Ukrajina

Nierika

#52926 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

Druga runda pregovora večeras.
Bullet Tooth Tony

#52927 Re: Ukrajina

Post by Bullet Tooth Tony »

Satrap_Darije wrote: 02/03/2022 17:52
Ruski vojnik se dobrovoljno predao u Nikolajevu. Ljudi mu dali nešto za jesti i topli čaj.

I mobitel da se čuje sa majkom u Rusiji. Navodno su ruskim vojnicima oduzeli mobitele, što onu poruku koju je ukrajinski predstavnik čitao u UN-u vjerojatno čini lažnom ako je ovo istinto.
Ja mislio dali mu samo caj.. Kad ono topli caj..
mO k3

#52928 Re: Ukrajina

Post by mO k3 »

lajkujMe wrote: 02/03/2022 17:53
Seawolf wrote: 02/03/2022 17:39 Došlo je vrijeme da ovu svoju analizu, proširiš poređenjem efektiva interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) stacioniranih na kopnu i na podmornicama.
Mogu :D
Putko pritisne dugmic, Biden hoce isto, pa onda se Xi Naljuti jer njemu ne daju oa i on pritisne i onda se i Europljani osjecaju ugrozeno pa i oni hoce dugmic.

Na kraju nastane Najveci rostilj ikada za Guinessa cak

Tu nestane svaki oklop svijeta a poslije toga dodju aliensi i vele aa budala jbg ih crveni dugmic
cek jednog si zaboravio, sjeverna koreja ...
RunnerX

#52929 Re: Ukrajina

Post by RunnerX »

exliberal-ex wrote: 02/03/2022 17:56 Ruske snage trpe udare i imaju gubitke sto je i za ocekivat ali napreduju koliko se god nekima to svidjalo ili ne.
Pisao sam par puta o tome, Rusi napreduju i oni će ovo izvući do kraja jer su mnogo brojniji i jači, nema tu dileme. Koštaće ih mnogo, previše, ali sad nema nazad.
Infotreker

#52930 Re: Ukrajina

Post by Infotreker »

Johny12 wrote: 02/03/2022 17:57 Prije par dana jedan forumas je postavio mapu nekih finskih analiticara koje se cesto dopunjava

https://www.scribblemaps.com/maps/view/ ... EFgv201M8w

E pa najnovija dopuna pokazuje da su UA zauzeli Makarijev il kako se vec zove zapadno od Kijeva da su okruzili Ruse koji su nadirali ka jugozapadu.

Da li iko ima podatke o ovome da li je tacno?

Cini mi se da je ovaj zapadni pincer oko Kijeva najizlozeniji napadima sa zapada gdje je koncentrisano svo ovo novo oruzje koje UA dobija. Najslabija karika ruske ofanzive.
Kartu sam ja postavio na osnovu generalno ocjena da je najmanje pristrasna po pisanju na drugim forumima.Pomijeranja i upise na karti pored grafickog prikaza mozete i citati na osnovu objasnjenja oko dopisa.
jelleMania

#52931 Re: Ukrajina

Post by jelleMania »

Satrap_Darije wrote: 02/03/2022 17:56
geralt wrote: 02/03/2022 17:54
Da je EU pametna, svakom ruskom vojniku koji se preda bi ponudili instant azil u drzavi koju izabere, plus kesha dok se ne snadje. Rat bi bio gotov za 2 dana.
EU ih želi demonizirati radi svojih ambicija. A nisu demoni. Uglavnom mladi ljudi po mentalitetu slični nama ovdje.
Nisu fanatici poput vojnika Islamske Države.
Ako su slicni vama cetaljima nedo Bog nikom
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#52932 Re: Ukrajina

Post by parappa »

geralt wrote: 02/03/2022 17:54
Satrap_Darije wrote: 02/03/2022 17:52
Ruski vojnik se dobrovoljno predao u Nikolajevu. Ljudi mu dali nešto za jesti i topli čaj.
Da je EU pametna, svakom ruskom vojniku koji se preda bi ponudili instant azil u drzavi koju izabere, plus kesha dok se ne snadje. Rat bi bio gotov za 2 dana.
ukrajinci nude 40k € svakom vojniku ako se samostalno vrati kuci... tako jucer pisao njemacki "der spiegel"
Johny12

