Dajdža Džo
Ukrajina
-
sumirprimus
#57151 Re: Ukrajina
Dajdža Džo
- jasib
#57152 Re: Ukrajina
Negdje ovdje pročitala sam da Putin dnevno gubi 2 mlrd USD na ukrajinskom ratištu. Nekako mi se čini pretjeranim taj iznos.
Koliko bi realno Putina mogao koštati jedan dan Ukrajine, uklj. gubitke u oružju i ljudstvu, i logistici?
Koliko para ima Rusija, koliko vremena s tim novcem može izdržati ovakvim ratovanjem u Ukrajini?
- Путин - военный преступник!
- Слава Україні, слава героям, смерть ворогу!
Koliko bi realno Putina mogao koštati jedan dan Ukrajine, uklj. gubitke u oružju i ljudstvu, i logistici?
Koliko para ima Rusija, koliko vremena s tim novcem može izdržati ovakvim ratovanjem u Ukrajini?
-
sumirprimus
#57153 Re: Ukrajina
Pricjene stranih analiticara bez gubitska na liniji iznose oko 250-300 miliona dnevno. Sa gubicima narsvno troskovi rastu. U opremi i ljudstvu.jasib wrote: ↑05/03/2022 21:55 Negdje ovdje pročitala sam da Putin dnevno gubi 2 mlrd USD na ukrajinskom ratištu. Nekako mi se čini pretjeranim taj iznos.
Putin je potpisao ukaz o novcanim naknadama za poginule i ranjenje ruse. Ako se uzme u obruz kolike ug tile imaju i tu dodaj bar 1bn...
Last edited by sumirprimus on 05/03/2022 21:58, edited 1 time in total.
- Dupli_skalp
#57154 Re: Ukrajina
hoće li sarajevo nešto konačno uraditi?
hajmo makar skup podrške, ako ništa, valjda to nije teško!
- General War
#57155 Re: Ukrajina
Rat je skupa rabota, tesko je sad kad se nista ne zna izracunati...ali mogu dvije bit, direktni i indirektni troskovi.jasib wrote: ↑05/03/2022 21:55 Negdje ovdje pročitala sam da Putin dnevno gubi 2 mlrd USD na ukrajinskom ratištu. Nekako mi se čini pretjeranim taj iznos.
-
sumirprimus
#57156 Re: Ukrajina
Evo recimo troskovi upravo rastu
-
kecho412
#57157 Re: Ukrajina
naprimjer danas na tu cifru mozes jos 150 miliona najmanje za izgubljenu aviaciju samosumirprimus wrote: ↑05/03/2022 21:57Pricjene stranih analiticara bez gubitska na liniji iznose oko 250-300 miliona dnevno. Sa gubicima narsvno troskovi rastu. U opremi i ljudstvu.jasib wrote: ↑05/03/2022 21:55 Negdje ovdje pročitala sam da Putin dnevno gubi 2 mlrd USD na ukrajinskom ratištu. Nekako mi se čini pretjeranim taj iznos.
Putin je potpisao ukaz o novcanim naknadama za poginule i ranjenje ruse. Ako se uzme u obruz kolike ug tile imaju i tu dodaj bar 1bn...
- Riddle
#57158 Re: Ukrajina
Ruska demokratija

-
sumirprimus
#57159 Re: Ukrajina
- Kikibombona
#57160 Re: Ukrajina
I ovo moze biti znakovito. Toni Puljic je za Ali Dzaziru (dnevnik u 20.00) rekao da Amerika vec priprema vladu u egzilu koja bi vjerovatno bila u Poljskoj. To moze znaciti da je situacija na terenu nepovoljna po ukrajinsku armiju.
O tome pise danas i Vasington post
U.S. and allies quietly prepare for a Ukrainian government-in-exile and a long insurgency
https://www.washingtonpost.com/national ... nsurgency/
Last edited by Kikibombona on 05/03/2022 22:03, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#57161 Re: Ukrajina
Rat se vodi na dug i nadu u pobjedu
Rat je ko kredit
Kapitalizam je vjerovanje u bolju buducnost isto ko rat
Mislim rat u smislu ona strana koja ga pokrece
Rusi mogu trpiti
Rat je ko kredit
Kapitalizam je vjerovanje u bolju buducnost isto ko rat
Mislim rat u smislu ona strana koja ga pokrece
Rusi mogu trpiti
- jasib
#57162 Re: Ukrajina
Moje pitanje je, zapravo, usmjereno na kapacitet njegovih resursa za rat, finansijskih prije svih, obzirom na otvorene sankcije i inače skučenost vanjskotrgovinskog poslovanja Rusije. Koliko može izdražti ovaj ukrajinski rat?General War wrote: ↑05/03/2022 21:58Rat je skupa rabota, tesko je sad kad se nista ne zna izracunati...ali mogu dvije bit, direktni i indirektni troskovi.jasib wrote: ↑05/03/2022 21:55 Negdje ovdje pročitala sam da Putin dnevno gubi 2 mlrd USD na ukrajinskom ratištu. Nekako mi se čini pretjeranim taj iznos.
