Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tesla Edison

#1251 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Pa to je i u pravu. Svi na budžetu su nesposobni uhljebi.

Ništa pogrešno nije napisano.
Laplace

#1252 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

BadBoy wrote: 27/02/2022 14:53
thekupus wrote: 27/02/2022 14:51

meni je najjači argument ono "vidi kako su ružne trole kupili"
zamišljam da su u tender stavili stavku da moraju biti lijepe
Pa to. Nema rasprave sa njima. Evo i ovog Hakiza, šta JA imam od toga. Jbt pa ima NEKO u društvu i društvo ko cjelina. I onda kaže razuvjeri me :lol:

Ja ne koristim bus za Briješće ali bi mi bilo super drago da sad nabave 10 novih buseva za te linije. Al jok, trebam razmišljati šta JA imam od toga i onda ako nemam ništa, pljuvat to jer su svi isti.
Pa to je pokazatelj njegovog mentaliteta. Na drugoj temi ljude proglašava uhljebima a očito mu je krivo što se on nije negdje uhljebio.
Laplace

#1253 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Tesla Edison wrote: 28/02/2022 07:29 Pa to je i u pravu. Svi na budžetu su nesposobni uhljebi.

Ti pokazuješ da sam bio u pravu što sam te blokirao. To što sam za dva dana posla privatnoj firmi obezbijedio 12.000 KM zarade, zatim drugoj još toliko, pa trećoj 5.000 pa četvrtoj dva puta po 3.000,pa petoj 80.000 je tebi odraz moje nesposobnosti?

S druge strane, uhljebi su uništili IT Computers - privatnu firmu punu uhljeba.

Ali OK, za tebe sam uhljeb iako imam i kvalifikaciju za svoje radno mjesto i rezultate rada iza sebe, iako se stalno stručno usavršavam. Ali, radnici koji su krali materijal od vlastite firme (snimljeno video nadzorom) i zabušavali rokom radova (snimljeno video nadzorom) nisu uhljebi jer rade za privatnika. Gomila administrativnih uhljeba u IT Computers, koji su godinama zijevali po kancelarijama ne radeći ništa i za to primali plate nekoliko puta više od prodavaca i servisera nisu uhljebi jer rade za privatnu firmu.

Debilna logika.
Laplace

#1254 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Tesla Edison wrote: 28/02/2022 07:29 Pa to je i u pravu. Svi na budžetu su nesposobni uhljebi.

Druže, ti si još gori od uhljeba. Ne samo da nisi sposoban da radiš, ti nisi bio sposoban ni da se uhljebiš. Isto kao ovaj Hakiz, tebi je zapravo krivo što se nisi bio sposoban uhljebiti negdje pa ljude nazivaš uhljebima iako ne znaš ni šta rade ni kako rade ni koje kvalifikacije za svoje radno mjesto imaju.

I, po pravilu, svi ovi što druge ljude nazivaju uhljebima su oni koji misle samo na sebe a svi ostali mogu da pocrkaju, ne tiče ih se. Samodopadni egomanijaci.
Ateista

#1255 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Ne treba toliko generalizovati. Tacno je da je na budzetu puno nesposobnih ljudi, te da cesto i sposobni padnu pod uticaj te ucmale i nezdrave sredine i postanu slicni, ali opet ne svi. Znam licno za primjere budzetlija koji nisu takvi.
Ateista

#1256 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 27/02/2022 14:54
BadBoy wrote: 27/02/2022 14:53

Pa to. Nema rasprave sa njima. Evo i ovog Hakiza, šta JA imam od toga. Jbt pa ima NEKO u društvu i društvo ko cjelina. I onda kaže razuvjeri me :lol:

Ja ne koristim bus za Briješće ali bi mi bilo super drago da sad nabave 10 novih buseva za te linije. Al jok, trebam razmišljati šta JA imam od toga i onda ako nemam ništa, pljuvat to jer su svi isti.
Jok, nego treba slaviti što drugi imaju korist, a ja ne.
Treba, iz vise razloga. Nikad ne znas hoce li i tebi ili nekom tvom to biti korisno, ako si u godinama i zavrsio si sa djecom mozda ce biti korisno tvojoj djeci. Ako ljudi oko tebe bolje zive veca je sansa da ce to uticati na tebe, recimo da ce i tvoj posao bolje ici i slicno, te generalno zdravije i sretnike drustvo oko tebe ce sigurno uticati i na tebe, zbog kontakata sa ljudima i slicno.
Svakako da se ti ttebas zalagati i da se poboljsaju stvari koje te se licno ticu.
Konkretno na temu tramvajske pruge, ja tramvaj ne koristim, ali svako poboljsanje gradskog prevoza ce pozitivno uticati na neke meni bliske ljude koji ga koriste, a vjerovatno ce vise ljudi koristiti isti i bice manje guzve u saobracaju sto je meni indirektna korist.
Tesla Edison

