Ukrajina

General War

#49576 Re: Ukrajina

Post by General War »

archi_a wrote: 28/02/2022 23:07 Ne znam gdje nestade mišur, al ako se vrati bar da čita, ovo nije Bayraktar, ovo je ukrajinski dron kamikaza Sokol 300 prvenstveno razvijen za uništavanje teškog oklopa. :wink:

Image
:lol:
Nesto povelika ti ta kamikaza borac

Image
doox

#49577 Re: Ukrajina

Post by doox »

Narednih dana, a možda već sutra iz Bjelorusije kreće napad na zapadni dio prema Lavovu da se odsječe opskrba koja dolazi do Kijeva sa zapada. Vjerovatno će biti uključena ozbiljnija brigada, a ne regruti.
O'zone
Globalni moderator

#49578 Re: Ukrajina

Post by O'zone »

sbdoge wrote: 28/02/2022 23:15
Čuj. Sad kad je dobio 70 aviona želi no fly zone. Ok. On zna najbolje
Svzbjm

#49579 Re: Ukrajina

Post by Svzbjm »

Premalo objektivnih vijesti sa terena. Uvijek je to tako bilo. Sjetite se NK. Sve se saznalo zadnjih 24 casova.
Mozemo samo nagadjati.
HerrFlick999

#49580 Re: Ukrajina

Post by HerrFlick999 »

Ja mislim da se strateski mjenjaju ciljevi Rusije ovih dana, prvobitna prica da se brzim udarom opkoli i zauzme Kijev te obori vlast i instalira pro-ruska ocigledno nije uspjela. Ovaj prvi dio operacija je bas onako nerealno pristojno vodjen u smislu odnosa prema civilima i ratnim ciljevima, ocigledno da su sa jedne strane zeljeli da sacuvaju sto vise "ekonomske" infrastrukture a izbjegavali su prozivesti gnejv domace populacije. Medjutim, sudeci po tome da su poceli brisati infrastrukturu sa lica zemlje od juce bojim se da mnogo gora vremena dolaze.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#49581 Re: Ukrajina

Post by malakh »

Stanovnici Kijeva, mahom dobrovoljci, organiziraju svoju odbranu i nastojat će pružiti otpor ruskim vojnicima.
rajvosa, april, maj 92.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#49582 Re: Ukrajina

Post by mk ultra »

Ovo sa njihovim napadom isto ko WOT na ruskom serveru

Ispucaju se svi za 2min, svi izlete na vidjelo... :shock:
HerrFlick999

#49583 Re: Ukrajina

Post by HerrFlick999 »

SanskiBiser wrote: 28/02/2022 22:56
HerrFlick999 wrote: 28/02/2022 22:44

Informacije sa terena kazu da su ogromni prodori Rusa danas, uskoro se vjerovatno zatvara obruc na istoku.
Kod Jure je obrnuta prica od ove na Forumu, sve ide po planu pobjednicka Crvena Armija pardon Ruska Armija uskoro oslobadja Ukrajinu, Ukrajinci sami sebe bombarduju i prave masakre civila i to je poceo pricati zato ga ja ne stavljam vec danima a pratim samo ove mape, juce i danas nesto prica kako su Ukrajinci ludi ljudi, mentalno bolesni, ove mape sto stavlja vec danima se prakticno ne mijenjaju stalno kaze sutra gotovo a ono nista nije gotovo nastavlja se tu operacija i drugi dan malo docrta neke linije i to je to. :D
Za NG je mogao biti poprilicno objektivan, ovde sad to tesko moze biti sa obzirom da je Rus. A i pitanje da li smije bilo sta drugo pricati, ocigledno ima dovoljno jak following da bude na nekim mjerama. Bilo kako bilo, izrazito ozbiljne analize imao i cini mi se uvijek tacne. Na kraju krajeva znacemo za par dana.
Guadalajara

#49584 Re: Ukrajina

Post by Guadalajara »

O'zone wrote: 28/02/2022 23:17
sbdoge wrote: 28/02/2022 23:15
Kad i ko mu je dao 70 aviona :shock: ne upratih to :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#49585 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

O'zone wrote: 28/02/2022 23:11 Kako otkriti petokolonaše...ne kontam fazon ali eto ko valjda djeluje

Hvataju infracrvene signale.
Uperi kameru u daljinsko od TV i vidjet ces kako ona mala sijalica svijetli :D
mishic

#49586 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Malo su iritantne postale i ove upadice o Bajraktaru i drugim dronovima. Pa de malo proguglajte da vidite da to nije kubura koja puca kad zapališ fitilj.

