koliki je dnevni limit na salteru i koliko se ranije treba najaviti za veci iznos?crveni_makovi wrote: ↑27/02/2022 12:35Trebalo bi da može uvijek s nekim identifikacijskim dokumentom. Obicno se kartice automatski ponovo izdaju u Sberbanci.
Za vece iznose od dnevnog limita se obicno trebalo najaviti u poslovnicu. Nedavno sam podizala tako s prethodnom najavom da cu doci po veci iznos.
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- ljubicasti limun
#701 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
-
ucenik1234
#702 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mislim da raja bespotrebno panici sa dizanjem love. Ako je ista uredjeno u ovoj drzavi onda je to bankarski sektor. Imam racun u Sber i ne dizem nista.ljubicasti limun wrote: ↑27/02/2022 12:42koliki je dnevni limit na salteru i koliko se ranije treba najaviti za veci iznos?crveni_makovi wrote: ↑27/02/2022 12:35
Trebalo bi da može uvijek s nekim identifikacijskim dokumentom. Obicno se kartice automatski ponovo izdaju u Sberbanci.
Za vece iznose od dnevnog limita se obicno trebalo najaviti u poslovnicu. Nedavno sam podizala tako s prethodnom najavom da cu doci po veci iznos.
-
crveni_makovi
#703 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne znam više tačno za dnevni limit s bankomata. Meni je trebalo 5000 pa sam zvala call centar da pitam mogu li taj iznos samo otici i podici. Tada mi je receno da se moram najaviti u poslovnicu u kojoj zelim podici taj iznos sa svog racuna. Nazvala ujutro oko 10 i rekli mi da mogu doci taj dan bilo kada i podici taj iznos. Nisam pitala za vece iznose.ljubicasti limun wrote: ↑27/02/2022 12:42koliki je dnevni limit na salteru i koliko se ranije treba najaviti za veci iznos?crveni_makovi wrote: ↑27/02/2022 12:35
Trebalo bi da može uvijek s nekim identifikacijskim dokumentom. Obicno se kartice automatski ponovo izdaju u Sberbanci.
-
crveni_makovi
#704 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja nisam tada dizala novac zbog ovih sadasnjih okolnosti. Trebao mi je novac.ucenik1234 wrote: ↑27/02/2022 13:08Mislim da raja bespotrebno panici sa dizanjem love. Ako je ista uredjeno u ovoj drzavi onda je to bankarski sektor. Imam racun u Sber i ne dizem nista.ljubicasti limun wrote: ↑27/02/2022 12:42
koliki je dnevni limit na salteru i koliko se ranije treba najaviti za veci iznos?
- ljubicasti limun
#705 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
hvala ti!crveni_makovi wrote: ↑27/02/2022 13:10Ne znam više tačno za dnevni limit s bankomata. Meni je trebalo 5000 pa sam zvala call centar da pitam mogu li taj iznos samo otici i podici. Tada mi je receno da se moram najaviti u poslovnicu u kojoj zelim podici taj iznos sa svog racuna. Nazvala ujutro oko 10 i rekli mi da mogu doci taj dan bilo kada i podici taj iznos. Nisam pitala za vece iznose.ljubicasti limun wrote: ↑27/02/2022 12:42
koliki je dnevni limit na salteru i koliko se ranije treba najaviti za veci iznos?
- ljubicasti limun
#706 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
ja pitam generalno, ne zbog ove situacije.ucenik1234 wrote: ↑27/02/2022 13:08Mislim da raja bespotrebno panici sa dizanjem love. Ako je ista uredjeno u ovoj drzavi onda je to bankarski sektor. Imam racun u Sber i ne dizem nista.ljubicasti limun wrote: ↑27/02/2022 12:42
- Haris.ba
#707 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ag ... /220227079ucenik1234 wrote: ↑27/02/2022 13:08Mislim da raja bespotrebno panici sa dizanjem love. Ako je ista uredjeno u ovoj drzavi onda je to bankarski sektor. Imam racun u Sber i ne dizem nista.ljubicasti limun wrote: ↑27/02/2022 12:42
Ma raja pojma nema.
Na vanrednoj konferenciji za medije Agencije za bankarstvo FBiH je saopćeno da građani - korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom
-
dah
- Haris.ba
#709 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
dah wrote: ↑27/02/2022 16:22 E šta reći na ovo
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ag ... /220227079

-
babanovac
#710 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
hahahahhahahaHaris.ba wrote: ↑27/02/2022 16:26dah wrote: ↑27/02/2022 16:22 E šta reći na ovo
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ag ... /220227079![]()
-
TheGodfather001
#711 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koja banka je alternativa Sberbanci? Pričao sa jednim bankarskim službenikom ISP banke, kaže da je zasad sve ok, valjda međusobno komuniciraju, ali mi reče da ako ovo potraje nijedna banka nije sigurna, samo keš i u madrac. Tek onda može biti sranje.
