Ukrajina

Dupli_skalp

#53051 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

kolege forumaši, pomozi.ba je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za narod ukrajine, pa ako ste u prilici donirajte:

https://pomoziba.org/campaign/468/pomoc-narodu-ukrajine
Novosti

#53052 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Pravoslavni fanatici :-D
Bloo
Globalna šefica

#53053 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

A da ja spojim sve teme u jednu velikufrankentemu? :D Srbija/BiH/Ukrajina/Rusija/Hrvatska/SDA itd... :mrgreen:

Why?
For the glory of Satan of course! :D
geralt

#53054 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Bloo wrote: 02/03/2022 19:08 Mislim da im ne smetaju toliki dzepovi, sve dok imaju dovoljno ljudstva da salju naprijed.
Da, ali dokad ce imati dovoljno ljudstva? Ovih 200 000 sto je sad ukljuceno je maksimum koji mogu poslati a da ne ogole ostale granice (Kavkaz, granica prema baltickim zemljama, Kalinjingrad, Sibir). Sve i da odluce da ih ogole, trebace im sedmice da se transportuju i logisticki pripreme.

Mogu proglasiti mobilizaciju, ali ako im je moral jedinica sada slab, zamisli kakav ce biti kad uhvate rendom programera iz Novosibirska, uvale mu pusku i kazu da mora jurisati na Harkov. Plus sto bi i njemu trebale sedmice da dodje do fronta.

Ako im se istopi ovo sto su pripremili, nema napredovanja. A dzepovi samo pomazu brzem "topljenju".
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#53055 Re: Ukrajina

Post by malakh »

i qatar osudio rusiju.

ali rusija, indija i kina su zajedno..
AllFather

#53056 Re: Ukrajina

Post by AllFather »

Boga mi Pičkousti baš posran na presu, nakenjali su mu se momački stranci :D

Ali kad reče idemo sa protesnom notom prema Turkije :lol: :lol:
Satrap_Darije

#53057 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

Mislim da će Ukrajina sada biti iskorištena od NATO-a a onda odbačena.
Kada ovaj sukob završi biti će potrebni ogromni novci za obnovu. Europa ih Ukrajini neće dati a Rusija ih neće imati.

Amerika sada koristi ovo kao priliku da konsolidira vlastite redove i da se ne govori o unutarnjim problemima u zemlji i u Europi.

O covidu-19 se sada niti ne govori. Kao da je iščezao. Ni o mjerama niti o vakcinaciji, ništa.

Samo o Ukrajini. O najsiromašnijoj i najkorumpiranijoj zemlji u Europi kao bedemu liberalne demokracije, i kada rat završi biti će još siromašnija, još korumpiranija, samo zaboravljena i napuštena.
Veteran 13

#53058 Re: Ukrajina

Post by Veteran 13 »

eyesburn wrote: 02/03/2022 19:15 kolege forumaši, pomozi.ba je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za narod ukrajine, pa ako ste u prilici donirajte:

Hvala za info.
Idemo svi koliko ko može
geralt

#53059 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Satrap_Darije wrote: 02/03/2022 19:17 Mislim da će Ukrajina sada biti iskorištena od NATO-a a onda odbačena.
Kada ovaj sukob završi biti će potrebni ogromni novci za obnovu. Europa ih Ukrajini neće dati a Rusija ih neće imati.

Amerika sada koristi ovo kao priliku da konsolidira vlastite redove i da se ne govori o unutarnjim problemima u zemlji i u Europi.

O covidu-19 se sada niti ne govori. Kao da je iščezao. Ni o mjerama niti o vakcinaciji, ništa.

Samo o Ukrajini. O najsiromašnijoj i najkorumpiranijoj zemlji u Europi kao bedemu liberalne demokracije, i kada rat završi biti će još siromašnija, još korumpiranija, samo zaboravljena i napuštena.
Pogresno mislis.
AllFather

#53060 Re: Ukrajina

Post by AllFather »

malakh wrote: 02/03/2022 19:17 i qatar osudio rusiju.

Čudi me ovo, pošto se Indijci i Kinezi ne mogu organski
apsidejzi

#53061 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

eyesburn wrote: 02/03/2022 19:15 kolege forumaši, pomozi.ba je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za narod ukrajine, pa ako ste u prilici donirajte:

Ovo je pomoziba.org koliko ja mogu vidjeti :-) :-) :-)
HarTar

#53062 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Bloo wrote: 02/03/2022 19:16 A da ja spojim sve teme u jednu velikufrankentemu? :D Srbija/BiH/Ukrajina/Rusija/Hrvatska/SDA itd... :mrgreen:

