BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Guadalajara

#15976 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Nije ista sila baruta. Da je ista sila bio bi naveden samo jedan tip baruta.

Image
MorningStar

#15977 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 22/02/2022 23:18 Nije ista sila baruta. Da je ista sila bio bi naveden samo jedan tip baruta.

Image
A kolicina ? :lol: A mozda zamisli stavis raketu da ispalis - jedna ode 100 m/s druga 140 m/s u sekundi pri startu - sta mislis jel to problematicno ? :lol:

A sad ta te jos malo - postepeno idemo nista da odma odustanes nego bolje ovako da se koprcas-

Gle sada ovo :
The RPG-7MX2 has a maximum effective range of 800 m against stationary area targets, depending on rocket types and sighting unit, while moving targets can be engaged effectively at ranges of up to 400 meters. The RPG-7MX2 is backwards compatible with all currently available ammunition for standard RPG-7. User proficiency is achieved through the use of sub-caliber training rocket using standard 7.62x39 ammunition, making live fire drills extremely cheap simple and realistic.

the RPG-7MX2 optical sighting unit is compatible with the following ammunition types PG7V series, OG7V, TGB7V as well as GSh7VT. Illuminated dial-in reticle significantly increases first round hit probability over the original optical sighting unit, both in day and night/low light conditions.LED illumination ensures long battery life and simplifies maintenance of the optical sighting unit. Sight magnification is 2.3x. with FOV of 13°.
Pa onda ovo:
Image

Pa onda ovo:
Image

Moze i ovo :D
Image

Pa onda objasni sta to novi rpg moze da ispali sto stari ne moze - i kakav to veci pritisak podnosi :lol:

sta kaze moze vece pritiske da podnosi nego "stari" rpg ono moze jaci naboj teza raketa - a rpg bestrzajno oruzje uz standardni booster :lol:
Image
Guadalajara

#15978 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Nema sad vadjenja na kolicinu i zapreminu. Zakasnio si. Provalio si se za medalju kad si izjednačio slične barute NGB-038/NGB-042. I još ko veli jedan ide za ono sto si nazvao primarno barutno punjenje, a drugi je za raketni motor. Još poletio da zaokruži zelenom i plavom bojom. A nisi znao da se neki treci/cetvrti (NGR-135/NGR-145 koristi za raketni motor.

Sad cu te zajebavat sa ovom slikom :pisnuo:
Image
MorningStar

#15979 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 22/02/2022 23:59 Nema sad vadjenja na kolicinu i zapreminu. Zakasnio si. Provalio si se za medalju kad si izjednačio slične barute NGB-038/NGB-042. Ko veli jedan ide za ono sto si nazvao primarno barutno punjenje, a drugi je za raketni motor. Još poletio da zakruži zelenom i plavom bojom. A nisi znao da se neki treci/cetvrti (NGR-135/NGR-145 koristi za raketni motor.

Image
Jao jesam se provalio jaoo pa jesam se provalio to je strasno nemoj da me zafrkavas za sliku :lol: ne naravno da ne znam tip baruta i naziv koji ide u startni pogon te koji u sekundarni - sto mi to treba ???? :lol: - te kakve to veze ima sa cinjenicom da si krenuo pametovati o vecim pritiscima koje "novi" rpg moze da podnese te neke teze rakete ovo ono :lol: pored jos cinjenice da kada si poceo sa pametovanjem o rpg u nisi ni znao da se raketa "sastavlja" iz dva dijela :lol:
A ono:
Startni pogon isti za sve rakete
Image

Te sta to stari rpg ne moze ispaliti a novi moze :lol:
Image
Guadalajara

#15980 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 23/02/2022 00:06
Guadalajara wrote: 22/02/2022 23:59 Nema sad vadjenja na kolicinu i zapreminu. Zakasnio si. Provalio si se za medalju kad si izjednačio slične barute NGB-038/NGB-042. Ko veli jedan ide za ono sto si nazvao primarno barutno punjenje, a drugi je za raketni motor. Još poletio da zakruži zelenom i plavom bojom. A nisi znao da se neki treci/cetvrti (NGR-135/NGR-145 koristi za raketni motor.

