet umjesto jednom?? Dali se krije neko brojcano cudo u tome?

U ovim ajetima se ponavlja jedan te isti ajet 13 16 18 21 23 25 28 30 32 34 36 38 40 42 45 47 49 51 53 55 57 59 61 63 65 67 69 71 73 75 77

1.
ako ih spojimo dobijemo ogroman broj koji je djeljiv sa 7, 77757371696765636159575553514947454240383634323028252321181613

2.
ako ovaj broj naopako napisemo opet je djeljiv sa 7, 31618112325282032343638304245474941535557595163656769617375777

A zasto bas 31 put da se spominje, zasto ne 30 ili 32 puta

3.
ako sastavimo sve brojeve od 1 do 31 dobijemo broj koji je djeljiv sa 7,
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1819 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 znaci ovaj broj je djeljiv sa 7

31302928272625242322212019181716151413121110987654321

4.
isto tako okrenemo naopako ipak je djeljiv i dalje sa 7, 12345678901112131415161718191021222324252627282920313

dali je ovo slucajnost? ako dodamo jos jedan ajet pa bude 32 ukupno 3231302928272625242322212019181716151413121110987654321
onda vise nije djeljiv sa 7 ako oduzmemo jedan ajet pa bude 30 --302928272625242322212019181716151413121110987654321 ni ovaj vise nije djeljiv sa 7, znaci mora biti 31 ajet da bi bio djeljiv sa 7, isto tako tacni brojevi ajeta moraju biti gdje se spominje "Koju blagodat gospodara svoga poricete"
Transfair

#508 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 18:13
dr_Evil wrote: 08/03/2022 16:45

Hajde ne lazi narodu opet, pise sjeme, a ne sperma. Ali hajde ovako 23 para kromosoma, odnosno 46 kromosoma makar patvoreni med pravilo iznosi.

1/114 nije sansa manja od 1% jer ti ne racunas nista. 1 od 114 je sansa da se izvuce nesto, ovdje to nije primjenjivo, ako ima ko od kolega ko se bavi statistikom molim da mu proracuna. Ja sam vise za statiku.

Money money moneyy!
Hajde ne lazi narodu opet, pise sjeme, a ne sperma.

A sta je sperma?

sastoji se od spermatozoida, vode, kiseline, kalcij, natrij, cink, kalij, enzime, fruktozu i prostaglandine

U Kuranu se spominje kapljica sjemena, jer nije postojala rijec spermatozoid u to vrijeme da bi se koristila, nego BOg kaze kapljica sjemena, jer spermatozoid lici na kap tekucine u padu.

Ali hajde ovako 23 para kromosoma, odnosno 46 kromosoma makar patvoreni med pravilo iznosi.

znaci ti bi ubacivao rijeci u koje ne postoje u oficijelni tekst pa da Muhammed i ostale generacije poslije citaju rijec kromozom, a niko ne razumije sta je to.

1/114 nije sansa manja od 1% jer ti ne racunas nista.
evo vidite ljudi moji kakvi su meni oponenti ovdje koji ne znaju izracunat obican procenat necega, a htjeli bi da ospore ono sto prezentiram....eh ovo je cak malo i zalosno stvarno :roll:

kaze nije manja od 1%

1/114 = 0.87%

1 od 114 je sansa da se izvuce nesto, ovdje to nije primjenjivo, ako ima ko od kolega ko se bavi statistikom molim da mu proracuna. Ja sam vise za statiku.
pomozite ovo paceniku u matematici koji nam kaze da 1/114 nije manje od 1% :D jadna ti majkaaaa skim se ja bodem na forumu, i kakvi su mi oponenti , ni pisljvi procenat ne znaju izracunat , mole druge da im izracuna a htjeli bi da ospore ono sto Kuran kaze :lol:

sta cojece??
Ne, nikakvih tu cuda nema.

Ti si samo godinama brojao sve i svasta i uporedjivao sa svim i svacim i kada bi pronasao bilo koju podudarnost, tvojom nelogikom proglasavao cudo, iako se naravno u svakom pojedinacnom slucaju radilo samo o slucajnosti.

