Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
-
the the
#1 Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
U svjetlu ubrzane procedure prijema Ukrajine u EU otvara se mogucnost i za BiH da krene u istu proceduru.
Da li je to realna opcija i ako nije zašto?
Da li je to realna opcija i ako nije zašto?
-
the the
#2 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
MIRKO ŠAROVIĆ TVRDI: "Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir"
"Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH", smatra Šarović.
APEL BIVŠIH VISOKIH PREDSTAVNIKA ZA BRZI PRIJEM BOSNE I HERCEGOVINE U EU: „Dodik i Vučić mogli da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat..."
Schwarz-Schilling i Inzko traže od EK da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU. Od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH. Smatraju i da se Srbiji "treba oduzeti status kandidata za učlanjenje".
"Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH", smatra Šarović.
APEL BIVŠIH VISOKIH PREDSTAVNIKA ZA BRZI PRIJEM BOSNE I HERCEGOVINE U EU: „Dodik i Vučić mogli da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat..."
Schwarz-Schilling i Inzko traže od EK da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU. Od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH. Smatraju i da se Srbiji "treba oduzeti status kandidata za učlanjenje".
-
Romanija
#3 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Sa ovakvim ustrojem i RS? Zasto ne i LIban onda? To bi bila paklena masina u njedrima EU!
-
Palmalma
#4 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
prvo treba doci do ustavnih promjena, a da bi doslo do ustavnih promjena Milorad Dodik ce se potruditi da urusi Dayton.
-
nikeze
#5 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Sve je moguće i sad je to vjerovatnije nego ikad.
Kad postoji interes i politička volja sve je moguće.
U EU je primljen grčki Kipar ali ne i turski dio. Nelogično ali je tako.
Sve je moguće i nemoguće.
Možda da nam daju kandidatski status.
Kad postoji interes i politička volja sve je moguće.
U EU je primljen grčki Kipar ali ne i turski dio. Nelogično ali je tako.
Sve je moguće i nemoguće.
Možda da nam daju kandidatski status.
- ljevoruki
#6 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
BiH u EU i NATO, Srbija u savezu sa Rusijom i Bjelorusijom i svi sretni i rahat.the the wrote: ↑02/03/2022 13:12 MIRKO ŠAROVIĆ TVRDI: "Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir"
-
kasnas
#7 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Naravno da je moguće. I Hrvatska, Rumunija, Bugarska su primljene ubrzano, a ni dan danas ne ispunjavaju uslove.
-
hamos
#8 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Moguce je ali se desiti nece
-
noviforumas
#9 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
U NATO cemo mozda, postoje neke sanse, a u EU nikad, bez obzira na geopoliticke okolnosti. Ne treba gajiti iluzije.
-
ins
#10 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Nama je prioritet ubrzani prijem u NATO, pa tek nekada poslije EU
-
the the
#11 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Uglavnom, niko nije optimista
Ako mi vec sumnjamo u tu mogucnost, onda i ovi koji to propagiraju sigurno to znaju, pa zasto onda izlaze sa tim prijedlogom. Ako nas prime onda moraju i CG, Kosovo, Makedoniju. Kad je vec tako zasto uopste primaju Ukrajinu, ona ce uskoro liciti najvise na nas, dobijas Janukovica i RS itd itd…
Ako bi to moglo, kazem pod uslovom da je to moguce, moze li Komsic popuniti aplikaciju za EU kao sto je Ze popunio?
A i ako postoji ta mogucnost, zasto bi nasi vodeci tzv politicari uopste isli u to kad je to direktno u suprotnosti sa njihovim interesima, prijem u EU znaci vladavina prava i tu prestaje prakticno svaka mogucnost za dalje otezanje procesa razvoja drustva i njihov opstanak. Mislim da je to najveca kocnica za nas pored ovih svih gore nabrojanih
Ako mi vec sumnjamo u tu mogucnost, onda i ovi koji to propagiraju sigurno to znaju, pa zasto onda izlaze sa tim prijedlogom. Ako nas prime onda moraju i CG, Kosovo, Makedoniju. Kad je vec tako zasto uopste primaju Ukrajinu, ona ce uskoro liciti najvise na nas, dobijas Janukovica i RS itd itd…
Ako bi to moglo, kazem pod uslovom da je to moguce, moze li Komsic popuniti aplikaciju za EU kao sto je Ze popunio?
A i ako postoji ta mogucnost, zasto bi nasi vodeci tzv politicari uopste isli u to kad je to direktno u suprotnosti sa njihovim interesima, prijem u EU znaci vladavina prava i tu prestaje prakticno svaka mogucnost za dalje otezanje procesa razvoja drustva i njihov opstanak. Mislim da je to najveca kocnica za nas pored ovih svih gore nabrojanih
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Ubrzano da prime nekog ko ce blokirati eu?