Image
Jao jesam se provalio jaoo pa jesam se provalio to je strasno nemoj da me zafrkavas za sliku :lol: ne naravno da ne znam tip baruta i naziv koji ide u startni pogon te koji u sekundarni - sto mi to treba ???? :lol: - te kakve to veze ima sa cinjenicom da si krenuo pametovati o vecim pritiscima koje "novi" rpg moze da podnese te neke teze rakete ovo ono :lol: pored jos cinjenice da kada si poceo sa pametovanjem o rpg u nisi ni znao da se raketa "sastavlja" iz dva dijela :lol:
A ono:
Image

Image
Kako ba izjednači NGB-038 i NGB-042? Pa još da usereš i šefa i stanicu ovaj jedan metnu da ide u raketni motor. :pisnuo:

Hajde jednom, već dva puta...dva puta.. :pisnuo:

Image
MorningStar

#15981 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 23/02/2022 00:11
MorningStar wrote: 23/02/2022 00:06

A ono:
Image

Image
Kako ba izjednači NGB-038 i NGB-042? Pa još da usereš i šefa i stanicu ovaj jedan metnu da ide u raketni motor. :pisnuo:

Image
Ma bravo provalio sam se za medalju :lol: to care tako je :lol: barut ovaj i onaj koji ide u sta a ti to znas jer znas naravno to znas te nisi cackao po youtubeu i trazice neke izvlakuse za sve ovo krenuo sa tipovima baruta - pored toga sto moze i nitroceluloza i nitroglicerinski listici - ja ne znam niti me nesto posebno interesuje dezignacija tj. tip baruta ali ocito znam da je raketa za rpg "sastavljena" od dva dijela, da koristi standardni primarni pogon, da "stari" rpg moze ispaliti koju god hoces raketu za rpg kao i revolucionarni o kojem ti pricas , da naboj ne moze proizvoditi drugacije sile jer bi onda inicijalna brzina varirala, da 9x19mm nije "malokalibarski" metak,da APFSDS ne mora biti teza od HEAT ili HE granate - polako nastavit cu :lol:

I da dodam , koji razliciti pritisci kod rpg-a bestrzajnog oruzja sa standardnim startnim pogonom ? :D
MorningStar

#15982 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Cek evo krenuo sam polako - pa posto si zakovao sa odogovrima oko prosipanja za rpg punjenja pritiske rakete i ostale gluposti koje si nalupao da polako krenemo i dalje.
Image
Guadalajara wrote: 01/12/2021 20:14
@mba wrote: 01/12/2021 20:11

jel ovaj stroj bas bosnian?
Mislim da je neka kombinacija sa privatnom firmom u Sloveniji i Rusiji. :D
:lol:
Adoo90 wrote: 01/12/2021 16:57 Al to znači onda da bi mi mogli možda raditi ovaj snajper ...ako vec nismo ....

pa
Guadalajara wrote: 01/12/2021 16:58 Kod nas je teški dalekometni snajper u kalibru 12.7mm :D
pa
Guadalajara wrote: 18/02/2022 17:48
Malokalibarska puška je puška u kalibru .22 LR:

Pa sad ako cemo malo sire gledati sve ispod 12.7mm pa na nize je malokalibarsko oruzje.
:lol:
Guadalajara wrote: 28/11/2021 19:04
Ovo samo da ne bude zabune. Sve su samohodne haubice. Samo ih na poligonskom ispitivanju gadjanjem nisu odmah mechali na kamion.
Guadalajara wrote: 30/07/2021 22:41

Vjerujem da su tu "pare" i da im se to dobro isplati. Mašinska obrada može da se obavlja u skoro svakoj alatnici i radionici. Ali hajde neka se osvoje tehnologije optike i obrade stakla. Zrak d.d. je tehnoloski na nivou CARL ZEISS-a i .....

