Ukrajina
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#58251 Re: Ukrajina
mapa priblizno

- Kikibombona
#58252 Re: Ukrajina
Ako si citao o rusko-finskom ratu sigurno znas kakve su im muke zadavali Finci, koliko puta takticki porazili, ponizili u mnogim bitkama. I Adolf Hitler je imao ogromno postovanje prema Fincima radi epskog otpora Crvenoj armiji. Finci su taj rat odradili za udzbenike a opet su izgubili a Rusija ostvarila zacrtane ciljeve. Da ne govorimo o ponizenjima koja su im priredili Nijemci, Afganistanci, Ceceni itd. Nista strano za Ruse.Freamon Lester wrote: ↑07/03/2022 01:09Rusija je dozivjela najbitniji poraz. Niti jedna NATO drzava nije u strahu od Ruske vojske koja se 10 dana pati i kojoj 10 dana ukrajinski farmeri kradu oklopna vozila.
Zahtjevi Rusije od Ukrajine su sasvim nebitni u odnosu na ono sta je cilj NATO saveza. Zamisli samo situaciju da Spanija postavlja uslove Kini i prijeti vojnom silom. Eto otprilike to je ekonomski odnos snaga.
Rusija sa ovim snagama moze izvoditi razne operacije koje se mogu svoditi na trosenje goriva i dovozenja pred gradove. Razaranje tih gradova i nastavak ove agonije. Jedini as u rukavu ima jos upotrebu taktickog nuklearnog oruzija. Opet u odnosu na raniji post koji sam pisao. Kurcevitost Nato saveza indicira da imaju neki as u rukavu. Ovako se nisu ponasali od 1945.
Rusija nije u stanju da dobije prvu cetvrtinu rata. I da ga dobije ostaje im kontrola nacije od 40 miliona ljudi. Razvukli bi im pamet sve dok se ne bi pokupili i otisli kuci.
Rusiji koja je tehnoloski ispala iz svake trke u odnosu na SAD, Kinu i EU ostaje da se pomiri da je ustvari od velikog carstva ostala samo benzinska pumpa za EU.
Ukrajina je ogromna drzava, sa velikom vojskom, tako da su gubici Rusa apsolutno logicni i ocekivani. Ukrajinski motiv je veci, bolje poznaju teren itd. Vojna doktrina je slicna, odlicno poznaju Ruse itd. Zadat ce oni jos mnogo udaraca i ponizavajucih poraza u odredjenim bitkama.
Medjutim, sve ce biti uzaludno ako Rusi zauzmu sve istocno od Dnjepra ili ne daj boze Kijev ili cijelu drzavu. Ukrajina ce morati pristati na bolne ustupke ili se opredijeliti za visedecenijsku gerilsku borbu koja ce devastirati drzavu i narod.
...
Rusi su se zajebali, plan je bio da brzom akcijom i jedinicama slome Ukrajinu. Sada ide druga, klasicna ruska strategija, upotreba sirove snage.
Ni njima situacija nije jednostavna, vjerujem da su skloni pregovorima i kompromisima, ali ne vjerujem da je moguce da prihvate poraz bez da upotrijebi sve sto imaju. Ako bi prihvatili poraz i povukli se, time bi rizikovali gradjanski rat i raspad drzave u najgorem, a politicku nebitnost i nacionalno ponizenje u najboljem slucaju. A sam Putin i njegov rezim bi bili gotovi. Koliko je realno da psihopata poput Putina puca u glavu Rusiji ili samom sebi?
Sto se tice eventualnog sukoba NATO-a i Rusije, od toga nema nista. Jedini i drugi znaju kakve bi posljedice bile i zato su itekako oprezni i racionalni. I sama Amerika odbija pomisljati o NO FLY zoni i drugim mogucnostima koje bi otvorile mogucnost direktne konfrontacije.
