Mislim da su Ukrajinci uništili (ne znam koliko) vozila sa početka i kraja kolone, možda im nisu prijetnja trenutno il čekaju da se počnu približavati Kijevu. Ne znam.
Ukrajina
-
Nierika
#58701 Re: Ukrajina
- geralt
#58702 Re: Ukrajina
Ukrajinci su jako daleko od "potpisuj Zelenskija, da je ko avlija" faze rata. Moral im je jos uvijek visok.stakasa wrote: ↑07/03/2022 17:17Da, tacnogeralt wrote: ↑07/03/2022 17:11
Sa ovim postoje dva problema:
1. Nijedan ukrajinski lider nikad nece potpisati odricanje od dijela teritorije, osim u slucaju potpunog vojnog poraza. Njegovi bi ga ljudi skinuli u roku od sat nakon potpisa.
2. Drugi, veci problem je taj sto se Rusima se ne moze vjerovati. Rusi lazu. Svaki papir koji potpisu je bezvrijedan, isto kao i sporazum u Budimpesti. Potpis ugovora za njih ne bi predstavljao garant mira, vec dokaz ukrajinske slabosti.
A ima i jos par problema. Npr da ni Zapad na ovo ne bi pristao. Taman su se ukljucili i taman ih je krenulo. Ukrajinci se odlicno bore, oni ih snabdijevaju, razvoj na terenu iznad ocekivanog.
Ma u pravu si, nema od ovoga nista. Vjerovatno ponajvise zbog tacke 2
- jeza u ledja
#58703 Re: Ukrajina
Upravo tako. I dalje, isto tako Rusi ne bi vjerovali nikakvim potpisima i obecanjima Ukrajinaca.geralt wrote: ↑07/03/2022 17:11Sa ovim postoje dva problema:
1. Nijedan ukrajinski lider nikad nece potpisati odricanje od dijela teritorije, osim u slucaju potpunog vojnog poraza. Njegovi bi ga ljudi skinuli u roku od sat nakon potpisa.
2. Drugi, veci problem je taj sto se Rusima se ne moze vjerovati. Rusi lazu. Svaki papir koji potpisu je bezvrijedan, isto kao i sporazum u Budimpesti. Potpis ugovora za njih ne bi predstavljao garant mira, vec dokaz ukrajinske slabosti.
Zamislimo sad da Rusi daju ultimatum Fincima i Svedjanima o neulasku u NATO, i oni to potpisu. I...svi ce imati povjerenja da se nista nece desiti? Kurko.
-
L u c i f e r
#58704 Re: Ukrajina
"The Russian army doesn’t know how to fight against other armies. But it’s good at killing civilians"
Vrlo poznato odnekud
Vrlo poznato odnekud
- jeza u ledja
-
Avonmusk
#58706 Re: Ukrajina
Upravo pogledao kesicevih 24, pa covjece njihovi listovi imali naslove tipa: "Ukrajina napala Rusiju", "Ukrajina prepolovljena".
Znaci Boze sacuvaj.
Znaci Boze sacuvaj.
- stakasa
#58707 Re: Ukrajina
Da, u pravu si. Samo bi mi ih bilo zao da za pola godine na stolu bude druga ponuda gdje Rusi drzi Kijev, Odesu i sve istocno od Dnjepra.geralt wrote: ↑07/03/2022 17:24Ukrajinci su jako daleko od "potpisuj Zelenskija, da je ko avlija" faze rata. Moral im je jos uvijek visok.stakasa wrote: ↑07/03/2022 17:17
Da, tacno
A ima i jos par problema. Npr da ni Zapad na ovo ne bi pristao. Taman su se ukljucili i taman ih je krenulo. Ukrajinci se odlicno bore, oni ih snabdijevaju, razvoj na terenu iznad ocekivanog.
Ali sad nece potpisat, imaju vjetar u leda. Nadajmo se da ce tako i ostat
- SanskiBiser
#58708 Re: Ukrajina
mislim da je neko vec stavljao a bio je i clanak na portalu vec, stavljam ponovo za one koji nisu pogledali.
- stakasa
#58709 Re: Ukrajina
Ukrajini je noz pod grlom. Razlika jejeza u ledja wrote: ↑07/03/2022 17:24Upravo tako. I dalje, isto tako Rusi ne bi vjerovali nikakvim potpisima i obecanjima Ukrajinaca.geralt wrote: ↑07/03/2022 17:11
Sa ovim postoje dva problema:
Zamislimo sad da Rusi daju ultimatum Fincima i Svedjanima o neulasku u NATO, i oni to potpisu. I...svi ce imati povjerenja da se nista nece desiti? Kurko.
