A nije ni Amina loša.

Izgleda starije.
Izvini ali borkinja je žena sa Bora tj može biti planina,otok,naselje itd. Dodavanjem škinja,minja,kinja i ostale susfikse titulama u muškom rodu stvaraš novu gramatiku koja ti mijenja korijen jezika. Potpuno je nepravilno reći Mašić je bila u kupovini to ti je kao da kažeš Mujo je pejvala. Pravilno je reći Mašićka je bila u kupovini ali to vam isto tako smeta.Većini ovih izvrnutih citata muškarcima ne smetaju šta je problem biti otac? Najljepša uloga na svijetu koju muškarac može imati. Mnoge žene koje su lektori i lingvisti će ti isto tako ovo reći, i strogo se protive jer sa morfološkog gledišta riječi kao "vojnikinja" "pilotkinja" su izvedenice. Šta bi npr bebu koja voli da vozi autić nazvala vozačko jer je u srednjem rodu? Ali naravno feministkinje su svestrane haha u sve se razumijuljubicasti limun wrote: ↑04/03/2022 21:37hahahahaha pratimo istu stranicu![]()
meni je ova legendarna![]()
lik Asima profesorice treba patentirati![]()
Ali je ispravno reći Vojnik Selma H. je završila obuku u roku.Zastavnik I klase wrote: ↑05/03/2022 00:56 Potpuno je nepravilno reći Mašić je bila u kupovini to ti je kao da kažeš Mujo je pejvala.
Šta fali tome, potpuno ispravno. Najjače mi je kad činove u vojsci pokušavaju feminizirati pa si od razvodnika dobio razvodnicu ili od desetara desetarku od generala generalicu,od brigadnog generala-brigadnu generalicu ili generalkinju,majora majorku,snajperiste-snajperistkinju\icu a pri tome to je žargonizam snajper je puška nema veze sa čovjekom,pravi naziv za snjaperistu je oštrostrijelac u sva tri jezika.Pa si se sada forsira i riječ roniockinja,otorinolaringologinja,hirurškinja,strijeljkinja i najsmješnije mi je arhitektkinja ili arhitektica ovo drugo je deminutiv riječi arhitekta haha i učen čovjek jezik polomi.Bloo wrote: ↑05/03/2022 00:59Ali je ispravno reći Vojnik Selma H. je završila obuku u roku.Zastavnik I klase wrote: ↑05/03/2022 00:56 Potpuno je nepravilno reći Mašić je bila u kupovini to ti je kao da kažeš Mujo je pejvala.
Da, pravilo za one koji uče jezik bi glasilo:Zastavnik I klase wrote: ↑05/03/2022 01:04Šta fali tome, potpuno ispravno. Najjače mi je kad činove u vojsci pokušavaju feminizirati pa si od razvodnika dobio razvodnicu ili od desetara desetarku od generala generalicu,od brigadnog generala-brigadnu generalicu ili generalkinju,majora majorku,snajperiste-snajperistkinju\icu a pri tome to je žargonizam snajper je puška nema veze sa čovjekom,pravi naziv za snjaperistu je oštrostrijelac u sva tri jezika.Pa si se sada forsira i riječ roniockinja,otorinolaringologinja,hirurškinja,strijeljkinja i najsmješnije mi je arhitektkinja ili arhitektica ovo drugo je deminutiv riječi arhitekta haha i učen čovjek jezik polomi.
Neka me neko ispravi ako griješim, ali u državama u kojima je srpskohrvatski (i njegovi nasljednici) jezik osnovni, nikada nijedna žena nije postala general(ica).Bloo wrote: ↑05/03/2022 08:56Da, pravilo za one koji uče jezik bi glasilo:Zastavnik I klase wrote: ↑05/03/2022 01:04
Šta fali tome, potpuno ispravno. Najjače mi je kad činove u vojsci pokušavaju feminizirati pa si od razvodnika dobio razvodnicu ili od desetara desetarku od generala generalicu,od brigadnog generala-brigadnu generalicu ili generalkinju,majora majorku,snajperiste-snajperistkinju\icu a pri tome to je žargonizam snajper je puška nema veze sa čovjekom,pravi naziv za snjaperistu je oštrostrijelac u sva tri jezika.Pa si se sada forsira i riječ roniockinja,otorinolaringologinja,hirurškinja,strijeljkinja i najsmješnije mi je arhitektkinja ili arhitektica ovo drugo je deminutiv riječi arhitekta haha i učen čovjek jezik polomi.
