Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
zippoo87
#5901 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ukinuti HR u svakoj firmi koja nema veze sa naukom i necim kompleksijim.
Hr je unazadio svaku firmu,jer da bi opravdali svoje postojanje,izmislili su toliko gluposti i nepotrebnih testiranja,intervjua i selekcija,da i onaj ko je bio zagrijan za posao,ohladi ako nakon drugog razgovora ne bude konkretna ponuda i pocetak rada.
Jednostavno tako vidis da je firma ublehaska i ljudi odustanu.
Ovo HR smece se pojavilo unazad 4-5 godina i bukvalno je skoro nemoguce proci selekciju,jer i kada se kandidat svidi recimo HR ekipi,onda se mora avidjeti i direktoru/gazdi ,koji ima zavrsnu rijec i ako se ne svidi,dzaba si krecio i prosao pet krugova.
Jadno je da se cijeli svijet promijenio,promijenile se poslovne i radne navike,plate i zarade a kod nasih nepismenih kromanjonac "biznismen" i dalje 2000. godinama i psiholoska granica plata od 1000 KM,koju nikako ne mogu ponuditi,iako je jako malo radnika koji bi radili i za 1000 KM,jer na ovim cijenama dnaas je 1000 KM manje nego 400 KM tamo 2000tih.
Hr je unazadio svaku firmu,jer da bi opravdali svoje postojanje,izmislili su toliko gluposti i nepotrebnih testiranja,intervjua i selekcija,da i onaj ko je bio zagrijan za posao,ohladi ako nakon drugog razgovora ne bude konkretna ponuda i pocetak rada.
Ovo HR smece se pojavilo unazad 4-5 godina i bukvalno je skoro nemoguce proci selekciju,jer i kada se kandidat svidi recimo HR ekipi,onda se mora avidjeti i direktoru/gazdi ,koji ima zavrsnu rijec i ako se ne svidi,dzaba si krecio i prosao pet krugova.
Jadno je da se cijeli svijet promijenio,promijenile se poslovne i radne navike,plate i zarade a kod nasih nepismenih kromanjonac "biznismen" i dalje 2000. godinama i psiholoska granica plata od 1000 KM,koju nikako ne mogu ponuditi,iako je jako malo radnika koji bi radili i za 1000 KM,jer na ovim cijenama dnaas je 1000 KM manje nego 400 KM tamo 2000tih.
-
McGradySA
#5902 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zvuči kao moja bivša firmaLajavikrelac wrote: ↑28/02/2022 15:04
Zato što je plata u magacinu 780 KM, a radi se na smrt. Imaju lafo neki sistem ispunjavanja normi ili čega već pa ako zadovoljiš prva tri mjeseca primaju te...Naravno imaš i bonus ako prebaciš normu a ne puknu ti leđa od oko 100-150 KMPrekovremenog rada ko u priči, a plaćeno je nešto sitno, svaka subota radna...Jedino što imaš obrok na poslu za razliku od sličnih firmi.
Na razgovoru za slagača paleta i gutača prašine procedura kao za astronautakao biraju ljude za "dobar tim"....
![]()
Od kičmanja koji su radili ljudi sa osnovnom školom sada se pravi nauka![]()
Neka,ima budala,samo je pitanje dokle će ih biti.
-
McGradySA
#5903 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako ne živiš za firmu i želiš imati i privatan život ne žele te.zippoo87 wrote: ↑28/02/2022 16:20
-
zippoo87
#5904 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da,sada su im to glavna pitanja,uz uslovno pitanje,da li imas u planu odlazak iz BiHMcGradySA wrote: ↑28/02/2022 16:25Ako ne živiš za firmu i želiš imati i privatan život ne žele te.zippoo87 wrote: ↑28/02/2022 16:20
A kada dodjemo do plate koju nude,onda im kazes,ne da zelim ici,nego trcim da pobjegnem od vas govnara
-
McGradySA
#5905 Re: Jadi nas nezaposlenih
Na jednom razgovoru direktor me pitao jesam li oženjen.Kada sam rekao da nisam,uz napomenu da ipak to neće uticati na moj rad promjena držanja i neko zahlađenje se moglo osjetiti u prostoriji.Još kada je rekao početna 600 bez toplog i karte,e tu smo vidjeli da se više nećemo viđati.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5906 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mene kad to pitaju dobiju odgovor ne odgovaram na lična pitanja, ne poznajemo seMcGradySA wrote: ↑01/03/2022 12:12Na jednom razgovoru direktor me pitao jesam li oženjen.Kada sam rekao da nisam,uz napomenu da ipak to neće uticati na moj rad promjena držanja i neko zahlađenje se moglo osjetiti u prostoriji.Još kada je rekao početna 600 bez toplog i karte,e tu smo vidjeli da se više nećemo viđati.
