Ukrajina

Occasionally

#51226 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

Ne interesuje me da li Francizi prate ili ne prate agresiju u Ukrajini. Ne zamaram se da li Nijemci misle da neko hoće da ih posvađa sa Ruskim g…nima. Da li me neko na ovom forumu smatra Rusomrscem... Ne zamaram se.
Ovi iz Evrope nemaju ovakav entitet u državi kao mi. Zato i jesam za Ukrajinu. Zato i jesam da se agressoru izjalove svi planovi i zamisli i da mu vojska doživi neuspjeh.
Drugog dana agresije sam na pitanja šta mislim o razvoju situacije i kakve su šanse Ukrajincima, odgovarao da ako budu izdržali 5 dana, uspjeli su.
Samo se zapitajte kakav bi bio razvoj situacije da je Ukrajina “šapatom pala” a da je Laktašenko odlučio da je vrijeme…

Malo više duha a manje malodušnosti i defetizma. Jeste da se bore protiv super sile ali ima i Ukrajina nešto za megdana.
Ne treba se odmah prepadati snimaka i slika ruske tehnike. “Boj ne bije svijetlo oružje. Već boj bije srce u junaka” A vidjeli smo im “junake”. Doduše i oružje. Jadno.

Ako već hoćemo da pratimo razvoj situacije i da dajemo procjene potrebni su nam vjerodostojni podaci i informacije. Pravilo foruma je da se uvjek objavi izvor.
Ako je to ovo…
Image
Ja je odbacujem

Za sada ću se držati Zapada i Britanaca. (valjda MI 6 zna !)
Image

Image
I to samo u zahvatu glavnih pravaca tj autoputeva.
Last edited by Occasionally on 01/03/2022 20:33, edited 1 time in total.
1Namcor

#51227 Re: Ukrajina

Post by 1Namcor »

elcaliente wrote: 01/03/2022 20:21
1Namcor wrote: 01/03/2022 20:19
Valjda ENTITET, kakvu republiku?
Znas kako na CNN kazu: Bosnian Serb Republic.
Ne znam kako kaze CNN, niti me interesuje, zvanican naziv je "Entitet RS".
zagor_te_nej

#51228 Re: Ukrajina

Post by zagor_te_nej »

Kikibombona wrote: 01/03/2022 20:28
Toffee karamela wrote: 01/03/2022 20:22Iran ko Iran, tj. Perzija, od pamtivijeka je tu i zaboli ih d... za sankcije, to je drevni svijet koji dominira tim dijelom svijeta sa sankcijama ili bez njih

ovi hudnici će pogubiti sva obilježja evropske države, vratiće se u predromanovsko doba...naravno da će impakt sankcija biti veći i gori njima nego ovima koji su Azijati ionako...biće prvi Slaveni istjerani iz Evrope takoreći
Kao da na to nisu navikli za vrijeme Sovjetskog saveza. :D Pa Rusija je oduvijek i neprestano u ratu sa Evropom.

...

Ovo može dovesti do cvrsce alijanse Rusije, Kine, Irana i Arapa sa ciljem protjerivanja americko-evropskih interesa sa azijskog kontinenta.

Ajatolah Hamnei je prvi rekao da je za rat u Ukrajini kriva Amerika. Odmah su njegovu izjavu ponovili sateliti u Libanu, Siriji, Iraku itd.

I pogledaj ko nije osudio rusku agresiju...skoro niko u Aziji.

Image
lagano sve ove u sivoj boji izbaciti iz un-a, neka idu pod rusku čizmu!
elcaliente

#51229 Re: Ukrajina

Post by elcaliente »

jelleMania wrote: 01/03/2022 20:28
elcaliente wrote: 01/03/2022 20:26

Ma pratim svaki dan, kontam dal investirati al jos sam nesiguran.
Sto si nesiguran kad su smjesne sankcije
Pa u petak sam mislio kupiti SBER Dionice pa cekam da vidim sta ce se desiti sam majkom SBER Banke u Rusiji.
Mada ja mislim da ce se GAZPROM oporaviti sto posto na 8 eur.
Al eto cekam jos koji dan.
omega369

#51230 Re: Ukrajina

Post by omega369 »

Toffee karamela wrote: 01/03/2022 20:22
Kikibombona wrote: 01/03/2022 20:14

Ne možeš se Rusije nikad riješiti, preogromna zemlja sa izlazom na milion mora i okeana, velikim brojem susjeda. Imali su oni koliko hoćeš muke u prošlosti ali su uvijek iznad površine. Ili, recimo, Iran, koji je godinama pod teškim sankcijama, ekonomiju totalno odvojio od zapada, pa opet opstaje i širi utjecaj na Siriju, Liban, Irak, Jemen, Afganistan... ponašaju se kao regionalni hegemon uprkos žestokim napadima Izraela i Amerike.