(cek idem polako)
Last edited by MorningStar on 23/02/2022 01:02, edited 1 time in total.
Guadalajara

#15983 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 23/02/2022 00:23
Guadalajara wrote: 23/02/2022 00:11

Ma bravo provalio sam se za medalju :lol: to care tako je :lol: barut ovaj i onaj koji ide u sta a ti to znas jer znas naravno to znas te nisi cackao po youtubeu i trazice neke izvlakuse za sve ovo krenuo sa tipovima baruta - pored toga sto moze i nitroceluloza i nitroglicerinski listici - ja ne znam niti me nesto posebno interesuje dezignacija tj. tip baruta ali ocito znam da je raketa za rpg "sastavljena" od dva dijela, da koristi standardni primarni pogon, da "stari" rpg moze ispaliti koju god hoces raketu za rpg kao i revolucionarni o kojem ti pricas, da naboj ne moze proizvoditi drugacije sile jer bi onda inicijalna brzina varirala, da 9x19mm nije "malokalibarski" metak,da APFSDS ne mora biti teza od HEAT ili HE granate - polako nastavit cu :lol:

I da dodam , koji razliciti pritisci kod rpg-a bestrzajnog oruzja sa standardnim startnim pogonom ? :D
Sta mislis koji ako su baruti slicnih, a ne istih specifikacija i karakteristika :pisnuo:

U pokusaju da budes "pametan" ti si nacrtao ovo ispod.

Image

Znaci covjek te pusti da vidi sta znas. i onda dva puta, dva puta pogines i to za redom. Uspijes da izjednacis barute koji se koriste za osnovna punjenja :( pa onda jedan od tih slicnih baruta metnes da ide u raketni motor. :(

Ovo si ti izjednacio :lol:
Image

Necemo puskomitraljez spominjati...
Guadalajara

#15984 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

A linkovi gdje su ? Da se ko ne dovede u zabludu. To ništa.

Šta je smiješno ? Što su firme zajednički izlagale proizvode na istom štandu na paviljonu ? :roll:
bh-vojna-industrija-i-naoruzanje-t73756s15700.html

Pa za komentarisanje haubica iz BNT-a
Imaju verzije M10 i M94 ?
bh-vojna-industrija-i-naoruzanje-t73756 ... #p17740018

Još citira druge forumaše @Adoo90 i to ubacuje da sam ja pisao. :roll:

bh-vojna-industrija-i-naoruzanje-t73756 ... #p17746934
Guadalajara

#15985 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Znaci kad nekoga zalijepis ide standardno :-?

Ad hominem (latinski "prema čovjeku" ili "prema osobi"), je skraćenica za argumentum ad hominem i pokušaj je negiranja istinitosti neke tvrdnje ukazivanjem na negativne karakteristike ili vjerovanja osobe koja je iznijela tu tvrdnju kao takvu. Ad hominem rasuđivanje obično se objašnjava kao logička zabluda.
Benq

#15986 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Benq »

Hajde vas dvojica resetujte se i vratite na temu, bez provokacija :zoka:
ovo_malo_duse

#15987 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ovo_malo_duse »

Peacean

#15989 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

Da je bilo mozga u glavama ovih naših iz NI pa da smo zadnjih nekoliko godina štancali AK i RPG i preko Amera slali za potrebe ukrajinskih rezervista, fino bi smo se razvili ( relativno za naše podneblje ). Prođe voz sada :(
GOLDZEN

#15990 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Kompanija "Igman" iz Konjica proslavlja 72. godišnjicu postojanja i rada, a za svoj rođendan kupila je savremenu opremu za jednu od proizvodnih linija te najavljuje zapošljavanje stotinjak novih radnika u drugoj polovici ove godine, prenosi Fena. Za rođendan smo kupili novu opremu za proizvodnju municije kalibra 7,62 francuskog proizvođača koja je nešto savremenija, jedan tehnološki korak naprijed. Na njoj ćemo raditi u dvije smjene, cirka 50 miliona komada na godišnjem nivou, i to nam otvara nove planove da na staroj opremi radimo nove programe lovačke i karabinske, pištoljske i druge tipove i vrste koje do sada nismo radili – kaže Muratbegović.

Kompanija se bavi prvenstveno vojnim programom, znači ono što treba suvremenim armijama svijeta, i to Igman radi uspješno, i istočnu i zapadnu varijantu, odnosno 'rusku varijantu i NATO program' tako da vi danas u kompaniji možete naći u isto vrijeme proizvodnju i jednog i drugog tipa municije. U zadnje dvije-tri godine Amerikanci su 'poludjeli' za pištoljskom municijom kalibra 9mm i za komercijalnim programom kalibra 223 ili 5,56 i to je trenutno najtraženije – kaže Muratbegović.