Profesija u nominativu jednine muškoga roda uvijek osim u izuzecima, lično ime, slaganje glagola sa ličnim imenom, a ne sa profesijom. Pobrinuti se da je lično ime uvijek prisutno da ne bi došlo do konfuzije čitatelja.
Medicinska sestra Hana B. radi na Odjelu B.
Medicinska sestra Asim E. radi na Odjelu C. Uh, ne moze. Medicinski tehnicar Asim E. radi na Odjelu C. Medicinski tehnicar Asim E. se odaziva povremeno i na medicinski brat, ali preferira medicinski tehnicar.
Primalja Edin. P ne može da dobije diplomu jer ne postoji dublet.Avaj! Ali dosjetili smo se, pa je postao akušerski medicinski tehničar! Sve se može, kad se hoće. Uostalom zašto Edin hoće da bude primalja!
Krojač Ljiljana B. ne naplaćuje svoje usluge siromašnim. Ne! Krojačica! Zašto? Može li Krojačica Petar Z. naplaćuje svoje usluge samo petkom? NE! Pa zašto? Žene su bile krojačice prije muškaraca, ali su muškarci otvorili prve radnje!
Zašto postoji partizanka, ali ne i generalica?
Drug partizan Ljeposava je danas oslobodila tri bitne kote. Slava drugu partizanu Ljeposavi! Nadajmo se da neće napredovati dalje jer onda imamo problem.![]()
Mozemo li provuci ove dvije kao generalice?Seawolf wrote: ↑05/03/2022 09:12 Neka me neko ispravi ako griješim, ali u državama u kojima je srpskohrvatski (i njegovi nasljednici) jezik osnovni, nikada nijedna žena nije postala general(ica).
Moja ujna je bila pukovnik(ovica), više od polovine svoje karijere, jer nije mogla postati general zato što je žena, a nije htjela ići u penziju dok nije napunila 60 godina.
Ne želim činove, želim ulice!Seawolf wrote: ↑05/03/2022 09:41 Bravo @Bloo .... Svaka ti čast za njih dvije.
Želim ti uspješan nastavak karijere i da postaneš prva generalica sa dvije zvjezdice, na našim prostorima.
p.s. I moja ujna je bila načelnik vojne bolnice. Ali je za "komandovanje" nad njenom vojnom bolnicom bio dovoljan čin pukovnika. A i nije bila učesnik NOR-a.

Zato što sam tvoj nick prvi ugledao na vrhu ove strane.no_sikiriki wrote: ↑05/03/2022 10:07![]()
Što no_sikiriki, zato što nosim "muške" čizme ili zato što imam previsoko mišljenje o sebi?![]()
Ima jedna u HR, drugi rang ( postoje četiri ranga generala?).Seawolf wrote: ↑05/03/2022 09:12Neka me neko ispravi ako griješim, ali u državama u kojima je srpskohrvatski (i njegovi nasljednici) jezik osnovni, nikada nijedna žena nije postala general(ica).Bloo wrote: ↑05/03/2022 08:56
Da, pravilo za one koji uče jezik bi glasilo:
Profesija u nominativu jednine muškoga roda uvijek osim u izuzecima, lično ime, slaganje glagola sa ličnim imenom, a ne sa profesijom. Pobrinuti se da je lično ime uvijek prisutno da ne bi došlo do konfuzije čitatelja.
Medicinska sestra Asim E. radi na Odjelu C. Uh, ne moze. Medicinski tehnicar Asim E. radi na Odjelu C. Medicinski tehnicar Asim E. se odaziva povremeno i na medicinski brat, ali preferira medicinski tehnicar.
Primalja Edin. P ne može da dobije diplomu jer ne postoji dublet.Avaj! Ali dosjetili smo se, pa je postao akušerski medicinski tehničar! Sve se može, kad se hoće. Uostalom zašto Edin hoće da bude primalja!
Krojač Ljiljana B. ne naplaćuje svoje usluge siromašnim. Ne! Krojačica! Zašto? Može li Krojačica Petar Z. naplaćuje svoje usluge samo petkom? NE! Pa zašto? Žene su bile krojačice prije muškaraca, ali su muškarci otvorili prve radnje!