#52933 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

Infotreker wrote: 02/03/2022 18:01
Johny12 wrote: 02/03/2022 17:57 Prije par dana jedan forumas je postavio mapu nekih finskih analiticara koje se cesto dopunjava

https://www.scribblemaps.com/maps/view/ ... EFgv201M8w

E pa najnovija dopuna pokazuje da su UA zauzeli Makarijev il kako se vec zove zapadno od Kijeva da su okruzili Ruse koji su nadirali ka jugozapadu.

Da li iko ima podatke o ovome da li je tacno?

Cini mi se da je ovaj zapadni pincer oko Kijeva najizlozeniji napadima sa zapada gdje je koncentrisano svo ovo novo oruzje koje UA dobija. Najslabija karika ruske ofanzive.
Kartu sam ja postavio na osnovu generalno ocjena da je najmanje pristrasna po pisanju na drugim forumima.Pomijeranja i upise na karti pored grafickog prikaza mozete i citati na osnovu objasnjenja oko dopisa.
Da, citam, cini mi se realna. Intersuje me ima li jos potvrda da li je ovo tacno?

Ako je tacno ovo je krupno: moglo bi biti na hiljade Rusa u obrucu
mO k3

#52934 Re: Ukrajina

Post by mO k3 »

Clanovi EP koji nisu podrzali pomoco ukrajini

Image
sumirprimus

#52935 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

exliberal-ex wrote: 02/03/2022 17:56
lajkujMe wrote: 02/03/2022 16:49

Svakom ko je citao hvala svaka vam cast ja ovo ne citao dva put :D
Svasta ga ti napisa ovdje ali par stvari su profulio momacki.

Kazes rusi forsiraju tenkove i raketne bacace i to je zastarjela tehnika.

Jel se sjecas rata u Iraku, kako su ameri usli poslije avio udara, jel pjesadija isla onako jedan iza drugog pa polako ili je bio masovni proboj oklopnih jedinica ( prvenstveno tenkova za kojima su isli oklopni transporteri).

Sto se tice raketnih jedinica, ako imas dobre izvidjacke jedinice koje su u stanju da lociraju jedinice na terenu sta je bolje ispalit jednu raketu tipa hellfire ( koja kosta momacki) i nanijet stetu ili javit poziciju raketnim jedinicama koje mogu poklopit cijelu regiju i unisit sve.
Ameri nemaju raketne sisteme kao rusi jer su fokus stavili na avio snage koje rade ovo sto ruske rakete snage rade, poklopi i unisti.

Vidjeo si kako se ratovalo prvi put prije par godina i kad su uspjeli ne jednom poklopili ukrajinske jedinice tim istim raketnim sistemima nanoseci im ogromne gubitke.

Ovo sto sad rusi rade je tipicno ratovanje velikih vojski, napadni, okruzi, izoluj i eliminisi protivnika....ista taktika koju su radili i ameri u Iraku ( sto je zadnji veliki rat ).
Ruske snage trpe udare i imaju gubitke sto je i za ocekivat ali napreduju koliko se god nekima to svidjalo ili ne.
Neki dan slusam tipa koji kaze da su poslali regrute naprijed i cim dodje do napada po njima i oni stanu onda se ubacuju profesionalne jedinice koje probijaju ukrajinski otpor i onda se krece iz pocetka.
Ako ovako nastave za 7 dana cijela istocna strana ce biti pod njihovom kontrolom i tad realno i moze doci do pregovora o prestanku..izolovat ce ukrajinu od crnog mora, povezat sve teritorije koje imaju vrijednosti za njih i kraj price.
Rst u iraku je bio prije 20 godina.to je vec zastsrilo po mnogim pitamjima.
I ua regrutw nije istina naprijed su isle vdv mjesovite grupe slentzac gruspetzaz kod njih je to mix.koje su privh par dana zrstoko zijanile.regruti idu jer nemaju brojeva. Dobro je on to sastavio
shbc