#1257 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Laplace wrote: 28/02/2022 08:29

Druže, ti si još gori od uhljeba. Ne samo da nisi sposoban da radiš, ti nisi bio sposoban ni da se uhljebiš. Isto kao ovaj Hakiz, tebi je zapravo krivo što se nisi bio sposoban uhljebiti negdje pa ljude nazivaš uhljebima iako ne znaš ni šta rade ni kako rade ni koje kvalifikacije za svoje radno mjesto imaju.

I, po pravilu, svi ovi što druge ljude nazivaju uhljebima su oni koji misle samo na sebe a svi ostali mogu da pocrkaju, ne tiče ih se. Samodopadni egomanijaci.
Prvo nauči kako se citira na forumu, a ne da jedan post da dijeliš na dva citata.

Dakle osnove osnova, pa tek onda možemo pričati o nekoj tvojoj sposobnosti.

I da, za kraj, na zapadu je sramota reći da radiš u nekoj državnoj ustanovi, jer se po defaultu podrazumijeva da si nesposoban za bilo kakav biznis. Nažalost, u zemlji kao što je BiH, vrijednosti su obrnute, što i ti dokazuješ ;)
Laplace

#1258 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Ateista wrote: 28/02/2022 09:04

Treba, iz vise razloga. Nikad ne znas hoce li i tebi ili nekom tvom to biti korisno, ako si u godinama i zavrsio si sa djecom mozda ce biti korisno tvojoj djeci. Ako ljudi oko tebe bolje zive veca je sansa da ce to uticati na tebe, recimo da ce i tvoj posao bolje ici i slicno, te generalno zdravije i sretnike drustvo oko tebe ce sigurno uticati i na tebe, zbog kontakata sa ljudima i slicno.
Svakako da se ti ttebas zalagati i da se poboljsaju stvari koje te se licno ticu.
Konkretno na temu tramvajske pruge, ja tramvaj ne koristim, ali svako poboljsanje gradskog prevoza ce pozitivno uticati na neke meni bliske ljude koji ga koriste, a vjerovatno ce vise ljudi koristiti isti i bice manje guzve u saobracaju sto je meni indirektna korist.
To je za njega i njemu slične viša matematika. ja možda gradski prevoz nikad neću koristiti, ali ako je on kvalitetno organizovan mnogi ljudi će radije ići gradskim prevozom nego paliti svoj auto, tražiti parking i peglati se u gužvama. Posljedično, gužve na cesti će biti manje (zbog manjeg broja vozila) pa ću ja lakše prolaziti svojim autom.

Čak i da ne bude nikakve koristi za mene lično, meni je drago da će nekome poboljšani gradski prevoz podići kvalitetu života.

Šta ćeš, mi budžetski uhljebi mislimo i na druge a ne samo na sebe.
Tesla Edison

#1259 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Ateista wrote: 28/02/2022 08:56

Ne treba toliko generalizovati. Tacno je da je na budzetu puno nesposobnih ljudi, te da cesto i sposobni padnu pod uticaj te ucmale i nezdrave sredine i postanu slicni, ali opet ne svi. Znam licno za primjere budzetlija koji nisu takvi.
I svom životu, nikad nisam sreo sposobnog budžetliju, a vrlo često poslovno obilaznim mnoge državne, entitetske, kantonalne i općinske ustanove. U 20 godina, sposobnu osobu nisam sreo, krenuvši od šalterskog radnika, poreznog službenika, tržišnog inspektora, policajca, inspektora (što se i vidi na osnovu sigurnosne situacije), doktora u DZ, profesora u školama i na državnim fakultetima (što se i vidi po stanju u obrazovanju),... jednostavno nema. Sve uhljebi teške kategorije, koji su zasjeli na osnovu rodbinskih veza. Takvi onda dođu na forum, a ni koristiti ga ne znaju, kako bi, tobože oni, nekome držali lekcije.

Zato nismo ni imali rekonstrukciju pruge punih 60 godina, zato smo ekonomski u **pku evrope, zato nam korupcija cvjeta, jer budžetlija koji se treba boriti protiv korupcije, na to mjesto je došao korupcijom ili nepotizmom.