Kada budemo zajedno provodili veći dio dana, pili kafu i slično onda me nakon nekog vremena smiješ pitati lična pitanja, do tada imaš CV pa iz njega gataj
- Snake Eyes
#5907 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kazes nisam ozenjen ali sam uzeo kredit na 90 000KM.
A ovaj usklikne: ih, još bolje!
A ovaj usklikne: ih, još bolje!
- Kiki_Musampa
#5908 Re: Jadi nas nezaposlenih
Tuzla,Lukavac,Živinice... Ima li fleksibilnih žena,zainteresovanih za posao prodavača u smjenama.
-
zippoo87
#5909 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako nisi ozenjen i nemas porodicu,onda neces svasta trpiti a moguce i da nemas kredita ili imas mali neki i onda nisi dobar kandidat za roba.
Oni zele robove,ne radnike...ja sam to davno rekao.
Evo sada procita vijest da ljudima na minimalcu nisu povecali platu,nego samo uzmu od prevoza i toplog obroka i prebace na racun a u koverti dobijes manje za tu razliku.
Zena neka pita kako se moze zastiti i kome prijaviti neregularnosti.
I kada vidim nekog "gazdu" ili ove poslodavec na TVu da kukaju a ni najnizu platu ne mogu povecati 100 KM,onda mi dodje da sve spalim ...i njih i njihove jadne firme i firmice.
Oni zele robove,ne radnike...ja sam to davno rekao.
Evo sada procita vijest da ljudima na minimalcu nisu povecali platu,nego samo uzmu od prevoza i toplog obroka i prebace na racun a u koverti dobijes manje za tu razliku.
Zena neka pita kako se moze zastiti i kome prijaviti neregularnosti.
I kada vidim nekog "gazdu" ili ove poslodavec na TVu da kukaju a ni najnizu platu ne mogu povecati 100 KM,onda mi dodje da sve spalim ...i njih i njihove jadne firme i firmice.
- Domaci izdajnik
#5910 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dobio poziv od firme na koju sam aplicirao da sam i zaboravio kad, razgovor za posao ali su skoro 12 kilometara od mene. Fino priupitam jesu li to ona kružna ispitivanja ili testirarnja da ne dolazim i ne trošim pare i svoje vrijeme bezveze, samo dolazim ako ćemo popričati oko ponude i eventualno dogovoriti probni rad...Sa druge strane meni ta osoba veli da o tome nema informaciju i stvarno ne zna (sve se bojim nije Google u pitanju
), ali sigurno da ima više kandidata
Da li potvrđujete svoj dolazak na intervju? Ne, prijatno i doviđenja!
-
mali_balon
#5911 Re: Jadi nas nezaposlenih
HR je tu da zastiti firmu, da stiti interese firme, da provodi politiku firme sto se tice radne snage, da uskladi politiku firme prema radnicima i zakona o radu itd itd da se tuzbe radnika svedu na minimum......nije HR tu zbog radnika, mada to ovi vole rec da su tu da zastite radnika....zippoo87 wrote: ↑28/02/2022 16:20 Ukinuti HR u svakoj firmi koja nema veze sa naukom i necim kompleksijim.
To je jos jedna sluzba...isto ko racunovodstvo...ili pravna sluba.....
