Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
mali_balon
#5976 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ako je sedmicno 1000 + prekovremeni lako ces za hranu...
-
zippoo87
#5977 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vidim ovdje pricate izgleda o hotelima gdje su uslovi losiji.
Ja mogu pricati o ovome sto sam ja radio.
Dakle kao sanker u beach restoranu,hrana riba i rostilj i pica sve u ponudi,pivo,vina,kokteli i ostalo.
Plata je bila pocetna 1000 eura plus baksis koji zavisi od pozicije ali ga svi dobijaju i placena hrana i smjestaj.Hranu smo mi sebi u restoranu kuhali,tacnije kuhar i pomocno kuhar su pravili hranu za sve nas.Bude tu svega,vecinom kuhano pravimo jer se ne moze raditi na suhoj hrani.
Izlazio sam sa platom oko 1400-1500 eura mjesec,oko 100-200 eura sam trosio na sebe mjesecno,cuga i hrana van ovog sto je uracunato.
Apartman se dijeli sa 1 ili 2 osobe jos,iznajmi se cijela kuca i tako se podijeli.Kreveti normalni,imas svoj wc i ostalo,ves masinu,kuhinju...do stanara je hoce li biti cisto ili neuredno.
Sto se posla i rada tice,radi se cijeli dan,od 10 ujutro do 11-12 navecer i tako svaki dan.Odmora ima malo ali to opet zavisi gdje i kod koga radis,kod mnogih imas smjene gdje se ne radi duze od 9 sati.
Ja sam isao 2 sezone i evo opet me zovu,uz prilicno bolje uslove sto se plate tice a obecavaju i manje rada,mada to u praksi ne vrijedi,to su lazi...ko ode na sezonu,tamo se bas radi i to je jedina istina.
Ne znam sto neki misle da je plata od 1500 eura nesto posebno u HR i da je nedostizna...konobari u restoranu gdje sam ja radio nisu ispod 1700 eura radili mjesec.
I ja nisam profesionalni sanker,ne radim to kuci nikada,samo ovako na sezoni.Mada znam sve,radim i koktele i sve ostale pizdarije koje se rade u sanku,gdje dolaze stranci i traze milion nekakvih pica i muckalica koje su popularne kod njih.
U hotelima i to gdje je plata 500 eura,to ne znam iskreno jer nisam tu fadio.
Sto se mene licno tice,ja za 4 mjeseca u Hr zaradim vise nego sto u BiH za 12 mjeseci i to mislim na ciste pare koje vratim u BiH u komadu.
A da usput odgovorim i na ovo pitanje,zasto hrvati bjeze iz Hr i idu dalje...zato sto recimo u hrvatskoj imas vise neradnika,rrcimo cijela Dalmacija su neradnici i ako i dodju da konobare,uopste ne rade,samo locu i zajebavaju se.Ovi drugi koji rade i zive od turizma,mnogima se to smucilo,sezona je nevjerovatno stresna i stvarno nije za svakoga.Mnogi odu probaju i vrate se kroz par dana,kada vide kako to funkcionise.Najbolji radnici u Hr su ovi gore oko Osijeka,Vukovara i taj dio,slavonci a ima ih i dosta iz okoline Zagreba.
Ja mogu pricati o ovome sto sam ja radio.
Dakle kao sanker u beach restoranu,hrana riba i rostilj i pica sve u ponudi,pivo,vina,kokteli i ostalo.
Plata je bila pocetna 1000 eura plus baksis koji zavisi od pozicije ali ga svi dobijaju i placena hrana i smjestaj.Hranu smo mi sebi u restoranu kuhali,tacnije kuhar i pomocno kuhar su pravili hranu za sve nas.Bude tu svega,vecinom kuhano pravimo jer se ne moze raditi na suhoj hrani.
Izlazio sam sa platom oko 1400-1500 eura mjesec,oko 100-200 eura sam trosio na sebe mjesecno,cuga i hrana van ovog sto je uracunato.