Why?
For the glory of Satan of course! :D
Izvinjavam se za svoje off-topice, ali sam veoma zabrinut za sigurnosnu situaciju kod nas. Dosta nam je sran.a bilo i za idućih 200 godina...
Last edited by HarTar on 02/03/2022 19:19, edited 1 time in total.
Dupli_skalp

#53063 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

Veteran 13 wrote: 02/03/2022 19:18

Hvala za info.
Idemo svi koliko ko može
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Johny12

#53064 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

General War wrote: 02/03/2022 19:02
Johny12 wrote: 02/03/2022 18:25

Mozda ali imas i drugu teoriju: koliko se moze ruska vojska siriti a da u pozadini ima sve ove dzepove? Mislim da nisu planirali ovako vruc rat. Ako je rusima to stvarno plan i ako UA ostave sve ove trupe u pozadini, imace velikih problema. Na duge staze dzepovi ne mogu opstati, ali staza moze biti jako duga, vidi Vukovar.

Vec sad imaju problema sa logistikom, sta ako dodju do Dnjepra sa milion dzepova u pozadini? Bice haos
To je taktika rusa od 2014 tzv, "kotlovi"...ukraijnci redovno izvlacili deblji kraj.
Ovo je druga situacija: velicina teritorij, stanovnistvo koje se suprotstavlja, sankcije zapada, moral, gubici.

Ne mozes porediti, sto ces uskoro i vidjeti. Rusi ce podviti rep brzo.

Premisa cijele ove avanture je bila brzina. Bez nje nema smisla
Bloo
Globalna šefica

#53065 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

geralt wrote: 02/03/2022 19:16
Bloo wrote: 02/03/2022 19:08 Mislim da im ne smetaju toliki dzepovi, sve dok imaju dovoljno ljudstva da salju naprijed.
Da, ali dokad ce imati dovoljno ljudstva? Ovih 200 000 sto je sad ukljuceno je maksimum koji mogu poslati a da ne ogole ostale granice (Kavkaz, granica prema baltickim zemljama, Kalinjingrad, Sibir). Sve i da odluce da ih ogole, trebace im sedmice da se transportuju i logisticki pripreme.

Mogu proglasiti mobilizaciju, ali ako im je moral jedinica sada slab, zamisli kakav ce biti kad uhvate rendom programera iz Novosibirska, uvale mu pusku i kazu da mora jurisati na Harkov. Plus sto bi i njemu trebale sedmice da dodje do fronta.

Ako im se istopi ovo sto su pripremili, nema napredovanja. A dzepovi samo pomazu brzem "topljenju".
Ali s druge strane, ako ubacimo attrition element, koliko dugo Ukrajinci ovo mogu izdrzati? Sto se tice ljudstva? Mislim da imaju oko 215,000 military osoblja. Mislim da Kijev cekaju teski momenti ako se uskoro ne posalje jos ljudstva i oruzja i municije Ukrajincima.
Infotreker

#53066 Re: Ukrajina

Post by Infotreker »

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u srijedu da vjeruje da Rusija namjerno gađa civile u Ukrajini, ali je odbio reći da li vjeruje da su počinjeni ratni zločini, prenosi CNN.

- Jasno je da ciljaju civile - rekao je Bajden.

Upitan da li vjeruje da Rusija čini ratne zločine, Bajden je rekao:

- Mi to vrlo pažljivo pratimo. Prerano je to reći.

Dok SAD traže načine da kazne Rusiju, Bajden je također ponovio da sankcioniranje ruskog izvoza nafte ostaje mogućnost, iako su zvaničnici upozorili da će raditi na smanjenju utjecaja takvog poteza na američke i globalne cijene nafte.

- Ništa nije van stola - rekao je Bajden dok je bio pritisnut o pitanju da zabrani izvoz ruske nafte.
Svijet
Zelenski razgovarao s predsjednikom Evropskog vijeća Šarl Mišelom
02.03.2022 u 16:38

Bajden je također rekao da je na ukrajinskom lideru Volodomiru Zelenskom da odluči da li želi da ostane u svojoj zemlji pošto je pod opsadom Rusije.

- Mislim da je njegova odluka i činimo sve što možemo da mu pomognemo - rekao je Bajden dok je napuštao Bijelu kuću.

Zelenski je rekao da je on glavna meta Rusije tokom invazije, a da je njegova porodica druga. SAD su ranije rekle da pružaju širok spektar podrške Zelenskom, ali nisu naveli koje mjere poduzimaju da ga zaštite.
Mirela Muračević

#Ukraine / Američkog predsjednika Joea Bidena novinari pitali koliko je zabrinut za ukrajinskog predsjednika Zelenskog: "Na njemu je odluka o tome hoće li ostati u Ukrajini, SAD čini sve što može da mu pomogne" #JoeBiden #UkraineRussiaWar #BREAKING pic.twitter.com/xGHImoBHSt
— Dnevni avaz (@DnevniAvaz) March 2, 2022

CNN je ranije izvijestio da su SAD razgovarale sa Zelenskim o planovima za vanredne situacije u vezi s napuštanjem Ukrajine ili preseljenjem u Lavov. Zelenski je više puta izjavljivao da želi da ostane u glavnom gradu.

