BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- ljubicasti limun
#901 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sta je sa kupovinom eura u nasim bankama?
-
crveni_makovi
#902 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Smatra se da si finansijski nepismen i nedovoljno gladan da povecavas vrijednost svom novcu. Mantra ulazi, ulazi, orocavaj, neka ti nikad ne bude dovoljno to sto imas. I ne daj da ti novac lezi na racunu kao mrtvac dok ga banke koriste za svoje poslovanje a ti nemas nikakve dobiti od toga. To sto imas novac ne znaci u toj konstelaciji nista. Usput, ja zadnjih godina zbog bolesti i specificnih zivotnih okolnosti uglavnom imam puno novca na transakcijskom i treba mi dostupno puno novca u svakom trenutku bez puno procedure i moljakanja banke kad ce mi ga isplatiti. Orocena me ne zanima kao ni da zaradjujem vise nego zaradjujem.
- Leverage
#903 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zato što ga je bolje uložiti u nešto.
-
Ci-Nick
#904 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
To je jednostavno,..
Evo na mobilnom Intese mogu u svakom trenutku uraditi konverziju KM sa transakcijskog na euro avista.
Sa svim troškovima ispadne da ga platim 1,97 KM.
Zavisno od paketa koji imaš, vjerovatno isto nude i ostale banke. A ne bi trebao biti problem ni na šalteru.
- studeni76
#905 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
U sta npr? U sta da prosječni električar, bravar, keramicar ili sta ti ja znam sta treba da ulaze pare?
Jbt kako se ovdje s visoka gleda na običan narod! Kao da su sve neki brokeri sa njujorške berze a ono završili Kalos i slično.
Bas ste bezobrazni
-
crveni_makovi
#906 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pa zato smo mi obicni ljudi koji se ne bavimo ulaganjima uglavnom finansijski nepismeni. Meni to nije bezobrazluk ni kad mi se kaze ni da priznam da sam finansijski za ulaganja potpuno nepismena. I sto je jos gpre, ni ne zelim se pretjerano opismeniti u tom smjeru. Auto sam kupovala da mi sluzi bez da razmisljam kakvu ce i koliku prodajnu vrijednost imati jer ga ne namjeravam prodavati. Ulazem u svoj dom da imam gdje da zivim a ne da ga prodajem. Ne zelim imati nicega previse da me opterecuje vise nego sto mogu svojim zivotom stici.
- Leverage
#907 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ma prijatelju sve vadi iz banke i pod dušek, vidim da za bolje nisi.
- studeni76
#908 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ti i tebi slični ste bezobrazni samo tako. Nazivat cijeli jedan narod glupim zato sto se boji rata koji ih je jednom vec oprzio je bezobrazluk na kvadrat. Cijeli svijet se promijenio u 5 dana al eto ti smatraš da bi se Bosanac trebao ponasat nezainteresovano. Imaš babuna iz Laktasa koji jedva čeka da situaciju još uslložni al eto po tebi je bosnjo glup jer se boji.
Osim pravnika i ekonomisti su jedna velika bagra. Sta su svijeta oni zavili u crno svojim savjetima!
- Ajs_Nigrutin
#909 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
@Leverage, izvini ako pitanje nije na mjestu, ali - imaš li ti možda baku/deku, ili nanu/didu? Recimo ljudi prošli golgotu, skupilo se nešto parica, ljudi vjeruju samo u novac koji drže u svojim rukama (eventualno dio na banci, koji razmišljaju sad da povuku usljed složene situacije) - molim te šta bi ti njima sugerirao, kako bi ti njih ubijedio da ulažu i u ŠTA?
- Leverage
#910 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ti si prototip onog o čemu sam govorio, eto sam si se idealno opisao.
Evo, ja sam bezobrazan, priznajem, ne mogu protiv vlastite karakterne crte. Zato se sprdam s vašom glupošću, to je jednostavno jače od mene.
Evo, ja sam bezobrazan, priznajem, ne mogu protiv vlastite karakterne crte. Zato se sprdam s vašom glupošću, to je jednostavno jače od mene.
- Leverage
#911 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Imam i ne govorim o tome. Lik gore kaže da je skupio hrpetinu na tekući račun i on bi trebao uložiti u nešto.Ajs_Nigrutin wrote: ↑01/03/2022 10:48 @Leverage, izvini ako pitanje nije na mjestu, ali - imaš li ti možda baku/deku, ili nanu/didu? Recimo ljudi prošli golgotu, skupilo se nešto parica, ljudi vjeruju samo u novac koji drže u svojim rukama (eventualno dio na banci, koji razmišljaju sad da povuku usljed složene situacije) - molim te šta bi ti njima sugerirao, kako bi ti njih ubijedio da ulažu i u ŠTA?
- Haris.ba
#912 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zasto smo siromasni kao drustvo ima svojih razloga podosta.
Samo jedan kontekst da dam. Zadnjih 150 godina historija je konstantnog unistavanja kapitala. Taman nesta zaimas, neko dodje spali, otme, unisti.
Fakticki nema generacije koja nije prozivila neki rat.
U tim okolnostima ne shvatati sto se puse u jogurt je greska.
Samo jedan kontekst da dam. Zadnjih 150 godina historija je konstantnog unistavanja kapitala. Taman nesta zaimas, neko dodje spali, otme, unisti.
- Tesla Edison
#913 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mi smo, po mentalitetu, jako glup i zadrt narod.
Ni izbore ne znamo iskoristiti, da ne spominjem šta drugo. Ovi redovi ispred Sbera, a pogotovo ispred ostalih banaka, sve govore.