Apartman se dijeli sa 1 ili 2 osobe jos,iznajmi se cijela kuca i tako se podijeli.Kreveti normalni,imas svoj wc i ostalo,ves masinu,kuhinju...do stanara je hoce li biti cisto ili neuredno.
Sto se posla i rada tice,radi se cijeli dan,od 10 ujutro do 11-12 navecer i tako svaki dan.Odmora ima malo ali to opet zavisi gdje i kod koga radis,kod mnogih imas smjene gdje se ne radi duze od 9 sati.
Ja sam isao 2 sezone i evo opet me zovu,uz prilicno bolje uslove sto se plate tice a obecavaju i manje rada,mada to u praksi ne vrijedi,to su lazi...ko ode na sezonu,tamo se bas radi i to je jedina istina.
Ne znam sto neki misle da je plata od 1500 eura nesto posebno u HR i da je nedostizna...konobari u restoranu gdje sam ja radio nisu ispod 1700 eura radili mjesec.
I ja nisam profesionalni sanker,ne radim to kuci nikada,samo ovako na sezoni.Mada znam sve,radim i koktele i sve ostale pizdarije koje se rade u sanku,gdje dolaze stranci i traze milion nekakvih pica i muckalica koje su popularne kod njih.
U hotelima i to gdje je plata 500 eura,to ne znam iskreno jer nisam tu fadio.
Sto se mene licno tice,ja za 4 mjeseca u Hr zaradim vise nego sto u BiH za 12 mjeseci i to mislim na ciste pare koje vratim u BiH u komadu.
A da usput odgovorim i na ovo pitanje,zasto hrvati bjeze iz Hr i idu dalje...zato sto recimo u hrvatskoj imas vise neradnika,rrcimo cijela Dalmacija su neradnici i ako i dodju da konobare,uopste ne rade,samo locu i zajebavaju se.Ovi drugi koji rade i zive od turizma,mnogima se to smucilo,sezona je nevjerovatno stresna i stvarno nije za svakoga.Mnogi odu probaju i vrate se kroz par dana,kada vide kako to funkcionise.Najbolji radnici u Hr su ovi gore oko Osijeka,Vukovara i taj dio,slavonci a ima ih i dosta iz okoline Zagreba.
Last edited by zippoo87 on 04/03/2022 16:01, edited 2 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5978 Re: Jadi nas nezaposlenih
kakv je drustveni zivot
stignes li se okupati barem?
stignes li se okupati barem?
-
zippoo87
#5979 Re: Jadi nas nezaposlenih
Stignem svaki dan ali ne kupam se satima,jer bi to znacilo da ustanem ranije
Iskreno,drustveni zivot kada radis 12 sati je nikakav,osim sto mi sjedimo svaku noc,cuga muzika i ako se nafata turistkinja u restoranu,pa dovedemo da sjede sa nama.
Ja sam radio u malo zabacenijem selu,tu nema nekih aktivnosti a grad ne 10ak min od nas,pa kada se zavrsi ranije,ode se nekada.
-
detroit-mercy
#5980 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dje si radio i imal Cehinjazippoo87 wrote: ↑04/03/2022 15:39Stignem svaki dan ali ne kupam se satima,jer bi to znacilo da ustanem ranije.Iza podne napravimo pauzu za kupanje svaki dan,da se mozak malo ohladi od ludila
Iskreno,drustveni zivot kada radis 12 sati je nikakav,osim sto mi sjedimo svaku noc,cuga muzika i ako se nafata turistkinja u restoranu,pa dovedemo da sjede sa nama.
Ja sam radio u malo zabacenijem selu,tu nema nekih aktivnosti a grad ne 10ak min od nas,pa kada se zavrsi ranije,ode se nekada.
