Plate u BiH
Moderator: anex
- programerAnel
#101 Re: Plate u BiH
Kod nas u IT - u postoji jedna poznata izreka.
Poslodavac smatra da 3 tri žene mogu roditi bebu za 3 mjeseca.
Vođen po prethodnim suludim primjerima.
Ako doktori već sad vide da neće imati veću platu od tehničara zašto bi išli na faxove.
Ipak je bolje 30 tehničara nego 2 doktora bitne su glave po Vašem zar ne ?
Poslodavac smatra da 3 tri žene mogu roditi bebu za 3 mjeseca.
Vođen po prethodnim suludim primjerima.
Ako doktori već sad vide da neće imati veću platu od tehničara zašto bi išli na faxove.
Ipak je bolje 30 tehničara nego 2 doktora bitne su glave po Vašem zar ne ?
- Staylezz
#102 Re: Plate u BiH
Niko nikoga nije tjerao da "ulupa" godine na faks.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 13:43 Zbog takvog stava kao sto ti Hakize imas i jeste ovakvo sranje u drzavi. Skola nigdje nije garancija, ali ako u 80% firmi nema razlike vece od 100KM izmedju SSS i VSS onda je to zestoko jebanje u mozak mladih obrazovanih ljudi sto su ulupali godine na faks.
Fakultet se ne upisuje da bi imao dobru platu već da bi stekao neko znanje uz pomoć kojeg možeš dalje napredovati i razvijati se. Potpuno je pogrešan stav mladih ljudi koji tek završe fakultet i očekuju da ih neko dodatno vrednuje radi toga, pogotovo u privatnom sektoru.
Imam druga koji je završio saobraćajni fakultet, radi u autoindustriji. Ima platu od cca 800 KM. Ne zna engleski jezik, od rada na računaru zna ući na YouTube i Klix i to je to. Nakon svega toga čudi se kako mu je prvi nadređeni na poslu čovjek koji ima 3 razreda srednje škole i 15 godina radnog iskustva u struci i 3 njegove plate.
Naravno, uvijek je priča kako je on nepravedno potplaćen, šef mu je neki neobrazovani lik sa tri godine škole i slično. A on jedino što ima da ponudi je diploma saobraćajnog fakulteta i frustracije.
Kažem opet, diploma je odlična ulazna karta za mnoge stvari, ali bez želje za dodatnim usavršavanjem, učenjem i odricanjem nema ništa od nje.
-
ucenik1234
#103 Re: Plate u BiH
Pazi, poznajem osobe koje su zavrsile fakultete, tokom studija radili bezvezne poslove honorarne koje nisu pravo iskustvo u struci. Kad su zavrsile fakultet, jebenih 1000KM platu nisu mogle nabiti. Jesu te osobe krive za to? nisu druze, kriv je sistem koji je dozvolio da strucni saradnik ima 800 platu a u oglasu se trazi nista ispod fakultetski obrazovanog kandidata. To je poenta, niko ne prigovara sto mu je pocetna sa fakultetom 1100-1200, ali ovdje ako do milje dobacis na prvom poslu moras presretan biti.Staylezz wrote: ↑28/02/2022 13:59Niko nikoga nije tjerao da "ulupa" godine na faks.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 13:43 Zbog takvog stava kao sto ti Hakize imas i jeste ovakvo sranje u drzavi. Skola nigdje nije garancija, ali ako u 80% firmi nema razlike vece od 100KM izmedju SSS i VSS onda je to zestoko jebanje u mozak mladih obrazovanih ljudi sto su ulupali godine na faks.
Fakultet se ne upisuje da bi imao dobru platu već da bi stekao neko znanje uz pomoć kojeg možeš dalje napredovati i razvijati se. Potpuno je pogrešan stav mladih ljudi koji tek završe fakultet i očekuju da ih neko dodatno vrednuje radi toga, pogotovo u privatnom sektoru.
Imam druga koji je završio saobraćajni fakultet, radi u autoindustriji. Ima platu od cca 800 KM. Ne zna engleski jezik, od rada na računaru zna ući na YouTube i Klix i to je to. Nakon svega toga čudi se kako mu je prvi nadređeni na poslu čovjek koji ima 3 razreda srednje škole i 15 godina radnog iskustva u struci i 3 njegove plate.