Zašto postoji partizanka, ali ne i generalica?
Drug partizan Ljeposava je danas oslobodila tri bitne kote. Slava drugu partizanu Ljeposavi! Nadajmo se da neće napredovati dalje jer onda imamo problem.![]()
Moja ujna je bila pukovnik(ovica), više od polovine svoje karijere, jer nije mogla postati general zato što je žena, a nije htjela ići u penziju dok nije napunila 60 godina.
Hvala na informaciji za generalicu HV-e.KraljicaIzJajca wrote: ↑05/03/2022 10:23Ima jedna u HR, drugi rang ( postoje četiri ranga generala?).Seawolf wrote: ↑05/03/2022 09:12
Neka me neko ispravi ako griješim, ali u državama u kojima je srpskohrvatski (i njegovi nasljednici) jezik osnovni, nikada nijedna žena nije postala general(ica).
Bravo za tvoju ujnu.![]()
Fasinatniji je uspjeh tvoje pokojne ujne u doba yu, danas je status žena u vojsci olakšan.Seawolf wrote: ↑05/03/2022 10:29Hvala na informaciji za generalicu HV-e.KraljicaIzJajca wrote: ↑05/03/2022 10:23
Ima jedna u HR, drugi rang ( postoje četiri ranga generala?).
Bravo za tvoju ujnu.![]()
U Hrvatskoj su 4 generalska ranga, a u USA ih je 5.
Ujna je, na žalost, pokojna već sedam godina.
Ja ja oslobodila 3 kote, jel to i ti vjeruješ mit o superženi koja će doći nekada i isprebijati sve muškarce? haha Ja sam rekao već prethodno da žena ne može biti žena u nekim zanimanjima već mora biti muško žao mi je hoćete ravnopravnost i da budete iste kao muškarci izvolite. Nemoj se ljutiti.Bloo wrote: ↑05/03/2022 08:56Da, pravilo za one koji uče jezik bi glasilo:Zastavnik I klase wrote: ↑05/03/2022 01:04
Šta fali tome, potpuno ispravno. Najjače mi je kad činove u vojsci pokušavaju feminizirati pa si od razvodnika dobio razvodnicu ili od desetara desetarku od generala generalicu,od brigadnog generala-brigadnu generalicu ili generalkinju,majora majorku,snajperiste-snajperistkinju\icu a pri tome to je žargonizam snajper je puška nema veze sa čovjekom,pravi naziv za snjaperistu je oštrostrijelac u sva tri jezika.Pa si se sada forsira i riječ roniockinja,otorinolaringologinja,hirurškinja,strijeljkinja i najsmješnije mi je arhitektkinja ili arhitektica ovo drugo je deminutiv riječi arhitekta haha i učen čovjek jezik polomi.
Zašto postoji partizanka, ali ne i generalica?. Slava drugu partizanu Ljeposavi! Nadajmo se da neće napredovati dalje jer onda imamo problem.Drug partizan Ljeposava je danas oslobodila tri bitne kote![]()
Zato je JNA bila vojska a ne ovo danas,svaka vojska koja ima određen postotak žena na prvim linijama je slabija za isto toliko procenata jer da polagaju po muškim kriterijima ne bi 15 žena u vojsci bilo osim možda sanitet i logistika. Mislim neka ih ali tražiti da ih bude procentualno kao muškaraca ili više je apsurd. To ne može niti smije biti feminizirana struka kao ni policija. Vi se pozivate na Ukrajinke a tamo je totalno drugi mentalitet djevojaka, tamo djevojke ne glume mangupe,kabadahije i klošare kao kod nas i ono famozno šae ša gledaš. Neće doći muškom kolegi i reći "šae pizdo,gdje ti je muškost" i propsipati ostale oblike primitivnog ponašanja i onda pričaju kako nema pravih muškaraca danas kme kme,pa kada mnoge neće da budu žene kako da muškarci budu muškarci pored takvih haha. Mislim morate shvatiti da živite u društvu gdje ima dosta jako toksičnih žena.KraljicaIzJajca wrote: ↑05/03/2022 10:35Fasinatniji je uspjeh tvoje pokojne ujne u doba yu, danas je status žena u vojsci olakšan.
Majko mila, pet rangova generala, ne bi ameri bili to što jesu sa svojim ratnim sudjelovanjima diljem svijeta.![]()
Hrvatska generalica je dobila čin prije 10 godina.