-
zippoo87
#5981 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima brate svega,ne mozes vjerovati kakvih sve pacijenata bude i ne znam kako nadju ova zabacena mjesta.Ja bio na otoku Bogu iza nogu 
Otok Vis
Otok Vis
-
mali_balon
#5982 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nes jebat...detroit-mercy wrote: ↑04/03/2022 15:54Dje si radio i imal Cehinjazippoo87 wrote: ↑04/03/2022 15:39
Stignem svaki dan ali ne kupam se satima,jer bi to znacilo da ustanem ranije.Iza podne napravimo pauzu za kupanje svaki dan,da se mozak malo ohladi od ludila
Ja sam radio u malo zabacenijem selu,tu nema nekih aktivnosti a grad ne 10ak min od nas,pa kada se zavrsi ranije,ode se nekada.![]()
-
zippoo87
#5983 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
detroit-mercy
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
- Truba
#5986 Re: Jadi nas nezaposlenih
nas je škola 1996 dzabno vodila na vis bio sam tamo 10 dana
lepo mesto ko zna kako je sad još ljepše
vala nije tebi loše ti živiš od zarađenog i radiš na olx
onda opet na sezonu
bježi s teme
onda opet na sezonu
bježi s teme
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5987 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vis je bio pod JNA
- Domaci izdajnik
#5988 Re: Jadi nas nezaposlenih
@zippoo87 vidi drug, ti si po svemu sudeći imao sreće tamo, odnosno jedan od rijetkih. Meni je npr drugar otišao raditi u Lošinj kod privatnika, isto restoran, pomoćni kuhar. Kada je trebao ići isto bio dogovor kolika će biti plata, radno vrijeme, prekovremeni sati, slobodan dan itd, kada je došao tamo priča se promijenila....Radno vrijeme ne postoji kao ni slobodan dan, a nakon možda 15-tak dana je u smještaj došla gazdarica da ga istjera, jer joj niko nije dao ni prebijene pare za sobu
Nastala frka samo takva, baba zvala muriju, gazdu tog boli dupe iskulirao to sve, neki lokalni đilkos i robovlasnik, jedva se ovaj izvukao ni kriv ni dužan. Izbačen na ulicu, dao otkaz i ni prebijene pare nije dobio...vratio se kući, veli Hrvatska nikad više ni u ludilu!
Moj rođak npr je otišao raditi u Maistru, veli extra zadovoljan već dvije godine! Smještaj ko hotel, ima jesti koliko hoće (kad on razmažen oko jela kaže da je super znaš kako je onda
), ima jedan slobodan dan, zna biti i bakšiša...sve u svemu on prezadovoljan. Nikavu vezu nije imao ni išta, prijavio se na oglas što je išao ovuda.
Hotelski lanci Plava Laguna, Valamar i Riječki uslužni servis zauzimaju 99% oglasa u BIH. O njima najmanje ima lijepih riječi, možda od 50 ljudi jedno kaže da je bilo zadovoljno uslovima. Smještaj logor daleko od radnog mjesta, hrana užas, međuljudski odnosi goli qrac, prekovremenog ko u priči, rade pet poslova odjednom zato što im fali radnika, a plata ne prelazi 5000 Ćuna
Svaki bolji i normalniji poslovi kao što je recepcija, banjin, šanker na bazenu i slično su rezervisani za Hrvate, kao i "luksuzne" dvokrevetne i jednokrevetne sobe u smještaju.