Zato ti se i svi smiju, ali ti i dalje nisi kognitivno sposoban da prepoznas da se radi samo o tvojoj metodologiji pomocu koje statisticki nuzno moras pronaci slicne poveznice u bilo kojem tekstu, a ne jos da takve potpuno neopravdano proglasavas cudima kada i nadjes u kuranu.

Vidio si i sam da se i u tvojim postovima vrlo lako mogu naci slicne poveznice, ali ti si toliko zalodjen da ne vjerujes ni svojim ocima.
Drekavac22

#509 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

tamaricaaa wrote: 08/03/2022 17:52 I ja cu pokusati biti sto kraca, jer sta god bi covjek odgovorio na tvoje napisano ti bi tumacio kako tebi odgovara. Poznajem dobro islam, isto i Kur'an i arapski. Znam i za tu tvoju kvazi, nazovi, pseudonauku brojcanih cuda. Ti si toliko gresaka napravio, da ne kazem neistina napisao (trebalo bi mi i previse vremena da ti repliciram na sve), da ako si zaista vjernik (pojma nemam ko si, ali pretpostavljam da jesi, kad toliko vremena i energije trosis na dokazivanje svojih teza na temu "brojcanih cuda Kur'ana"), savjetujem ti da ne sramotis islam (ne znam kako bih ti drugacije to rekla), nego da se posvetis ucenju islama i njegovih disciplina radije, imao bi koristi i ti, a i svi oni koji bi te bili voljni slusati/citati. Ovako sto vidim samo raju to ili nasmijava ili pokusavaju iole da imaju s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
Image
pseudonauka kazes

znaci ako prebrojim rijec Dan ujednini nespecificna forma 365 puta, kao u jendoj solarnoj godini, pseudonauka kazes

pa onda prebrojim rijec Mjesec, kad ono 12 puta u singularu spomenuto, kao u jendoj solarnoj godini, pseudonauka kazes

pa onda prebrojim rijec Godina, kad ono 19 puta totalno, kao sto imamo 19 godina u metonickom ciklusu, pseudonauka kazes

stani malo, sta ovo ima sa pseudonaukom??

ako ima toliko kao sto sam naveo, sta je tu tacno pseudonauka, ako odredjeni broj rijeci ima veze sa astronomskim cinjenicama...kako to moze biti pseudonauka, objasni.
savjetujem ti da ne sramotis islam
kako covjece sta pricas???? daj pojasni kako dokazi da pogresno racunam ove stvari i eto dokazala si da se bavim sharlatanstvom vartanje, pseunauko i cime vec ces me optuziti.

islam se sramoti, kad nesto ne poznajes a htjela bi da o tome diskutujes, kao onaj koji ne zna izracunat procenat od 1 /114

to je sramocenje pravo islama.

Ovako sto vidim samo raju to ili nasmijava ili pokusavaju iole da imaju s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
koga nasmijavam, pa nasmijem osobu koja ne zna izracunati procenat 1 /114

nasmijem osobu koja vjeruje da moze biti u jednoj knjizi 10 000 slucajnosti

takve osobe nasmijem, neka nasmijem :D nije problem.

s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
dok god ste nelogicni naravno da ne ide, ja se sluzim obicno logikom ovdje

nego da se posvetis ucenju islama i njegovih disciplina radije,
sta mislis koliko sam islama nauci u ovih skoro 30 godina aktivnog izucavanja, studiranja, analiziranja, sve te godine

neke svoje knjige sam po 2-3 puta procitao u tih skoro 30 godina i kazes da se posvetim

pa evo posvetio sam se detaljno analiziranju Kurana...je li sta problem tu?
Last edited by Drekavac22 on 08/03/2022 19:25, edited 1 time in total.
Drekavac22

#510 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Sarajmen wrote: 08/03/2022 18:02
dr_Evil wrote: 08/03/2022 16:30