- Tesla Edison
#712 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mene to brine, šta ako potraje.TheGodfather001 wrote: ↑27/02/2022 16:35 Koja banka je alternativa Sberbanci? Pričao sa jednim bankarskim službenikom ISP banke, kaže da je zasad sve ok, valjda međusobno komuniciraju, ali mi reče da ako ovo potraje nijedna banka nije sigurna, samo keš i u madrac. Tek onda može biti sranje.
Nije problem par stotina hiljada pod madrac, ali kad imaš višemilionski iznos novca, u raznim valutama i u više banaka, onda je to problem. Trebao bi mi kamionet da taj keš povezem, a gdje ga smjestiti poslije??? Šta ako valuta oslabi? Razmišljao sam da uzmem zlato za taj iznos, ali nemam u BiH nigdje kupiti toliku količinu zlata po prodajnim cijenama
Ipak, nadam se da će se ovo sve brzo smiriti i da neću morati taj novac dirati
-
TheGodfather001
#713 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ehhh da je par stotina hiljada, 5-6 stanova kupiti i štednja je svima vidljiva, a nedodirljivaTesla Edison wrote: ↑27/02/2022 16:41Mene to brine, šta ako potraje.TheGodfather001 wrote: ↑27/02/2022 16:35 Koja banka je alternativa Sberbanci? Pričao sa jednim bankarskim službenikom ISP banke, kaže da je zasad sve ok, valjda međusobno komuniciraju, ali mi reče da ako ovo potraje nijedna banka nije sigurna, samo keš i u madrac. Tek onda može biti sranje.
Nije problem par stotina hiljada pod madrac, ali kad imaš višemilionski iznos novca, u raznim valutama i u više banaka, onda je to problem. Trebao bi mi kamionet da taj keš povezem, a gdje ga smjestiti poslije??? Šta ako valuta oslabi? Razmišljao sam da uzmem zlato za taj iznos, ali nemam u BiH nigdje kupiti toliku količinu zlata po prodajnim cijenama
Ipak, nadam se da će se ovo sve brzo smiriti i da neću morati taj novac dirati![]()
Pare u kući samo probleme nose, dojave bankara kriminalcima ko je podigao, kada i koja je adresa, nasumična razbojništva, otimanja... Kućna štednja vuče val imovinskih delikata, nezamislivih razmjera. Ne znam šta bih i sa zlatom ili npr. Kriptovalutama
- Haris.ba
#714 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pa sto mislite sto su podivljale cijene stanova u Sarajevu?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Haris.ba
#716 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja sam digao dio love i u stan ulozio. Bruku raje koju znam isto. Pricam sa agentima. Nema cekanja za proceduru za banku. Raja dolazi i kesom placa stanove.
-
channel10
#717 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
I dodje Srb AKA balkanski rus i unisti ti ustedjevinu jednim topovskim udarom...
- Haris.ba
-
channel10
#719 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nije 2022. je.
Eto ti ga na brdima. Vi sarajlije izgleda jos niste svjesni da ste skoro u istoj poziciji kao 92.-u, ukoliko bi doslo do rata.
-
TheGodfather001
#720 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Šta znači ova vijest će Agencija za bankarstvo FBiH upravljati Sberbankom, za komitente?
-
babanovac
#721 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Imas u Kijevu povoljnu ponudu, trenutno. Stan daju za rezervoar goriva. Bice uskoro za vrecu brasna. Malo sam ironican... Sigurne stednje nema, ne postoji. Samo vrijeme, nit mogu odstapmat, nit vratit, spalit, oduzet ... Sve ostalo je manipulacija.TheGodfather001 wrote: ↑27/02/2022 16:46Ehhh da je par stotina hiljada, 5-6 stanova kupiti i štednja je svima vidljiva, a nedodirljivaTesla Edison wrote: ↑27/02/2022 16:41
Mene to brine, šta ako potraje.
Ipak, nadam se da će se ovo sve brzo smiriti i da neću morati taj novac dirati![]()
![]()
Pare u kući samo probleme nose, dojave bankara kriminalcima ko je podigao, kada i koja je adresa, nasumična razbojništva, otimanja... Kućna štednja vuče val imovinskih delikata, nezamislivih razmjera. Ne znam šta bih i sa zlatom ili npr. Kriptovalutama
- banjaluka078
#722 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zna li se šta se može desiti/očekivati sa Sberbank Banjaluka?Agencija za bankarstvo FBiH preuzima upravljanje Sberbankom, nema prijetnji po depozite građana BiH
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ag ... /220227079
- Haris.ba
#723 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
TheGodfather001 wrote: ↑27/02/2022 17:00 Šta znači ova vijest će Agencija za bankarstvo FBiH upravljati Sberbankom, za komitente?