Većina Dalmoša, a pogotovo Istrana smatra da mi u BIH nemamo 'ljeba jesti, da kod kuće spavamo na slamaricama i da imamo poljske klozete
a tako se i ponašaju prema nama - kao prema divljacima, jadnicima i bjednicima koji će biti sretni ako imaju smještaj koji ne prokišnjava i tanjir pomija dnevno 
Moj rođak npr je otišao raditi u Maistru, veli extra zadovoljan već dvije godine! Smještaj ko hotel, ima jesti koliko hoće (kad on razmažen oko jela kaže da je super znaš kako je onda
Hotelski lanci Plava Laguna, Valamar i Riječki uslužni servis zauzimaju 99% oglasa u BIH. O njima najmanje ima lijepih riječi, možda od 50 ljudi jedno kaže da je bilo zadovoljno uslovima. Smještaj logor daleko od radnog mjesta, hrana užas, međuljudski odnosi goli qrac, prekovremenog ko u priči, rade pet poslova odjednom zato što im fali radnika, a plata ne prelazi 5000 Ćuna
Većina Dalmoša, a pogotovo Istrana smatra da mi u BIH nemamo 'ljeba jesti, da kod kuće spavamo na slamaricama i da imamo poljske klozete
-
zippoo87
#5989 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima raznih iskustava kao i u svemu.Sto se tice zarade,u proslom postu si rekao da toliko zaradi ako radi 20 sati i ostalo...radi se ,rekao sam oko 12 sati a baksisa ima,jer konobari ako znaju posao i ako su usluzni,biti ce,ako je konobar ojebina,onda ga svi pusimo ali sve u svemu,ima baksisa jos najmanje pola plate a konobari gdje sam ja radio i vise,jer imaju 20% baksisa,pa se dnevnica svaki dan duplira.Lajavikrelac wrote: ↑04/03/2022 21:24 @zippoo87 vidi drug, ti si po svemu sudeći imao sreće tamo, odnosno jedan od rijetkih. Meni je npr drugar otišao raditi u Lošinj kod privatnika, isto restoran, pomoćni kuhar. Kada je trebao ići isto bio dogovor kolika će biti plata, radno vrijeme, prekovremeni sati, slobodan dan itd, kada je došao tamo priča se promijenila....Radno vrijeme ne postoji kao ni slobodan dan, a nakon možda 15-tak dana je u smještaj došla gazdarica da ga istjera, jer joj niko nije dao ni prebijene pare za sobuNastala frka samo takva, baba zvala muriju, gazdu tog boli dupe iskulirao to sve, neki lokalni đilkos i robovlasnik, jedva se ovaj izvukao ni kriv ni dužan. Izbačen na ulicu, dao otkaz i ni prebijene pare nije dobio...vratio se kući, veli Hrvatska nikad više ni u ludilu!
Moj rođak npr je otišao raditi u Maistru, veli extra zadovoljan već dvije godine! Smještaj ko hotel, ima jesti koliko hoće (kad on razmažen oko jela kaže da je super znaš kako je onda), ima jedan slobodan dan, zna biti i bakšiša...sve u svemu on prezadovoljan. Nikavu vezu nije imao ni išta, prijavio se na oglas što je išao ovuda.
Hotelski lanci Plava Laguna, Valamar i Riječki uslužni servis zauzimaju 99% oglasa u BIH. O njima najmanje ima lijepih riječi, možda od 50 ljudi jedno kaže da je bilo zadovoljno uslovima. Smještaj logor daleko od radnog mjesta, hrana užas, međuljudski odnosi goli qrac, prekovremenog ko u priči, rade pet poslova odjednom zato što im fali radnika, a plata ne prelazi 5000 ĆunaSvaki bolji i normalniji poslovi kao što je recepcija, banjin, šanker na bazenu i slično su rezervisani za Hrvate, kao i "luksuzne" dvokrevetne i jednokrevetne sobe u smještaju.
Većina Dalmoša, a pogotovo Istrana smatra da mi u BIH nemamo 'ljeba jesti, da kod kuće spavamo na slamaricama i da imamo poljske klozetea tako se i ponašaju prema nama - kao prema divljacima, jadnicima i bjednicima koji će biti sretni ako imaju smještaj koji ne prokišnjava i tanjir pomija dnevno
![]()
Poznate su mi te sve price i nije ni ovamo gdje ja radim bajno,daleko od toga ali opet mi personal se drzimo zajedno,dobra ekipa,2 sezone smo zajedno i ono mi sebe izmedju guramo a gazde su manje vise goli K,samo para,para,para i oko svega se gombamo ali opet ono imas osnovno,hranu onako solidno,bude rostilj,riba,kuhamo gulas,paprikas,grah i tako,ono sto nama godi...smjestaj je ono solidan,mi smo svi bili u jednoj ili 2 kuce i onda imamo slobodu,sjedimo navecer vani svaku noc,muzika,ponesemo iz restorana pivo po nabavnoj cijeni i tako,kupimo domaceg vina 5 litara i ozezi
Ja sam imao i auto,pa idem na posao autom drugu sezonu ,oko kilometar je ta kuca,nizbrdo je sve a sa posla smo skoro pa uvijek isli autom,gazdarica nas dovuce.