Care, davno je bilo ali se sjećam da sam gledao neki dokumentarac koji se odnosi na tu materiju, embriologija se mislim zove. Neki vrhunski embriolog je decenije života utrošio izučavajući nastanak života tj živog bića. Suština je sljedeća, citirao si vjerovatno suru -Ugrušak ako se dobro sjećam, u kojoj je taj embriolog našao haman iste odgovore koje je i on stekao kroz svoj naučni rad. Naravno, tek nakon decenija uslovno rečeno izgubljenog vremena. A kratica mu bila u jednoj od sura Kur'ana.
Dabogda da nađem taj video na yt-u, ali ako naletim ili neko drugi nađe valjalo bi ga priložiti uz ovu razmjenu mišljenja.
Drekavac22

#511 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 08/03/2022 18:55
Drekavac22 wrote: 08/03/2022 18:13

A sta je sperma?

kaze nije manja od 1%

1/114 = 0.87%

sta cojece??

Ti si samo godinama brojao sve i svasta i uporedjivao sa svim i svacim i kada bi pronasao bilo koju podudarnost, tvojom nelogikom proglasavao cudo, iako se naravno u svakom pojedinacnom slucaju radilo samo o slucajnosti.

Zato ti se i svi smiju....
nista neobicno od osobe koja moze da vjeruje da bude 10 000 slucajnosti u jednoj te istoj knjizi

ti jednostavno se moras ponasati onako kako BOg opise u Kuranu da se neki ponasaju

Bog kaze:

13:111 Kada bismo im mandjele poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

znaci ako Bog nece da ti u to vjerujes, nema te sile na ovom svijetu koja ti moze påromijeniti misljenje, ti moras da se povinujes Bozijoj volji...jer od njegove volje se ne moze pobjeci.

znaci nije vise stvar u cudu , da po automatizmu covjeka okrece Bogu, nego mora Bog dati odobrenje da se ti okrenes njemu a ne nikakvo cudo, cudo je tu samo kao dokaz za tebe ili protiv tebe, i moze da bude uzrok okretanja Bogu pod Bozijem dopustenjem.
Bloo
Globalna šefica

#512 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 08/03/2022 16:30 Vidim samo neko starinsko znanje i vjerovanje da je covjek napravljen od zemlje.
Udrobljeno i Galena i Aristotela i Hipokrata...
Transfair

#513 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 19:17
Sarajmen wrote: 08/03/2022 18:02

Care, davno je bilo ali se sjećam da sam gledao neki dokumentarac koji se odnosi na tu materiju, embriologija se mislim zove. Neki vrhunski embriolog je decenije života utrošio izučavajući nastanak života tj živog bića. Suština je sljedeća, citirao si vjerovatno suru -Ugrušak ako se dobro sjećam, u kojoj je taj embriolog našao haman iste odgovore koje je i on stekao kroz svoj naučni rad. Naravno, tek nakon decenija uslovno rečeno izgubljenog vremena. A kratica mu bila u jednoj od sura Kur'ana.
Dabogda da nađem taj video na yt-u, ali ako naletim ili neko drugi nađe valjalo bi ga priložiti uz ovu razmjenu mišljenja.

Zasto lazes da ih je 10000? Mozes li navesti svih 10000?

U biti trebao si ih naci toliko, kada se uzme u obzir koliko dugo brojite i uporedjujete. A nasli ste ih samo 400 od kojih je 380 obicno sranje. Ja sam ih, kao sto dobro znas nasao 4 u tvojim hebenim forumskim postovima za dva sata povrsne analize. I to na jednom mimimalnom uzorku teksta.
To sam uradio, cisto da demonstriram koliko je lako naci slicne podudarnosti u svakom hebenom tekstu pa i u tvojim postovima.
I ti umjesto da se samobaniras, i nikad vise ne spomenes cudo u ovom kontekstu ti dalje nastavljas siriti iste nebuloze.
Drekavac22

#514 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 08/03/2022 19:34
Drekavac22 wrote: 08/03/2022 19:17