Pogledaj zemlje koje su osudile Rusiju. Azija, koja sve brže napreduje, ne mari za Ukrajinu. Arape boli kita. I Turci koji su osudili će nastaviti saradnju sa Rusima koji im prave nuklearne elektrane vrijedne milijarde, te imaju saradnju oko plina, nafte itd.

Ovo će dovesti do toga da se Rusija okrene Aziji, da promijene ekonomiju... Nisu Amerika i Evropa ni blizu superiorni kao što su bili prije 30 ili 40 godina. Ne mogu slomiti Iran a kamoli Rusiju.

Iran ko Iran, tj. Perzija, od pamtivijeka je tu i zaboli ih d... za sankcije, to je drevni svijet koji dominira tim dijelom svijeta sa sankcijama ili bez njih

ovi hudnici će pogubiti sva obilježja evropske države, vratiće se u predromanovsko doba...naravno da će impakt sankcija biti veći i gori njima nego ovima koji su Azijati ionako...biće prvi Slaveni istjerani iz Evrope takoreći
Mogu se složitu sa većinom i to su i zaslužili.
Ipak kakav crni iran :-) :-) rusija 2. Cak daleko gora diktatura i izvor većine zla u tom dijelu svijeta. Misterija je kako ih do sad nisu ugasili
Manual

#51231 Re: Ukrajina

Post by Manual »

TomANDJerry

#51232 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

U slucaju pada Ukrajine, sve i da se instalira neki pro-ruski rezim u Kijevu -> opet nece Putin vjecno zivjeti, ima 69-70 godina, uz malo srece ovo mu je zadnji mandat --- a nece ni Rusija uvijek biti fasisticka i militaristicka kao danas.

Ovo govorim kao neku nadu u normalniju buducnost, isto ovako su Rusi napravili SSSR i onda dosla dva normalna covjeka Gorbacev i Jelcin i dobilo se 10 godina normalnog zivota sa zapadom (ekonomija je dozivjela krah, ali kao posljedica raspada SSSR --- a ne neke zapadne sabotaže).

Tek kada je ovaj KGB kepec i ostatak starog rezima dosao na vlast krecu problemi ponovo. Za 20 godina (ako još budemo postojali) na celu Rusije ce biti neko tko nije zivio doba SSSR-a, tko je valjda više slobodnog i normalnog uma, tko mladost nije proveo tukuci ljude u Istocnoj Njemackoj, tko je putovao i druzio se sa drugima, tko sada ovo sve gleda i u sebi ne slaže --- ali ne moze nista uciniti.
channel10

#51233 Re: Ukrajina

Post by channel10 »

Riddle wrote: 01/03/2022 20:09
zagor_te_nej wrote: 01/03/2022 20:06 zabrinjavajuće je što se ne nazire buduća strategija eu, nato i amerike... evo u ovih par dana su sklepali sankcije, dostavili nešto naoružanja i opreme, ali šta dalje? izgleda mi da nemaju plan "b".
Ja sam siguran da Ameri imaju i plan Z za potencijalne invazije Rusije.
Na kraju ce se i oni ukljuciti jer se u Ukrajini brani svijet.
Avonmusk

#51234 Re: Ukrajina

Post by Avonmusk »

L u c i f e r wrote: 01/03/2022 20:20
Nebozemlja wrote: 01/03/2022 20:17

Bezveze je ovako kačiti tvitove bez prijevoda ili bar nekog kratkog objašnjenja.
"Bjeloruski dobrovoljci snimili su apele sunarodnicima i vojsci Bjelorusije.
Hvala ti!"

Samo instalirate aplikaciju google translate, i prevod je sam tu..
A i cirilica nam je postala teska, jer smo srozali obrazovanje na -1.
laik1981

#51235 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

A sta je sa Izraelom? Nisu ni oni plavi..
jefff

#51236 Re: Ukrajina

Post by jefff »

Alternative777 wrote: 01/03/2022 20:10
Prema ostacima sa snimaka mislim da Rusi tuku Harkov ovim raketama.

https://www.wikiwand.com/en/BM-30_Smerch
90minut

#51237 Re: Ukrajina

Post by 90minut »

House wrote: 01/03/2022 20:30
Nebozemlja wrote: 01/03/2022 20:17

Bezveze je ovako kačiti tvitove bez prijevoda ili bar nekog kratkog objašnjenja.
bjeloruski dobrovoljci

vidi se da ne znaš ćirilicu. :D
Zar je potrebno i prevesti? :lol:
zilog

#51238 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Rusofilima je argument za rusku agresiju na Ukrajinu to sto je prije 8 godina, navodno izvrsen drzavni udar te "nelegalno" uklonjen ruski agent Janukovic...