-
RtrnOfSalisbury
#13 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
...joj kad bi milojko doveo harmonikase u brisel i to u onu golemu salu pa jos zapojao
jebo montija
-
pinkman
#14 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Tesko. Jedino da izmisle nesto tipa “pridruzeni clan” 
-
the the
#15 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Tako je
Nego cemu se nadaju sa Ukrajinom, ide njihova varijanta Dodika i RS u paketu? Ili ce ih odcijepiti pa ce samo ovaj “slobodarski” dio u EU? Ili ce se natezati sa Ukrajinom nardnih decenija kao clanicom EU i ulagati sredstva za servisiranje disfunkcionalnog prostora sa 40 mil stanovnika koji ce se naci u EU kao ravnopravna radna snaga, sa Rusijom za vratom itd itd itd, ko sto mi ne mozemo i sami uvidjamo zasto ne moze ni Ukrajina, a ako ce nju prihvatiti sa istim problemima sto ne bi i nas kad smo 10-15 puta manji
Nego cemu se nadaju sa Ukrajinom, ide njihova varijanta Dodika i RS u paketu? Ili ce ih odcijepiti pa ce samo ovaj “slobodarski” dio u EU? Ili ce se natezati sa Ukrajinom nardnih decenija kao clanicom EU i ulagati sredstva za servisiranje disfunkcionalnog prostora sa 40 mil stanovnika koji ce se naci u EU kao ravnopravna radna snaga, sa Rusijom za vratom itd itd itd, ko sto mi ne mozemo i sami uvidjamo zasto ne moze ni Ukrajina, a ako ce nju prihvatiti sa istim problemima sto ne bi i nas kad smo 10-15 puta manji
-
L u c i f e r
#16 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Sve se moze kad se hoce.
Mi smo mali, ne bi nas ni osjetili.
Jebo mis slonicu...
Mi smo mali, ne bi nas ni osjetili.
Jebo mis slonicu...
-
konami666
#17 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Ne, nisu ni na dodatna pitanja iz upitnika odgovorili, kako očekivati takvu zemlju da bude u EU. Možda da bude dio EEA ali ne i EU.
-
Seyfo
#18 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Bogme eno i Srbija glasala ZA rezoluciju UNa protiv Rusije. Ne bi to zvaljo nikad da nije prisiljen. Svjestan je da mu pada ugled pred izbore i da su nevidjeni pritisci nad njim ali sta ces,mora se. Moguce je da ce i Srbija i BIH biti dio tamo neke evrooske porodice,mozda ne (jos) EU ali barem ne kontra Zapada a za Ruse. Mozda zvalju zamijeni neki prozapadni lider. Vecina Srba bi svakako odahnula.
- escobar__
#19 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Ne zanima me gdje će bit Srbi i Srbija, zanima me status Bosne i Hercegovine.
-
pigale
#20 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
vrlo moguce da nas prime al bi vjerovatno imali ogranicenja u odnosu na ostale clanove bar u pocetku
a vrlo moguce da bi se i ustav i sve u bih ubrzano rijesilo preko ohr-a ili tih nekih institucija europe ili cega vec
a vrlo moguce da bi se i ustav i sve u bih ubrzano rijesilo preko ohr-a ili tih nekih institucija europe ili cega vec
- Haris.ba
#21 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Sad da nas prime su minimalne. Nasi politicari ce to blokirati.
Jer, nastupio bi takav stampedo da je to strasno. Ko bi ostao da im placa poreze?
-
pigale
#22 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
-
elcaliente
#23 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Ma da ba fantazije.
Hajde da smo mi odradili vecinu poglavlja, mi nismo nista odradili i sada ce nas kao primiti.
Pa ako bi nas primili onda RS moze reci, primili ste nas takve kakvi smo, znaci slozili ste se, nema vise promjena.
I sta se sa onim drzavama koje su se godinama mucili da ispone uslove, sta su oni onda, debili??
Hajde da smo mi odradili vecinu poglavlja, mi nismo nista odradili i sada ce nas kao primiti.
Pa ako bi nas primili onda RS moze reci, primili ste nas takve kakvi smo, znaci slozili ste se, nema vise promjena.
I sta se sa onim drzavama koje su se godinama mucili da ispone uslove, sta su oni onda, debili??
-
pigale
#24 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
pa mogu staviti neogranicena ogranicenja dok ne ispunimo sve kao i da nismo clanovi
mozda to ne bi bilo klasicno primanje u eu nego pridruzeni ili clan sa posebnim potrebama
mozda to ne bi bilo klasicno primanje u eu nego pridruzeni ili clan sa posebnim potrebama
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#25 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?
Vise ce blokirati HR i mađarska nego mi
A vjerujem da bi s eonda moglo i drugacije postupati u svemu tome, i da bi nam limitirali opcije za glasanje itd...
Kao sto sam pisao i za vrijeme Angele Merkel, mi njima trebamo kao novi koridor prema Grckoj i finalni za jacanje Njemacke kroz prljavu privredu
Od izlaska VBR iz EU, tokovi i kretanja su se pomakli malo ka istoku i mi smo tu...