U biti trebao si ih naci toliko, kada se uzme u obzir koliko dugo brojite i uporedjujete. A nasli ste ih samo 400 od kojih je 380 obicno sranje. Ja sam ih, kao sto dobro znas nasao 4 u tvojim hebenim forumskim postovima za dva sata povrsne analize. I to na jednom mimimalnom uzorku teksta.
To sam uradio, cisto da demonstriram koliko je lako naci slicne podudarnosti u svakom hebenom tekstu pa i u tvojim postovima.
I ti umjesto da se samobaniras, i nikad vise ne spomenes cudo u ovom kontekstu da se ne bi dale blamirao i dalje nastavljas siriti iste nebuloze.
ja i ti smo evo godinu dana u diskusiji cini mi se,

pa zab oravljas stvari

ko to kaze da ih ima u Kuranu 10 000, nikad to nisam govorio, ne izmisljas i ne lazi ovdje.

drugo, zaboravio si da sam povecavao hipoteticki cifre kako bi vidio gdje ti je granica za slucajnosti, pa sam vidiio da je nemas

rekao si za onih pronadjenih 400 slucajnosti, dobor idemo dalje

sta da je 1000 i to si potvrdio da su samo slucajnosti, iako nisam pronasao 1000

pa sam povecao na 10 000 i opet te pitao sto si potvrdio da i dalje slucanjosti su u pitanju, i tu sam stao i shvatio da pricam sa logicki osakacenom osobom....znaci tesko kompromitirana logika je tu u pitanju. besmisleno je sa tobom o ovoj temu diskutovati to sam iskusio.

kada primjetim, da osoba je logicki potonula na dnu mora, onda gubim volju za diskusiju sa tom osobom, jer sta god logicki covjek da kaze, nema to smisla
Transfair

#515 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 19:38
Transfair wrote: 08/03/2022 19:34

I ti umjesto da se samobaniras, i nikad vise ne spomenes cudo u ovom kontekstu da se ne bi dale blamirao i dalje nastavljas siriti iste nebuloze.
ja i ti smo evo godinu dana u diskusiji cini mi se,

pa zab oravljas stvari

ko to kaze da ih ima u Kuranu 10 000, nikad to nisam govorio, ne izmisljas i ne lazi ovdje.

drugo, zaboravio si da sam povecavao hipoteticki cifre kako bi vidio gdje ti je granica za slucajnosti, pa sam vidiio da je nemas

rekao si za onih pronadjenih 400 slucajnosti, dobor idemo dalje

sta da je 1000 i to si potvrdio da su samo slucajnosti, iako nisam pronasao 1000

pa sam povecao na 10 000 i opet te pitao sto si potvrdio da i dalje slucanjosti su u pitanju, i tu sam stao i shvatio da pricam sa logicki osakacenom osobom....znaci tesko kompromitirana logika je tu u pitanju. besmisleno je sa tobom o ovoj temu diskutovati to sam iskusio.

kada primjetim, da osoba je logicki potonula na dnu mora, onda gubim volju za diskusiju sa tom osobom, jer sta god logicki covjek da kaze, nema to smisla
Znam da si izgubio volju. Kako i ne bih kada sam svima u praksi pokazao da i u tvojim forumskim postovima postoje bolja cuda i time citavu tvoju temu doveo ad absurdum.
HakanSukur

#516 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by HakanSukur »

ŠveCka socijala, donacije kozojeba za ove proizvoljne poveznice tipa 3000 Farenhajta i 12 solarnih dana, kada se podijeli, jasno se vidi da je Allah kodirao prosječnu temperaturu pustinje u Kelvinima.

Ko se upeca sa strane, mašala, malo infantilnog humora, nepismenost, sve u svemu uspjeh na prodavanju magle i lagodan život, s obzirom da bi na realne psiho-fizičke kapacitete razbijao kamenje 14 sati dnevno da preživi, dijasporski Pezić. :bih:
Drekavac22

#517 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

HakanSukur wrote: 08/03/2022 19:50 ŠveCka socijala, donacije kozojeba za ove proizvoljne poveznice tipa 3000 Farenhajta i 12 solarnih dana, kada se podijeli, jasno se vidi da je Allah kodirao prosječnu temperaturu pustinje u Kelvinima.