- Ajs_Nigrutin
#914 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ok, koji bi bili tvoji prijedlozi za ulaganje, ovijeh dana? Fakat pitam ozb, evo ja imam neke pare, živ ne znam šta ću s njima? Da kupim neku zemlju pa nek stoji, možda ćemo morati svi na selo ponovo? Da uložim u kupovinu ovaca pa da ih rentam nekom etabliranom čobaninu? Nezzz fakat…
- studeni76
#915 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ma sve neki kvazistručnjaci. Slični su nas i 92e ubjedjivali da je sve OK, da smo samo mi glupi. A imaš i Laktasenka, koji je dobio vjetar u ledja, koji ti jednom odlukom može uništiti čitav sistem i život. Al eto Bošnjak je glupHaris.ba wrote: ↑01/03/2022 10:52 Zasto smo siromasni kao drustvo ima svojih razloga podosta.
- Leverage
#916 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako ti se ne da trgovati dionicama, onda nekretninu.Ajs_Nigrutin wrote: ↑01/03/2022 10:57Ok, koji bi bili tvoji prijedlozi za ulaganje, ovijeh dana? Fakat pitam ozb, evo ja imam neke pare, živ ne znam šta ću s njima? Da kupim neku zemlju pa nek stoji, možda ćemo morati svi na selo ponovo? Da uložim u kupovinu ovaca pa da ih rentam nekom etabliranom čobaninu? Nezzz fakat…![]()
Ako Putin baci atomsku i digne se oblak brašna, e onda jbg.
- Leverage
#917 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nije Bošnjak glup, i ja sam Bošnjak.studeni76 wrote: ↑01/03/2022 10:59Ma sve neki kvazistručnjaci. Slični su nas i 92e ubjedjivali da je sve OK, da smo samo mi glupi. A imaš i Laktasenka, koji je dobio vjetar u ledja, koji ti jednom odlukom može uništiti čitav sistem i život. Al eto Bošnjak je glupHaris.ba wrote: ↑01/03/2022 10:52 Zasto smo siromasni kao drustvo ima svojih razloga podosta.
Govori u svoje ime.
- Haris.ba
#918 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Plac u blizini urbane sredine sa dovoljno zemlje, dobro povezanom saobracajnicom, ali bez ogromnog objekta koji ce biti novcana rupa bez dna.Ajs_Nigrutin wrote: ↑01/03/2022 10:57Ok, koji bi bili tvoji prijedlozi za ulaganje, ovijeh dana? Fakat pitam ozb, evo ja imam neke pare, živ ne znam šta ću s njima? Da kupim neku zemlju pa nek stoji, možda ćemo morati svi na selo ponovo? Da uložim u kupovinu ovaca pa da ih rentam nekom etabliranom čobaninu? Nezzz fakat…![]()
Ako sve prodje bez belaja, Arapi ce kupiti za fine pare. Ako bude belaja imas neku siguricu za posijati, izaci malo na havu, postaviti solarnu plocu...
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#919 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Držite se teme i mani te se političkih imena...
Vrijeđanje ugasite prije nego što išta objavite...
Dosta nam je mržnje, vrijeđanja i političara na sve strane...
Vrijeđanje ugasite prije nego što išta objavite...
Dosta nam je mržnje, vrijeđanja i političara na sve strane...
- studeni76
#920 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pa gdje je politika! Pitanje je bilo da nam ovi stručnjaci kažu tj. upute nas gdje da jedan prosječan električar sa srednjom školom ulozi svojih 10-20k teško stečenih KMova? A da ne nazivaju narod glupim jer se boji!!!
-
crveni_makovi
#921 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koliko se samo kuca, stanova i zemljista moze sanjati s tim iznosom. Ali treba se ulagati. Po svaku cijenu.
-
biglebovski
#922 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Generalno su to mala sredstva za ulaganje, ali ako je električar poduzetan može početi sa ulaganjima u neke specijalizovane elektro-usluge ili pomalo trgovati sa dijelovima a može da uloži i u ličnu edukaciju koja će mu donijeti nove vještine i znanja potrebna da još više zarađuje.
Problem su prevelika kratkoročna očekivanja i nedostatak poduzetničkog duha.
-
smijesni_ste
#923 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako se ovo na mene odnosi, moram reći da razmišljam o ovome neko vrijeme pa valjda skontam neštoLeverage wrote: ↑01/03/2022 10:51Imam i ne govorim o tome. Lik gore kaže da je skupio hrpetinu na tekući račun i on bi trebao uložiti u nešto.Ajs_Nigrutin wrote: ↑01/03/2022 10:48 @Leverage, izvini ako pitanje nije na mjestu, ali - imaš li ti možda baku/deku, ili nanu/didu? Recimo ljudi prošli golgotu, skupilo se nešto parica, ljudi vjeruju samo u novac koji drže u svojim rukama (eventualno dio na banci, koji razmišljaju sad da povuku usljed složene situacije) - molim te šta bi ti njima sugerirao, kako bi ti njih ubijedio da ulažu i u ŠTA?
Ma svi ste u pravu na neki način, dosta zavisi i od životnih okolnosti i trenutne situacije kako je neko rekao već
-
noviclan
#924 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
https://avaz.ba/globus/svijet/721762/pu ... van-zemljeCi-Nick wrote: ↑01/03/2022 10:18To je jednostavno,..
Evo na mobilnom Intese mogu u svakom trenutku uraditi konverziju KM sa transakcijskog na euro avista.
Zavisno od paketa koji imaš, vjerovatno isto nude i ostale banke. A ne bi trebao biti problem ni na šalteru.
- ljubicasti limun
#925 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
objasni vezu s BiH.noviclan wrote: ↑01/03/2022 12:19https://avaz.ba/globus/svijet/721762/pu ... van-zemljeCi-Nick wrote: ↑01/03/2022 10:18
To je jednostavno,..