Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

the the

#1 Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by the the »

U svjetlu ubrzane procedure prijema Ukrajine u EU otvara se mogucnost i za BiH da krene u istu proceduru.

Da li je to realna opcija i ako nije zašto?
the the

#2 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by the the »

MIRKO ŠAROVIĆ TVRDI: "Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir"
"Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH", smatra Šarović.

APEL BIVŠIH VISOKIH PREDSTAVNIKA ZA BRZI PRIJEM BOSNE I HERCEGOVINE U EU: „Dodik i Vučić mogli da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat..."
Schwarz-Schilling i Inzko traže od EK da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU. Od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH. Smatraju i da se Srbiji "treba oduzeti status kandidata za učlanjenje".
Romanija

#3 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by Romanija »

Sa ovakvim ustrojem i RS? Zasto ne i LIban onda? To bi bila paklena masina u njedrima EU!
Palmalma

#4 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by Palmalma »

prvo treba doci do ustavnih promjena, a da bi doslo do ustavnih promjena Milorad Dodik ce se potruditi da urusi Dayton.
nikeze

#5 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by nikeze »

Sve je moguće i sad je to vjerovatnije nego ikad.
Kad postoji interes i politička volja sve je moguće.
U EU je primljen grčki Kipar ali ne i turski dio. Nelogično ali je tako.
Sve je moguće i nemoguće.
Možda da nam daju kandidatski status.
ljevoruki

#6 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by ljevoruki »

the the wrote: 02/03/2022 13:12 MIRKO ŠAROVIĆ TVRDI: "Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir"
"Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH", smatra Šarović.

APEL BIVŠIH VISOKIH PREDSTAVNIKA ZA BRZI PRIJEM BOSNE I HERCEGOVINE U EU: „Dodik i Vučić mogli da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat..."
Schwarz-Schilling i Inzko traže od EK da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU. Od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH. Smatraju i da se Srbiji "treba oduzeti status kandidata za učlanjenje".
BiH u EU i NATO, Srbija u savezu sa Rusijom i Bjelorusijom i svi sretni i rahat.
kasnas

#7 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by kasnas »

Naravno da je moguće. I Hrvatska, Rumunija, Bugarska su primljene ubrzano, a ni dan danas ne ispunjavaju uslove.
hamos

#8 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by hamos »

Moguce je ali se desiti nece
noviforumas

#9 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by noviforumas »

U NATO cemo mozda, postoje neke sanse, a u EU nikad, bez obzira na geopoliticke okolnosti. Ne treba gajiti iluzije.
ins

#10 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by ins »

Nama je prioritet ubrzani prijem u NATO, pa tek nekada poslije EU
the the

#11 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by the the »

Uglavnom, niko nije optimista

Ako mi vec sumnjamo u tu mogucnost, onda i ovi koji to propagiraju sigurno to znaju, pa zasto onda izlaze sa tim prijedlogom. Ako nas prime onda moraju i CG, Kosovo, Makedoniju. Kad je vec tako zasto uopste primaju Ukrajinu, ona ce uskoro liciti najvise na nas, dobijas Janukovica i RS itd itd…

Ako bi to moglo, kazem pod uslovom da je to moguce, moze li Komsic popuniti aplikaciju za EU kao sto je Ze popunio?

A i ako postoji ta mogucnost, zasto bi nasi vodeci tzv politicari uopste isli u to kad je to direktno u suprotnosti sa njihovim interesima, prijem u EU znaci vladavina prava i tu prestaje prakticno svaka mogucnost za dalje otezanje procesa razvoja drustva i njihov opstanak. Mislim da je to najveca kocnica za nas pored ovih svih gore nabrojanih
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by Truba »

Ubrzano da prime nekog ko ce blokirati eu?
RtrnOfSalisbury

#13 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by RtrnOfSalisbury »

...joj kad bi milojko doveo harmonikase u brisel i to u onu golemu salu pa jos zapojao :thumbup: jebo montija
pinkman

#14 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by pinkman »

Tesko. Jedino da izmisle nesto tipa “pridruzeni clan” :D
the the

#15 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by the the »