#52936 Re: Ukrajina

Post by shbc »

Ova histerija vec postaje nezdrava. Shvatam ja osudu agresije na Ukrajinu i podrzavam je i sam, ali brate dragi odoste u krajnost. Napadi na ljude koji imaju sekundu blazi stav od "Rusi su zlocinacka govna" prelaze sve granice. Demonizira se svaki pokusaj komunikacije a slavi ponavljanje jednog te istog. Nekad je dobro vidjeti i sta druga strana kaze, kada si udaljen koliko mi jesmo, dobijes malo realniju sliku. Jebote prodavnice nam opustosene od osnovnih zivotnih namirnica, pojedini vec barikade po BiH predvidjaju, Evropljani kupuju jod ko ludi...

Mislim, shvatam, strasno je, rat je jbg. Ali de malo.
sumirprimus

#52937 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Procitao sve.
sumirprimus

#52938 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

shbc wrote: 02/03/2022 18:05 Ova histerija vec postaje nezdrava. Shvatam ja osudu agresije na Ukrajinu i podrzavam je i sam, ali brate dragi odoste u krajnost. Napadi na ljude koji imaju sekundu blazi stav od "Rusi su zlocinacka govna" prelaze sve granice. Demonizira se svaki pokusaj komunikacije a slavi ponavljanje jednog te istog. Nekad je dobro vidjeti i sta druga strana kaze, kada si udaljen koliko mi jesmo, dobijes malo realniju sliku. Jebote prodavnice nam opustosene od osnovnih zivotnih namirnica, pojedini vec barikade po BiH predvidjaju, Evropljani kupuju jod ko ludi...

Nike strasno .strasno ke ako agresori izazovi i kod nas belaj zato omax opprez. Ko se o mlijeko opece i u jogurt puse
Olaf1

#52939 Re: Ukrajina

Post by Olaf1 »

Srbija glasala za rezoluciju o agresiji na Ukrajinu.
Bloo
Globalna šefica

#52940 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

mO k3 wrote: 02/03/2022 18:04 Clanovi EP koji nisu podrzali pomoco ukrajini
Pogledaj zadnje ime...
plavi_E

#52941 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Stanje i brojnost ruskih dronova najvise govori koliko je ruska vojska zaostala.
sumirprimus

#52942 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

plavi_E wrote: 02/03/2022 18:08 Stanje i brojnost ruskih dronova najvise govori koliko je ruska vojska zaostala.
To je haj tek.
Najbolje se vidi po regrutima. Zakonom zabranjeno da se nalaze u ratnoj zoni .
Ovo ostalo je sve bila sarena laz tigar od papira u komvencionalnom smislu usljed korupcije o laganja.
Ko god hoce i nas da vuce u tu sferu kome moze valjat osim ovim sda hdz i snsd oni su navikli ma taj sistem
djugum

#52943 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Spoiler
Show
lajkujMe wrote: 02/03/2022 16:49
jefff wrote: 02/03/2022 15:41

imaju ledolomce pa valjda imaju i bojne brorodove takve vrste

Imaju Ledolomca i ovo

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kirov-c ... tlecruiser

Bio si u pravu da imaju ali 1 samo u aktivnoj sluzbi.
Drugi je na remontu dugo dugo vremena i vjerovatno nikada nece sici s tog remonta zbog sankcija niti ce drugi biti pravljeni iz istih razloga.

E sad jedna moja mala ( :mrgreen: ) Analiza, direktno je vezano za Ukrajinu ali u generalu pricacu o vojnoj doktrini Zapada vs Rusije i generlano Ruskoj armiji
Ovaj rat u Ukrajini je zacementirao MBT tenk kao zastarjelo nepotrebno oruzje u ratovima buducnosti.
Kao sto je Konjica bila totalno zastarjela u 1 svjetskom ratu e sad se isto desava Tenkovima.
Slicno se desava i s APC vozilima s tim da oni i dalje imaju korist u raznim situacijama.
Prvi znaci da Tenkovi imaju problema su nastali u Yom Kipur ratu gdje su Izraelci imali zestoke gubitke od strane za tada najnovijih Manpad Protiv Oklopa.
U nasem ratu se takodjer mogla vidjeti beskorisnost tenkova jer kad god je armija imala iole dobar protiv Oklop tu su tenkovi i stali.