Vojska nije oslabljena učestvovanjem žena, potrebna je nova standardizacija zapošljavanja mješovitih, kao i isključivo ženskih i muških vojnih grupa ( to je dobro rekao @Seawolf ).Radila sam sa puno vojnih lica oba spola, najviše iz helikopterskih jedinca i vojnog cargo. Nisi ti vidio stav, pogled i držanje ženaZastavnik I klase wrote: ↑05/03/2022 11:35Zato je JNA bila vojska a ne ovo danas,svaka vojska koja ima određen postotak žena na prvim linijama je slabija za isto toliko procenata jer da polagaju po muškim kriterijima ne bi 15 žena u vojsci bilo osim možda sanitet i logistika. Mislim neka ih ali tražiti da ih bude procentualno kao muškaraca ili više je apsurd. To ne može niti smije biti feminizirana struka kao ni policija. Vi se pozivate na Ukrajinke a tamo je totalno drugi mentalitet djevojaka, tamo djevojke ne glume mangupe,kabadahije i klošare kao kod nas i ono famozno šae ša gledaš. Neće doći muškom kolegi i reći "šae pizdo,gdje ti je muškost" i propsipati ostale oblike primitivnog ponašanja i onda pričaju kako nema pravih muškaraca danas kme kme,pa kada mnoge neće da budu žene kako da muškarci budu muškarci pored takvih haha. Mislim morate shvatiti da živite u društvu gdje ima dosta jako toksičnih žena.KraljicaIzJajca wrote: ↑05/03/2022 10:35
Fasinatniji je uspjeh tvoje pokojne ujne u doba yu, danas je status žena u vojsci olakšan.
Majko mila, pet rangova generala, ne bi ameri bili to što jesu sa svojim ratnim sudjelovanjima diljem svijeta.![]()
Hrvatska generalica je dobila čin prije 10 godina.
pa o tome ja i govorim. trebas biti "musko", brate i sta sad k'o kakva tetkica se zamajavas s tim!Bosanac sa dna kace wrote: ↑04/03/2022 14:32
Koje bolan reproduktivno zdravlje muskarca i neka usputna redovna kontrola istog kod nas? U nasem zdravstvenom sistemu?
Prije nekih 11 godina vakcinis'o sam se van BiH protiv hepatitisa, preventivno jer je jedan od cimera sa kojim sam tada poceo da dijelim stan prije toga zbog istog lez'o mjesec dana u bolnici. Posto antitijela slabe s vremenom preporuceno je da se uradi pregled nakon 10 godina i obnovi vakcina ako su antitijela oslabila. I tokom jednog pregleda kod doktorice opste prakse pitam ja gdje i kako da provjerim to, kaze mi ona onako sva hladna da ako ne osjecam mucninu ili neke slicne tegobe da to ne trebam raditi, da se ne zamucajem.... mislim ono...
Pa zamisli da ode neko i kaze reproduktivno zdravllje, preventivno, rutinski pregled...ovo ono...pa ja mislim da bi mnoge doktorice tuzile za seksualno uznemiravanje....
Iskreno u BiH kontekstu mislim da je jednako loša situacija u zdravstvu i za žene i muškarce i da to nikakve veze sa toksičnom muškosti nema. "Ne zamajavaj se" će čuti i žena i muškarac kad pokušaju otići na neki pregled (u državnoj ustanovi), bio preventivni, bio i kad imaš neke upitne nalaze. Dovoljno je otežan odlazak doktoru svima tako da u suštini svi koji nemaju novca za privatnike zanemaruju svoje zdravlje, sve dok ne dođe do žute minute.hadzinicasa wrote: ↑07/03/2022 08:30pa o tome ja i govorim. trebas biti "musko", brate i sta sad k'o kakva tetkica se zamajavas s tim!Bosanac sa dna kace wrote: ↑04/03/2022 14:32
Koje bolan reproduktivno zdravlje muskarca i neka usputna redovna kontrola istog kod nas? U nasem zdravstvenom sistemu?
