Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Humljanin wrote: ↑08/03/2022 08:35
Na osnovu čega poskupljuju cijene osnovnih namirnica (npr žitarica i proizvoda dobivenih od njih) ako su ih sijali i kupili prošle sezone dok je cijena goriva bila puno niža.
Neki ljudi mi govore da je nabavna cijena litre ulja skočila na 3,80KM
Meni nema logike.
Hajde mogu razumjeti za par mjeseci kad prođe poljoprivredna sezona pa se tu ukalkuliraju troškovi dizela, obrađivanjs i distribucije, ali ovo sada ludovanje cijena hrane mi nije nikako jasno.
Može li mi iko to rastumačiti?
Evo tebi jedno kontra pitanje. Kupio si nekad robu koja je koštala 1.00 KM po KG i trebaš je prodati po 1.20 KM po KG a onda kupiti po 2.00 KM po KG. Šta je rješenje?
Humljanin wrote: ↑08/03/2022 08:35
Na osnovu čega poskupljuju cijene osnovnih namirnica (npr žitarica i proizvoda dobivenih od njih) ako su ih sijali i kupili prošle sezone dok je cijena goriva bila puno niža.
Neki ljudi mi govore da je nabavna cijena litre ulja skočila na 3,80KM
Meni nema logike.
Hajde mogu razumjeti za par mjeseci kad prođe poljoprivredna sezona pa se tu ukalkuliraju troškovi dizela, obrađivanjs i distribucije, ali ovo sada ludovanje cijena hrane mi nije nikako jasno.
Može li mi iko to rastumačiti?
Evo tebi jedno kontra pitanje. Kupio si nekad robu koja je koštala 1.00 KM po KG i trebaš je prodati po 1.20 KM po KG a onda kupiti po 2.00 KM po KG. Šta je rješenje?
Ništa, rješenje je da onda svi mi zbog toga podignemo cijene svoga rada 100% , jel tako?
Jbg, ja trebam namirit kući nafake svaki mjesec, a ono šzo sam mogao kupiti za 100KM sada košta 200KM, pa moram i ja povećati "input" , jelde..
Vec sam pisao, čuo sam od ljudi koji se time bave da im je nabavna cijena litre ulja već skočila na 3,80 a možda je već i preko. Tako da te cijene sigurno nece ostati na tome.
Tuga je ovo šta rade od ljudi. Bogati sve bogatiji, kroz svaku krizu, pandemiju i ratove. A radnička klasa sve siromašnija.
Treba kupit malu Milku i zaštekat je negdje pa da za koju godinu možemo djeci pokazati kako je izgledala najpopularnija čokolada.
Vec sam pisao, čuo sam od ljudi koji se time bave da im je nabavna cijena litre ulja već skočila na 3,80 a možda je već i preko. Tako da te cijene sigurno nece ostati na tome.
Tuga je ovo šta rade od ljudi. Bogati sve bogatiji, kroz svaku krizu, pandemiju i ratove. A radnička klasa sve siromašnija.
Treba kupit malu Milku i zaštekat je negdje pa da za koju godinu možemo djeci pokazati kako je izgledala najpopularnija čokolada.
Kakao i kafa zbog klimatskih promjena i gasenja malih plantaza polako kao biljke i namirnice izumiru, ali ce ih opet bit, pa razumljivo bi bilo da se povecaju cijene toga i uvedu sljedovanja. Ali opet ne ovoliko da divljaju cijene. Rusija isporucuje Europi nikad vise gasa, a cijena istog 4-5 puta veca.
PS. Za banane isto tako, i meso donekle, vazi napisano napocetku upisa.
botsvana wrote: ↑08/03/2022 23:01
Zeljezo ide na gore na dnevnoj bazi. Mnoga javna preduzeca ce imati ogromnih pr9blema jer vec sada mnoge firme odustaju od godisnjih tendera.
100%... znam iz iskustva firme gdje radim i konkurencije.
Last edited by ElRe on 09/03/2022 09:05, edited 1 time in total.
Karikaturist wrote: ↑09/03/2022 09:01
Ciji su interesi ne znam, ali pocelo sa Coronom nastavilo se sa ratom i gdje i kad ce zavrsiti valjda budemo zivi da upratimo
Sta ces je stekat kad ti je u Hose supermarketima godinama 1-1.50 KM, a velike do 4 KM. Druga je stvar sto snobovi kupuju u drugim prodavnicama tu Milku po duplo vecoj cijeni. Jos sam se naslusao komentara da su kod Hose pokvarene cokolade pa su zbog tog jeftine.
Last edited by bjjarmbar on 09/03/2022 13:06, edited 2 times in total.