Ko se upeca sa strane, mašala, malo infantilnog humora, nepismenost, sve u svemu uspjeh na prodavanju magle i lagodan život, s obzirom da bi na realne psiho-fizičke kapacitete razbijao kamenje 14 sati dnevno da preživi, dijasporski Pezić. :bih:
do kojih granica to ide...kad se ne moze osporiti on osto govori i prezentira, daj da ga razhebemo ad hominem :D da mu kredibilitet unistimo :thumbup:
ŠveCka socijala,
ne pricaj o meni lazi :roll:
donacije kozojeba
donacije whoooo??
dijasporski Pezić. :bih:
pa hvala ti kad me sa jednim Pezicem sporedis, to mi je cast 8-) nisi me uvijredi, nego pocastio :thumbup: od srca hvala
Last edited by Drekavac22 on 08/03/2022 20:08, edited 1 time in total.
Avonmusk

#518 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 18:52
Avonmusk wrote: 08/03/2022 16:53 @Drekavac22

dva najpopularnija broja u Kuranu su 19 i 7

cak prva sura od 7 ajeta u Kuranu pocinje sa prvim ajetom od 19 slova

ima nesto i sa tim

Kad citamo suru Rahman, Allah ponavlja jedan ajet 31 put, a to je "Koju blagodat gospodara svoga poricete" Pocinje od ajeta 13 a zavrsava u ajetu 77, nakon 31 put ponavljanja. Zasto Allah spominje toliko puta jedan te isti ajet umjesto jednom?? Dali se krije neko brojcano cudo u tome?

U ovim ajetima se ponavlja jedan te isti ajet 13 16 18 21 23 25 28 30 32 34 36 38 40 42 45 47 49 51 53 55 57 59 61 63 65 67 69 71 73 75 77

1.
ako ih spojimo dobijemo ogroman broj koji je djeljiv sa 7, 77757371696765636159575553514947454240383634323028252321181613

2.
ako ovaj broj naopako napisemo opet je djeljiv sa 7, 31618112325282032343638304245474941535557595163656769617375777

A zasto bas 31 put da se spominje, zasto ne 30 ili 32 puta

3.
ako sastavimo sve brojeve od 1 do 31 dobijemo broj koji je djeljiv sa 7,
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1819 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 znaci ovaj broj je djeljiv sa 7

31302928272625242322212019181716151413121110987654321

4.
isto tako okrenemo naopako ipak je djeljiv i dalje sa 7, 12345678901112131415161718191021222324252627282920313

dali je ovo slucajnost? ako dodamo jos jedan ajet pa bude 32 ukupno 3231302928272625242322212019181716151413121110987654321
onda vise nije djeljiv sa 7 ako oduzmemo jedan ajet pa bude 30 --302928272625242322212019181716151413121110987654321 ni ovaj vise nije djeljiv sa 7, znaci mora biti 31 ajet da bi bio djeljiv sa 7, isto tako tacni brojevi ajeta moraju biti gdje se spominje "Koju blagodat gospodara svoga poricete"
Hvala za odgovor.
I samo nastavi, pusti provokatore kraju, nemas potrebe da se raspravljas, napisi sta si otkrio i idemo dalje.
Transfair

#519 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 20:06

do kojih granica to ide...kad se ne moze osporiti on osto govori i prezentira, daj da ga razhebemo ad hominem :D da mu kredibilitet unistimo :thumbup:
Nitko tebi ne osporava da ti nisi nesto tocno izbrojao. Vjerovatno jesi.

Ono sto je bitno je to da se radi samo o slucajnosti, kao onda kad si ti u postu u kojem govoris o DNA sasvim slucajno napisao 1962 slova, sto je godina u kojoj je dodjeljena nobelova nagrada za otkrice DNA, ili onda kada si sasvim slucajno napisao 100 rijeci u postu u kojem si spominjao IQ-Test,