To je i posluzilo da se zanijece i flagrantno prekrsi PISANI Budimpestanski Memorandum, po kojem se Ukrajina odrekla nuklearnog oruzja u zamjenu za garancije da nece biti izlozeni agresiji i da se nece negirati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Kada smo sve to culi, bez imalo stida, bez provjere konzistentnosti logike, uvjereni da se niko nece sjetiti da povuce analogiju, mase se nekim navodnim USMENIM obecanjem Gorbacovu, Generalnom Sekretaru KP SOVJETSKOG SAVEZA, da se NATO nece siriti na istok... Gorbacovu, Generalnom Sekretaru komunisticke partije SSSR. koju je Jeljcin, dekretom, 6. novembra 1991. zabranio u Rusiji, drzavne unije, koju je Rusija napustila, ali je prigrabila kontinuitet.

Pored toga sto Ukrajinci nemaju nikakve veze sa tim "obecanjem", pored toga sto Rusi imaju najmanje pravo, da se pozivaju na neko obecanje dato Gorbacovu, kremaljski patuljak je prvo oteo Krim od Ukrajine, a danas gledamo otvorenu agresiju sa kopna, iz vazduha i sa mora, na jednu suverenu drzavu.
Toffee karamela

#51239 Re: Ukrajina

Post by Toffee karamela »

Kikibombona wrote: 01/03/2022 20:28
Ovo može dovesti do cvrsce alijanse Rusije, Kine, Irana i Arapa sa ciljem protjerivanja americko-evropskih interesa sa azijskog kontinenta.

Rusi su nakon raspada SSSR, tj. dobar dio srednje klase okusili malo zapadnjačkog luksuza i ne vraća im se sad u šumu...Zapad i Rusi su imali natezanja od carskih vremena ali nikada ovakav ostracizam, totalno odbacivanje i izgon.

Dovešće do protuzapadne Alijanse ali ionako smo je imali i do sada s tim da su Rusi igrali i za sebe i za alijansu. To više neće moći
tandmand

#51240 Re: Ukrajina

Post by tandmand »

farenhajt983 wrote: 01/03/2022 19:39 iznenaden sam od prije par minuta na koji nacin RTL danas napravi izvjestaj o BiH, nevjerovatan zaokret u odnosu na ono sto se desavalo sa izbornim zakonom, toliko informacija o Danu nezavisnosti, oslovljavanjem Komsica kao hrvatskog clana predsjednistva, javljanje ispred vijecnice gdje je akademija povodom danasnjeg dana, optuzbe na racun dodika kako je on razlog sto BiH nije uvela sankcije rusiji, pa i rijecima generala u studiju i njegove poruke srbima neka se zapitaju tko ih vodi i da znaju kako su prosli s pogresnom politikom osvrcuci se na razgovor s lavrovom od juce
I bošnjački političari su zatečeni situacijom

u pidžami i papučama.
AlfaBetaGama

#51241 Re: Ukrajina

Post by AlfaBetaGama »

Ne mozete porediti sankcije Iranu i Rusiji. Rusija je bila ukljucena u sve tokive i sad kad se to ukine ne moze se to nadoknaditi tek tako a da te ne vrati nazad bar 20 godina.

Iran sa druge godine je navikao na sankcije i tapkaju u mjestu, bez napretka, zivotare.

To je namjenjeno i Putinovoj Rusiji.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#51242 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

Bosniakov wrote: 01/03/2022 20:01 Antiratne demonstracije ST Petersburg
5 demostranata i 50 policajaca. Ako iko spava zimski san to je onda Ruski narod. A probudice se u srednjem vijeku.
zagor_te_nej

#51243 Re: Ukrajina

Post by zagor_te_nej »

Manual wrote: 01/03/2022 20:33
eno srbi se vade u komentarima da su oni samo neutralni, još će im ovi glupi evropljani povjerovati.
@mba

#51244 Re: Ukrajina

Post by @mba »

Manual wrote: 01/03/2022 20:24 Meni je ovo odlično da govorimo četnici, a ne Srbi...
zasto cetnici, zasto da se ne zna kojem narodu pripadaju neka cijeli svijet zna, u cemu je problem, ako se muslimani sirom svijeta distanciraju od ideologije terora zvakog isil, srbi koji ne dijele ideologiju velike srbije oni su se davno distancirali od toga, hoces da kazes da su svi srbi koji su cinili masovne zlocine cetnici, nisu a to ti dobro znas!
jelleMania