Složena i osjetljiva je to oprema, zahtijeva puno toga da se ima, zna i posloži kako bi bila efikasna, I skupa, jako skupa oprema ide uz Bajru da bi on bio efikasan. Školovanje operatera ( kao i pilota) je prilično složeno i dugotrajno te zahtjeva "kondiciju". Piste poput stakla i još puno opreme koji Bajru vezuje za satelite. Potom svaki projektil puno košta i oni su različite snage i moći. E od svega toga mi imamo nešto već osposobljenih i nešto operatera na osposobljavanju a sve ostalo nam fali. I da, Bajra kao i svi dronovi imaju puno dušmana koji im mogu dohakati. Nije dakle samo rokaj...
Romanija

#49587 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

madner wrote: 28/02/2022 22:56 Sad malo ozbiljne analize. Ruske formacije su nastavile da se krecu zapadno od Kieva, tako da je cilj ocito cijela Ukraina. Dosad je oko 50% jedinica usao u Ukrainu.....
Maloprije sam slusao bivseg britanskog ofcira, bio je i neki vojni atase u BiH, sad je profesor vojnih doktrina ovdje u UK, nisam dosao na sami pocetak te mu ne skontah ime, ali kaze po njegovom informacija glavnina trupa je vec usla u Ukr i ovo su sad rezerve , odnosno poslednje trupe od onih 190 hiljada. Ukr vojska ce morati poceti skracivati negdje linije ako se uspostavi front, sve nade trebaju polagati u nanosenje sto vecih gubitaka, jebi ga imaju samo dvije opcije, ili ce izgubiti ili ce toliko nagrdit' Ruse da ce im ovo biti skuplja pita od tepsije.
Naslovnica

#49588 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

zippoo87 wrote: 28/02/2022 23:16
malakh wrote: 28/02/2022 23:09

upratio sam, ali bi volio upoznati čovjeka koji vjeruje da su naše entitetske vlade jače od ruskog depozita. vidjeli smo što se dešava sa union, privrednom ili pavlović bankom, kada se entiteti ueptljaju u bankarski sektor.

danas sam razgovorao sa jednom uposlenicom, koja mi je jako bliska i u posljednjih par dana klijenti mahom dolaze i podižu novac i podnose zahtjeve za zatvaranjem računa. prema njenoj procjeni, u sarajevu su u za par dana izgubili klijenata koliko su ih skupili za cca godinu dana, pa ti vidi što će se u skorijoj budućnosti dešavati.

mislim, osobno sam ugasio račun u sberbanci prije 15 dana i otvorio račun u unicredit.

jednostavno ovdje je stvar povjerenja, a misliš da ljudi u fbih vjeruju sberbanci?

a onda vidiš što se dešava kod nas, a koliko smo mi mali. zamisli u velikim metropolama kada krenu. definitivno će sberbanku baciti na koljena i u veliki minus.
Ma znam sve i pratim.
Ja sam licno imao u jednoj drugoj banci u RS pare i tamo pred kraj godine sam zatvorio racun i prebacio sredstva u drugu banku...ono kada je Mile Ronhil poceo da vraca nadleznosti.
Budale nisu svjesne da je ekonomija okosnica svega,sve ostalo su ublehe ali mozda sada neki nauce da ni pare nisu uvijek vjecne.
Da mi je malo asih problema... :roll:
Avonmusk

#49589 Re: Ukrajina

Post by Avonmusk »

Svzbjm wrote: 28/02/2022 23:18 Premalo objektivnih vijesti sa terena. Uvijek je to tako bilo. Sjetite se NK. Sve se saznalo zadnjih 24 casova.
Mozemo samo nagadjati.
Kako bolan zadnjih 24, bajre sam se nagledo ko esmeralde i villa marie zajedno.
I gdje god se war govnoo pojavio taj rejon bi pao ubrzo.
Cuj zadnja 24???
Svzbjm

