SpecialOffer wrote: ↑05/03/2022 02:37
Hakiz wrote: ↑05/03/2022 02:13
Znači, ljubitelji Čajkovskog,Tolstoja, Dostojevskog, Jesenjina itd su vrlo moguće negatori genocida, potencijalni agresori i petokolonaši i kolaboracionisti? I oni koji koriste antivirusni progam Kaspersky, isto? Jadna majka onima koji voze Ladu...
Moguće, što jest jest.
Šta su tek onda oni koji idu raditi u Njemačku
Kakve veze ima bilo sta od navedenog sa pojmom rusofil? Ako neko eto voli rusku knjizevnost ne mora da znaci da npr. podrzava agresiju Rusije na Ukrajinu. Voliti Rusku knjizevnost ne znaci podrzavati Rusiju vec znaci da volis u tom primjeru samo rusku knjizevnost jer nigdje nema jednacine u kojoj je RUSKA KNJIZEVNOST = SLIJEPO PODRZAVATI SVE IZ RUSIJE.
Voljeti nesto iz Rusije ne znaci podrzavati sve iz Rusije. Ako vi smatrate da voljeti rusku knjizevnost znaci ljubiti dupe Putinu i ovoj Rusiji to je do vas i vaseg rekao bih nedovoljno razvijenog misaonog procesa. Ovo vaseg mislim generalno.
Taj primjer mozes uzeti za bilo sta i za bilo koju drzavu.
Vi mjesate babe i zabe. Iz nekog razloga ne mozete da odvojite te stvari a to nije do mene. Pokusavam da vam primjerima objasnim i ako vam ne dolazi do glave sta ja tu mogu?
I sta ste se svi uhvatili kao za knjizevnost. Eto vi sigurno proucavate rusku knjizevnost. To ako ste culi za Tolstoja i procitali pola Ane Karenjine a druge polovine procitali sazetak sa interneta ne znaci da proucavate nesto.
Proucavati nesto ne znaci samo procitati nesto vec razumjeti to, kriticki biti nastrojen, sagledati to iz vise razlicitih uglova i iz toga povezati stvari i stvoriti ako nista bar stvoriti neku novu vrijednost kroz misaone ideje.
Biti rusofil uznači da voliš Rusiju. A Rusija, kao i svaka druga zemlja, nije jednoznačna. Možeš mrziti njeno političko uređenje, naročito trenutnu vladajuću strukturu i ljude, a voljeti njenu kulturu, gastronomiju itd. I ako te stvari voliš, tada si rusofil.
Tako da se ljudi gađaju izrazima koji su naprosto pogrešno upotrebljeni za ono šta žele reći.
Ovo boldirano: Vidiš, to su poljedice školovanja i drugih uticaja u onom mraku komunizma. Čitalo se. Šta ćeš, krivi smo.
Usput, ja nisam rusofil. I pored sve ruske literature, muzike, jela, baleta itd koje sam u životu imao priliku konzumirati, ne bih volio živjeti u Rusiji. Niti me privlači da je posjetim turistički. A pogotovo ne bih volio da njena politika ima bilo kakav uticaj. A to jedan rusofil nikada ne bi rekao.