geralt wrote: ↑01/03/2022 17:18
madner wrote: ↑01/03/2022 17:00
Ono su bile igle, prvi dan napada.
Rusi nisu izgubili 5800 vojnika, da jesu dosad bi Ukrainci bili pred Rostovom.
Ameri su izjavili da je prema njihovim obavjestajnim podacima ukrajinska procjena blizu istine. Ne znam, mozda se i oni ukljucuju u informacioni rat, ali dosad su im sve obavjestajne procjene bile tacne.
Hajmo sabirati:
- U Bucha potoku je nekoliko stotina izginulo, mozda blizu hiljade
- Na aerodromu isto toliko
- Diverzanti koji su usli u Kijev nisu iz njega izasli. Ne znam koliko ih je bilo, ali sigurno nisu poslali 20 ili 30 ljudi.
- Oni sto su usli u Harkov (kad si nam ti rekao da grad pada istog dana) su brze izasli nego usli, tu je moralo biti jos par stotina gubitaka
- Oko Sumyja isto imas vjerodostojnih snimaka ruskih gubitaka
- Cecena je minimum par stotina izginulo
- Imas snimke dronova kako unistavaju vozove i konvoje
- Na juznom i istocnom frontu isto nisu bili bez gubitaka, bilo je i tamo ozbiljnih borbi.
Kad saberes, 5800 ne izgleda nerealno.
Ako tako saberes ne izgleda, ali haj da provjerimo predpostavke. Bucha potok, vidio sam oko 20 vozila. Ceta VDVa pomjesena sa Spetznazom izvidjackim vodom. Da je svaki od njih pogino, a vjerovatno nije jer nema toliko leseva to je da su bili u punom sastavu oko 100 ljudi. 150 ako je bila jos neka formacija, mada nema smisla.
Juce je malo istocnije kod slicnog artiljerijskog udara RF stradalo oko 50 Ukrainaca, slike su isto lose.
Na airdromu su u prvom naletu spustili oko 100 ljudi. Ukrainci su ih potisli, sutra su dosli sa punom snagom i od tada drze aerodrom. 100 mrtvih mi izgleda visoko, ali nije nemoguce ako je bila totalna katastrofa.
Diverzanti u Kievu, to be znamo tacan broj. Moja predpostavka je da je to do 100 ljudi, a da ima jako puno pete kolone i prividjanja pete kolone.
Za Harkov, velika kolona 4 oklopne brigade je bila usla u grad pa skrenula juzno. Ove jedinice sto smo vidjeli su izvidjacki vodovi, da je bilo tu gubitaka svakako, da su bili katastroficni tesko. Pogledaj sliku ona dva tigra i kamiona, nema mrtvih.
Oko Sumija je nastradao jedan bataljon RF, ali to ne znaci da su svi poginuli.
Juzno su razbucali odbranu, to ne mislim da su imali velike gubitke. Opcenito, tamo imaju najboljeg komadanta, najvise je uradio sa najmanje.
Ali jos jednom da imaju 5800 mrtvih, Ukrainci bi napredovali na DL i Sevastopel, nemaju toliko pjesadije.