Tenk je skupa igracka u prosjeku kosta izmedju 5 i 15 miliona po komadu, treba vremena da se sklopi jedan tenk i dosta industrije da podrzava i odrzava te tenkove.
Domet naoruzanja tenkova je u prosjeku 2 kilometra protiv tvrdih ciljeva malo vise za meke ciljeve.
Trening posada traje mjesecima gubitak svake posade boli mnogo vise od gubitka vojnika.
Takodjer logisticka podrska tenkovskim bataljonima je znatno veca naspram ostalih jedinica.
Kolicina goriva koje trose i zbog pre komplicirane opreme veoma je tesko izvrsiti odrzavanje istih na terenu.
Cak su potrebne dodatne jedinice za izvlacenje ako se tenk pokvari.
U Ukrajini na stotine tenkova i oklopnih vozila je unisteno upravo pomocu modernih protivoklopnih sredstava modernije proizvodnje.
Ti sistemi kostaju izmedju 30.000 do 100.000 dolara za lanser a otprilike od 8000 do 80.000 po raketi.
Domet im je u zavisnosti od sistema veci od 3 kilometra i u vecini slucajeva radi se ili pojedinacno ili 2 vojnika po oruzju.
Obuka istih vojnika se moze obaviti u jednoj sedmici kvalitetno a za 5 min osnovno.
Odrzavanje ne postoji samo provjera ispravnosti a proizvodnja istih se moze u teoriji napraviti na stotine ako ne i hiljade komada dnevno ako se stvore predpostavke za to.
Izuzetno mobilna platforma jer je laka pa stane u svako vozilo ili na rame.

Ruski tenkovi ne ginu samo zbog nesposobnosti ili lose logistike nego prvenstveno jer su Rusi ostali zateceni s vojnom doktrinom iz 2 svjetskog rata.

Britanija je odlucila prosle godine da drasticno smanji broj tenkova s 227 na brojku blize 100.
A ostale ce da rashoduju.

Zbog krute vojne strukture unutar Ruske vojske cije skole i dalje uce principe ratovanja iz 2 svjetskog rata.

Medjutim svijet je mnogo drugaciji danas, tehnologija je uzasno napredovala i sad su Rusi upravo shvatili sta im se desava.
Po meni i da nije sankcija ovo bi bio opet krah Ruske vojne industrije jer bi potraznja za Ruskim tenkovima i oklopima pala drasticno.

Rusi su ostali naivni i cuvajuci sovjetski arsenal vrlo malo su uradili na modernizaciji vojske ali i izmjena vojnih doktrina i taktika.

Dok su bacali ogromne pare na Mornaricu (vecinom za odrzavanje) i na par poluuspjesnih i dosta neuspjesnih projekata mornarice pade im sve u vodu.
Ruska doktrina mornarice je ostala isto u 2 svjetskom ratu.
Sto veci brod s sto vise projektila.

Nemogucnost ali i u velikoj mjeri losa doktrina i zaostalost iste je uzrokovala da je Rusija u zadnjih 20 godina zapostavila kljucne vojne tehnologije.

Jedan od najbitnijih je veliki nedostatak Pametne municije.
Pogotovo u sferi avijacije gdje su se pokazali uzasno inferiornim ne samo zbog municije nego i zbog nepostojanja taktike u koriscenju iste i veoma ogranicenih mogucnosti proizvodnje.
Pa i do avionike u avionima koja je daleko iza Amerike, a Kinezi i razne Europske zemlje pa cak i mali Izrael ih je prestigao u tom domenu.
Iako imaju dronova ni jedan se nije istakao u proslim sukobima. Izgleda da uh ne koriste za gadjanje ciljeva, a moguce cak da ih ne koriste ta navodjenje artiljerije nego iskljucivo za nadzor terena.
Jedna Turska ih je uveliko prestigla na tom terenu.
Da ne pricamo o Americi i Izraelu koji imaju vrhunske dronove za razne namjene.