Prošle godine proizveli smo municije u vrijednosti od 151 milion maraka, u nekim ciframa to je oko 190 miliona komada raznih kalibara, vrsta i tipova, tako da je to jedna godina iza nas koja je do sada i najbolja i najveća po prihodu – ustvrdio je Muratbegović.
:bih:
anelsol

#15991 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

GOLDZEN wrote: 25/02/2022 20:00
Kompanija "Igman" iz Konjica proslavlja 72. godišnjicu postojanja i rada, a za svoj rođendan kupila je savremenu opremu za jednu od proizvodnih linija te najavljuje zapošljavanje stotinjak novih radnika u drugoj polovici ove godine, prenosi Fena. Za rođendan smo kupili novu opremu za proizvodnju municije kalibra 7,62 francuskog proizvođača koja je nešto savremenija, jedan tehnološki korak naprijed. Na njoj ćemo raditi u dvije smjene, cirka 50 miliona komada na godišnjem nivou, i to nam otvara nove planove da na staroj opremi radimo nove programe lovačke i karabinske, pištoljske i druge tipove i vrste koje do sada nismo radili – kaže Muratbegović.

Kompanija se bavi prvenstveno vojnim programom, znači ono što treba suvremenim armijama svijeta, i to Igman radi uspješno, i istočnu i zapadnu varijantu, odnosno 'rusku varijantu i NATO program' tako da vi danas u kompaniji možete naći u isto vrijeme proizvodnju i jednog i drugog tipa municije. U zadnje dvije-tri godine Amerikanci su 'poludjeli' za pištoljskom municijom kalibra 9mm i za komercijalnim programom kalibra 223 ili 5,56 i to je trenutno najtraženije – kaže Muratbegović.

Prošle godine proizveli smo municije u vrijednosti od 151 milion maraka, u nekim ciframa to je oko 190 miliona komada raznih kalibara, vrsta i tipova, tako da je to jedna godina iza nas koja je do sada i najbolja i najveća po prihodu – ustvrdio je Muratbegović.
:bih:
Mogla bi sada skočiti potražnja za kalibrom 7,62. Malo ko na zapadu radi taj kalibar. Rat u Ukrajini, ako potraje, će zasigurno dodatno povećati potražnju za oružjem i municijom. Predpostavljam da su Rusi u dobroj mjeri devastirali ukrajinsku vojnu industriju. Zlatom će se plaćati svaki metak, granata, raketa a vidimo da zapad najavljuje pomoć Ukrajini u vojnoj tehnici. E sad koliko će naša NI naći sebe u toj priči je do nas. Da Bog do da im ne trebao ni jedan metak od nas, ali realnost je nažalost sasvim drugačija.
aermachi

#15992 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by aermachi »

Hrmpallier wrote: 22/02/2022 09:27 Booster - startni raketni motor ( u JNA terminologiji )
Sustainer - marševski r. m. u istoj terminologii

U žaru borbe, niko da mi objasni ono što sam pitao, a čini mi se interesantno.

Još jednom: zašto strog zahtjev za cijev VBR-a ili RPG-a, kada je sila koaksijalna sa cijevi, a izgaranje reativno dug proces u odnosu na eksploziju, pa je još i cijev sa zadnje strane otvorena.

Da li zbog nabrojanog stvarno ima potrebe za nečijim ozbiljnijim od neke komercijalne cijevi iz bolje opremljene gvožđare, ili je to zbog "naprednih tehnologija" koje smo jel'te mi, u BiH razvili ?
Termodinamicne karakteristike materijala
anelsol

#15993 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Zrak treba kompletnu reviziju poslovanja. Razmišljati o novim proizvodima, civilnom tržištu, konačno uvođenje u proizvodnju pasive i red dot optiku. Nadam se da će se izvući iz krize:
Odobren reprogram kredita privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo 0
BY BIZNISINFO ON 24/02/2022KOMPANIJE
Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o odobravanju reprograma obaveza Zraka d.d. Sarajevo po ugovorima o kreditu, odobrenog iz komisionih sredstava Vlade FBiH kod Razvojne banke FBiH.
Riječ je o reprogramu ukupnih kreditnih obaveza koje predstavljaju jedinstvenu glavnicu u iznosu 202.403,62 KM, a koji čini glavnica od 171.665 44 KM, redovna kamata od 2.770,53 KM, te 27.967,65 KM zateznih kamata.