Ako kad u narednih 20 godina sretnem nekog sposobnog budžetliju, ovo ću sve napisano povući i javno se izvinuti, a do tada, nek odjebu od mene.

I u stvarnom životu, i na forumu.
BadBoy

#1260 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 28/02/2022 09:04

Ne može on od svoje sebičnosti toliko daleko dobaciti sa razmišljanjem.
The BEN10

#1261 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by The BEN10 »

BadBoy wrote: 27/02/2022 14:23
Poenta je što ti cinici nisu došli do tog stava racionalno nego emocionalno. A protiv emocionalnog stava racionalna objašnjenja ne djeluju.
Racionalno je da se ne može popraviti nešto što je sistemski uništavano 25 godina.
Racionalno je da se ne mogu preko noći naći sposobni kadrovi koji će biti voljni valjati su blatu sa SDA bagrom
Racionalno je da će sve praviti greške, ali je razlika što jedni uče iz grešaka a drugi ih sakrivaju.
Racionalno je da postoje kašnjenja i začkoljice u svim velikim projektima.
Racionalno je i da smo mi duboko korumpirano društvo koje želi da korupcija ostane na određenom nivou.
Racionalno je i da smo društvo koje ima nevjerovatan otpor ka promjenama.
Racionalno je i milion drugih argumenata.

Ništa od toga neće ubijediti cinika u suprotno. Ništa drugo od 100% perfekcije ne može ni početi mijenjat stav ovakvim cinicima koji su zatrovani "svi su isti" ideologijom. A savršenstvo među ljudima ne postoji.
Dakle, jako se teško boriti protiv tog crno-bijelog pogleda na svijet, jer ti ljudi imaju prostora samo za jedan bit u svojoj memoriji: ili jedan ili nula.
Bravo, svaka čast!!!
Ateista

#1262 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Tesla Edison wrote: 28/02/2022 09:22
Ateista wrote: 28/02/2022 08:56

I svom životu, nikad nisam sreo sposobnog budžetliju, a vrlo često poslovno obilaznim mnoge državne, entitetske, kantonalne i općinske ustanove. U 20 godina, sposobnu osobu nisam sreo, krenuvši od šalterskog radnika, poreznog službenika, tržišnog inspektora, policajca, inspektora (što se i vidi na osnovu sigurnosne situacije), doktora u DZ, profesora u školama i na državnim fakultetima (što se i vidi po stanju u obrazovanju),... jednostavno nema. Sve uhljebi teške kategorije, koji su zasjeli na osnovu rodbinskih veza. Takvi onda dođu na forum, a ni koristiti ga ne znaju, kako bi, tobože oni, nekome držali lekcije.

Zato nismo ni imali rekonstrukciju pruge punih 60 godina, zato smo ekonomski u **pku evrope, zato nam korupcija cvjeta, jer budžetlija koji se treba boriti protiv korupcije, na to mjesto je došao korupcijom ili nepotizmom.

Ako kad u narednih 20 godina sretnem nekog sposobnog budžetliju, ovo ću sve napisano povući i javno se izvinuti, a do tada, nek odjebu od mene.

Sve stoji sto si naveo za veliki broj i vecinu uhljeba, ali ipak ne bas sve. Ne bih se razbacivao statistikama koliko je procentualno kojih jet ne znam, ali znam za drugacije slucajeve pa se ne moze reci bas svi.
So What!

#1263 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by So What! »

Rekonstrukcija tramvajske pruge: U toku radovi za postavljanje novih šina
Image

U sarajevskom naselju Stup su počeli radovi za postavljanje novih tramvajskih šina.

Priprema se podloga za postavljanje šina, a koje bi uskoro trebale biti dovezene u Sarajevo. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je prošli mjesec za Klix.ba izjavio da bi šine trebale biti transportovane krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg mjeseca.

Image

Ranije je u nekoliko navrata da će rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Remize, koja je počela krajem augusta prošle godine, biti završena početkom maja ove godine. Nakon toga bi trebala početi rekonstrukcija od Remize do Željezničke stanice, Marijin Dvora. Rekonstrukcija od Remize do Marijin-Dvora bi trebala biti završena sljedeće godine.