Sa tvoja cuda su na isti kalup i time potpuno obezvrijedjena.
Drekavac22

#520 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Avonmusk wrote: 08/03/2022 20:08 Hvala za odgovor.
I samo nastavi, pusti provokatore kraju, nemas potrebe da se raspravljas, napisi sta si otkrio i idemo dalje.
nema na cemu :thumbup:

eh da znas koliko mene briga za provokatore :D ko kad muha sleti na nos pa ja mahnem rukom da je otjeram
nemas potrebe da se raspravljas, napisi sta si otkrio i idemo dalje.
pa kad mi neki koji uopste ne poznaju ovu temu, znaci jednog slova arapskog ne znaju procitati, a htjeli bi ovdje da se bodu samnom da to ospore, da to ucine nevalidnim

pa i Allah govori o takvima pa kaze:

38:34 A oni koji se budu trudili da se dokazima Našim suprotstave, da ih onemoguće, oni će biti kažnjeni."

znaci na sudnjem danu ti nagovjesti vec kaznu onima koju mu se namjerno suprostavljuu da ga ospore.

stvarno ne bi im volio biti u kozi, boriti se protiv gospodara univerzuma i njegove knjige...to je put u propast.
tamaricaaa

#521 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 19:03
tamaricaaa wrote: 08/03/2022 17:52 I ja cu pokusati biti sto kraca, jer sta god bi covjek odgovorio na tvoje napisano ti bi tumacio kako tebi odgovara. Poznajem dobro islam, isto i Kur'an i arapski. Znam i za tu tvoju kvazi, nazovi, pseudonauku brojcanih cuda. Ti si toliko gresaka napravio, da ne kazem neistina napisao (trebalo bi mi i previse vremena da ti repliciram na sve), da ako si zaista vjernik (pojma nemam ko si, ali pretpostavljam da jesi, kad toliko vremena i energije trosis na dokazivanje svojih teza na temu "brojcanih cuda Kur'ana"), savjetujem ti da ne sramotis islam (ne znam kako bih ti drugacije to rekla), nego da se posvetis ucenju islama i njegovih disciplina radije, imao bi koristi i ti, a i svi oni koji bi te bili voljni slusati/citati. Ovako sto vidim samo raju to ili nasmijava ili pokusavaju iole da imaju s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
Image
pseudonauka kazes

znaci ako prebrojim rijec Dan ujednini nespecificna forma 365 puta, kao u jendoj solarnoj godini, pseudonauka kazes

pa onda prebrojim rijec Mjesec, kad ono 12 puta u singularu spomenuto, kao u jendoj solarnoj godini, pseudonauka kazes

pa onda prebrojim rijec Godina, kad ono 19 puta totalno, kao sto imamo 19 godina u metonickom ciklusu, pseudonauka kazes

stani malo, sta ovo ima sa pseudonaukom??

ako ima toliko kao sto sam naveo, sta je tu tacno pseudonauka, ako odredjeni broj rijeci ima veze sa astronomskim cinjenicama...kako to moze biti pseudonauka, objasni.
savjetujem ti da ne sramotis islam
kako covjece sta pricas???? daj pojasni kako dokazi da pogresno racunam ove stvari i eto dokazala si da se bavim sharlatanstvom vartanje, pseunauko i cime vec ces me optuziti.

islam se sramoti, kad nesto ne poznajes a htjela bi da o tome diskutujes, kao onaj koji ne zna izracunat procenat od 1 /114

to je sramocenje pravo islama.

Ovako sto vidim samo raju to ili nasmijava ili pokusavaju iole da imaju s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
koga nasmijavam, pa nasmijem osobu koja ne zna izracunati procenat 1 /114

nasmijem osobu koja vjeruje da moze biti u jednoj knjizi 10 000 slucajnosti

takve osobe nasmijem, neka nasmijem :D nije problem.

s tobom neku smislenu raspravu, ali ne ide.
dok god ste nelogicni naravno da ne ide, ja se sluzim obicno logikom ovdje

nego da se posvetis ucenju islama i njegovih disciplina radije,
sta mislis koliko sam islama nauci u ovih skoro 30 godina aktivnog izucavanja, studiranja, analiziranja, sve te godine

neke svoje knjige sam po 2-3 puta procitao u tih skoro 30 godina i kazes da se posvetim

pa evo posvetio sam se detaljno analiziranju Kurana...je li sta problem tu?
Rijec se pominje 405 puta. Kazes nespecificno u jednini, sta to znaci? https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=ywm
Znas li zasto imamo prijestupnu godinu koja ima 366 dana? Nauka ima odgovor i zato i jeste taj jedan dan svake 4 godine. Kako to sad uskladiti s tvojim tezama.
Znas li arapski? Jesi li to znanje direktno iz Kur'ana ucio ili makar iz nekih knjiga na arapskom koje su osnov za izucavanje islama.
Drekavac22

