Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
romim
#5401 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moze li okretanje tockova na autu uticati na potrosnju?
-
arminicos
#5402 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Necemo se zezati. Pitam iskusne ljude za upit.
Jer mi je jedan majstor puz okretao sroz dalje od peci pa je pelet svaka 2 dana blokirao pec znalo se da zaglavi cijev ispod puza pa onda belaj odcepljuj cisti. Dok nismo skontali i vratili puz sto blize okrenut peci i sada problem vise nije aktivan. On je to uradio zbog druge vrste peleta koji je bio losiji da ga kao sporije dozira. Pa sada mi nije jasno jesam li ja pogrijesio ako sam previse puza okrenuo peci i moze li to uticati na potrosnju vecu peleta. Hvala lijepa na odg.
Jer mi je jedan majstor puz okretao sroz dalje od peci pa je pelet svaka 2 dana blokirao pec znalo se da zaglavi cijev ispod puza pa onda belaj odcepljuj cisti. Dok nismo skontali i vratili puz sto blize okrenut peci i sada problem vise nije aktivan. On je to uradio zbog druge vrste peleta koji je bio losiji da ga kao sporije dozira. Pa sada mi nije jasno jesam li ja pogrijesio ako sam previse puza okrenuo peci i moze li to uticati na potrosnju vecu peleta. Hvala lijepa na odg.
-
romim
#5403 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Uopste se ne zezam.
Kakvo pitanje takav i odgovor. Ne znas da objasnis i postavis pitanje i tesko da ti ko moze pomoci.
Koliko sam te ja shvatio ispade da ti je majstor fizicki pomjerao puz negdje u stranu?
I koliko sam skontao taj majstor je dobro popravio pa se onda puz zaglavljivao?
Ono sto ja znam jeste da elektronika peci regulise rad puza.
Preko elektronike je regulisano kad i koliko se puz okrece da bi ubacio odredjenu kolicinu peleta.
Svaka snaga rada ima programirano koliko sekundi se puz, okrece a koliko je u pauzi.
Fizicko pomjeranje ne bi trebalo uticati na potrosnju.
Pod okretanje puza se moze skontati okretanje pri ubacivanju peleta ili koliko te shvatam fizicko okretanje i podesavanje na nekom sarafu.
Ako je puz fizicki pomjeran ili zakretan, mislim da ne bi, trebalo imati uticaja na samu potrosnju, jer elektronika i dalje daje iste komande za rad puza.
Kakvo pitanje takav i odgovor. Ne znas da objasnis i postavis pitanje i tesko da ti ko moze pomoci.
Koliko sam te ja shvatio ispade da ti je majstor fizicki pomjerao puz negdje u stranu?
I koliko sam skontao taj majstor je dobro popravio pa se onda puz zaglavljivao?
Ono sto ja znam jeste da elektronika peci regulise rad puza.
Preko elektronike je regulisano kad i koliko se puz okrece da bi ubacio odredjenu kolicinu peleta.
Svaka snaga rada ima programirano koliko sekundi se puz, okrece a koliko je u pauzi.
Fizicko pomjeranje ne bi trebalo uticati na potrosnju.
Pod okretanje puza se moze skontati okretanje pri ubacivanju peleta ili koliko te shvatam fizicko okretanje i podesavanje na nekom sarafu.
Ako je puz fizicki pomjeran ili zakretan, mislim da ne bi, trebalo imati uticaja na samu potrosnju, jer elektronika i dalje daje iste komande za rad puza.
-
almirkoba
#5404 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koju cijenu ove godine očekivati u periodu kad bude najpovoljnije za kupiti.
Ps ako imate više etaža odvojene zasebnim krugovima pumpama i različito temp grijete koji sistem koristite.
Ps ako imate više etaža odvojene zasebnim krugovima pumpama i različito temp grijete koji sistem koristite.
-
arminicos
#5405 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Juce gledam pratim lagano se cijene spustaju dole. Bilo je max 510 do 550 KM po toni nova cijena je sada 450 KM po toni. Tako da je moguce da ce se cijena u april/maj jos spustiti dole. Po meni najbolje ce biti vrijeme za kupovinu u to vrijeme.
- BarbaDue
-
romim
#5407 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A okretanje puza ne moze uticati na potrosnju?
- P.Starck
#5408 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Aktulena je priča o rastu cijena goriva, plina, struje, maržama, subvencijama i sl.
Pa i ovaj pelet je energent čija potrošnja i cijena rastu, pa zar nije krajnje vrijeme da se makar pokuša urediti i ovo tržište.
Pa i ovaj pelet je energent čija potrošnja i cijena rastu, pa zar nije krajnje vrijeme da se makar pokuša urediti i ovo tržište.
- BarbaDue
-
romim
#5410 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@BarbaDue
Covjek je napisao.