Image

Radovi će koštati više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Image

Očekuje se da će rekonstruisanom prugom, s 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler vrijednih 34 miliona eura te adaptivnim upravljanjem saobraćajem prijevoz tramvajem biti znatno unaprijeđen. Prvi tramvaji bi trebali biti isporučeni u septembru 2023. Kantonalna vlast obećava da će ove godine početi i gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.
Klix
Tesla Edison

#1264 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Ateista wrote: 28/02/2022 10:21

Sve stoji sto si naveo za veliki broj i vecinu uhljeba, ali ipak ne bas sve. Ne bih se razbacivao statistikama koliko je procentualno kojih jet ne znam, ali znam za drugacije slucajeve pa se ne moze reci bas svi.
Ja kažem, u 20 godina nisam sreo drugačijeg. Ako u narednih 20 godina sretnem makar i jednog, ovo sve što sam napisao ću da povučem.
Laplace

#1265 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Stanje u obrazovanju nam nije takvo kakvo nam je zbog "uhljeba" u obrazovanju (jesmo našli gdje ćemo se "uhljebiti"!) nego zbog likova kakav je ovaj Tesla Edison.

Pogledaš li kvalitetne obrazovne sisteme u razvijenim država, na primjer u Njemačkoj, vidiš da tu privrednici svoje nastavnike ne vide kao uhljebe nego kao partnere u obrazovanju budućih dobrih radnika.

Kod nas? Imaš situaciju da tipovi kao što su gorepomenuti smatraju obrazovanje nepotrebnim troškom, nastavnike uhljebima a školu dosadnom gnjavažom jadne djece. Tako da imamo situaciju da je od strane države zadnje ulaganje u većinu škola (a da nije ono što se baš mora da se škola ne sruši) obavljeno dok je još Tito bio živ. Likovi kao Tesla, Hakiz &co ne cijene dobro obučenog učenika, oni uzmu bilo koga (bez obzira na završenu školu) i malo ga priuče, pa imamo radnike u firmama koji blage veze nemaju o svom poslu, znaju samo ono što ih je neko priučio.

Kvalitetno obrazovanje zahtijeva saradnjui privrednika i škola, a kod nas privrednici na škole gledaju sa visine kao da bi svi nastavnici pocrkali od gladi da nema njih.

Ja isto tako mogu reći da u privatnim firmama nisam vidio sposobne ljude.
Laplace

#1266 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Svi znamo da lažeš.

Niti me poznaješ niti išta znaš o mojim kvalifikacijama niti o tome šta i koliko radim na poslu. Pričaš napamet i istresaš svoje komplekse.

Samo ono što se na prvu mogu sjetiti je preko 100.000 KM iz EU projekata što sam svojim radom (pored redovnih obaveza) donio privatnicima u BiH tebi nije znak sposobosti?

Ali je ta tvoj pojam sposoban građevinac koji se nasloni na lopatu i satima gleda ne radeći ništa? Sposoban je radnik na asfaltiranju, koje asfalt propadne ni sedmicu poslije polaganja? Radnik na prodaji elektronike koji ne razlikuje modem i switch? Radnik kod vulkanizera koji ne zna skinuti gumu sa auta nego mora doći stariji kolega da mu pomogne? Građevinac koga kamere snime dok krade građevinski materijal? To su sve poštene Bošnje?

Ne bi ti prepoznao sposobnog čovjeka sve da ti pred očima stoji.
Last edited by Laplace on 28/02/2022 19:10, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#1267 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Laplace wrote: 28/02/2022 11:41

Svi znamo da lažeš.

Niti me poznaješ niti išta znaš o mojim kvalifikacijama niti o tome šta i koliko radim na poslu. Pričaš napamet i istresaš svoje komplekse.

Samo ono što se na prvu mogu sjetiti je preko 100.00 KM iz EU projekata što sam svojim radom (pored redovnih obaveza) donio privatnicima u BiH tebi nije znak sposobosti?

Ali je ta tvoj pojam sposoban građevinac koji se nasloni na lopatu i satima gleda ne radeći ništa? Sposoban je radnik na asfaltiranju, koje asfalt propadne ni sedmicu poslije polaganja? Radnik na prodaji elektronike koji ne razlikuje modem i switch? Radnik kod vulkanizera koji ne zna skinuti gumu sa auta nego mora doći stariji kolega da mu pomogne? Građevinac koga kamere snime dok krade građevinski materijal? To su sve poštene Bošnje?

Pročitaj zadnju rečenicu posta kojeg si djelomično citirao i u skokovima.....
Tesla Edison

#1268 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

So What! wrote: 28/02/2022 10:24 Rekonstrukcija tramvajske pruge: U toku radovi za postavljanje novih šina
Image

U sarajevskom naselju Stup su počeli radovi za postavljanje novih tramvajskih šina.