#49590 Re: Ukrajina

Post by Svzbjm »

HerrFlick999 wrote: 28/02/2022 23:19 Ja mislim da se strateski mjenjaju ciljevi Rusije ovih dana, prvobitna prica da se brzim udarom opkoli i zauzme Kijev te obori vlast i instalira pro-ruska ocigledno nije uspjela. Ovaj prvi dio operacija je bas onako nerealno pristojno vodjen u smislu odnosa prema civilima i ratnim ciljevima, ocigledno da su sa jedne strane zeljeli da sacuvaju sto vise "ekonomske" infrastrukture a izbjegavali su prozivesti gnejv domace populacije. Medjutim, sudeci po tome da su poceli brisati infrastrukturu sa lica zemlje od juce bojim se da mnogo gora vremena dolaze.

Ko sto mogu primjetiti po izjavama cnn, bbc, i ostale prozapadne tv postaje....digli ruke. Ukrajinci se drze fanaticno....u modernoj povijesti to jos nije nigdje vidjeno....ali...tu je kraj. Ja obicno vucem izmjedju redova zvanicnika.
JCecotto

#49591 Re: Ukrajina

Post by JCecotto »

Nemoc cetaljska, sad ce udariti po narodu.
A kod Rusofila na temi, iz svake recenice izvire nemoc, ali i nada da ce pijani rujo izvuci neko novo oruzje i sve poklati.
I da, definitivno ide novi svjestki poredak,i to onaj u kome ce siledzije konacno biti tamo gdje im je mjesto.

HVALA kepecu, valjo nam je svima.
Last edited by JCecotto on 28/02/2022 23:26, edited 1 time in total.
sbdoge

#49592 Re: Ukrajina

Post by sbdoge »

Guadalajara wrote: 28/02/2022 23:21
O'zone wrote: 28/02/2022 23:17

Kad i ko mu je dao 70 aviona :shock: ne upratih to :D
Poljska, Bugarska, Slovačka
General War

#49593 Re: Ukrajina

Post by General War »

mishic wrote: 28/02/2022 23:22 Malo su iritantne postale i ove upadice o Bajraktaru i drugim dronovima. Pa de malo proguglajte da vidite da to nije kubura koja puca kad zapališ fitilj.

Složena i osjetljiva je to oprema, zahtijeva puno toga da se ima, zna i posloži kako bi bila efikasna, I skupa, jako skupa oprema ide uz Bajru da bi on bio efikasan. Školovanje operatera ( kao i pilota) je prilično složeno i dugotrajno te zahtjeva "kondiciju". Piste poput stakla i još puno opreme koji Bajru vezuje za satelite. Potom svaki projektil puno košta i oni su različite snage i moći. E od svega toga mi imamo nešto već osposobljenih i nešto operatera na osposobljavanju a sve ostalo nam fali. I da, Bajra kao i svi dronovi imaju puno dušmana koji im mogu dohakati. Nije dakle samo rokaj...
Glavnog dusmana tog bajre jos nema, sto je jako cudna stvar a trebao bi da stiti konvoje:

Image
Svzbjm

#49594 Re: Ukrajina

Post by Svzbjm »

Avonmusk wrote: 28/02/2022 23:24
Svzbjm wrote: 28/02/2022 23:18 Premalo objektivnih vijesti sa terena. Uvijek je to tako bilo. Sjetite se NK. Sve se saznalo zadnjih 24 casova.
Mozemo samo nagadjati.
Kako bolan zadnjih 24, bajre sam se nagledo ko esmeralde i villa marie zajedno.
I gdje god se war govnoo pojavio taj rejon bi pao ubrzo.
Cuj zadnja 24???

Opet bajro....jel citas ti post?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#49595 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

Gdje je @sumirprimus
Da ga neko nije dirao :twisted:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#49596 Re: Ukrajina

Post by mk ultra »

General War wrote: 28/02/2022 23:26
mishic wrote: 28/02/2022 23:22 Malo su iritantne postale i ove upadice o Bajraktaru i drugim dronovima. Pa de malo proguglajte da vidite da to nije kubura koja puca kad zapališ fitilj.