-
ucenik1234
#5912 Re: Jadi nas nezaposlenih
Samo sto je realnost da vecina njih opravdava svoje postojanje debilnim selekcijskim procesima, jer inace drkaju qracmali_balon wrote: ↑02/03/2022 08:10HR je tu da zastiti firmu, da stiti interese firme, da provodi politiku firme sto se tice radne snage, da uskladi politiku firme prema radnicima i zakona o radu itd itd da se tuzbe radnika svedu na minimum......nije HR tu zbog radnika, mada to ovi vole rec da su tu da zastite radnika....zippoo87 wrote: ↑28/02/2022 16:20 Ukinuti HR u svakoj firmi koja nema veze sa naukom i necim kompleksijim.
-
mali_balon
#5913 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako vec napisah provode politiku firme, nista oni ne rade na svoju ruku, opet gazda, direktor ili menager kaze sta i kako i po kojim kriterijima se biraju radnic......ucenik1234 wrote: ↑02/03/2022 08:25Samo sto je realnost da vecina njih opravdava svoje postojanje debilnim selekcijskim procesima, jer inace drkaju qracmali_balon wrote: ↑02/03/2022 08:10
HR je tu da zastiti firmu, da stiti interese firme, da provodi politiku firme sto se tice radne snage, da uskladi politiku firme prema radnicima i zakona o radu itd itd da se tuzbe radnika svedu na minimum......nije HR tu zbog radnika, mada to ovi vole rec da su tu da zastite radnika....
Nista nije tu dzaba sve ima svoju svrhu....oni su tu zbog firme a ne zbog radnika
-
McGradySA
#5914 Re: Jadi nas nezaposlenih
Može im se,šikaniraju i cure koje planiraju da zatrudne.Lajavikrelac wrote: ↑01/03/2022 13:13
Mene kad to pitaju dobiju odgovor ne odgovaram na lična pitanja, ne poznajemo seObično bude onda ona u fazonu, pa eto pitamo da se sad bolje upoznamo i steknemo dojam o kandidatima...
![]()
Kada budemo zajedno provodili veći dio dana, pili kafu i slično onda me nakon nekog vremena smiješ pitati lična pitanja, do tada imaš CV pa iz njega gataj![]()
-
zippoo87
#5915 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve to stoji ali kako li su decenijama prije firme postojale,radile i zaradjivale bez HRa?mali_balon wrote: ↑02/03/2022 08:32Kako vec napisah provode politiku firme, nista oni ne rade na svoju ruku, opet gazda, direktor ili menager kaze sta i kako i po kojim kriterijima se biraju radnic......ucenik1234 wrote: ↑02/03/2022 08:25
Samo sto je realnost da vecina njih opravdava svoje postojanje debilnim selekcijskim procesima, jer inace drkaju qrac
Nista nije tu dzaba sve ima svoju svrhu....oni su tu zbog firme a ne zbog radnika
To je obicna ublehaska nepotrebna sluzba u firmi,koja je samo trosak.Jeftinije je napraviti neki test koji je vezan za odredje u radnu poziciju i davati kandidatima da odrade test a onda pozvati par kandidata sa najboljim rezultatima i zavrsiti.
A pare od HRa preusmjeriti radnicima koji svima zaradjuju
-
mali_balon
#5916 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jeste prije nisi imao ni IT sluzbu sad imas.....razvijamo se, ucimi itd itd.....zippoo87 wrote: ↑02/03/2022 14:52Sve to stoji ali kako li su decenijama prije firme postojale,radile i zaradjivale bez HRa?mali_balon wrote: ↑02/03/2022 08:32
Kako vec napisah provode politiku firme, nista oni ne rade na svoju ruku, opet gazda, direktor ili menager kaze sta i kako i po kojim kriterijima se biraju radnic......
To je obicna ublehaska nepotrebna sluzba u firmi,koja je samo trosak.Jeftinije je napraviti neki test koji je vezan za odredje u radnu poziciju i davati kandidatima da odrade test a onda pozvati par kandidata sa najboljim rezultatima i zavrsiti.
A pare od HRa preusmjeriti radnicima koji svima zaradjuju
Kako rekoh HR je tu da zastiti firmu a ne radnika...u interesu je firme da ima HR....drugo je sto se je to kod nas svelo na google....