#522 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

tamaricaaa wrote: 08/03/2022 21:41
Drekavac22 wrote: 08/03/2022 19:03
...
Rijec se pominje 405 puta. Kazes nespecificno u jednini, sta to znaci? https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=ywm
Znas li zasto imamo prijestupnu godinu koja ima 366 dana? Nauka ima odgovor i zato i jeste taj jedan dan svake 4 godine. Kako to sad uskladiti s tvojim tezama.
Znas li arapski? Jesi li to znanje direktno iz Kur'ana ucio ili makar iz nekih knjiga na arapskom koje su osnov za izucavanje islama.
Rijec se pominje 405 puta.
nije tacno , to je pogresno, licno sam prebrojavao svaku rijec, imam i listu gdje se koja rijec nalazi u kom ajetu, pa ako hoces prebrojavati da vidis tih 365 rijeci mogu ti dostavit.

Singular nespecificna forma
Dan 365 puta

Singular specificna forma
Ukupno 10
VasDan 5 puta
NjihovDan 5 puta
ovdje vidimo kodiranje pracenja jedno drugog slicne forme po 5 puta obadvoje

Singular specificna forma
TogaDana 70 puta<----misli se na Sudnji dan
ovaj dio je spomenut isto puta kao Kijamah (stajanje na sudnjem danu) 70 puta
ovdje vidimo konektovanje ove forme za drugi sinonim rijeci Sudnjeg dana arapski Kijamah

Plural
30 puta ukupno
Dualni plural 3 puta
Regularni plural 27 puta

30 puta kao sto imamo 30 dana u mjesecu, 27 puta koliko traje tropski mjesec.

Znaci ukupno imamo Singular (specificna forma 80 puta + nesspecificna forma 365 puta) = 445 puta Dan u singularu

Sta je ovo 445 dana onda singulara??

Pa najduza godina u historiji covjecanstva je bila kreirana umjetno od strane Jule Cezara , i imala je 445 dana

znaci dodali su svojih 80 imaginarnih dana na regularne 365 dana, bas kao sto je raspodjela dana u Kuranu 80 specificnih (njihovih dana) + 365 nespecificnih dana koji su regularni astronomski dani jedne solarne godine.

Image

shabir aly govorio tome u svom izlaganju i pojasnjava

jedna djevojka testira to u pretrazivacu i dobije 365 puta dan

Kazes nespecificno u jednini, sta to znaci?
specificno je kad ima sufix kao da su dvije spojene rijeci

Pa imamo Yewmukum-Vasdan a mi pisemo Vas dan
Yewmuhum- Njihovdan mi pisemo NJihov dan
Yewmezin- Togadana mi pisemoo Toga dana

dok nespecificna forma je
Yewm - Dan

nema specifikacije sa suffixom, njihov, vas, taj dan itd
Znas li zasto imamo prijestupnu godinu koja ima 366 dana?
svaka godina je 365 days 5 hours 48 minutes 46 seconds, u decimalima 365.24217

netreba zemlji 366 dana da obidje sunce, ta prestupna je upravo da se anuliraju decimali, na 4 godine nabere se 1 extra dan, kako bi se sihronizovao kalendar sa kretanjem zemlje oko sunca.
Nauka ima odgovor i zato i jeste taj jedan dan svake 4 godine.
nije to nikakva posebna nauka
to je samo anuliranje decimala i dodatnih sati koje zemlje odradi svake svake godine u tih 4 godine
Kako to sad uskladiti s tvojim tezama.
uskladit ces automatski kad bolje upoznas sto bude 366 dana svako cetvrte godine

a to sam ti pojasnio

mi nakon 365 dana "slavimo novu godinu" iako astronomski nismo jos zaobisli oko sunce, vec cemo nakon 5h 48min i 46 sek tek obici oko sunca.