Sto se Dalmatinaca tice,jesu nekakav sjeban narod i cudan,totalno suprotno od nas iz BiH a i hrvata gore sa sjevera,kao da su dvije odvojene nacije a otocani su tek posebna prica za sebe...bukvalno da za 2 sezone nisam upoznao 2 osobe iole normalne,oni zive u nekom svom svijetu i na neki svoj nacin,koji nema dodirnih tacki sa nama ovamo
Kod nas u restoranu i pomocna kuharica imala prve sezone platu oko 900 Eura i baksis ali manji procenat.
I jos smo mi i jeftini,domaci ih uzimaju duplo i to za par sati kada dodju,ono kada je ludnica pa uleti neko u ispomoc.
Otprilike je plata pocetna za konobare i sankere 1000 eura plus manca (baksis) na cijelom Jadranu i vec sam rekao koliko se izadje...konobari od 1500-2000 eura ako se radi u restoranu gdje ima prometa.
Za hotele sam i ja cuo da su losi uslovi ali tamo vecinom idu ovako zene u veseraj i pospremanje...a privatno ko cisti apartmane,uzima se 250-300 kuna po ciscenju...samo je bitno da se uvezes sa par osoba i da te zovu,da imas ocistiti barem 2 apartmana dnevno,puna saka brade
A otok Vis je kao sa druge planete,netaknuta priroda jos uvijek...borovi,cvrcci,ptice,more cisto kao da su hawai a i puno onih plavo zelenih lagunica...vecina gostiju dolaze sa jahtica i jedrenjaka,sa kojima kruze po cijelom jadranu.
-
zippoo87
#5990 Re: Jadi nas nezaposlenih
haha pa nisu na temi samo nezaposleniBlack swan wrote: ↑04/03/2022 18:12 nas je škola 1996 dzabno vodila na vis bio sam tamo 10 dana
onda opet na sezonu
bježi s teme
Ja radim jos stosta kod sebe privatno,ko god radi,ima zaradu i jos stosta,nije to problem.
A Vis je lijep stvarno,netaknuta priroda ,nevjerovatno puno gostiju dolazi zadnje 2-3 sezone,napadaju sa mora,kopna ,iz unutrasnjosti...to kada krene sezona,po cijeli dan je 100 ljudi u basti,plus navecer vecere,kada idu rezervacije.
- Truba
#5991 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja sam bio smjesten u vojarni 
-
space_x
-
zippoo87
#5993 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma drug,koji market valja i u kojem su to marketu dobri uslovi ??
Sve je to u pet deka...uostalom prijavis se,pa ako te prime,odradis mjesec,najlakse je napustiti.
-
space_x
#5994 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo saznao sam.To je ustvari "Tropic"iz RS samo što je u Federaciji pod nazivom "Crvena Jabuka".
Ništa, čitam evo, katastrofa uslovi i plata ,
Jedan od postova
Moj Market iliti Tropic rad i odnos prema radnicima sistema Arbait macht frei. Ljudi za 550 KM rade tri smjene od 8 sati ali samo na papiru, u stvarnosti po 11-12 sati znaš ostati jer su konstantno neki popisi, nivelacije i inventure čak i moraju ići u druge objekte naknadno po potrebi da bi se radili popisi....Ko je u noćnoj smjeni po marketima radi prodaju, razne nivelacije, čiščenje objekta i čak negdje pripremu peciva a obično radi jedno noćnu smjenu
- salensen
#5995 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ni teoretski nemaju šanse pronaći 100+ radnika u Sarajevu, pa i da prime sve ljude na blic koji apliciraju.space_x wrote: ↑05/03/2022 01:35Evo saznao sam.To je ustvari "Tropic"iz RS samo što je u Federaciji pod nazivom "Crvena Jabuka".