Moze li okretanje puza uticati na potrosnju peleta.
Dakle, nije napisao moze li brzina okretanja puza...
Ja mu odgovorio.
Moze li okretanje tockova na autu uticati na potrosnju goriva.
Sta je sad lose u mom poredjenju pa si se ti naklatio na mene i zelis raspravu?
Ocito ti bas i nije jasno to poredjenje.
Ne mora se puz zaglaviti pa da utice na potrosnju.
Puz utice na potrosnju tako sto u odredjenom vremenskom intervalu npr. 1min ima programirano razlicito vrijeme okretanja i vrijeme pauze.
Ako se puz okrece 5sek pa 10sek pauzira, ubacuje jednu kolicinu peleta.
Ako se puz okrece 10sek pa 5sek pauzira, ubacuje vecu kolicinu peleta.
Je li okretanje puza utice na potrosnju peleta, a nije se zaglavio?
Jesi upoznat da serviseri mogu zbog razlicitih vrsti peleta da u podesavanjima kotla promijene parametre vezano za rad puza i doziranje peleta, kao i za brzine ventilatora, da bi kotao radio bez problema.
Covjek se u pitanju nije izjasnio da li je puz pomjeran u podesavanjima parametara ili je fizicki pomjeran.
Ako se auto vozi pa se tockovi okrecu 5sek, a 10sek pauziraju, potrosnja je jedna.
Ako se auto vozi pa se tockovi okrecu 10sek, a 5sek pauziraju, potrosnja je veca.
Zbog toga sam mu ja i napisao odgovor sarkasticno.
Dodjes na forum, ne znas, neces, lijeno mu je pisati, da ispravno formulise pitanje, a ocekuje da mu neko pomogne.
Nadam se da sam ti sad pomogao da razumijes poredjenje i da nesto naucis.
Covjek je napisao.
Moze li okretanje puza uticati na potrosnju peleta.
Dakle, nije napisao moze li brzina okretanja puza...
Ja mu odgovorio.
Moze li okretanje tockova na autu uticati na potrosnju goriva.
Sta je sad lose u mom poredjenju pa si se ti naklatio na mene i zelis raspravu?
Ocito ti bas i nije jasno to poredjenje.
Ne mora se puz zaglaviti pa da utice na potrosnju.
Puz utice na potrosnju tako sto u odredjenom vremenskom intervalu npr. 1min ima programirano razlicito vrijeme okretanja i vrijeme pauze.
Ako se puz okrece 5sek pa 10sek pauzira, ubacuje jednu kolicinu peleta.
Ako se puz okrece 10sek pa 5sek pauzira, ubacuje vecu kolicinu peleta.
Je li okretanje puza utice na potrosnju peleta, a nije se zaglavio?
Jesi upoznat da serviseri mogu zbog razlicitih vrsti peleta da u podesavanjima kotla promijene parametre vezano za rad puza i doziranje peleta, kao i za brzine ventilatora, da bi kotao radio bez problema.
Covjek se u pitanju nije izjasnio da li je puz pomjeran u podesavanjima parametara ili je fizicki pomjeran.
Ako se auto vozi pa se tockovi okrecu 5sek, a 10sek pauziraju, potrosnja je jedna.
Ako se auto vozi pa se tockovi okrecu 10sek, a 5sek pauziraju, potrosnja je veca.
Zbog toga sam mu ja i napisao odgovor sarkasticno.
Dodjes na forum, ne znas, neces, lijeno mu je pisati, da ispravno formulise pitanje, a ocekuje da mu neko pomogne.
Nadam se da sam ti sad pomogao da razumijes poredjenje i da nesto naucis.
- BarbaDue
#5411 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znam šta si htio reći i znam da podešavanjem brzine puža regulišeš količinu ubačenog peleta u ložište. Ali ako pimlaš po parametrima peći onda si svjestan šta radiš i kakve promjene praviš pa onda I ne pitaš.
Valjda nije glup da ne zna da brzina ubacivanja peleta znači i brže sagorijevanje, ali valjda to mora da slijedi promjenu i ostalih parametara kao i okolnosti u kojima se vrši zagrijavanje.
Valjda nije glup da ne zna da brzina ubacivanja peleta znači i brže sagorijevanje, ali valjda to mora da slijedi promjenu i ostalih parametara kao i okolnosti u kojima se vrši zagrijavanje.
-
romim
#5412 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vidis po pisanju da se covjek ne razumije.
Nije on dirao parametre.
Procitao si valjda da je napisao da mu je majstor okretao puz dalje od peci, ma sta to znacilo, da bi puz dozirao manje peleta.
Pa sad ti skontaj tog majstora, ako je fizicki pomjerao puz, da bi sporije ubacivao pelet.