- jeza u ledja
#58710 Re: Ukrajina
Mislio sam u situaciji od prije pola godine i ranije. Ne sad.stakasa wrote: ↑07/03/2022 17:28Ukrajini je noz pod grlom. Razlika jejeza u ledja wrote: ↑07/03/2022 17:24
Upravo tako. I dalje, isto tako Rusi ne bi vjerovali nikakvim potpisima i obecanjima Ukrajinaca.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#58711 Re: Ukrajina
Ukrajincima je sudnji dan, il ce izdrzati i sacuvati naciju i drzavu il ce ih rusi asimilirat, protjerat i pobit... treceg nema.
-
saimidin
#58712 Re: Ukrajina
Mislim sa je najveci problem sto rusi nece nista potpisati dok ne uzmu bar 2/3 ukrajine, pa sta kosta da kostageralt wrote: ↑07/03/2022 17:24Ukrajinci su jako daleko od "potpisuj Zelenskija, da je ko avlija" faze rata. Moral im je jos uvijek visok.stakasa wrote: ↑07/03/2022 17:17
Da, tacno
A to ce onda ocistiti od ukrajinaca, to je sifrirano denacifikacija
Ovo je genocid u najavi I mislim da cemo uskoro vidjeti I u praksi
Uz podrsku zapada ujrajinci me mogu biti porazani ako imaju imalo volje, ali bez puno jace podrske, koja sada izostaje, tipa ozbiljni pvo I avioni, ne mogu osloboditi nesto znacajnije, tj veliki grdaovi na istoku ce biti izgladnjeni u okruzenju I onda pocisceni u humanitarnim koridorima
- O'zone
- Globalni moderator
-
Lopez1981
#58714 Re: Ukrajina
Udaraju Ukrajinci po logistici momacki 
- stakasa
#58715 Re: Ukrajina
I ovi humanitarni konvoji su ruske podle igre. Sad npr bacaju kost medu njih - mozete izac ali u Rusiju. A i kad izadu, mislim da ce na kraju te konvoje dopustit, onda vise nece prezat da ravnaju te gradove, rece nema vise civila, sad je sve vojni cilj. Kakva pascad!
- jeza u ledja
#58716 Re: Ukrajina
Neko je to ranije i rekao, u stilu ovo je kulminacija stvaranja njihovog nacionalnog identiteta kao posebne nacije potpuno odvojene od Rusije. Mnogi drugi narodi su kroz to ranije morali proci.
Ja vise ne vidim kako ce se ikad vise smatrati bratskim narodima...mozda postoji jos malo sanse, ali sa svakim novim danom rata ta sansa se astronomskom brzinom smanjuje.
Ali ono, ti narodi tamo su navikli na cizmu i brutalnost.
-
toska
#58717 Re: Ukrajina
Ukrajinci većinski nikada nisu bili za NATO do ruske agresije, tako da vjerovatno nikada ne bi ni postali članica.
Rusija i Putin su uradili sve što su mogli da mišljenje javnosti promijenje.
tek 2014. i nakon Krima i Donbasa dolazi do 50% podrške, a danas je većina osigurana.
Rusija i Putin su uradili sve što su mogli da mišljenje javnosti promijenje.
tek 2014. i nakon Krima i Donbasa dolazi do 50% podrške, a danas je većina osigurana.
- Kikibombona
#58718 Re: Ukrajina
Upravo tako.
Od svih, evakuacija civila najmanje odgovara braniocima Marijupolja koji su u totalnom okruzenju. Ako puste civile, Rusi ce lakse udarati po gradu - ako ne puste civili se ljute na branioce sto generise podjele.
Situacija u Ukrajini nije kao kod nas. Nemoguce je prokopati tunel do Marijupolja. Grad je u totalnom okruzenju, igla ne moze proci.
I uz to, Rusi su primirje iskoristili da napadnu strateski vazan grad Izum, juzna vrata Harkova. Danas su zauzeli pola grada...
- SanskiBiser
#58719 Re: Ukrajina
Ovo ima potpis Bajraktara unisten konvoj cisterni za gorivo mjesto se zove Priluke.
-
boshniak
#58720 Re: Ukrajina
Ne kontam ruse. Napali Ukrajinu jer nece NATO na svojim granicama, a okupacijom Ukrajine fakticki izlaze na granicu sa NATO savezom, i dobijaju jos 1400km NATO granice u Finskoj jer Finska 99% ulazi u NATO u toku godine.
- derion
#58722 Re: Ukrajina
Evo, vidim da je treći pregovor između Rusije i Ukrajine u toku. Glavni uslovi Rusije za prekid rata (oni to zovu posebne vojne operacije) su da:
1. Ukrajina prestane vojno djelovanje
2. Ukrajina promijeni Ustav i usvoji neutralnost
3. Ukrajina prizna Krim kao rusku teritoriju
4. Ukrajina prizna nezavisnost Luhanska i Donjecka.
E sada, postaviću moje mišljenje, iako se mnogima vjerovatno neće dopasti, pogotovo ako projektiraju ukrajinsku situaciju na npr. BiH (a mislim da se ne može porediti Donbas sa bh. entitetom RS).