Jedan od postova
Moj Market iliti Tropic rad i odnos prema radnicima sistema Arbait macht frei. Ljudi za 550 KM rade tri smjene od 8 sati ali samo na papiru, u stvarnosti po 11-12 sati znaš ostati jer su konstantno neki popisi, nivelacije i inventure čak i moraju ići u druge objekte naknadno po potrebi da bi se radili popisi....Ko je u noćnoj smjeni po marketima radi prodaju, razne nivelacije, čiščenje objekta i čak negdje pripremu peciva a obično radi jedno noćnu smjenuAko se ko razboli bolovanje nije plaćeno, čak mu se odbija od plate to što je bio odsutan....isto tako i godišnji. A slobodan dan je kad ga dobiješ....o stalno nekim odbijanjima od plate zbog manjkova i otpisa ne treba ni govoriti. U svakom slučaju robija
-
space_x
#5996 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ni teoretsku šansu.Tako će i uraditi (ako ih uopšte i pronađu).salensen wrote: ↑05/03/2022 06:02Ni teoretski nemaju šanse pronaći 100+ radnika u Sarajevu, pa i da prime sve ljude na blic koji apliciraju.space_x wrote: ↑05/03/2022 01:35
Evo saznao sam.To je ustvari "Tropic"iz RS samo što je u Federaciji pod nazivom "Crvena Jabuka".
Jedan od postova
Moj Market iliti Tropic rad i odnos prema radnicima sistema Arbait macht frei. Ljudi za 550 KM rade tri smjene od 8 sati ali samo na papiru, u stvarnosti po 11-12 sati znaš ostati jer su konstantno neki popisi, nivelacije i inventure čak i moraju ići u druge objekte naknadno po potrebi da bi se radili popisi....Ko je u noćnoj smjeni po marketima radi prodaju, razne nivelacije, čiščenje objekta i čak negdje pripremu peciva a obično radi jedno noćnu smjenuAko se ko razboli bolovanje nije plaćeno, čak mu se odbija od plate to što je bio odsutan....isto tako i godišnji. A slobodan dan je kad ga dobiješ....o stalno nekim odbijanjima od plate zbog manjkova i otpisa ne treba ni govoriti. U svakom slučaju robija
- Domaci izdajnik
#5997 Re: Jadi nas nezaposlenih
Uvijek ima budaletina i ovih što su šljegli "na škole" pa daj šta daš da se ostane u BL/SA.... 
- salensen
#5998 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da da, ali to je sve 45+ godina. Čisto sumnjam da će i otvoriti taj objekat.Lajavikrelac wrote: ↑05/03/2022 21:24 Uvijek ima budaletina i ovih što su šljegli "na škole" pa daj šta daš da se ostane u BL/SA....![]()
-
akcija007
#5999 Re: Jadi nas nezaposlenih
2017 sam bio na odmoru na Visu u gradu Visu hotel Issa.
Bezveze hotel iz socijalizma. Firma u stecaju, radnici domaci ili iz Kiseljaka. Otok je jako jako daleko. Split Vis trajekt plovi 2h i 30 min. I ako profulite taj trajekt naredni je za sest sati ponovo. Karta za auto je cca 100 KM odrasli putnici cca 14 KM.
Prelijep je otok. Nije unisten betonizacijom jer je bio zatvoren zbog JNA.
Uglavnom su gosti na jahtama i vise platezne moci.
Sve je skuplje nego na kopnu cca 30%. Ali je fantasticno. Netaknuta priroda.
Bezveze hotel iz socijalizma. Firma u stecaju, radnici domaci ili iz Kiseljaka. Otok je jako jako daleko. Split Vis trajekt plovi 2h i 30 min. I ako profulite taj trajekt naredni je za sest sati ponovo. Karta za auto je cca 100 KM odrasli putnici cca 14 KM.
Prelijep je otok. Nije unisten betonizacijom jer je bio zatvoren zbog JNA.
Uglavnom su gosti na jahtama i vise platezne moci.
Sve je skuplje nego na kopnu cca 30%. Ali je fantasticno. Netaknuta priroda.
-
Marihuana007
#6000 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nisam vidjao ranije tu firmu u Sarajevu. Iznenadjujuce da im treba puno radnika oko 180 za novi objekat. Možda su dobri uslovi pošalji im CV i cekaj razgovor na posao.