#51245 Re: Ukrajina

Post by jelleMania »

laik1981 wrote: 01/03/2022 20:34 A sta je sa Izraelom? Nisu ni oni plavi..
Sad bas slusam za izrael neki amerikanac prica ...kao morat ce i oni izabrat s kim su ...do sad nisi htjeli jer su imali neke operacije zajednicke s rusima , al kao morat ce ..
Infotreker

#51246 Re: Ukrajina

Post by Infotreker »

Interaktivna karta situacije u Ukrajini (Finski izvori)

https://www.scribblemaps.com/maps/view/ ... EFgv201M8w
Leverage

#51247 Re: Ukrajina

Post by Leverage »

zagor_te_nej wrote: 01/03/2022 20:38
Manual wrote: 01/03/2022 20:33
eno srbi se vade u komentarima da su oni samo neutralni, još će im ovi glupi evropljani povjerovati.
zagor_te_nej

#51248 Re: Ukrajina

Post by zagor_te_nej »

zilog wrote: 01/03/2022 20:35 Rusofilima je argument za rusku agresiju na Ukrajinu to sto je prije 8 godina, navodno izvrsen drzavni udar te "nelegalno" uklonjen ruski agent Janukovic...

To je i posluzilo da se zanijece i flagrantno prekrsi PISANI Budimpestanski Memorandum, po kojem se Ukrajina odrekla nuklearnog oruzja u zamjenu za garancije da nece biti izlozeni agresiji i da se nece negirati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Kada smo sve to culi, bez imalo stida, bez provjere konzistentnosti logike, uvjereni da se niko nece sjetiti da povuce analogiju, mase se nekim navodnim USMENIM obecanjem Gorbacovu, Generalnom Sekretaru KP SOVJETSKOG SAVEZA, da se NATO nece siriti na istok... Gorbacovu, Generalnom Sekretaru komunisticke partije SSSR. koju je Jeljcin, dekretom, 6. novembra 1991. zabranio u Rusiji, drzavne unije, koju je Rusija napustila, ali je prigrabila kontinuitet.

Pored toga sto Ukrajinci nemaju nikakve veze sa tim "obecanjem", pored toga sto Rusi imaju najmanje pravo, da se pozivaju na neko obecanje dato Gorbacovu, kremaljski patuljak je prvo oteo Krim od Ukrajine, a danas gledamo otvorenu agresiju sa kopna, iz vazduha i sa mora, na jednu suverenu drzavu.
:thumbup:

slava ukrajini i ukrajinskom narodu!
sasade

#51249 Re: Ukrajina

Post by sasade »

ASA Banka je kupila Sberbank BH
Kikibombona

#51250 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

mk ultra wrote: 01/03/2022 20:31Vise njima zapad treba nego oni zapadu

Da nije bilo zapada, ne bi bilo ni danasnjih arabije, indije, pa ni jakog ekonomsko tehnickog razvoja kine
I opet, kina nema svoja 2 branda (osim Great Wall i Huawei) koji su u svjetskom vrhu... Sve ostalo je lose
I zapad je bogat u dobroj mjeri radi eksploatacije/saradnje/izvoza sa Azijom. Da nije bilo kolonija ne bi Evropa bila ni blizu ovo sto jeste. I na kraju, Azija raste populacijski, ekonomski, dok je evropski narod sve stariji sa ogromnim demografskim problemima.

Sto se tice Kine, zar se ne hvali Lenovo kao najpouzdaniji laptop? Njihovu opremu sam vidio i u Haškom tribunalu. Xiaomi je dobar telefon. Mogu misliti šta sve Kina ima a da mi ne znamo.

U proteklih 20 godina su napravili bolestan napredak u svim sferama. Njihovi studenti KIDAJU na olimpijadama iz matematike, hemije, fizike. Pa ta zemlja ima više studenata nego većina evropskih stanovnika. To je silna energija koju ništa ne može zaustaviti, nevjerovatna radna etika i volja za učenjem. Prosto je nemoguće da ne budu gospodari svijeta, posebno radi potentnosti azijskog kontinenta.

I da, Kina nece sticati naklonost tenkovima kao Rusi već milijardama ulaganja i kupovanja svega... pogledaj samo koliko ulazu u Pakistan. Strahota.
Last edited by Kikibombona on 01/03/2022 20:42, edited 2 times in total.
Post Reply