- hatemondays
#58253 Re: Ukrajina
I ja sam imao slicnu percepciju, braca muslimani dok nisam mrdnuo guzaru vani. Cast izuzecima ovi koje ti nabrajas imaju vrlo lose misljenje o nama u Bosni, za njih mi smo vecina nevjernika sa zapadnjackim navikama cuganja i ostalih zapadnjackih marifetluka. Uvijek sam se cudio kako nam niko iz tih bogatih zemalja nije previse pomogao tokom rata osim Irana na kojeg cu se vratiti ranije. Onda odem lagano do UAE i skontam da obicna srpska mindja vrijedi vise od subrace iz Bosne. Najmucniju stvar od tih istih sam dozivio kad sam u neko doba 94 otisao sa rahmetli starom negdje kod Markala i kaze stara Arapi dijele pare borcima. Usli mi u neku kancelariju stara , Zuti i ja za stolom sjedi zadrigli 150kilas u bijeloj odori prica nesto naski a to su ti sinovi borci i izvadi staroj dvije stoje. Ja u zemlju hocu da propadnem i kazem joj kad smo izasli nemoj da te vise vidim sa ovom bagrom, jebote placa nas ko da smo kurave. Dzamije prave ali da nas vole nije istina. Ehh Iran sada, pazi ovo ne pricam iz guzice , znam sto vecina od vas na ovom forumu ne zna , njihov vojni atase je provodio vise kod nasih generala nego u svojoj kanceleariji. Licno su bili zaduzeni za Pogorelicu i ostala sranja zbog kojih su nam neke stvari kasnije dosle na naplatu. Jednostavno njima je Bosna sluzila kao poligon za rovaranje protiv zapadnjackih neprijatelja. Za svu pomoc koju su nam poslali tokom rata usrali se poslije puno vise. Jedini koji su nekako identikovali sa nasom borbom su ustvari muslimani iz Evrope , ovi sa ME osim Palestinaca su uglvnom bili bolikurac. Sorry za OFF.HarTar wrote: ↑07/03/2022 01:48Kada ti razore državu normalno je da nastane anarhija. Što se tiče nabrojanih država, uzet ću za primjer Iran. Ne gotovim Iran, tačnije mule, ali šta nekoga briga kakvo im je uređenje? Iran se samo brani van svojih granica. Što se tiče Fahdove džamije, ne bih znao, pitaj ih. Uostalom, imam osjećaj da tebi sve sa zapada valja, a što je. povezano sa muslimanima je primitivno, jadno itd. da ne idem u detalje. Prava FGR raja... Ali imaš pravo biti kakav god želiš. Ti svoj ti pos'o, ja ću svoj... Ja nisam nikada bio na strani moćnih, samo potlačenih i pravednih...
- GandalfSivi
-
meridiyan
-
sbdoge
#58256 Re: Ukrajina
Iskljucuju Ruse i iz Interpola
U međuvremenu, anonymousi odrađuju posao otvaranja očiju običnom ruskom narodu i uklanjanje propagande
U međuvremenu, anonymousi odrađuju posao otvaranja očiju običnom ruskom narodu i uklanjanje propagande
-
sbdoge
#58257 Re: Ukrajina
Hoće li iko ostati u Rusiji i Bjelorusiji, zna li se šta?
-
sbdoge
#58258 Re: Ukrajina
Rusi kažu da će Ukrajinci raznijeti svoj nuklearni reaktor i da će njih optužiti za to, da su oni granatirali reaktor
-
zilog
#58259 Re: Ukrajina
HarTar wrote: ↑07/03/2022 01:48Kada ti razore državu normalno je da nastane anarhija. Što se tiče nabrojanih država, uzet ću za primjer Iran. Ne gotovim Iran, tačnije mule, ali šta nekoga briga kakvo im je uređenje? Iran se samo brani van svojih granica. Što se tiče Fahdove džamije, ne bih znao, pitaj ih. Uostalom, imam osjećaj da tebi sve sa zapada valja, a što je. povezano sa muslimanima je primitivno, jadno itd. da ne idem u detalje. Prava FGR raja... Ali imaš pravo biti kakav god želiš. Ti svoj ti pos'o, ja ću svoj... Ja nisam nikada bio na strani moćnih, samo potlačenih i pravednih...
Aha, zato si na ovoj temi. Da objasnis zasto jadni potlaceni Rusi ravnaju mocne Ukrajince...
Jarane, floskule te nece uciniti boljim covjekom...
Last edited by zilog on 07/03/2022 06:40, edited 1 time in total.
-
zilog
#58260 Re: Ukrajina
Ne razumijem, kome se Rusi trude da smisljaju ovakve nebuloze? Sto se vas tice, da objave da ce hladnokrvno pobiti milion Ukrajinaca, nasli bi ste opravdanje. Sto se tice ostatka normalnog svijeta, on im je prestao vjerovati jos kada su prekrsili Budimpestanski memorandum...HerrFlick999 wrote: ↑07/03/2022 01:33 The Russian Defense Ministry warns that the Security Service of Ukraine (SBU) and militants from the right-wing extremist Azov battalion are preparing a provocation with the possibility of radioactive contamination around Kharkiv.
"The SBU and the militants of the Azov battalion are planning to blow up the reactor [at the Kharkiv Institute of Physics and Technology] and accuse the Russian Armed Forces of allegedly launching a missile attack on the experimental nuclear facility," the ministry said.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#58261 Re: Ukrajina
Čelici, bakar, AL, ode u PM cijena 
- atmel
#58262 Re: Ukrajina
Znači na strani KurdaHarTar wrote: ↑07/03/2022 01:48Kada ti razore državu normalno je da nastane anarhija. Što se tiče nabrojanih država, uzet ću za primjer Iran. Ne gotovim Iran, tačnije mule, ali šta nekoga briga kakvo im je uređenje? Iran se samo brani van svojih granica. Što se tiče Fahdove džamije, ne bih znao, pitaj ih. Uostalom, imam osjećaj da tebi sve sa zapada valja, a što je. povezano sa muslimanima je primitivno, jadno itd. da ne idem u detalje. Prava FGR raja... Ali imaš pravo biti kakav god želiš. Ti svoj ti pos'o, ja ću svoj... Ja nisam nikada bio na strani moćnih, samo potlačenih i pravednih...