Kamatna stopa iznosi jedan posto godišnje, grace period je šest, a rok otplate 60 mjeseci, uključujući grace period. U toku grace perioda trebaju biti izmirene obaveza po osnovu sudskih taksi u iznosu od 11.779,65 KM.

Po realizaciji ove odluke bit će otpisane zatezne kamate nastale od dana pokretanja sudskog postupka u iznosu od 49.524 KM, odnosno koliko budu iznosile na dan puštanja kredita o reprogramu u tečaj.

Razvojna banka FBiH će sa Zrakom d.d. Sarajevo sačiniti i potpisati Ugovor o reprogramu otplate kreditnih sredstava.

Odluka je donesena na osnovu zahtjeva za reprogram koji je Zrak dostavio Vladi FBiH 16.2.2022. godine. Kao razlog za podnošenje navedenog zahtjeva navedeno je da se ovo privredno društvo nalazi u izuzeno teškoj situaciji, te da nije u mogućnosti izmirivati kreditne obaveze.
Hrmpallier

#15994 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

aermachi wrote: 26/02/2022 12:09
Hrmpallier wrote: 22/02/2022 09:27 Booster - startni raketni motor ( u JNA terminologiji )
Sustainer - marševski r. m. u istoj terminologii

U žaru borbe, niko da mi objasni ono što sam pitao, a čini mi se interesantno.

Još jednom: zašto strog zahtjev za cijev VBR-a ili RPG-a, kada je sila koaksijalna sa cijevi, a izgaranje reativno dug proces u odnosu na eksploziju, pa je još i cijev sa zadnje strane otvorena.

Da li zbog nabrojanog stvarno ima potrebe za nečijim ozbiljnijim od neke komercijalne cijevi iz bolje opremljene gvožđare, ili je to zbog "naprednih tehnologija" koje smo jel'te mi, u BiH razvili ?
Ma daaj. Nemoj sad da prostačkom rukom i kalkulatorom računam silu koju proizvodi buster motor na cijev iz koje se raketa ispaljuje.

Mlaz se širi uvrh glave do 30, haj' nek bude 40 stepeni, pa je sila na cijev 50 ÷ 65 % sile potiska ( to pod uslovom da je kompletan potisak usmjeren u navedenom smjeru ) a u stvarnosti, pod uglom između 30 i 40 stepeni djeluje možda 10 %, potiska kao što u osi cijevi +/- 10 stepeni djeluje barem 60%. Sad da se ne gnjavim kolika je ta sila, ali iz osnovnoškolskog znanja, daklem ništa MatLab, ništa specifično, da se procijeniti ako već ne izračunati sila koja treba da iz cijevi izbaci projektil mase 'm', brzinom 'v'.

Mat'rijal cijevi se zagrije, ali za kratko vrijeme to nije nešto što utiče na tako malu silu.

Ispaljivanje metka/granate je već neuporedivo zae...i račun, sa ogromnim pritiskom, i za to treba cijev i matrial.

Naprosto, nije mi jasna mistifikacija i "specijalne" i "napredne" tehnologie.

Na kraju, đe zapelo s našim projektilom za RPG.
Do sada su mogli napraviti uz šećernu raketu.
aermachi

#15995 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by aermachi »

Hrmpallier wrote: 26/02/2022 13:06
aermachi wrote: 26/02/2022 12:09

Ma daaj. Nemoj sad da prostačkom rukom i kalkulatorom računam silu koju proizvodi buster motor na cijev iz koje se raketa ispaljuje.

Mlaz se širi uvrh glave do 30, haj' nek bude 40 stepeni, pa je sila na cijev 50 ÷ 65 % sile potiska ( to pod uslovom da je kompletan potisak usmjeren u navedenom smjeru ) a u stvarnosti, pod uglom između 30 i 40 stepeni djeluje možda 10 %, potiska kao što u osi cijevi +/- 10 stepeni djeluje barem 60%. Sad da se ne gnjavim kolika je ta sila, ali iz osnovnoškolskog znanja, daklem ništa MatLab, ništa specifično, da se procijeniti ako već ne izračunati sila koja treba da iz cijevi izbaci projektil mase 'm', brzinom 'v'.

