Pozdrav!
Vlasnik je preselio prije 4 mjeseca i sad porodično je auto i da li se smije voziti jer mi je neko rekao da je to sada vozilo bez vlasnika i da se ne smije voziti bez smrtovnice, međutim mi nismo još nikada dobili poziv za smrtovnicu.
Koliko se dugo čeka poziv za smrtovnicu i općenito kakva su vaša iskustva sa promjenom vlasnika, tj nasljedjivanjem vozila?
Hvala.
Nasljeđivanje vozila
Moderator: _BataZiv_0809
-
nikeze
#2 Re: Nasljeđivanje vozila
Može biti jako komplikovano, ako su nasljednici maloljetne osobe. U tom slučaju odlučuje u njihovo ime Centar za socijalni rad i auto je praktično zarobljen. Ovisite od dobre volje nekog službenika koji to može otegnuti do punoljetstva nasljednika. Istinit događaj za vjerovali ili ne.
-
JonjoShelvey7
#3 Re: Nasljeđivanje vozila
Nije takva situacija srećom.nikeze wrote: ↑28/02/2022 11:59 Može biti jako komplikovano, ako su nasljednici maloljetne osobe. U tom slučaju odlučuje u njihovo ime Centar za socijalni rad i auto je praktično zarobljen. Ovisite od dobre volje nekog službenika koji to može otegnuti do punoljetstva nasljednika. Istinit događaj za vjerovali ili ne.
-
crveni_makovi
#4 Re: Nasljeđivanje vozila
Čeka se i do godinu dana ako ne odeš u nadležni sud i ne provjeriš kojem notaru je dodijeljena ostavinska pa da probaš nekako ubrzati.JonjoShelvey7 wrote: ↑28/02/2022 11:49 Pozdrav!
Vlasnik je preselio prije 4 mjeseca i sad porodično je auto i da li se smije voziti jer mi je neko rekao da je to sada vozilo bez vlasnika i da se ne smije voziti bez smrtovnice, međutim mi nismo još nikada dobili poziv za smrtovnicu.
Koliko se dugo čeka poziv za smrtovnicu i općenito kakva su vaša iskustva sa promjenom vlasnika, tj nasljedjivanjem vozila?
Hvala.
- canvra888
#5 Re: Nasljeđivanje vozila
Drug je imao sličnu situaciju nedavno, mislim da je čekao oko 4-5 mjeseci
-
Hakiz
#6 Re: Nasljeđivanje vozila
Smrtovnicu ili ostavinsku raspravu?crveni_makovi wrote: ↑28/02/2022 16:57Čeka se i do godinu dana ako ne odeš u nadležni sud i ne provjeriš kojem notaru je dodijeljena ostavinska pa da probaš nekako ubrzati.JonjoShelvey7 wrote: ↑28/02/2022 11:49 Pozdrav!
Hvala.
Osoba se upisuje u matičnu knjigu umrlih u roku mjesec od smrti sa papirima koji se dobiju od mrtvozornika to jeste ovlaštenog dotora koji može biti i u bolnici a i u pogrebnom društvu (primjer iz života, osoba umrla u kući, došla hitna i proglasila smrt, došli iz Bakija, odvezli tijelo, mejita i doktor u Bakijama napisao smrtni list koji je bio osnov za uopis u matičnu knigu umrlih u opštini) i izvod iz te knjige se vadi u opštini. Sa tim izvodom se onda ide notaru na ostavinsku.
A ako se radi o ostavinskoj raspravi:
Zavisi. Draga osoba je čekala osam mjeseci, pa tek poslije provjere na sudu kod kojeg notara je predmet nazvala tog notara i onda završila.
Ja sam od notara dobio poziv na ostavinsku poslije 2 mjeseca od predaje papira u opštinu, bez moje intervencije, bez provjere na sudu.
Do notara je, koliko imaju posla, a i koliko su odgovorni. Od suda dobiju predmet za manje od mjesec, a onda je sve do njih. Ima ih koji neće mrdnuti dupetom ,nego čekaju da klijent sam provjeri na sudu kod koga je premet i nazove tog notara ako ej kod njega. Sam notar neće poslati poziv.
Notari mogu biti regularni, ali ima ih i da su pravo zlo.
Znači, račun u banci se ne može zatvoriti bez ostavinske, samo na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih. Jer, račun u banci se naljeđuje, pa ga samo onaj ko ga je naslijedio može zatvoriti. Dok se komunalne usluge (voda, struja ita) mogu odjaviti samo na osnovu izvoda. Pa bi najbolje bilo za vozilo otići u policijsku stanicu, tamo gdje se vade/produžavaju vozačke i saobraćajne dozvole i njih pitati, oni će to nabolje znati.
-
crveni_makovi
#7 Re: Nasljeđivanje vozila
Ja ovo uzimam zdravo za gotovo kad ljudi kazu ili napisu smrtovnica da misle na ostavinsku jer oko mene ljudi mahom tako govore za ostavinsku.Hakiz wrote: ↑28/02/2022 17:17Smrtovnicu ili ostavinsku raspravu?crveni_makovi wrote: ↑28/02/2022 16:57
Čeka se i do godinu dana ako ne odeš u nadležni sud i ne provjeriš kojem notaru je dodijeljena ostavinska pa da probaš nekako ubrzati.
-
JonjoShelvey7
#8 Re: Nasljeđivanje vozila
Znači ili čekati poziv ili sam ići na sud i tražiti "svog" notara?
Ne razumijem zašto se toliko čeka, imam osjećaj da ću se napatiti dok ga ne "prevedem" na svoje ime...
Ne razumijem zašto se toliko čeka, imam osjećaj da ću se napatiti dok ga ne "prevedem" na svoje ime...
-
Hakiz
#9 Re: Nasljeđivanje vozila
Otiđi u sud i pitaj kojem notaru je dodijeljen predmet. Četiri mjeseca je bilo dovoljno, ne treba više čekati.JonjoShelvey7 wrote: ↑28/02/2022 20:22 Znači ili čekati poziv ili sam ići na sud i tražiti "svog" notara?
Ne razumijem zašto se toliko čeka, imam osjećaj da ću se napatiti dok ga ne "prevedem" na svoje ime...![]()