Bajden i Zelenski su u utorak razgovarali oko 30 minuta.
Izvor: Avaz.ba
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#53067 Re: Ukrajina

Post by malakh »

AllFather wrote: 02/03/2022 19:18
malakh wrote: 02/03/2022 19:17 i qatar osudio rusiju.

Čudi me ovo, pošto se Indijci i Kinezi ne mogu organski
očito da ih rusi povezuju.
A_A_AKCIJA

#53068 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

General War wrote: 02/03/2022 19:02
Johny12 wrote: 02/03/2022 18:25

Mozda ali imas i drugu teoriju: koliko se moze ruska vojska siriti a da u pozadini ima sve ove dzepove? Mislim da nisu planirali ovako vruc rat. Ako je rusima to stvarno plan i ako UA ostave sve ove trupe u pozadini, imace velikih problema. Na duge staze dzepovi ne mogu opstati, ali staza moze biti jako duga, vidi Vukovar.

Vec sad imaju problema sa logistikom, sta ako dodju do Dnjepra sa milion dzepova u pozadini? Bice haos
To je taktika rusa od 2014 tzv, "kotlovi"...ukraijnci redovno izvlacili deblji kraj.
Jaoo, ne, opet kotlovi :D

Još jedan pokazatelj ko ga šipu i ovaj put.

Kad se sjetim čekanja i visokih očekivanja od ovih kotlova u Karabahu. Čekalo se ko deus ex machina, a dočekao Bayro :D
Naslovnica

#53069 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Idu prema bankrotu, ali postoje dvije strane medalje.

Russia has more than $700 million in payments coming due in March, mostly with a 30-day grace period, according to JPMorgan.

Some believe the Kremlin could be setting the stage for an intentional default to punish the United States and Europe for crushing its economy.
Johny12

#53070 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

Bloo wrote: 02/03/2022 19:22

Ali s druge strane, ako ubacimo attrition element, koliko dugo Ukrajinci ovo mogu izdrzati? Sto se tice ljudstva? Mislim da imaju oko 215,000 military osoblja. Mislim da Kijev cekaju teski momenti ako se uskoro ne posalje jos ljudstva i oruzja i municije Ukrajincima.
200k za zemlju velicine UA nije dovoljno kao sto vecina vojnih analiticara tvrdi.
Posebno jer smo sad vidjeli da je sav taj ruski high tech magla, tako da ako ce uzimati cijelu UA to ce biti taktika iz 1944.

A za to ti treba puno vise
DonieBrasco

#53071 Re: Ukrajina

Post by DonieBrasco »

Putin i vlast Rusije, vojna struktura ce put Haga.
zagor_te_nej

#53072 Re: Ukrajina

Post by zagor_te_nej »

mene uopšte ne raduje promjena ploče kod srbije. ovo je bila prilika da ih se gurne u provaliju bez povratka, pritom misleći na njihov politički establišment.

ovako su ih vratili u život, nas opet gurnuti po stranu euroatlantskih integracija, a oni će mudro čekati da se prestane talasati i opet po starome.

dugoročno, nikako dobra vijest!
Infotreker

#53073 Re: Ukrajina

Post by Infotreker »

U Moskvi projekcija na zgradu ambasade SAD-a sa slikom Times magazina iz 1995 sa naslovom "Srbi na koljena"

geralt

#53074 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Rizik mobilizacije u Rusiji je i taj da mobilizacija zahtijeva davanje oruzja u ruke obicnom narodu, a Rusi vise nemaju ekvivalent NKVD-a i politickih komesara da to drze pod kontrolom. Mobilizirana vojska znaci da si profesionalne vojnike koji ce izvrsiti svako naredjenje zamijenio ljudima koji bas i nece.

Nisu Ameri bezveze odustali od mobilizacije nakon Vijetnama i presli na profesionalni model. Odustali su jer su im vise oficira pobili vlastiti vojnici nego Vijetnamci (tzv. "fragging").
A_A_AKCIJA

#53075 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Bloo wrote: 02/03/2022 19:22

Pa ako je attrition u pitanju, pogledajmo snimke ruskih vojnika kako jedu suh hljeb, pljačkaju granape, a onda pješke idu kući ...

Eh, da, sve su mogli Rusi, da neko Ukrajince nije podučio taktikama uništavanja linija opskrbe, cisterni, kamiona sa hranom...

Trenutno je ovo velika smijurija od ruske vojske.
Post Reply