Mat'rijal cijevi se zagrije, ali za kratko vrijeme to nije nešto što utiče na tako malu silu.

Ispaljivanje metka/granate je već neuporedivo zae...i račun, sa ogromnim pritiskom, i za to treba cijev i matrial.

Naprosto, nije mi jasna mistifikacija i "specijalne" i "napredne" tehnologie.

Na kraju, đe zapelo s našim projektilom za RPG.
Do sada su mogli napraviti uz šećernu raketu.
Ako su tako male sve sile i potiska i temperature zasto se neke cijevi poslje 200 paljenja mogu smatrat nesigurnim za upotrebu a neke mogu i preko 1000 opaljenja izdrzat?
Ako ovo nije. Sta je onda u pitanju...?
kica

#15996 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kica »

Treba 10% proizvedenog sakrit u slucaj ne daj Boze :-)
dragonz

#15997 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

anelsol wrote: 26/02/2022 12:35 Zrak treba kompletnu reviziju poslovanja. Razmišljati o novim proizvodima, civilnom tržištu, konačno uvođenje u proizvodnju pasive i red dot optiku. Nadam se da će se izvući iz krize:
Odobren reprogram kredita privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo 0
BY BIZNISINFO ON 24/02/2022KOMPANIJE
Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o odobravanju reprograma obaveza Zraka d.d. Sarajevo po ugovorima o kreditu, odobrenog iz komisionih sredstava Vlade FBiH kod Razvojne banke FBiH.
Riječ je o reprogramu ukupnih kreditnih obaveza koje predstavljaju jedinstvenu glavnicu u iznosu 202.403,62 KM, a koji čini glavnica od 171.665 44 KM, redovna kamata od 2.770,53 KM, te 27.967,65 KM zateznih kamata.

Kamatna stopa iznosi jedan posto godišnje, grace period je šest, a rok otplate 60 mjeseci, uključujući grace period. U toku grace perioda trebaju biti izmirene obaveza po osnovu sudskih taksi u iznosu od 11.779,65 KM.

Po realizaciji ove odluke bit će otpisane zatezne kamate nastale od dana pokretanja sudskog postupka u iznosu od 49.524 KM, odnosno koliko budu iznosile na dan puštanja kredita o reprogramu u tečaj.

Razvojna banka FBiH će sa Zrakom d.d. Sarajevo sačiniti i potpisati Ugovor o reprogramu otplate kreditnih sredstava.

Odluka je donesena na osnovu zahtjeva za reprogram koji je Zrak dostavio Vladi FBiH 16.2.2022. godine. Kao razlog za podnošenje navedenog zahtjeva navedeno je da se ovo privredno društvo nalazi u izuzeno teškoj situaciji, te da nije u mogućnosti izmirivati kreditne obaveze.
Vlada u pasivnom podbilansu(nism siguran za ovaj termin) je sakrila 3 mil.KM od firme Zrak d.d., Đuro Đaković im duguje isto neke novce.
A onom izvještaju finan.polic. vidi se peglanje troškova za tzv. projekte prema vladi fbih.
Kupovina mašina bez javnog konkursa i koje su uz to stare i bez alata, mašina za ravno graviranje plačena 148 000 KM a stvarna cijena je oko 3000 eura plus ta mašina je bila donacija TRZ Hadžici od strane Turskog bataljona.

