Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Almir_ wrote: ↑06/03/2022 21:36
Kritika za Hifa petrol, "najjaci" a prvi u divljanju ovih cijena.
Kada bi inspektori radili svoj posao, bez mita i korupcije mi bi brzo bili jaki kao Njemacka.
Uz duzno postovanje prema postenima.
Premijer FBiH ima dobar plan, bez akciza i Pdv-a cijena goriva bi bila manja za cca 0,80 feninga.
ne kontam ni ja to
imaju svoj terminal - dakle mogu lagerovati po nižoj cijeni kako to može i Holdina
toliki prometi
i na kraju ispade na lageru imaju 1000l goriva
Imaju terminal u Zenici, zato u Zenici i jest najskuplje hifino gorivo. Pa sam gazda im se hvalio kako kupuje kad je jeftino a prodaje kad je skupo
Usput pozdravljam onog ko mi je obrisao dva prethodna posta na temi. Ja bih makar napisao zašto je obrisan.
Almir_ wrote: ↑06/03/2022 21:36
Kritika za Hifa petrol, "najjaci" a prvi u divljanju ovih cijena.
Kada bi inspektori radili svoj posao, bez mita i korupcije mi bi brzo bili jaki kao Njemacka.
Uz duzno postovanje prema postenima.
Premijer FBiH ima dobar plan, bez akciza i Pdv-a cijena goriva bi bila manja za cca 0,80 feninga.
Plan bez realizacije znaci jedno veliko nista. Uostalom, ukidanje akciza se trebalo uraditi prije 10 dana. Sad je vec ogromna steta pricinjena.
Ja mislim da se procula vijest da ce ce u cijeloj drzavi suspendirati akcize i putarine i da su namjerno nabili cijenu goriva na 3 KM,da bi i kada smanje ove namete,imali ekstra profit.Ja realno ne vidim nikakvu logiku i poveznicu sa ovim divljanjem cijena zadnih par dana...gorivo na berzi poskupilo 5-6 dolara,kod nas skocila cijena pola marke u maloprodaji i to jos uz ogranicenje marze.
Pa ili se niko ovdje ne pridrzava zakona i marzi ili je i na velikim terminalima skocila cijena puno vise nego je na berzi skocila...
Ovakva situacija se nikada do sada nije desila...da preko noci skoci cijena 40-50 feninga...a pratim cijene zadnjih haman pa 20 godina.
I to je jedini razlog, but drzava ne zeli da se time pozabavi. Al bukvalno. Jos dodas na to bhrt izvali onakvu laz i evo muk niko ni Izvinite ni kazne nista!!
Plan bez realizacije znaci jedno veliko nista. Uostalom, ukidanje akciza se trebalo uraditi prije 10 dana. Sad je vec ogromna steta pricinjena.
Ja mislim da se procula vijest da ce ce u cijeloj drzavi suspendirati akcize i putarine i da su namjerno nabili cijenu goriva na 3 KM,da bi i kada smanje ove namete,imali ekstra profit.Ja realno ne vidim nikakvu logiku i poveznicu sa ovim divljanjem cijena zadnih par dana...gorivo na berzi poskupilo 5-6 dolara,kod nas skocila cijena pola marke u maloprodaji i to jos uz ogranicenje marze.
Pa ili se niko ovdje ne pridrzava zakona i marzi ili je i na velikim terminalima skocila cijena puno vise nego je na berzi skocila...
Ovakva situacija se nikada do sada nije desila...da preko noci skoci cijena 40-50 feninga...a pratim cijene zadnjih haman pa 20 godina.
Ni meni to baš nije jasno,ali u EU ista stvar.
Austrija je uvijek imala približnu cijenu goriva sa nama, čak nekad i jeftinije.
Danas na najjeftinijoj Shell pumpi u Grazu 1.68 €.
Odmakli su debelo od naših cijena.
xoklix wrote: ↑06/03/2022 22:39
Ni meni to baš nije jasno,ali u EU ista stvar.
Austrija je uvijek imala približnu cijenu goriva sa nama, čak nekad i jeftinije.
Danas na najjeftinijoj Shell pumpi u Grazu 1.68 €.
Odmakli su debelo od naših cijena.
Saudijska Arabija je otpucala Amerikance da poveca proizvodnju i smanji cijenu (Saudi su zajedno sa Rusijom dogovorili kvote proizvodnje 2021.). Saudi su se dobro istrosili, treba im novac.
Inflacija je bila krenula prije ovoga sukoba. Oslabio novac, strah od poremecaja snadbjevanja....ima jos faktora...i imamo sto imamo.
Danas sam isao do Brckog i ima bas svakakvih cijena goriva,nije svugdje 3 KM...ima i po 2.66 ili tako.
Kod nas na ulazu u grad iz pravca Srebrenika,imaju dvije pumpe u razmaku 200 metara...na jednoj i dizel i benzin zakucao 2.99 a na drugoj 2.76 ako sam dobro vidio (da ne provjeravam sada na aplikaciji)
A ima i ispod 2.70 i to sve ove neke male benzinske i zabacene.
Gledam sinoć (malo do kina bio, novi Batman i tako) frajeri iz auta, auto na punjač i ode gledat film. Taman koliko Batman traje , pristavio ga i kad izadje evo ga do čepa. Fino nema šta
Inflacija u svemu, pa i u gorivu.
Sa ovom trenutnom proizvodnjom goriva u svijetu, cijena barela ce rasti.
Amerikanac je htio vecu proizvodnju, ali ovo je odlicno da Arapi napune kasu i zato su odbili.
Vidoviti lihvari su predvidjeli skok pa su odlucili brzom da dignu cijene i jos da koji feling usicare do 9.3 kad je sjednica kasnije ce promo clanci o profitu 70%.
Saudija nece jer su vazda govnari bili, jedino America moze igrati oko Venecuele i Irana pa gdje prodje...