Onda tu dolazimo i do artiljerije moze se reci ponosu Ruske armije, prema svemu sudeci Rusi su najvise fokusirali ne, Sovjeti su se najvise fokusirali na MLRS sisteme koji nisu pogodni protiv asimetricnog ratovanja protiv malih jedinica koje se brzo krecu i koje se tesko otkrivaju.
Ti sistemi su dizajnirani vecinom tokom 60 i 70 tih godina, uzasno su neprecizni za danasnje pojmove gdje je svaki metar preciznosti bitan. Primarna namjena takvih sistema je bilo pokrivanje velikog otvorenog podrucja teskom vatrom protiv velikih formacija tenkova (hint drugi svjetski rat).
Sem Rusije niko ne koristi vise velike formacije tenkova :D
Koliko vidim nemaju nista modernih samohodnih haubica slicnih na zapadu koju imaju mogucnost preciznog gadjanja (do 10 do 20 metara na 40 kilometara udaljenosti), na zapadu ima sistema samohotki koje same mogu ispaliti 6 granata da svaka sleti istovremeno na jednu tacku ili u tandemu s drugima da ispale plotune na sire podrucje.

E da ne govorimo u Ruskoj pjesadiji koju vecinom cine amaterski vojnici koji se nalaze na (prinudnom) vojnom roku.
Takve jedinice su se pokazale bar u ofanzivnom ratu s brzim kretanjem i velikim promjenama na terenu kao veoma lose i veoma demolarisane.

Jedina pozitivna stvar Ruske vojske su Spetznats jedinice s dobrom opremom i dobrom obukom ali nazalost Rusi ih koriste kao topovsko meso umjesto da ih koriste za asimetricno brzo djelovanje po dubini neprijatelja brzi hit and run i slicno.

A izgleda najveci problem Ruske vojske pogotovo u ofanzivnim djelovanjima van teritorije je logistika.
Odluka Rusije prije 10 ili 15 godina da logistiku spoji unutar borbenih brigada umjesto zasebnih brigada je dovelo do ovakvog haosa na terenu koji sad gledamo u Ukrajini.
Logistika im apsolutno nije dorasla pravovremenoj obskrbi ofanzivne vojske. Zato svako malo vidite kolone koje cekaju ili su napustene.

Takodjer izgleda da su im komunikacije rak rana.
Iz nekog i dalje meni nepoznatog razloga oni koriste obicne walkie talkie, bez releja izmedju jedinica bez sifriranja.
Imaju komandna vozila s boljom komunikacijom ali izgleda da ih je ili premalo ili i one imaju ogranicen domet iste.
Tu je izgleda najgore prosla kopnena vojska.

I za kraj, zbog takve komunikacije, nepostoji organizacija jedinica na terenu, kad se vise jedinica krece istovremeno u jednom pravcu precesto se desava da se neke jedinice ili kolone izgube i izgube kontakt s ostalim jedinicama i komandom.
To je pogubno, komunikacija je bila bitna prije 3000 godina na bojistu a kamoli sad.
A sad ako je tako izmedju kopnenih jedinica zamislite malo sire kakva im je komunikacija Pjesadija-avijacija i kontra, Pjesadija-artiljerija itd itd.
Ispade da imaju 4 razlicite vojske
Pjesadija i oklop
Avijacija
Artiljerija
Mornarica
I komunikacija izmedju njih je losa.

To znaci da Rusi nemaju mogucnost brzog djelovanja u situacijama kad je to potrebno, pomoc sporo dolazi kao s zemlje tako i s neba.

Ovo ce se sve pokazati ovako u narednim mjesecima kad vojni strucnjaci budu radile analizu konflikata ma da se vec moze vidjeti na terenu.