- pepeljara
#58263 Re: Ukrajina
Identicna taktika i prica kao cetalja
Vjerujem da ni oni sami sebi ne vjeruju.
Frajer je lud 300% ni svjestan nije u kakvu bijedu ce odvesti svoj narod
- madner
#58264 Re: Ukrajina
Pa nece, a onda bi bila prijetnja, od Sirije do Baltika. Ovako sljedecih 20 godina nece imati visak za druge scenarije.Freamon Lester wrote: ↑07/03/2022 00:25Inace ce se ispuhati na kome? Na EU? Jesi ti svjestan kako su ceski farmeri opasni? Modernim John Deere opremljeni.
Kinezi ovo gledaju i razmisljaju o tome kako ce u narednih 50 godina uzeti pola ovog jada sebi..
- madner
#58265 Re: Ukrajina
Uozbiljite se malo sa analizama, kakvih 40 miliona treba kontrolisati?
41 miliona bez Krima. Ali bilo bi bar 5 miliona izbjeglica ako Putin dodje do te faze. Ove dvije regije na istoku su 7 miliona. Imaju jos dvije regije gdje racunaju na simpatije, doce na 25 miliona. I tu ce onda naci nekoliko Kadirova.
41 miliona bez Krima. Ali bilo bi bar 5 miliona izbjeglica ako Putin dodje do te faze. Ove dvije regije na istoku su 7 miliona. Imaju jos dvije regije gdje racunaju na simpatije, doce na 25 miliona. I tu ce onda naci nekoliko Kadirova.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
-
daddy-kool
- Point.
#58269 Re: Ukrajina
Daj ne lupaj. Ovdje je problem Putin koji ne priznaje ukrajince kao narod i izmišlja da su na vlasti nacisti.sarajevoxxxx wrote: ↑07/03/2022 00:27Apsolutno griješiš. Opcija neutralnosti je od početka na stolu. Kakvo crno brisanje ljudi na tenkovima pričaju sa narodom. Ovdje je problem ukrajinska politička vlast koja je kao i naša, do svega im stalo ali do naroda najmanje.sumirprimus wrote: ↑07/03/2022 00:20
Ti stvarno mislis da se ovde radi o nato samo?
Putin ovo planira godinama
Zelwnski i ukri imaju samo jedan izbor borit se ili biti gumicom izbrisani ko nacija sto putin ne krije
Što ne mogu ove šuplje da se uvijek žrtve krive za sranje koje im se desi.
Problem je jelda bila i bosanska tadašnja vlast 1992 godine, a mogli su fino poslušati Jadovana koji je prijetio nestankom ukoliko dođe do nezavisnosti BiH.
-
Olaf1
#58270 Re: Ukrajina
Upravo tako je i Putin razmišljao i planirao, a nije baš da se do sada pokazao kao dobar kalkulant. Vidjećemo...madner wrote: ↑07/03/2022 07:33 Uozbiljite se malo sa analizama, kakvih 40 miliona treba kontrolisati?
-
Sociolog
#58271 Re: Ukrajina
Na duze staze ovo ce iscrpiti Rusiju.
Majke ce traziti svoje sinove.
Majke ce traziti svoje sinove.
-
Dangubic
#58272 Re: Ukrajina
Rusija napada i sporo napreduje, obično napadac ima veće gubitke.ala7 wrote: ↑07/03/2022 01:05 Može li neko pojasniti. Kako može biti da Rusi imaju gubitke a položaji ostaju isti, čak što više napreduju prema Kijevu a tolika hampa kako ukrajinci ruše avione, helikoptere i slično.
Ako će na vojnom planu Ukrajina izgubiti onda je to to, Rusija i da stane sutra, opet će zapad ku..a kad tad početi pregovore sa Rusijom, kako politički, ekonomski pa dalje a Ukrajina ko žrtveno janje. Zar vam nije poznato?
Nije nikome dobar rat. Žalosno. Ko kolektivna psihoza.
- madner
#58273 Re: Ukrajina
Pa evo, sutra da Putin kaze primirje, odustanite od NATO puta mi cemo se povuci ali morate priznati Krim, Donbas i Lugansk, hoce li prihvatiti?
Ne kazem da trebaju prihvatiti, nego da je i njima teritorijalni integritet Ukraine i suverenitet prioritet.
- Brisbane
#58274 Re: Ukrajina
Mene interesuju ovi Rusi iz Tranjestra. Kad ce oni gruhnut na Istok ? Da li ih Rusija trenutno naoruzava ? Pretpostavljam da je Ukrajince do nedavno bolio kurko za Moldovu i njihov problem ?
- 512MB
#58275 Re: Ukrajina
Nema više novosti od Bajraktara. Jesul svi skinuti?