Prije nekih 11 godina vakcinis'o sam se van BiH protiv hepatitisa, preventivno jer je jedan od cimera sa kojim sam tada poceo da dijelim stan prije toga zbog istog lez'o mjesec dana u bolnici. Posto antitijela slabe s vremenom preporuceno je da se uradi pregled nakon 10 godina i obnovi vakcina ako su antitijela oslabila. I tokom jednog pregleda kod doktorice opste prakse pitam ja gdje i kako da provjerim to, kaze mi ona onako sva hladna da ako ne osjecam mucninu ili neke slicne tegobe da to ne trebam raditi, da se ne zamucajem.... mislim ono...
Pa zamisli da ode neko i kaze reproduktivno zdravllje, preventivno, rutinski pregled...ovo ono...pa ja mislim da bi mnoge doktorice tuzile za seksualno uznemiravanje....
medjutim mislim da @MarlboroGold grijesi u interpretaciji uzroka u "takmicarskom duhu" i testosteronu kao pokretacu... mislim da je uzrok pritisak patrijarhata i tradicionalnog shvatanja muske uloge u drustvu i porodici tipa muskarci ne placu, muskarac ne treba pokazivati osjecaj i bol, stisni zube - kakvo si ti to musko, hajde vidi te kol'ki si k'o od brda odvaljen uzmi lopatu, prihvati se kakva posla,pa neces sebe osluskivati, kakav si ti to sonjo, nisi pravo musko... kako rekoh.... svako pokazivanje "slabosti" ili vrige za sebe interpretira se kao demaskulinizacija muskarca. ... nastavi niz.
koliko god te tradicionalne uloge bile toksicne za zensku populaciju, jednako skode i muskoj samo na drugi nacin.
ma to baska.no_sikiriki wrote: ↑07/03/2022 08:57Iskreno u BiH kontekstu mislim da je jednako loša situacija u zdravstvu i za žene i muškarce i da to nikakve veze sa toksičnom muškosti nema. "Ne zamajavaj se" će čuti i žena i muškarac kad pokušaju otići na neki pregled (u državnoj ustanovi), bio preventivni, bio i kad imaš neke upitne nalaze. Dovoljno je otežan odlazak doktoru svima tako da u suštini svi koji nemaju novca za privatnike zanemaruju svoje zdravlje, sve dok ne dođe do žute minute.hadzinicasa wrote: ↑07/03/2022 08:30
pa o tome ja i govorim. trebas biti "musko", brate i sta sad k'o kakva tetkica se zamajavas s tim!
medjutim mislim da @MarlboroGold grijesi u interpretaciji uzroka u "takmicarskom duhu" i testosteronu kao pokretacu... mislim da je uzrok pritisak patrijarhata i tradicionalnog shvatanja muske uloge u drustvu i porodici tipa muskarci ne placu, muskarac ne treba pokazivati osjecaj i bol, stisni zube - kakvo si ti to musko, hajde vidi te kol'ki si k'o od brda odvaljen uzmi lopatu, prihvati se kakva posla,pa neces sebe osluskivati, kakav si ti to sonjo, nisi pravo musko... kako rekoh.... svako pokazivanje "slabosti" ili vrige za sebe interpretira se kao demaskulinizacija muskarca. ... nastavi niz.
koliko god te tradicionalne uloge bile toksicne za zensku populaciju, jednako skode i muskoj samo na drugi nacin.
Ne znam, možda zavisi i od godina, znam da mi je otac išao i dobio uputnicu bez problema/nekog čuđenja. Razumijem šta želiš reći, odlazak ginekologu definitivno jeste učestaliji, mada bi se iznenadila koliko žena prvi put vidi ginekologa kad zatrudni, ali to je sad druga tema...hadzinicasa wrote: ↑07/03/2022 08:58ma to baska.no_sikiriki wrote: ↑07/03/2022 08:57
Iskreno u BiH kontekstu mislim da je jednako loša situacija u zdravstvu i za žene i muškarce i da to nikakve veze sa toksičnom muškosti nema. "Ne zamajavaj se" će čuti i žena i muškarac kad pokušaju otići na neki pregled (u državnoj ustanovi), bio preventivni, bio i kad imaš neke upitne nalaze. Dovoljno je otežan odlazak doktoru svima tako da u suštini svi koji nemaju novca za privatnike zanemaruju svoje zdravlje, sve dok ne dođe do žute minute.
ali probaj biti musko pa reci svom dr da bi uputnicu do urologa obaviti pregled prostate... prvo treba to izreci, a drugo je reakcija dr.
kod zena je u takvim slucajevima ipak drugacije.