Što se tiče ruskih uslova: Mislim da bi Ukrajinci trebali razmisliti i da pristanu na tačku 2, s tim da se postavi nekakav rok trajanja (npr. 20 godina).
Tačka 3. Krim nije nikada ni bio ukrajinski, i vjerujem da su Ukrajinci i digle ruke od njega.
Tačka 4. Što se tiče Donbasa, možda bi ukrajinska strana trebala tražiti da se priznaju te dvije separatističke republike, ali samo one teritorije prije ruske agresije 24. februara. Alternativa je da se izvrši plebiscit u roku od par godina na cijelom teritoriju Donbasa, pa da se vidi.
Međutim, treba tu biti i jedna tačka u kojem bi stajalo da Rusija plati ratnu odštetu, a možda i predložiti da im Rusija vrati nuklearno naoružanje.
Ali lako je nekome iz vana davati svoje mišljenje o unutrašnjem preuređenju zemlje, ali to je moje stajalište, i mislim kada bi se to sve sprovelo pod jakim internacionalnim prisustvom, da bi se mogao stvoriti trajni mir.
E sada, postaviću moje mišljenje, iako se mnogima vjerovatno neće dopasti, pogotovo ako projektiraju ukrajinsku situaciju na npr. BiH (a mislim da se ne može porediti Donbas sa bh. entitetom RS).
Što se tiče ruskih uslova: Mislim da bi Ukrajinci trebali razmisliti i da pristanu na tačku 2, s tim da se postavi nekakav rok trajanja (npr. 20 godina).
Tačka 3. Krim nije nikada ni bio ukrajinski, i vjerujem da su Ukrajinci i digle ruke od njega.
Tačka 4. Što se tiče Donbasa, možda bi ukrajinska strana trebala tražiti da se priznaju te dvije separatističke republike, ali samo one teritorije prije ruske agresije 24. februara. Alternativa je da se izvrši plebiscit u roku od par godina na cijelom teritoriju Donbasa, pa da se vidi.
Međutim, treba tu biti i jedna tačka u kojem bi stajalo da Rusija plati ratnu odštetu, a možda i predložiti da im Rusija vrati nuklearno naoružanje.
Ali lako je nekome iz vana davati svoje mišljenje o unutrašnjem preuređenju zemlje, ali to je moje stajalište, i mislim kada bi se to sve sprovelo pod jakim internacionalnim prisustvom, da bi se mogao stvoriti trajni mir.
-
zlajaBHF
#58723 Re: Ukrajina
Ne radi se ovdje o ulasku Ukrajine u NATO.
Rusi zele da Ukrajinu imaju, gdje imaju Bjelorusiju, Kazahtan i slicne.
Znaci pod svojom kontrolom, ne samo vojno, nego i u svakom drugom smislu.
- Kikibombona
#58724 Re: Ukrajina
Nista nije trajno i nikad nije kasno. Da je neko 1943. rekao da ce Njemacka biti omiljena drzava Evropljanima, momentalno bi bio zbrinut u dusevnu bolnicu. Jedne godine ce Rusija postati normalna drzava kojoj Ce se diviti slavenski i svi drugi narodi. Sada izgleda nemoguce i daleko, ali ce doci i to vrijeme... Nasa generacija je samo jedna tacka u istoriji.jeza u ledja wrote: ↑07/03/2022 17:42Neko je to ranije i rekao, u stilu ovo je kulminacija stvaranja njihovog nacionalnog identiteta kao posebne nacije potpuno odvojene od Rusije. Mnogi drugi narodi su kroz to ranije morali proci.
Ja vise ne vidim kako ce se ikad vise smatrati bratskim narodima...mozda postoji jos malo sanse, ali sa svakim novim danom rata ta sansa se astronomskom brzinom smanjuje.
Ali ono, ti narodi tamo su navikli na cizmu i brutalnost.![]()
- stakasa
#58725 Re: Ukrajina
Ne moze tacka dva jarane, oni sjede u krilu tog istog Nato-a. A svako prije svega prvo gleda svoj interes. Predaleko je otisao Putin, to je problemderion wrote: ↑07/03/2022 17:52 Evo, vidim da je treći pregovor između Rusije i Ukrajine u toku. Glavni uslovi Rusije za prekid rata (oni to zovu posebne vojne operacije) su da:
Međutim, treba tu biti i jedna tačka u kojem bi stajalo da Rusija plati ratnu odštetu, a možda i predložiti da im Rusija vrati nuklearno naoružanje.![]()