Danas ponovo prijeti, stalno prijeti... Ima ogroman broj oruđa, ima mnogo vojnika... Kakva mu je logistika da sve servisira, da vojska ne doživi kolaps?
-
sumirprimus
#57163 Re: Ukrajina
Ne znam cijene neko bi to izracunao, okus sav pvo i oklopi ide ta cifra strahovtio iz dana u dan..kecho412 wrote: ↑05/03/2022 22:00naprimjer danas na tu cifru mozes jos 150 miliona najmanje za izgubljenu aviaciju samosumirprimus wrote: ↑05/03/2022 21:57
Pricjene stranih analiticara bez gubitska na liniji iznose oko 250-300 miliona dnevno. Sa gubicima narsvno troskovi rastu. U opremi i ljudstvu.
Negdje je pisalo koliko daje za poginule i ranjene rusle vojnike u rubljama. Uglavnom nike malo s obzirom na broj zrtava
- General War
#57164 Re: Ukrajina
Situacija je promjenjiva, uvjek postoje rezervne opcije za worst case scenario, ali daleko su rusi od pobjede.Kikibombona wrote: ↑05/03/2022 22:02I ovo moze biti znakovito. Toni Puljic je za Ali Dzaziru (dnevnik u 20.00) rekao da Amerika vec priprema vladu u egzilu koja bi vjerovatno bila u Poljskoj. To moze znaciti da je situacija na terenu nepovoljna po ukrajinsku armiju.
O tome pise danas i Vasington post
U.S. and allies quietly prepare for a Ukrainian government-in-exile and a long insurgency
https://www.washingtonpost.com/national ... nsurgency/
-
sumirprimus
#57165 Re: Ukrajina
I evo ga i ur dobija svoju verziju madmax
-
sumirprimus
#57166 Re: Ukrajina
Irpin si vec njaavili .
Mogla bi bit teska noc tj jutro..
-
statixx
#57167 Re: Ukrajina
Ne zna o kakvoj gromadi se radi. Ima sliku na zarobljenom tenku na Ciglanama s Armijon BiH. Stranci je obozavaju.To mi je rodica.jasib wrote: ↑05/03/2022 21:11Zašto se rugaš ovom pismuGuadalajara wrote: ↑05/03/2022 21:00 Šta kaže Aida![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bbc- ... /220305064Napisano je iskreno i vrlo dirljivo. "Goloruki na tenkove" je simbolika otpora
Ovo je njeno pismo koje je adresirala Ukrajincima:
"Dragi prijatelji, humanitarne organizacije ovdje u Sarajevu skupljaju pomoć za vas. Sjedim u svom apartmanu pokušavajući se sjetiti šta će vam biti najpotrebnije.
Nisu moje tople čarape, ili jakna ili moje tople čizme ono što sad najviše trebate već moja 30 godina stara majica sa ispisanim sloganom koji me održao 1.425 dana tokom kojih su bosanski Srbi granatirali i držali pod opsadom moj grad. Bez vode, hrane, struje, grijanja i bez komunikacije s vanjskim svijetom. Nosila sam tu majicu i čitala poruku ispisanu na njoj dok je više od dva miliona granata padalo na naše glave i dok sam se izmicala bezbrojnim mecima. Na majici piše: 'Sarajevo će biti, sve drugo će proći'.
Loša vremena su pred vama moji prijatelji, ali oružje vam se šalje da bi se mogli braniti. Mi Bosanci smo se branili, ali svijet nam je uveo embargo na oružje. Nije razumio zbog čega se vodila borba u Sarajevu. Hvala Bogu, razumije sada u Kijevu.