Glavnog dusmana tog bajre jos nema, sto je jako cudna stvar a trebao bi da stiti konvoje:

Image
Dovukli su pancira
Ali pancir ne moze ovom dronu nista
Poirier

#49597 Re: Ukrajina

Post by Poirier »

Uzima ovo Ukrajina kao sto sam i rekao.
zrakomlat

#49598 Re: Ukrajina

Post by zrakomlat »

https://fb.watch/bt1wGeksJI/

Snimak ukrajinske kontraobavještajne službe. Trenutak hapšenja ruskog agenta u Kropivnitskom (Kirovograd).
#UkraineRussiaWar
Last edited by zrakomlat on 28/02/2022 23:29, edited 1 time in total.
ljubicasti limun

#49599 Re: Ukrajina

Post by ljubicasti limun »

mishic wrote: 28/02/2022 23:00
emmir1 wrote: 28/02/2022 22:30 Da malo izvučemo neke crte

- danas je očigledno da je Rusija dugo planirala ovaj napad, izmedju ostalog prije 7 ili 8 mjeseci je prodala sber banku u Madjarskoj i na Balkanu
- Putin je povukao zlato u Rusiju
- Vučić je povukao zlato u Srbiju
- ekstremno naoružavanje Srbije posljednih godinu dana
- stvaranje velikih robnih rezervi u Srbiji
- Dodik prijeti ako Nato dodje u Brcko da će njegovi prijatelji poslati vojsku
- naoružavanje policije u RS
- sastanci Dodika i Vučića po Rusiji
- EUFOR šalje 500 vojnika sa oklopnim vozilima u POVRATNICKA mjesta
- dok Ukrajina gori u NATO i EU uz Ukrajinu pominju i BIH

I zaista se može ovoga dosta da nabroji.

Vrlo moguće da je ruski plan uključivao i proglasenje nezavisnosti RSa.

No nevjerovatno žestok odgovor svijeta ih je sve izbacio iz cipela.
Očekivali su mekan stav poput onih kada su uzeli Krim i radili sta hoce po Moldaviji i Gruziji.
Moji prethodni postovi govore upravo o tome i dugo ja o tome pišem da su velikodržavne ambicije i planovi jedan dugoročan, složen, sveobuhvatan i prilično star plan nastao još sa padom SSSR-a. Nisu to dakle odvojeni lokalni planovi i aspiracije. To je ozbiljna strategija koja funkcionira na jednoj jedinoj identičnoj matrici a to je da gdje god ima i jedan Rus to je ruska zemlja i niko drugi ne može da vlada izuzev Rusa i gdje god je i jedan...

Poznato da dalje ne uzimam prostor. Još stara Duma je to sdumala a na tome i SANU štanca Memorandume samo mi to neozbiljno shvatamo kao i Crnogorci i Albanci na Kosovu.
Ja ne vjerujem da je za nas opasnost prosla. Kako je vec receno, Putin im moze dati mig da ovdje krenu sa diverzantskim akcijama, tipa otcjepljenje.
Cudno mi je da se niko od bosnjacke strane ne oglasava i da je stvarno tacno da je Bakir dobio isaret sta je moglo biti i da je pobjegao u Skandinaviju.

Osim toga, malo je tih vojnika Eufora.

Takodjer, nije mi jasno kako su USA i EU dozvolile da im se ovoliko Rusi rasire po sred Europe. Nisu glupi, znaju vise od 30 god. sta se ovdje desava.
elcaliente

#49600 Re: Ukrajina

Post by elcaliente »

Ja nekako imam osjecaj da ce tek rat da krene, da su se Rusi samo malo zagrijavali.
Nije normalno da nisu iskljucili telekomunikacije, vodu, struju i pogotovo da nisu djelovali bombarderima.
Ispade da Ukrajinci imaju masu ovih dronova a Rusi nemaju ni jedan. I Ukrajinci ih kao masovno ubijaju a oni se ne brane. Rusi glupi pa neznaju odakle dronovi poljecu.
Ja koliko Ruse poznajem po dosadanjim ratovima oni nisu nesto bas obzirni, hebe im se za zrtve, ostavljaju spaljenu zemlju.
Moglo bi uskoro biti hebeno krvoprolice ako Putin popizdi i Bjelorusija se ukljuci.
Masovno djelovanje bombardera iz Zraka po aerodromima i ukrajinskoj artiljeriji.
Post Reply