Naravno, uvijek je priča kako je on nepravedno potplaćen, šef mu je neki neobrazovani lik sa tri godine škole i slično. A on jedino što ima da ponudi je diploma saobraćajnog fakulteta i frustracije.
Kažem opet, diploma je odlična ulazna karta za mnoge stvari, ali bez želje za dodatnim usavršavanjem, učenjem i odricanjem nema ništa od nje.
Poznanici u bankama jedva neto 1000 imaju, to je 500 Eura.
Jebo taj sistem jarane, nije to normalno da Bog kaze.
-
ucenik1234
#104 Re: Plate u BiH
- Staylezz
#105 Re: Plate u BiH
Iznosi plata su tema za sebe i svakako da se slažem da ih treba povećati u svakom smislu. Ja ovdje samo govorim o fenomenu koji je zastupljen kod većine naših ljudi a to je: 'Završio sam faks, hoću 2500 KM, službeno auto i 6 sati radno vrijeme'.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 14:05 Pazi, poznajem osobe koje su zavrsile fakultete, tokom studija radili bezvezne poslove honorarne koje nisu pravo iskustvo u struci. Kad su zavrsile fakultet, jebenih 1000KM platu nisu mogle nabiti. Jesu te osobe krive za to? nisu druze, kriv je sistem koji je dozvolio da strucni saradnik ima 800 platu a u oglasu se trazi nista ispod fakultetski obrazovanog kandidata. To je poenta, niko ne prigovara sto mu je pocetna sa fakultetom 1100-1200, ali ovdje ako do milje dobacis na prvom poslu moras presretan biti.
Studenti, kao i svi ostali moraju shvatiti da u privatnom sektoru poslodavca samo zanima koliko možeš doprinijeti kompaniji, tj. koliko novca mu možeš zaraditi. Njega ne interesuje da li si SSS tehničar ili VSS inžinjer elektrotehnike.
- madesa
#106 Re: Plate u BiH
u mnogim firmama je razlika izmedju sss i vss 100-200. To je samo jedan razlog sto treba ici iz BiH. Najgore od svega ima sss i 1000 km platu i zali se i kuka. Sta hoces 2000 da dobijes
-
ucenik1234
#107 Re: Plate u BiH
Ja kad sam prvi posao trazio sve ponude ispod 1000KM sam odbijao, stvar principa jednostavno, a nisam vezan kreditom i porodicom. Slazem se da ima i druga krajnost, gdje svi hoce 1700-2000KM bez dana iskustva. Hebiga pasa, nije palo s neba nikome. Ali kad su poznaniku ponudili neto platu u banci 800KM za poziciju strucnog saradnika, nisam mogao vjerovati, fakat dno dna jebote - ekonomska struka kao i ja.Staylezz wrote: ↑28/02/2022 14:17Iznosi plata su tema za sebe i svakako da se slažem da ih treba povećati u svakom smislu. Ja ovdje samo govorim o fenomenu koji je zastupljen kod većine naših ljudi a to je: 'Završio sam faks, hoću 2500 KM, službeno auto i 6 sati radno vrijeme'.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 14:05 Pazi, poznajem osobe koje su zavrsile fakultete, tokom studija radili bezvezne poslove honorarne koje nisu pravo iskustvo u struci. Kad su zavrsile fakultet, jebenih 1000KM platu nisu mogle nabiti. Jesu te osobe krive za to? nisu druze, kriv je sistem koji je dozvolio da strucni saradnik ima 800 platu a u oglasu se trazi nista ispod fakultetski obrazovanog kandidata. To je poenta, niko ne prigovara sto mu je pocetna sa fakultetom 1100-1200, ali ovdje ako do milje dobacis na prvom poslu moras presretan biti.
Studenti, kao i svi ostali moraju shvatiti da u privatnom sektoru poslodavca samo zanima koliko možeš doprinijeti kompaniji, tj. koliko novca mu možeš zaraditi. Njega ne interesuje da li si SSS tehničar ili VSS inžinjer elektrotehnike.
I pazi sad, na salteru SSS dobije sa svim milju u jacim bankama, u ovim "slabijim", da kazem manjim, VSS back office 1100, i onda se pitaju sto ne mogu radnike naci, sto je velika fluktuacija kadra.
Last edited by ucenik1234 on 28/02/2022 14:27, edited 1 time in total.
- Staylezz
#108 Re: Plate u BiH
Iskreno, ne mogu se složiti sa takvim razmišljanjem. Osoba treba biti plaćena isključivo na osnovu znanja i količine doprinosa kompaniji. Stepen obrazovanja nema nikakve veze sa navedenim.
Ponovo navodim primjer, bliska osoba radi na rukovodećoj poziciji u jednoj kompaniji, ima platu cca 2500 KM, a pri tome je SSS i to 3. stepen. Kompanija je privatna, dakle niko mu ne bi davao platu tek tako i nije preko štele zaposlen, već je tu baš dugo vremena i počeo je sa 300 KM.
- Staylezz
#109 Re: Plate u BiH
Ovako bi svi trebali raditi. Treba znati cijeniti sebe, ali opet imati neku granicu i biti realan i svjestan svojih mogućnosti.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 14:22 Ja kad sam prvi posao trazio sve ponude ispod 1000KM sam odbijao, stvar principa jednostavno, a nisam vezan kreditom i porodicom. Slazem se da ima i druga krajnost, gdje svi hoce 1700-2000KM bez dana iskustva. Hebiga pasa, nije palo s neba nikome. Ali kad su poznaniku ponudili neto platu u banci 800KM za poziciju strucnog saradnika, nisam mogao vjerovati, fakat dno dna jebote - ekonomska struka kao i ja.
-
ProgramskiJezik
#110 Re: Plate u BiH
Jbga ljudi hoce pare i hoce ih odma a ne znaju da u pravom zivotu to bas ne ide takoStaylezz wrote: ↑28/02/2022 14:26Iskreno, ne mogu se složiti sa takvim razmišljanjem. Osoba treba biti plaćena isključivo na osnovu znanja i količine doprinosa kompaniji. Stepen obrazovanja nema nikakve veze sa navedenim.
Ponovo navodim primjer, bliska osoba radi na rukovodećoj poziciji u jednoj kompaniji, ima platu cca 2500 KM, a pri tome je SSS i to 3. stepen. Kompanija je privatna, dakle niko mu ne bi davao platu tek tako i nije preko štele zaposlen, već je tu baš dugo vremena i počeo je sa 300 KM.
-
ucenik1234
#111 Re: Plate u BiH
Slazem se da za odredjene pozicije tipa data analyst nije ni bitan faks vec sta znas, ali zasto u oglasima mnoge kompanije insistiraju na VSS ako vec nije bitno? Plata ce svakako ista biti na toj poziciji i doktoru nauka i sssStaylezz wrote: ↑28/02/2022 14:26Iskreno, ne mogu se složiti sa takvim razmišljanjem. Osoba treba biti plaćena isključivo na osnovu znanja i količine doprinosa kompaniji. Stepen obrazovanja nema nikakve veze sa navedenim.
-
Hakiz
#112 Re: Plate u BiH
Ma možda će dobar majstor biti plačen i 2x više. Ako je plata inžinjeru recimo 2.000, šta njega briga što ću majstora sa SSS platiti 4.000 ako mislim da mi toliko vrijedi.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 13:43Zbog takvog stava kao sto ti Hakize imas i jeste ovakvo sranje u drzavi. Skola nigdje nije garancija, ali ako u 80% firmi nema razlike vece od 100KM izmedju SSS i VSS onda je to zestoko jebanje u mozak mladih obrazovanih ljudi sto su ulupali godine na faks.Hakiz wrote: ↑27/02/2022 18:58
Zašto mora?
Ja u svojoj firmi plaćam svakog radnika onoliko koliko mislim da mi vrijedi, ne po stepenu obrazovanja. Možda mi 20, 30, 40-godišnje iskustvo varioca, lakirera itd donosi više novca u firmu nego znanje tek diplomiranog mašinskog inžinjera.
Zašto si se patio 5 godina na faksu? Da naučiš. Niko ti nije garantovao da će ti to naučeno donijeti ugodniji život. Možeš se samo nadati da hoće.
Nema recepta, niti ima garancija.
Pa, neka se taj sa faksom potrudi da radom više donese u firmu nego onaj s SSS. Onda će imati veću platu. Sama diploma, papir, mu je ne garantuje.
-
ucenik1234
#113 Re: Plate u BiH
Koja je djelatnost u pitanju Hakize?Hakiz wrote: ↑28/02/2022 14:30Ma možda će dobar majstor biti plačen i 2x više. Ako je plata inžinjeru recimo 2.000, šta njega briga što ću majstora sa SSS platiti 4.000 ako mislim da mi toliko vrijedi.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 13:43
Zbog takvog stava kao sto ti Hakize imas i jeste ovakvo sranje u drzavi. Skola nigdje nije garancija, ali ako u 80% firmi nema razlike vece od 100KM izmedju SSS i VSS onda je to zestoko jebanje u mozak mladih obrazovanih ljudi sto su ulupali godine na faks.
Pa, neka se taj sa faksom potrudi da radom više donese u firmu nego onaj s SSS. Onda će imati veću platu. Sama diploma, papir, mu je ne garantuje.
- Staylezz
#114 Re: Plate u BiH
Većina oglasa koje BH kompanije objavljuju su svakako pro forme. Niko nikoga ne sprječava da se prijavi i svojim portfolijem zasjeni kandidata koji je VSS.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 14:29Slazem se da za odredjene pozicije tipa data analyst nije ni bitan faks vec sta znas, ali zasto u oglasima mnoge kompanije insistiraju na VSS ako vec nije bitno? Plata ce svakako ista biti na toj poziciji i doktoru nauka i sssStaylezz wrote: ↑28/02/2022 14:26
Iskreno, ne mogu se složiti sa takvim razmišljanjem. Osoba treba biti plaćena isključivo na osnovu znanja i količine doprinosa kompaniji. Stepen obrazovanja nema nikakve veze sa navedenim.
Naravno ovdje govorim o privatnom sektoru, javni sektor je nešto sasvim drugo i znamo kako zapošljavanja tu funkcionišu.
-
Hakiz
#115 Re: Plate u BiH
Doktor koji tu profesiju bira samo zbog toga da ima platu veću od drugih, bolje da ne bude doktor.programerAnel wrote: ↑28/02/2022 13:52 Ako doktori već sad vide da neće imati veću platu od tehničara zašto bi išli na faxove.
-
Hakiz
#116 Re: Plate u BiH
Nije to bitno, ja sam počeo kao reakciju na stav "Završio sam faks, moraju mi dati".ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 14:33Koja je djelatnost u pitanju Hakize?Hakiz wrote: ↑28/02/2022 14:30
Ma možda će dobar majstor biti plačen i 2x više. Ako je plata inžinjeru recimo 2.000, šta njega briga što ću majstora sa SSS platiti 4.000 ako mislim da mi toliko vrijedi.
Ne mora ti niko ništa.
-
muzicar_iz_parka
#117 Re: Plate u BiH
Nije plata mala nego su prohtjevi veliki. 
-
ucenik1234
#118 Re: Plate u BiH
U krajnost ides, naveo sam licni primjer, ispod 1000KM nisam htio pristati da Bog kaze, nemoj sirit pricu i odlaziti u ekstreme samo da ne bi priznao da nisi u pravu.
- madesa
#119 Re: Plate u BiH
onda po tvom razmisljanju ne treba da postoji fakultet. Mnogi obrazovni ljudi su otisli iz ove proklete drzave upravo o cemu sam gore napisao. Mala razlika u placama izmedju strucne spreme. Neko 5 godina uci i dodje ti neko sa SSS i ima istu platu ko ti. Zato hvala bogu pa postoji Njemacka i ko cijenu znanje i skolu. A ti privatnici taj ssto ima 2500 sa sss to mu je od amidze sin sigurno ili neki blizi rodjak. Nismo dzaba zadnji u svemuStaylezz wrote: ↑28/02/2022 14:26Iskreno, ne mogu se složiti sa takvim razmišljanjem. Osoba treba biti plaćena isključivo na osnovu znanja i količine doprinosa kompaniji. Stepen obrazovanja nema nikakve veze sa navedenim.
- Staylezz
#120 Re: Plate u BiH
Treba da postoji fakultet, ali ne iz razloga da ga mlada osoba upiše, završi i onda misli da je pokupio svu pamet svijeta. Nigdje u svijetu se ta razlika ne pravu, pogotovo na zapadu.madesa wrote: ↑28/02/2022 14:46onda po tvom razmisljanju ne treba da postoji fakultet. Mnogi obrazovni ljudi su otisli iz ove proklete drzave upravo o cemu sam gore napisao. Mala razlika u placama izmedju strucne spreme. Neko 5 godina uci i dodje ti neko sa SSS i ima istu platu ko ti. Zato hvala bogu pa postoji Njemacka i ko cijenu znanje i skolu. A ti privatnici taj ssto ima 2500 sa sss to mu je od amidze sin sigurno ili neki blizi rodjak. Nismo dzaba zadnji u svemuStaylezz wrote: ↑28/02/2022 14:26
Vezano za ovu priču o amidzinom sinu, ponavljam opet, firma je privatna (strana) i nikakva štela nije uključena u cijeli proces.
- programerAnel
#121 Re: Plate u BiH
Imaš li završen Fax ?Hakiz wrote: ↑28/02/2022 14:34Doktor koji tu profesiju bira samo zbog toga da ima platu veću od drugih, bolje da ne bude doktor.programerAnel wrote: ↑28/02/2022 13:52 Ako doktori već sad vide da neće imati veću platu od tehničara zašto bi išli na faxove.
-
ucenik1234
#122 Re: Plate u BiH
@madesa
Ovdje je mnogima normalno da iako isti posao neko radi sa SSS, da kolega na istoj poziciji sa VSS ima istu platu kao npr @Hakiz. Pa zasto iko fakultet onda upisuje?
Cak i da isto doprinose firmi, nacin razmisljanja nekog ko je zavrsio fakultet i nekoga sa srednjom skolom je razlicit u korist prvog. Komunikacija, razumijevanje odredjenih pojmova, posmatranje sire slike trzista, i treba da ima na konto fakulteta vecu platu bez obzira sto radi iste poslove kao SSS.
Bez uvrede ikome, ali tacno nekad steknem dojam da ovakvo stanje najvise pravdaju upravo osobe koje nisu zavrsile fakultete. I takve osobe onda ubijaju u pojam osobe sa fakultetom svojim sirotinjskim mentalitetom "nek se ne puca" "suti dobro je radis imas posao" i sl. Odjebite u skokovima sa tom pricom vise. Red ispred ambasada govori koliko sam u pravu. Pametnom dosta.
Ovdje je mnogima normalno da iako isti posao neko radi sa SSS, da kolega na istoj poziciji sa VSS ima istu platu kao npr @Hakiz. Pa zasto iko fakultet onda upisuje?
Cak i da isto doprinose firmi, nacin razmisljanja nekog ko je zavrsio fakultet i nekoga sa srednjom skolom je razlicit u korist prvog. Komunikacija, razumijevanje odredjenih pojmova, posmatranje sire slike trzista, i treba da ima na konto fakulteta vecu platu bez obzira sto radi iste poslove kao SSS.
Bez uvrede ikome, ali tacno nekad steknem dojam da ovakvo stanje najvise pravdaju upravo osobe koje nisu zavrsile fakultete. I takve osobe onda ubijaju u pojam osobe sa fakultetom svojim sirotinjskim mentalitetom "nek se ne puca" "suti dobro je radis imas posao" i sl. Odjebite u skokovima sa tom pricom vise. Red ispred ambasada govori koliko sam u pravu. Pametnom dosta.
-
The BEN10
#123 Re: Plate u BiH
Većina moje raje odgovara ovom opisu.namiami wrote: ↑28/02/2022 13:35Vjeruj mi da nije, barem ako te interesuje moje okruzenje u Sarajevu, ali i manjem gradu u Ze-Do kantonu. Prethodnih godina su odlazili oni koji su imali niska primanja. Sada odlaze situirani s dobrim poslovima i koji imaju bukvalno sve. Ne zele da zive u neizvjesnosti i da se pitaju svaki dan hoce li nesto fijuknuti iznad glave. Odlaze ljudi za koje nikada ne bi rekao, najvece "patriote" se sjebavaju kad vide da im idu takvi poznanici.JOINT_1921 wrote: ↑28/02/2022 12:12 Pare su itekako glavni razlog, mizeran je procenat onih koji ce otici a da imaju 4,5 milja prihoda. Naravno da ima i ostalih razloga, ali pare su glavni bez sumnje...
I da, zbirna primanja tih osoba su izmedju 4-6kKM. To ce se samo intezivirati, pa ce svako od nas imati barem jedan takav primjer u okolini.
- Staylezz
#124 Re: Plate u BiH
Možemo se samo složiti da se ne slažemo. Ako upisuješ fakultet samo radi plate i pozicije, nisi ga trebao ni upisati.ucenik1234 wrote: ↑28/02/2022 14:55 @madesa![]()
I da, sasvim je logično da dvije osobe koje obavljaju isti posao budu isto plaćene, bez obzira na to da li je jedna od njih VSS. Ta osoba sa faultetom treba da iskoristi znanje koje je stekla kako bi uradio i postigao neke dodatne stvari i samim time obezbjedio sebi bolje uslove i veću zaradu.
I naravno da naglasim odmah, VSS sam i ja, ali zastupam ovakav stav i ne bi mi smetalo da osoba koja ima manji stepen obrazovanja ima veću platu ukoliko je zaista zaslužuje.
- madesa
#125 Re: Plate u BiH
Vidi,mnogi mladi nemaju ni priliku da pokazu znanje . Evo ti moj primjer, zavrsio 5 godina fakultet, krenem da volontiram za 400 km. Za pocetak dosta i mnogi bi to prihvatili. Nisam bio nezadovoljan kao sto ti gore pises da mladi odmah misle da su pokupili svu pamet svijeta i da ocekuju odmah 3000 platu. Onda se zaposlim za 700 km kod privatnika i tu vidim te amidjine sinove i ostalu rodbinu koja ima platu po 1500 a glagole sa negacijom pisu zajedno . To je u srednjoj trebao nauciti a na fakultetu sigurno. Nakon toga se zaposlim u firmi u kojoj nema tih rodbinskih veza ali ta razlika izmedju SSS i VSS je 100-200km. Kad se uzme minuli rad ovih SSS sto rade po 15 20 godina dodje ti plata na isto. Gdje je logika ? Za sta fakulteti sluze? Mnogi misle da se na fakultetu ne nauci, e ako nista pravopis se nauci. I na kraju primjer za zapad kao sto kazes da ne gledaju, razlika izmedju medicinske sestre sa SSS i sa osobom koja je zavrsila kod nas Fakultet zdravstvenih studija je razlika izmedju 600-700 eura. Lijepa Njemacka i abd da svi tamo zivimo jednog dana i da babini sinove ostanu ovdje i neka rade za 4000 sto se mene tice.Staylezz wrote: ↑28/02/2022 14:51Treba da postoji fakultet, ali ne iz razloga da ga mlada osoba upiše, završi i onda misli da je pokupio svu pamet svijeta. Nigdje u svijetu se ta razlika ne pravu, pogotovo na zapadu.madesa wrote: ↑28/02/2022 14:46
onda po tvom razmisljanju ne treba da postoji fakultet. Mnogi obrazovni ljudi su otisli iz ove proklete drzave upravo o cemu sam gore napisao. Mala razlika u placama izmedju strucne spreme. Neko 5 godina uci i dodje ti neko sa SSS i ima istu platu ko ti. Zato hvala bogu pa postoji Njemacka i ko cijenu znanje i skolu. A ti privatnici taj ssto ima 2500 sa sss to mu je od amidze sin sigurno ili neki blizi rodjak. Nismo dzaba zadnji u svemu
Vezano za ovu priču o amidzinom sinu, ponavljam opet, firma je privatna (strana) i nikakva štela nije uključena u cijeli proces.