Nema njima spasa dok se ova banda od Fadila i Nermina ne strpa u zatvor a država uloži par miliona plus orijentiranje i van namjenske industrije.
kiligonzales

#15998 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

MorningStar wrote: 21/02/2022 18:31 Taj srednji dio je sekundarni pogon - nakon sto je raketa ispaljena primarnim punjenjem - sekundarni pogon se aktivira u letu i "pogura" je - mogao si ostati bez obrva :D
Moglo se svasta nesto, a nije. Srecom kakvo sam dijete bio, prica se i danas po Dobrinji medju starijom rajom i vrsnjacima mi. Kaze meni jaran, evo ti bomba rucna, tu stoji ne diraj je. Ja da mu je neko od stanara ne nadje na cijevima u podrumu, maznem mu je i rastavim je. Izvadim punjenje. Prodam je tako sa detonatorom samo, bez punjenja drugu drugom za marku. Jesi je ti ukro? Nisam. Mora reko od stanara neko da je naso. :lol: :lol:

Rastavio je u svome podrumu, a druga drugog bilo strah, pobjegao ispred haustora. :D :lol: :lol: Bijela tvar neko punjenje. Cak sam joj i ukus probo. Zajebavo se palio je po vadjenju. :D

Kad se sjetim dogodovstina, sami me Bog spasio svih mojih sejtanluka. Glava se mnogo puta mogla izgubiti. Ali jbg to je sastavno odrastanje djeteta u ratu. Molio sam starije komsije da mi pokazu pistolje, puske, da bi ih drzao bar par minuta u rukama. nepunih 8 godina imao kad je rat poceo. Ambleme, gelere, metke, repove, zrna, granate, tromblone skupljo. Majka mi je u 40toj godini osijedila samnom. Po zavrsetku rata, na njen nagovor sve u kontenjer pobacam. Malo je stvari zbog kojih zalim sto nisam ucinio u svome zivotu, ali ne mogu prezaliti ljiljanku sa vodovoda na Mojmilu sto je ne uze kad sam se prvi put u ratu popeo gore.

Noso tako zrno od pata 40mm u skolskoj torbi ili prage ne bih znao reci od cega je, ali onako desetak centimetara duzine, sirine nekih 6 mozda, nako svo celicno, imalo je specifican bas izgled, a tesko garant par kila. Sjecam se ko juce, ucinioca ispod stana Fra Mirka Majdandzica , fratra koji je vodio dobrinjsku ratnu crkvu. Ulazimo mi unutra i ja bacim torbu na klupu, a ono lupi. Kad ce nastavnica Tidza, sta ti je to u torbi, vadi to. Necu. Hoces. Necu. Hoces. Dobro reko evo i pokazem. Koliko se prepala dobro je vodom nisu poceli zalijevati. Rekoh ne moze od ovoga nista biti. Nema sta eksplodirati :D

Zrno je izgledalo ovako ko na slici... https://www.mycity-military.com/thumbs4 ... _JPZSv.jpg

Najaci su bili makaroni, barem smo ih mi tako zvali, mozda cenat dugo valjkastog oblika, sa nekim rupicama duzinom, barutno nako cudo, kad zapalis to leti i gori. Rat stao i provali raja starija logu neku u Lukavici, pa podji s njima, pa se ogrebi o koji. Zapalis to fijuce leti zrakom nekontrolisano i tako jedne prilike jedan stariji momak u raji zapali u tom skolska mi drugarica prolazila tuda, a onaj kako fijuce po zraku uleti joj pravo u kosu. :D Crnjak. Cura imala dugu kosu. Morala je skratiti na kratko ko musko kako joj je kosu spalilo.

Nije me ljubav prema oruzju odvela ka uniformisanoj buducnosti, niti sam postao masinski tehnicar ili inzinjer pa da aktivno mogu raditi na razvoju oruzja, ali eto mogu se pohvaliti da sam na jedan nacin nasoj NI dao doprinos. :D
anelsol

#15999 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Koliko sam shvatio iz onog zadnjeg članka o Igmanu, sada je godišnji kapacitet proizvodnje 240 miliona municije različitih kalibara. Zna li se koliki je kapacitet bio prije rata da uporedimo?
Guadalajara

#16000 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 01/03/2022 21:49 Koliko sam shvatio iz onog zadnjeg članka o Igmanu, sada je godišnji kapacitet proizvodnje 240 miliona municije različitih kalibara. Zna li se koliki je kapacitet bio prije rata da uporedimo?
140 miliona + 10 miliona 12.7mm
i kupili su dvije proizvodne linije od po 50 miliona za 9mm i 7.62x51
Uglavnom ovo kad se racuna, to je rad u dvije smjene.
Igman sad treba da pocne sa lovackom municijom za civilno trziste.
Post Reply