- teuta06
#5917 Re: Jadi nas nezaposlenih
primjer prije par mjeseci...prijateljica tražila posao... u pitanju je IT...i nakon tih 100 krugova, čeka konačnu odluku, a oni joj poslali mail kao ima još jedno testiranje...i ona im se javi da nije zainteresirana...zippoo87 wrote: ↑28/02/2022 16:20
-
markopd
#5918 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ljudi kad ćete shvatiti da HR ne bira kandidate,već ih samo "sputava" i provodi besmislene procedure i selekcije od kojih neće niko biti ni primljen.Kandidat za to radno mjesto već bude odabran puno prije,a HR je tu samo da to "zamaskira" po nalogu direktora i da pred njihovim radnicima pokažu kako zaista provode konkurs "regularno". 
- Domaci izdajnik
#5919 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne razvijamo nego idemo unazad. Balkanski sistem rada i zapošljavanja, a uvode se "službe" po ugledu na zapadmali_balon wrote: ↑02/03/2022 14:55 Jeste prije nisi imao ni IT sluzbu sad imas.....razvijamo se, ucimi itd itd.....
Kako rekoh HR je tu da zastiti firmu a ne radnika...u interesu je firme da ima HR....drugo je sto se je to kod nas svelo na google....
To je ko kad bi mene neko preko veze angažovao za nadzornika radova izgradnje stambenog bloka, pa prvi djetlić bi sve sa zemljom sravnio
- Domaci izdajnik
#5920 Re: Jadi nas nezaposlenih
Uglavnom tačno, nažalost.markopd wrote: ↑02/03/2022 15:24 Ljudi kad ćete shvatiti da HR ne bira kandidate,već ih samo "sputava" i provodi besmislene procedure i selekcije od kojih neće niko biti ni primljen.Kandidat za to radno mjesto već bude odabran puno prije,a HR je tu samo da to "zamaskira" po nalogu direktora i da pred njihovim radnicima pokažu kako zaista provode konkurs "regularno".![]()
-
mali_balon
#5921 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa dobro to je HR na balkanski nacin...ja sam vise mislio opcenito....gdje su ozbiljne firme....a kod nas i nema neki HR i ako ima opet glavni baja na kraju sve aminuje i kaze ko ce bit primljen bez obzira na testove i razgovore...Lajavikrelac wrote: ↑02/03/2022 18:19Ne razvijamo nego idemo unazad. Balkanski sistem rada i zapošljavanja, a uvode se "službe" po ugledu na zapadmali_balon wrote: ↑02/03/2022 14:55 Jeste prije nisi imao ni IT sluzbu sad imas.....razvijamo se, ucimi itd itd.....
Kako rekoh HR je tu da zastiti firmu a ne radnika...u interesu je firme da ima HR....drugo je sto se je to kod nas svelo na google....to se nekada govorilo noga lička, a cipela bečka...Staviš likove koji pojma nemaju o selekciji radnika u određenoj branši, ali poenta je imati HR službu jer je to in i najbolje u nju uvali bližu familiju/rodbinu/švalerku. I onda imaš deset krugova testiranja i razgovora koji nemaju veze sa logikom, kojima otjeraš uglavnom iskusan i stučan kadar jer mu se ne nikako ne isplati finansijski i vremenski cimati po nekoliko kilometara kako bi nekome opravdao njihovo postojanje. A i vide BTW da ga zajebavaš i praviš budalom...
![]()
To je ko kad bi mene neko preko veze angažovao za nadzornika radova izgradnje stambenog bloka, pa prvi djetlić bi sve sa zemljom sravnio![]()
-
zippoo87
#5922 Re: Jadi nas nezaposlenih
Konacno si nadosao i skontao ono sto sam pisao u proslom postu.Dakle prvo ja pricam o BiH a ne o naprednom svijetu i pricam da HR nema nikakvu svrhu osim sto pravi stetu samoj firmi.mali_balon wrote: ↑02/03/2022 19:36Pa dobro to je HR na balkanski nacin...ja sam vise mislio opcenito....gdje su ozbiljne firme....a kod nas i nema neki HR i ako ima opet glavni baja na kraju sve aminuje i kaze ko ce bit primljen bez obzira na testove i razgovore...Lajavikrelac wrote: ↑02/03/2022 18:19
Ne razvijamo nego idemo unazad. Balkanski sistem rada i zapošljavanja, a uvode se "službe" po ugledu na zapadto se nekada govorilo noga lička, a cipela bečka...Staviš likove koji pojma nemaju o selekciji radnika u određenoj branši, ali poenta je imati HR službu jer je to in i najbolje u nju uvali bližu familiju/rodbinu/švalerku. I onda imaš deset krugova testiranja i razgovora koji nemaju veze sa logikom, kojima otjeraš uglavnom iskusan i stučan kadar jer mu se ne nikako ne isplati finansijski i vremenski cimati po nekoliko kilometara kako bi nekome opravdao njihovo postojanje. A i vide BTW da ga zajebavaš i praviš budalom...