Bit ćete gladni, žedni, promrzli i prljavi, izgubit ćete svoje domove, prijatelje i članove familije, ali ono što će vas najviše boljeti bit će laži. Laži, da ste vi odgovorni za ono što vam se događa. Laži, da vi činite ono što se čini vama. Te laži će napraviti bezbroj rupa na vašim srcima, ali bez toga da će zaustaviti njihove otkucaje ili ih zamrznuti.
Vidim da su uništili vaš televizijski predajnik. Žele da vas drže u mraku, baš kao što su držali nas u mraku. Žele ugasiti svjetlo, da ne možemo vidjeti šta vam rade. Sve zapisujete i snimajte. Jednog dana to će definisati vašu historiju, objasnit će Ukrajincima koji se tek trebaju roditi šta se desilo i najvjerovatnije će biti korišteno kao dokazni materijal na sudu protiv onih koji vas pokušavaju ubiti.
U mračnim vremenima koja su pred vama gubit ćete nadu povremeno, ali pišem vam iz budućnosti i govorim vam, opstat ćete, baš kao što smo mi. Trebala sam biti mrtva, ali sam preživjela, sutra ću izvesti svoje unuke. I vi ćete jednog dana zato što u vama vidim isti otpor koji sam ja vidjela ovdje.
Čujem kako pjevate vašu himnu dok odbijate tenkove goloruki. Vremenom, pjevat ćete nove pjesme o vašoj hrabrosti tokom ove nevolje i smislit ćete svoj slogan koji će vas držati živim. Za sad, šaljem vam najdragocjeniju stvar koju imam, moj slogan, malo modifikovan za vas: 'Ukrajina će biti, sve drugo će proći'.
Slava Ukrajini"![]()
![]()
- Putin je ratni zločinac!
- Slava Ukrajini, slava herojima, smrt neprijatelju!
- General War
#57168 Re: Ukrajina
Rat u principu trosi " rezerve" finansijske i materijalne...sankcije tek na duze staze mogu handriti vojsku posebno rusku...logistika je dostatna za rusku strategiju sigurno godinu dana da nista ne radi.jasib wrote: ↑05/03/2022 22:03Moje pitanje je, zapravo, usmjereno na kapacitet njegovih resursa za rat, finansijskih prije svih, obzirom na otvorene sankcije i inače skučenost vanjskotrgovinskog poslovanja Rusije. Koliko može izdražti ovaj ukrajinski rat?General War wrote: ↑05/03/2022 21:58
Rat je skupa rabota, tesko je sad kad se nista ne zna izracunati...ali mogu dvije bit, direktni i indirektni troskovi.
Danas ponovo prijeti, stalno prijeti... Ima ogroman broj oruđa, ima mnogo vojnika... Kakva mu je logistika da sve servisira, da vojska ne doživi kolaps?
-
boshniak
#57169 Re: Ukrajina
Bjelorusi iako pod sankcijama vec odavno imaju najveci zivotni standard u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, imaju prilicno ujednacen srednji sloj i stopu nezaposlenosti od 6-7%, nekad je bila i ispod 3%. Bjeloruski ekonomski sistem slican bivsem Jugoslovenskom, vjerujem da nisu radosni da ucestvuju u Putinovom ludilu i da je Lukasenko na klimavoj stolici izmedju Putina sa jedne, i opozicije koja se stvara sa druge strane.
-
sumirprimus
#57170 Re: Ukrajina
Ala rade i onaj general vdv je snajperom skinut.
Ako se potvrdi to su tri kila visokih oficira u heftu snajper timOva..
-
sumirprimus
#57171 Re: Ukrajina
I na mariupolu ruje zijanile. Ala.primaju udarce ko roki
-
sumirprimus
#57172 Re: Ukrajina
Gubici obje strane Prema spisku oryxa koji su izuzetno tacni jer obicno smao ove potvrdjene uvrste na spisak...
-
sumirprimus
#57173 Re: Ukrajina
Konacno punktovi barikade i jezevi , dobili su par dana da se malo utvrde.da li ce biti dovoljno i kako ce putin odlucit krenut na kijev vidjecemo. Bojim se da ce ih ravnat po ruski..
-
sumirprimus
#57174 Re: Ukrajina
Malo. Snajperina i profesionalcima..
Smilecompany..
Despite $1 billion in recent US aid to equip the Ukrainian military, it appears needs of soldiers close to the fight aren’t always heard or prioritized, like steel core ammo and delivery of Barrett MRAD rifles.
“We’ve been promised these for quite a while,” a trainer said.
Last edited by sumirprimus on 05/03/2022 22:23, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija