BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Jasamkodi

#801 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Jasamkodi »

sinus wrote: 28/02/2022 12:09
Jasamkodi wrote: 28/02/2022 11:43 Koristi li neko Sberbank za online plaćanje, da li prolaze transakcije u dolarima i eurima?
Zbog testa ja sam nešto kupio preko PayPala mislim u subotu, plaćanje dolarima. Kupovina je prošla OK, PayPal nije pravio nikakve probleme, trenutno još stoji na online bankarstvu taj iznos pretvoren u KM kao rezervisana sredstva. Nije još proknjiženo, ali mislim da će biti u toku dana jer stoji u rezervisanim sredstvima.
Ahaa, to je odlicno ako sve radi super za dolare i eure.

Dešavalo se i ranije da po par dana stoji u rezervisanim.
archi_a

#802 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

4 % na trenutnu štednju i depozite? :D jel ovo provjereno, nigdje nema info.
Ako je istina, oni definitivno žele da zadrže klijente. To je dobra vijest!
Izgleda da agencija baš hoće da se izbori sa novonastalom situacijom.
don vito

#803 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by don vito »

TheGodfather001 wrote: 28/02/2022 12:43 Svježa informacija, danas je Agencija za bankarstvo F BiH izdala uputstvo da se u roku od 10 dana završi proces akvizicije i rebrendiranje Sberbank BH u AIK. Kamata na štednju i oročenje ide do 4% za zatečena sredstva na preuzetim računima.
Šta ovo znači? Konkretno, ako novac trenutno stoji oročen po puno nižoj kamati?
BlackRiver

#804 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by BlackRiver »

Koje su implikacije ovih desavanja oko Sber banke u smislu vracanja kredita?

Sve nastavlja normalno cak i ako propadnu?
archi_a

#805 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

Naravno, samo bi dobio novi žiro račun na koji ćeš uplaćivati rate! :wink:
archi_a

#806 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

don vito wrote: 28/02/2022 13:01
TheGodfather001 wrote: 28/02/2022 12:43 Svježa informacija, danas je Agencija za bankarstvo F BiH izdala uputstvo da se u roku od 10 dana završi proces akvizicije i rebrendiranje Sberbank BH u AIK. Kamata na štednju i oročenje ide do 4% za zatečena sredstva na preuzetim računima.
Pa stimulišu postojeće klijente, garantuju ti, daju ti veću kamatu da ostaneš. Ovo ispade i dobro za korisnike. :)
Last edited by archi_a on 28/02/2022 13:08, edited 1 time in total.
BlackRiver

#807 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by BlackRiver »

archi_a wrote: 28/02/2022 13:06 Naravno, samo bi dobio novi žiro račun na koji ćeš uplaćivati rate! :wink:
Nema izvlacenja nazalost :D
don vito

#808 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by don vito »

Ovaj narod svojom glupošću i panikom definitivno reže granu na kojoj sjedi. Predviđam da će onaj ko ima novac oročen u Intesa Sao Paolo i Reiffesenu, a kad vidi komšiju i prijatelja koji je podigao iz Sberbanke, lančano podići pare i dovesti do kraha cijelog bankarskog sistema i neviđenog haosa, poskupljenja i inflacije. Kad se sjetim kako su 2009. godine raskidali ugovore o oročenju jer su čuli da "propada bankarski sistem" i poslije nekoliko mjeseci vraćali novac, i to u vrijeme kad su kamate na štednju bile da glava zaboli.
TheGodfather001

#809 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by TheGodfather001 »

don vito wrote: 28/02/2022 13:01
Vjerujte da ne znam šta znači, "pošto kupio po to prodao". Mene svakako zanimalo više šta je sa dostupnošću sredstava. Kome se ne žuri sa kratkoročnom likvodnošću ili ko je spreman, uslovno govoreći, rizikovati, treba se strpiti 10 dana i onda će sve biti jasnije. Agencija za bankarstvo F BiH je, kako su mi rekli, prvi put od nastanka aktivirala taj neki član zakona kojim su preuzeli sva upravljačka prava privatne banke, te su ubacili u veću brzinu proces finalizacije akvizicije koja je zapela (simbolično) na administraciji u F BiH.
Ja nisam komitetn po tekućem računu, supruga jeste, transferi, bezgotovoinsko plaćanje, verifikacije naloga, podizanje gotovine sa bankomata je u funkciji.
don vito

#810 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by don vito »

U Srbiji već završen posao
Sberbank Srbija dobija novog vlasnika: Dobijena saglasnost NBS

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/sb ... bs-2113376
archi_a

#811 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

Ovo je dobra vijest za korisnike definitivno! Kontam, banke su uzdrmane. Pogotovo, evo ova banka. Strah je obostran, kako kod vlasnika, tako i kod građana. Bankari su u strahu od masovnog podizanja novca i zato su prinuđeni da razmišljaju o nuđenju novih povoljnijih paketa kako bi privukli, zadržali klijente. Ovaj novi vlasnik će se morati dobro potruditi. Ako uspije, samim tim će natjerati i ostale banke da razmišljaju o davanju pogodnosti klijentima da bi ih ili zadržali od prelaska ili da privuku nove klijente sebi!!!
U svakom slučaju win-win za krajnjeg korisnika, odnosno nas, građana. :D
probook

#812 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by probook »

Ispred Rajfajzen red kao da se nesto dzaba dijeli 😂😂😂
don vito

#813 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by don vito »

archi_a wrote: 28/02/2022 13:38 Ovo je dobra vijest za korisnike definitivno! Kontam, banke su uzdrmane. Pogotovo, evo ova banka. Strah je obostran, kako kod vlasnika, tako i kod građana. Bankari su u strahu od masovnog podizanja novca i zato su prinuđeni da razmišljaju o nuđenju novih povoljnijih paketa kako bi privukli, zadržali klijente. Ovaj novi vlasnik će se morati dobro potruditi. Ako uspije, samim tim će natjerati i ostale banke da razmišljaju o davanju pogodnosti klijentima da bi ih ili zadržali od prelaska ili da privuku nove klijente sebi!!!
Da, kad bi sve ostalo na Sberbanci, ali ludilo se prenijelo na sve banke :-)
jesam1

#814 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by jesam1 »

archi_a wrote: 28/02/2022 13:38 Ovo je dobra vijest za korisnike definitivno! Kontam, banke su uzdrmane. Pogotovo, evo ova banka. Strah je obostran, kako kod vlasnika, tako i kod građana. Bankari su u strahu od masovnog podizanja novca i zato su prinuđeni da razmišljaju o nuđenju novih povoljnijih paketa kako bi privukli, zadržali klijente. Ovaj novi vlasnik će se morati dobro potruditi. Ako uspije, samim tim će natjerati i ostale banke da razmišljaju o davanju pogodnosti klijentima da bi ih ili zadržali od prelaska ili da privuku nove klijente sebi!!!
Nije ovo dobra vijest za korisnike. Krah Sberbanke znaci povecane rizike poslovanja svih banaka. A rizik se mora u cijene ukalkulirati.
Fond agencije za osiguranje depozita pune banke solidarno tako da je to dodatan trosak koji se mora namiriti.
Ako se budu nudile kamate od 4% na stednju (sto sumnjam) - imacete situaciju da je kamata za stednju veca od kamate kredita :-D
To je medijska prestava da se smiri situacija.

1. Depozitari > dizite ili prebacujte pare u sigurne i likvidne banke
2. Duznici > trazite reprogram po povoljnim uslovima odmah

A ovaj argument ala AIK, upravlja agencija za bank. FBIH (tj. neka "drzava"), nije vise Sberbank nema veze sa rusima > :izet:
over and out. Previse je pametnih "bankara" ovdje.
vjeshalica

#815 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by vjeshalica »

TheGodfather001 wrote: 28/02/2022 09:56 Vjeshalica ložačica. Zvao suprugu, proradilo je e-bankarstvo na sberu, sve fluidno. Nalozi prolaze, verifikacija odmah.
Sto sam lozacica? Svako je slobodan da radi sa parama sta hoce a jedino ti dramis cim si morao da zoves suprugicu. Hoces da tvoju banku jer u njoj valjas pare neko ovdje nazor podrzava.Koga ba briga.
vjeshalica

#816 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by vjeshalica »

don vito wrote: 28/02/2022 13:30 U Srbiji već završen posao
Sberbank Srbija dobija novog vlasnika: Dobijena saglasnost NBS

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/sb ... bs-2113376
https://www.klix.ba/biznis/finansije/sb ... /220228061
archi_a

#817 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

jesam1 wrote: 28/02/2022 13:53
Nije ovo dobra vijest za korisnike. Krah Sberbanke znaci povecane rizike poslovanja svih banaka. A rizik se mora u cijene ukalkulirati.
Fond agencije za osiguranje depozita pune banke solidarno tako da je to dodatan trosak koji se mora namiriti.
Ako se budu nudile kamate od 4% na stednju (sto sumnjam) - imacete situaciju da je kamata za stednju veca od kamate kredita :-D

A ovaj argument ala AIK, upravlja agencija za bank. FBIH (tj. neka "drzava"), nije vise Sberbank nema veze sa rusima > :izet:
Ja nisam bankar, ja sam korisnik usluga. Eh, sad, moje skromno znanje iz ekonomije, navodi me na to, da kad je potražnja mala, pada i cijena proizvoda, ne zato što je proizvod jeftin, nego zato što prodavac mora ići dole da bi bar nešto prodao, nekog nagovorio da kupi.Isto je i kada je velika ponuda proizvoda. Prodavači su natjerani da osmišljavaju akcije da bi neko kod njih kupio.
Jedino kada skače cijena je kada je potražnja veća od ponude. Ne znam, možda griješim. Možda u bankarskom svijetu vrijede druga pravila.
Last edited by archi_a on 28/02/2022 14:12, edited 1 time in total.
jesam1

#818 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by jesam1 »

archi_a wrote: 28/02/2022 14:09 Ja nisam bankar, ja sam korisnik usluga. Eh, sad, moje skromno znanje iz ekonomije, navodi me na to, da kad je potražnja mala, pada i cijena proizvoda, ne zato što je proizvod jeftin, nego zato što prodavac mora ići dole da bi bar nešto prodao, nekog nagovorio da kupi.Isto je i kada je velika ponuda proizvoda. Prodavači su natjerani da osmišljavaju akcije da bi neko kod njih kupio.
Jedino kada skače cijena je kada je potražnja veća od ponude. Ne znam, možda griješim. Možda u bankarskom svijetu vrijede druga pravila.
Da, tako je - u bankarstvu vaze druga pravila. Profit se generira od kamatne razlike finansiranje/depoziti + naknade/provizije. Kljuc je u balansu aktive /pasive i dobrom pozadinom holdinga koji moze da izbalansira i da osigura Tier 1+2 kapital tj. osigura sve Basel regulative. Znaci nije dobro imati previse depozita isto tako plasiranih kredita. To mora da se izbalansira.

To u slucaju Sberbank BH od danas ne postoji. Vlasnik je u moratoriju tj. bice likvidiran a novi vlasnik ne postoji (AIK je ubleha i to je potvrdjeno)

Jos jedna stvar. Banka nije samo salter, ATM itd. Ima tu masa stvari koju je holding do danas radio za Sber BH (vendor management, USD/EUR clearing, licence...)

ponavljam:
ElRe

#819 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ElRe »

probook wrote: 28/02/2022 13:38 Ispred Rajfajzen red kao da se nesto dzaba dijeli 😂😂😂
Isto i BBI kod BBI centra i Intesa UPI :-D
Narod je definitvno pukao (brašno, jaja, nafta, sada i novac).
babanovac

#820 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by babanovac »

Nekakva agencija za osiguranje depozita, osigurava ustedjemi novac u bankama. Clan predsjednistva drzave, svaki dan kaze sta misli o drzavi, njenim entitetima i njenim agencijama. Jel gradjani sad da vjeruju tim agencijama?
ucenik1234

#821 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ucenik1234 »

archi_a wrote: 28/02/2022 14:09
jesam1 wrote: 28/02/2022 13:53

Ja nisam bankar, ja sam korisnik usluga. Eh, sad, moje skromno znanje iz ekonomije, navodi me na to, da kad je potražnja mala, pada i cijena proizvoda, ne zato što je proizvod jeftin, nego zato što prodavac mora ići dole da bi bar nešto prodao, nekog nagovorio da kupi.Isto je i kada je velika ponuda proizvoda. Prodavači su natjerani da osmišljavaju akcije da bi neko kod njih kupio.
Kamata je cijena novca. Bilo da se radi o pozajmljivanju ili odricanju (stednja). Na kamatu utice mnogo faktora, pored ponude i potraznje koje si naveo, rizik okruzenja, monetarna politika drzave, bonitet klijenta, rejting klijenta i sl. Recimo KS u BiH je veca nego u At zbog rizika okruzenja koje je ovdje veci nego u Austriji. Nadam se da sam barem malo pojasnio.
uss-mofo

#822 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by uss-mofo »

jesam1 wrote: 28/02/2022 14:36 To u slucaju Sberbank BH od danas ne postoji. Vlasnik je u moratoriju tj. bice likvidiran
Piše gdje?
jesam1 wrote: 28/02/2022 14:36 a novi vlasnik ne postoji (AIK je ubleha i to je potvrdjeno)
Potvrđeno gdje?
jesam1

#823 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by jesam1 »

uss-mofo wrote: 28/02/2022 14:54
Piše gdje?
Potvrđeno gdje?
Evo samo za tebe Dunning–Kruger-u:
https://www.klix.ba/biznis/finansije/sb ... /220228061
Napomena: ovo je press release. Maksimalno uljepsano i sluzi za smirivanje situacije. Naravno da ne smiju napraviti Q&A termin :-D
archi_a

#824 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by archi_a »

Hvala vam na pojašnjenjima. Razumijem.
I dalje sam ubijeđen da će sad doći vrijeme kada će banke moliti klijente da im se pridruže. Pogotovo ako se tendencika podizanja novca nastavi.
dudlov

#825 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by dudlov »

ElRe wrote: 28/02/2022 14:40
probook wrote: 28/02/2022 13:38 Ispred Rajfajzen red kao da se nesto dzaba dijeli 😂😂😂
Isto i BBI kod BBI centra i Intesa UPI :-D
Narod je definitvno pukao (brašno, jaja, nafta, sada i novac).
Raiffeisen banka u zmaja od bosne kod importanea velika gužva ispred.
Post Reply