pa ti sati se naberu svake godine i 4 godina mi dodajemo imaginarno jedan dan da bi sihronizovali se astronomski
Znas li arapski?
znam nesto rijeci

Jesi li to znanje direktno iz Kur'ana ucio ili makar iz nekih knjiga na arapskom koje su osnov za izucavanje islama.
koje znanje?
HakanSukur

#523 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by HakanSukur »

Izvini, nije socijala, ti si već domen inkluzivne skrbi.

Nemam namjeru da ti pisanjem na ovoj sumanutoj temi pridajem na bilo kakvom značaju, jer i živiš od ciljanog trolanja kao metode privlačenja pažnje, a jedini način da prestaneš s ovim glupostima je da se i ostali povedu tim primjerom.
Drekavac22

#524 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

HakanSukur wrote: 08/03/2022 23:10 Izvini, nije socijala, ti si već domen inkluzivne skrbi.

Nemam namjeru da ti pisanjem na ovoj sumanutoj temi pridajem na bilo kakvom značaju, jer i živiš od ciljanog trolanja kao metode privlačenja pažnje, a jedini način da prestaneš s ovim glupostima je da se i ostali povedu tim primjerom.
ovo je neki novi fenomen, meni totalno nepoznat

nikad se tebi nisam obracao prije, niti te znam od prije, ali ipak uletis mi na temu kao padobranac bez da komentarises temu uopste, nego direktno napadas mene kroz neka ponizavanja, nesto pokusavas :roll: znaci u prvom svom postu ides direktno na mene, pa onda krenes sa drugim posto opet direktno pokusava da me kao ponizi nesto

iako trabunjas na kubik o meni, vez s vezom nemas ista o mom privatnom zivotu, ali ipak u prva dva ssvoja posta meni ides ad hominem napadima da bi me ponozio i osporio :-) tacno fenomen i za mene na koji prije nisam naletio

barem sa onima prije smo sa znao razmijeniti pofino postova dok ne krenu i oni ad hominem...ali ti, ti momce si posebna sorta :roll:
Izvini, nije socijala, ti si već domen inkluzivne skrbi.
sta je sledece da mi je znati, kako prosim po ulici, glava mi u kontenjeru dok rovim :-)

Nemam namjeru da ti pisanjem na ovoj sumanutoj temi pridajem na bilo kakvom značaju
pa koji te vrag tjera da ulazis uopste?? e svasta
jer i živiš od ciljanog trolanja kao metode privlačenja pažnje,
evo upravo se fixiram trolanjem ko drogeras drogama :lol:

a jedini način da prestaneš s ovim glupostima je da se i ostali povedu tim primjerom.
dodji da ti sapnem nesto na uho, nesto bajkovito....

Psst, ja kad vidim takve napade na sebe , ni kriv ni duzan, ali samo zbog promocije ove teme napadnut, onda ja ubacim u sestu brzinu, jos jace, jos ludje ako treba...samo mi dajes motiva jos vise. :thumbup:
Humljanin

#525 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Humljanin »

Drekavac22 wrote: 08/03/2022 20:06
HakanSukur wrote: 08/03/2022 19:50 ŠveCka socijala, donacije kozojeba za ove proizvoljne poveznice tipa 3000 Farenhajta i 12 solarnih dana, kada se podijeli, jasno se vidi da je Allah kodirao prosječnu temperaturu pustinje u Kelvinima.

ŠveCka socijala,
ne pricaj o meni lazi :roll:
donacije kozojeba
donacije whoooo??
dijasporski Pezić. :bih:
pa hvala ti kad me sa jednim Pezicem sporedis, to mi je cast 8-) nisi me uvijredi, nego pocastio :thumbup: od srca hvala

Kako ljudi lažu moj Smrle....cc. Nije Švecka nego Švica, jel tako :D

Btw, koji kredibilitet? :mrgreen:
Post Reply