Prosto nevjerovatno koliko je zapravo zapustena Ruska vojska i koliko im je zapusten moderni komandni kadar, tehnika, taktike i doktrine.

Svi ovi napredci sto imaju je iskljucivo zahvaljujuci sili koji su poslali a ta sila mora kad tad da se ispusw zbog svih ovih problema gore.

Ako Rusija nakon rata bude htjela da je i dalje smatraju nekom vojnom silom oni moraju kompletnu vojsku da reorganizuju, kompletno nove doktrine da uvedu i promjene haman sve sto im danas cini okosnicu vojske.
Ovakva nesposobnost je po meni za streljanja odgovornih ljudi.

Svakom ko je citao hvala svaka vam cast ja ovo ne citao dva put :D
Odlican tekst! :thumbup:
boshniak

#52944 Re: Ukrajina

Post by boshniak »

shbc wrote: 02/03/2022 18:05 Ova histerija vec postaje nezdrava. Shvatam ja osudu agresije na Ukrajinu i podrzavam je i sam, ali brate dragi odoste u krajnost. Napadi na ljude koji imaju sekundu blazi stav od "Rusi su zlocinacka govna" prelaze sve granice. Demonizira se svaki pokusaj komunikacije a slavi ponavljanje jednog te istog. Nekad je dobro vidjeti i sta druga strana kaze, kada si udaljen koliko mi jesmo, dobijes malo realniju sliku. Jebote prodavnice nam opustosene od osnovnih zivotnih namirnica, pojedini vec barikade po BiH predvidjaju, Evropljani kupuju jod ko ludi...

A neki zvucie ko ukrajinci koji do dana invazije nisu vjerovali da ce ih Rusija napasti, neki nisu vjerovali ni kad su se slikali pored tenkova, mnogi jos ne vjeruju da je invazija stvarna.
sumirprimus

#52945 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

mishic

#52946 Re: Ukrajina

Post by mishic »

malakh wrote: 02/03/2022 17:50 mislim da i ruski generali ne znaju što točno sada žele. očito da nije upalio plan brzog zauzimanja ukrajine i očito da su se i sami iznenadili kontra mjerama i ukrajinskom obranom.

mnogo su superiorniji od ukrajine, ali koliko će im to pomoći, pitanje je, jer je već očito da u ukrajini neće moći uraditi ono što su uradili u gruziji, jer će ukrajinci pružati otpor do zadnjeg po cijenu totalnog infrastrukturnog uništenja države.

svako rusko napredovanje u ukrajini stvara dublji jazz u ukrajincima i došli su u fazu da se civili samoorganiziraju što očito nisu planirali da će se dogoditi.
Postoji nešto što se zove "ratne reparacije" ili plačanje odštete kao što je poslije WW II bilo uvedeno Njemačkoj i da je na Balkanu to ispoštovano ne samo da nebi bilo Ukrajine nego nebi bilo ni jedne Putkove avanture. To je sve posljedica nepoštovanja međunarodnog prava i principa na kojima se ono temelji.
emmir1

#52947 Re: Ukrajina

Post by emmir1 »

Znači Rumunija i Madjarska ne žele da isporuka oružja ide preko njih.

Ostaje Poljska

Ako bude ruske najavljene osvete za one preko kojih se doprema oružje to je onda Poljska
O'zone
Globalni moderator

#52948 Re: Ukrajina

Post by O'zone »

Nema sivo, samo crno ili bijelo. Odnosno ili si sa nama ili protiv nas
plavi_E

#52949 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

sumirprimus wrote: 02/03/2022 18:09 Najbolje se vidi po regrutima. Zakonom zabranjeno da se nalaze u ratnoj zoni .
Ovo ostalo je sve bila sarena laz tigar od papira u komvencionalnom smislu usljed korupcije o laganja.
Upitna je i nuklearna moc Rusije. Tesko je povjerovatie da su im sve nuklearne bojeve glave u upotrebnom stanju.
sumirprimus

#52950 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Sto nama onda srbija ne palca odstetu realno?
Post Reply