![]()
To je ko kad bi mene neko preko veze angažovao za nadzornika radova izgradnje stambenog bloka, pa prvi djetlić bi sve sa zemljom sravnio![]()
Te pare bolje da usmjere u povecanje plata radnicima koji su jos tu i koji nisu otisli.
-
mali_balon
#5923 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nadoso sam ja davno samo ti izgleda nisi....jel ti mislis da bi nas gazda dzaba drzao nekog kao HR nako bezveze.....eto ima viska para da im daje plate....jos nigdje nisam cuo da se HR sluzba ukinula....eto sam kazes bolje usmjeriti pare drugdje...sto ih ne usmjeravaju i ne ukidaju bespotrebne sluzbezippoo87 wrote: ↑02/03/2022 20:55Konacno si nadosao i skontao ono sto sam pisao u proslom postu.Dakle prvo ja pricam o BiH a ne o naprednom svijetu i pricam da HR nema nikakvu svrhu osim sto pravi stetu samoj firmi.mali_balon wrote: ↑02/03/2022 19:36
Pa dobro to je HR na balkanski nacin...ja sam vise mislio opcenito....gdje su ozbiljne firme....a kod nas i nema neki HR i ako ima opet glavni baja na kraju sve aminuje i kaze ko ce bit primljen bez obzira na testove i razgovore...
Te pare bolje da usmjere u povecanje plata radnicima koji su jos tu i koji nisu otisli.
-
Hakiz
#5924 Re: Jadi nas nezaposlenih
To kao kada je jedan direktor izjavio da mu je marketing nsjvažniji sektor u firmi.mali_balon wrote: ↑02/03/2022 21:01Nadoso sam ja davno samo ti izgleda nisi....jel ti mislis da bi nas gazda dzaba drzao nekog kao HR nako bezveze.....eto ima viska para da im daje plate....jos nigdje nisam cuo da se HR sluzba ukinula....eto sam kazes bolje usmjeriti pare drugdje...sto ih ne usmjeravaju i ne ukidaju bespotrebne sluzbezippoo87 wrote: ↑02/03/2022 20:55
Konacno si nadosao i skontao ono sto sam pisao u proslom postu.Dakle prvo ja pricam o BiH a ne o naprednom svijetu i pricam da HR nema nikakvu svrhu osim sto pravi stetu samoj firmi.
Onda mu odgovoriše, kada je tako, da mi iz proizvodnje idemo kući, pa neka marketing prodaje šta ima.
Direktor više ne spominje marketing kao najvažniji sektor.
-
zippoo87
#5925 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa zato sto ne znaju sta hoce od tih sluzbi a imaju love viska...samo je pogresno usmjerena.mali_balon wrote: ↑02/03/2022 21:01Nadoso sam ja davno samo ti izgleda nisi....jel ti mislis da bi nas gazda dzaba drzao nekog kao HR nako bezveze.....eto ima viska para da im daje plate....jos nigdje nisam cuo da se HR sluzba ukinula....eto sam kazes bolje usmjeriti pare drugdje...sto ih ne usmjeravaju i ne ukidaju bespotrebne sluzbezippoo87 wrote: ↑02/03/2022 20:55
Konacno si nadosao i skontao ono sto sam pisao u proslom postu.Dakle prvo ja pricam o BiH a ne o naprednom svijetu i pricam da HR nema nikakvu svrhu osim sto pravi stetu samoj firmi.
Nasi sistemi poslovanja jednostavno nemaju prostora za HR,jer je ovdje svaka firma djl a ostali su samo tu da se uhljebe.