Tako je

Nego cemu se nadaju sa Ukrajinom, ide njihova varijanta Dodika i RS u paketu? Ili ce ih odcijepiti pa ce samo ovaj “slobodarski” dio u EU? Ili ce se natezati sa Ukrajinom nardnih decenija kao clanicom EU i ulagati sredstva za servisiranje disfunkcionalnog prostora sa 40 mil stanovnika koji ce se naci u EU kao ravnopravna radna snaga, sa Rusijom za vratom itd itd itd, ko sto mi ne mozemo i sami uvidjamo zasto ne moze ni Ukrajina, a ako ce nju prihvatiti sa istim problemima sto ne bi i nas kad smo 10-15 puta manji
L u c i f e r

#16 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by L u c i f e r »

Sve se moze kad se hoce.
Mi smo mali, ne bi nas ni osjetili.
Jebo mis slonicu...
konami666

#17 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by konami666 »

Ne, nisu ni na dodatna pitanja iz upitnika odgovorili, kako očekivati takvu zemlju da bude u EU. Možda da bude dio EEA ali ne i EU.
Seyfo

#18 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by Seyfo »

Bogme eno i Srbija glasala ZA rezoluciju UNa protiv Rusije. Ne bi to zvaljo nikad da nije prisiljen. Svjestan je da mu pada ugled pred izbore i da su nevidjeni pritisci nad njim ali sta ces,mora se. Moguce je da ce i Srbija i BIH biti dio tamo neke evrooske porodice,mozda ne (jos) EU ali barem ne kontra Zapada a za Ruse. Mozda zvalju zamijeni neki prozapadni lider. Vecina Srba bi svakako odahnula.
escobar__

#19 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by escobar__ »

Ne zanima me gdje će bit Srbi i Srbija, zanima me status Bosne i Hercegovine.
pigale

#20 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by pigale »

vrlo moguce da nas prime al bi vjerovatno imali ogranicenja u odnosu na ostale clanove bar u pocetku
a vrlo moguce da bi se i ustav i sve u bih ubrzano rijesilo preko ohr-a ili tih nekih institucija europe ili cega vec
Haris.ba

#21 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by Haris.ba »

pigale wrote: 02/03/2022 18:38 vrlo moguce da nas prime al bi vjerovatno imali ogranicenja u odnosu na ostale clanove bar u pocetku
a vrlo moguce da bi se i ustav i sve u bih ubrzano rijesilo preko ohr-a ili tih nekih institucija europe ili cega vec
Sad da nas prime su minimalne. Nasi politicari ce to blokirati.

Jer, nastupio bi takav stampedo da je to strasno. Ko bi ostao da im placa poreze?
pigale

#22 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by pigale »

Haris.ba wrote: 02/03/2022 18:42
pigale wrote: 02/03/2022 18:38 vrlo moguce da nas prime al bi vjerovatno imali ogranicenja u odnosu na ostale clanove bar u pocetku
Sad da nas prime su minimalne. Nasi politicari ce to blokirati.

Jer, nastupio bi takav stampedo da je to strasno. Ko bi ostao da im placa poreze?
zato sam i spomenuo ogranicenja
elcaliente

#23 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by elcaliente »

Ma da ba fantazije.

Hajde da smo mi odradili vecinu poglavlja, mi nismo nista odradili i sada ce nas kao primiti.
Pa ako bi nas primili onda RS moze reci, primili ste nas takve kakvi smo, znaci slozili ste se, nema vise promjena.

I sta se sa onim drzavama koje su se godinama mucili da ispone uslove, sta su oni onda, debili??
pigale

#24 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by pigale »

pa mogu staviti neogranicena ogranicenja dok ne ispunimo sve kao i da nismo clanovi
mozda to ne bi bilo klasicno primanje u eu nego pridruzeni ili clan sa posebnim potrebama
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25 Re: Ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u EU, da li he moguće?

Post by mk ultra »

Black swan wrote: 02/03/2022 17:10 Ubrzano da prime nekog ko ce blokirati eu?
Vise ce blokirati HR i mađarska nego mi

A vjerujem da bi s eonda moglo i drugacije postupati u svemu tome, i da bi nam limitirali opcije za glasanje itd...

Kao sto sam pisao i za vrijeme Angele Merkel, mi njima trebamo kao novi koridor prema Grckoj i finalni za jacanje Njemacke kroz prljavu privredu

Od izlaska VBR iz EU, tokovi i kretanja su se pomakli malo ka istoku i mi smo tu... :bih:
Post Reply