Ne mora svako da zna i da se razumije u rad same peci.
Dosta ljudi zna samo da naspe pelet i pritisne dugme.
Pogotovo stariji ljudi, ne znaju da rukuju sa podesavanjima.
Nije on dirao parametre.
Procitao si valjda da je napisao da mu je majstor okretao puz dalje od peci, ma sta to znacilo, da bi puz dozirao manje peleta.
Pa sad ti skontaj tog majstora, ako je fizicki pomjerao puz, da bi sporije ubacivao pelet.
Ne mora svako da zna i da se razumije u rad same peci.
Dosta ljudi zna samo da naspe pelet i pritisne dugme.
Pogotovo stariji ljudi, ne znaju da rukuju sa podesavanjima.
- Ironmen
- Ostri_Mac
#5414 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moze se sad vec naci za 400km/t u RS.
Ja zvao svog vozaca i pitao za kretanje cijene, kaze bio je i preko 480, pa 450 i sad je na 400...sad, on očekuje da ce sletiti jos malo dole, al' hajde znaj s ovim cijenama...
Pocetak/sredina aprila ili rano u maju uvijek najbolje...
Jbg, prosle godine sam pravo jeftino uzeo 280km i uzeo najmanje nego ikad, kad je insan bakzus
Ja zvao svog vozaca i pitao za kretanje cijene, kaze bio je i preko 480, pa 450 i sad je na 400...sad, on očekuje da ce sletiti jos malo dole, al' hajde znaj s ovim cijenama...
Pocetak/sredina aprila ili rano u maju uvijek najbolje...
Jbg, prosle godine sam pravo jeftino uzeo 280km i uzeo najmanje nego ikad, kad je insan bakzus
- saiks
#5415 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- rovac13
#5416 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I ja odkad zivim nisam vidio gorivo po ovim cijenama
Mozemo se samo nadat necemu pojma nemamo na sta ce sve izac.
Mozemo se samo nadat necemu pojma nemamo na sta ce sve izac.
-
Piaty
- Ironmen
#5418 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nisam ni ja preko 300 km nikada peleta platio od 250-300 km zadnje 4 godine, ali ove godine kazem vam da ga nece biti ispod 400 km, trenutna cijena je od 450-520 km zavisi od kantona i grada.
- Filter
#5419 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mozete li dodati par podataka kad navodite cijenu peleta?
npr. gdje zivite, od koga ste kupili i da li je bio dobar.
naravno ako nije tajna ili nesto drugo
npr. gdje zivite, od koga ste kupili i da li je bio dobar.
naravno ako nije tajna ili nesto drugo
- saiks
#5420 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kakvim se vi ciframa rasipate. U Sbk prije 2 mjeseca uzeo pelet po 400,a sad ga mogu uzeti po 350
-
nercoman
#5421 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da li je neko koristio pelet od Dedina Derventa, kakva mu je kvaliteta???
- irac300
#5422 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U subotu dokupio 20 vreca u Kedranu Srebrenik. 7KM vreca. Pitao sam kakvu cijenu ocekuju na proljece/ljeto. Veli mi ovaj radnik jos ne znaju, ali nece biti ispod 380 početna.
- the_hooligan_ec
#5423 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije u vezi peleta al' jeste peć. Naime 4 godina thermoflux interio 21kw centralno grijanje. U zadnje vrijeme kad je ručno upalim na prekidač piše Start i pokaže da je dao znak za potpalu peleta i ubacivanje istog u posudu. Međutim puž ne okreće tj. ne ubacuje pelet tek poslije 20 sec krene ubacivanje nekad i više i ne može baš da napuni posudu za potpalu. Kad ugasim i odmah upalim radi normalno. Šta bi moglo biti.. lp
- Magarece_godine
#5424 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako cijena peleta bude preko 400 naraka, ja trosim 5 tona u sezoni to je dvije milje. Da li mi je dovoljno dvije milje ako bi ugradio neki elektricni kotao? Kuca 180 kvadrata.
- TDK-90
#5425 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moj primjer Vailant kotao grije 27 m2 sobu i kupatilo 9 m2 racun aza Januar je bio 200 KMMagarece_godine wrote: ↑14/03/2022 23:55 Ako cijena peleta bude preko 400 naraka, ja trosim 5 tona u sezoni to je dvije milje. Da li mi je dovoljno dvije milje ako bi ugradio neki elektricni kotao? Kuca 180 kvadrata.
Prozori PVC kvalitetni izolacija 8 cm stiropor soba okrenuta jug-zapad najbolja pozicija
Struja ce takodjer poskupjeti, mislim da ti El kotao nece grijati kako hoces za cijenz koju si naveo
Toplotna pumpa je skuplja treba podno grijanje biti i radijatori prilagodjeni , ali trosi manje el energije