Priprema se podloga za postavljanje šina, a koje bi uskoro trebale biti dovezene u Sarajevo. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je prošli mjesec za Klix.ba izjavio da bi šine trebale biti transportovane krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg mjeseca.

Image

Ranije je u nekoliko navrata da će rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Remize, koja je počela krajem augusta prošle godine, biti završena početkom maja ove godine. Nakon toga bi trebala početi rekonstrukcija od Remize do Željezničke stanice, Marijin Dvora. Rekonstrukcija od Remize do Marijin-Dvora bi trebala biti završena sljedeće godine.

Image

Radovi će koštati više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Image

Očekuje se da će rekonstruisanom prugom, s 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler vrijednih 34 miliona eura te adaptivnim upravljanjem saobraćajem prijevoz tramvajem biti znatno unaprijeđen. Prvi tramvaji bi trebali biti isporučeni u septembru 2023. Kantonalna vlast obećava da će ove godine početi i gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.
Klix
Ide ovo :bih: :bih: :bih:

Napokon, nakon 60 godina nova pruga :sax: :sax:
made_in_sarajevo

#1269 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by made_in_sarajevo »

jutros Hakizu pristaju na muku, od petlje do Hifa pumpe ima sigurno 20 radnika i svi rade sa armaturom i spremaju za beton.

bolje reci da se ne radi nista nego malo skontati da bageri kopaju, rade, zatrpavaju, ravnaju i sta onda ovih 20 radnika bez bagera treba tu da radi osim da smeta
BadBoy

#1270 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

made_in_sarajevo wrote: 28/02/2022 12:10 jutros Hakizu pristaju na muku, od petlje do Hifa pumpe ima sigurno 20 radnika i svi rade sa armaturom i spremaju za beton.

bolje reci da se ne radi nista nego malo skontati da bageri kopaju, rade, zatrpavaju, ravnaju i sta onda ovih 20 radnika bez bagera treba tu da radi osim da smeta
Ali to NJEMU ništa ne znači :lol:
Ateista

#1271 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Tesla Edison wrote: 28/02/2022 10:51
Ateista wrote: 28/02/2022 10:21

Ja kažem, u 20 godina nisam sreo drugačijeg. Ako u narednih 20 godina sretnem makar i jednog, ovo sve što sam napisao ću da povučem.
Ok, mozda ti nisi sreo, ali ne mozes zbog toga donijeti zakljucak kojim ces sve obuhvatiti i potpuno generalizovati.
Tesla Edison

#1272 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

made_in_sarajevo wrote: 28/02/2022 12:10 jutros Hakizu pristaju na muku, od petlje do Hifa pumpe ima sigurno 20 radnika i svi rade sa armaturom i spremaju za beton.

Treba imati u vidu da ovo u suštini nije rekonstrukcija, već izgradnja pruge. Prvobitna pruga je zamišljena kao privremena, željezničkog tipa, ali kod nas većina privremenih rješenja na kraju postanu trajna.

Ali vidi se napredak :bih:
The BEN10

#1273 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by The BEN10 »

Laplace wrote: 28/02/2022 11:41
Tesla Edison wrote: 28/02/2022 09:22 Ako kad u narednih 20 godina sretnem nekog sposobnog budžetliju, ovo ću sve napisano povući i javno se izvinuti, a do tada, nek odjebu od mene.
Svi znamo da lažeš.

Samo ono što se na prvu mogu sjetiti je preko 100.00 KM iz EU projekata što sam svojim radom (pored redovnih obaveza) donio privatnicima u BiH tebi nije znak sposobosti?

Bravo!
vjeshalica

#1274 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/72 ... engic-vila

Vako unistavanje ce uskoro uslijediti i na novim vozilima od strane okota sda kretenoida roditelja sellam
Hakiz

#1275 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Tesla Edison wrote: 28/02/2022 09:12
Laplace wrote: 28/02/2022 08:29

Prvo nauči kako se citira na forumu, a ne da jedan post da dijeliš na dva citata.

Dakle osnove osnova, pa tek onda možemo pričati o nekoj tvojoj sposobnosti.

I da, za kraj, na zapadu je sramota reći da radiš u nekoj državnoj ustanovi, jer se po defaultu podrazumijeva da si nesposoban za bilo kakav biznis. Nažalost, u zemlji kao što je BiH, vrijednosti su obrnute, što i ti dokazuješ ;)
Ma, pusti, uhljeb brani svoju poziciju, strah ga da je može izgubiti. Strah od realnog sektora je prevelik.
Post Reply