Član 164. (Mjere za ranu intervenciju) (1) Ako nadzorom utvrdi da banka postupa suprotno odredbama ovog zakona, propisima Agencije ili drugim propisima, ili je vjerovatno da će, uslijed brzog pogoršanja njenog finansijskog stanja, uključujući i pogoršano stanje u pogledu likvidnosti, povećanja nivoa zaduženosti, nekvalitetnih kredita ili koncentracije izloženosti, u bliskoj budućnosti prekršiti odredbe ovog zakona, propise Agencije ili druge propise, Agencija može, nezavisno od poduzetih mjera za otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti iz člana 153. ovog zakona, da poduzme jednu ili više od sljedećih mjera: a) naloži organima upravljanja banke da provedu jednu ili više mjera utvrđenih u planu oporavka, ili da, ako su okolnosti koje su dovele do rane intervencije različite od pretpostavki iz prvobitnog plana, ažurira taj plan i provede jednu ili više mjera iz ažuriranog plana u određenom roku, b) zahtijeva od nadzornog odbora i uprave banke da analiziraju stanje, utvrde mjere za rješavanje utvrđenih problema i izrade plan aktivnosti za rješavanje tih problema, kao i utvrde rokove za njegovo provođenje, c) naloži nadzornom odboru banke da sazove, ili da direktno sazove skupštinu dioničara banke, ako nadzorni odbor ne postupi po ovom zahtjevu, te u oba ova slučaja odredi dnevni red skupštine i zahtijeva da dioničari razmotre i donesu odgovarajuće odluke, d) naloži nadležnom organu banke da razriješi jednog ili više članova nadzornog odbora, uprave ili višeg rukovodstva banke ako se ustanovi da ova lica nisu sposobna da izvršavaju svoje dužnosti i imenuju nova lica u skladu sa zakonom, e) uvede savjetnika ili eksternog upravnika u banci, f) zahtijeva od nadzornog odbora i uprave banke da izradi plan za pregovaranje o restrukturiranju duga sa pojedinim ili svim povjeriocima u skladu sa planom oporavka, g) zahtijeva od banke izmjenu njene poslovne strategije, h) zahtijeva od banke izmjenu njene organizacione strukture, i) pribavi putem posrednog ili neposrednog nadzora informacije potrebne za ažuriranje plana restrukturiranja, procjenu vrijednosti imovine i obaveza i pripremu za moguće provođenje postupka restrukturiranja. (2) Za svaku od mjera navedenih u stavu (1) ovog člana, Agencija određuje odgovarajući rok izvršenja. (3) U vezi sa stavom (1) ovog člana Agencija će prikuplјati sve potrebne informacije, kako bi se ažurirao plan restrukturiranja i pripremilo za moguće restrukturiranje banke i za procjenu imovine i obaveza banke u skladu s članom 189. ovog zakona. (4) Agencija će donijeti podzakonski propis kojim pobliže uređuje uslove iz stava (1) ovog člana.
Član 170. (Rješenje o uvođenju eksternog upravnika)
(1) Agencija može imenovati eksternog upravnika kada izvršavajući svoju nadzornu funkciju, ocijeni da mjera rane intervencije iz člana 166. ovog zakona nije dovoljna da bi se poboljšalo poslovanje banke i obnovilo zdravo i stabilno upravljanje bankom. (2) Rješenjem o uvođenju eksternog upravnika: a) utvrđuju se razlozi za uvođenje eksternog upravnika u konkretnom slučaju; b) imenuje se eksterni upravnik te utvrđuje obim poslova koje obavlјa i kojima upravlјa; c) određuje se period na koji je imenovan eksterni upravnik; d) određuju se sadržaj i rokovi dostave izvještaja iz člana 177. ovoga zakona; e) može se odrediti da određene poslove eksterni upravnik može poduzeti samo uz prethodnu suglasnost Agencije. (3) Eksterni upravnik imenuje se na period do 12 mjeseci. Taj se period izuzetno može obnoviti na period od 12 mjeseci ako Agencija utvrdi da su i dalјe zadovolјeni uslovi za imenovanje eksternog upravnika. (4) Upravlјanje od strane eksternog upravnika nad bankom može se okončati i prije isteka roka iz stava (3) ovog člana, ako eksterni upravnik ili Agencija ocijeni da uvođenje eksternog upravnika nije dovelo do pobolјšanja finansijskog stanja banke ili da se finansijsko stanje te banke popravilo u mjeri da eksterni upravnik više nije potreban. (5) Rješenje o imenovanju, razrješenju ili produžetku mandata eksternog upravnika bez odlaganja se dostavlјa eksternom upravniku i banci u kojoj je imenovan, obavještava se Centralna banka, Komisija za VP, Registar VP, Agencija za osiguranje depozita, Agencija za bankarstvo RS, objavlјuje se u "Službenim novinama Federacije BiH" i Internet stranici Agencije i upisuje u evidenciju banaka iz člana 20. ovog zakona i registar društava kod nadležnog suda.
Last edited by Haris.ba on 27/02/2022 17:11, edited 1 time in total.
-
made_in_sarajevo
#724 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nista banka radi kao sto radi. Meni je firma i moj racun tamo, bingo je tamo, merkator, azel france, euro asfalt pa jel ko panicno dize pare od njih? Svakao sberbank veze nema sa rusijom nego je povezana sa sberbank evropa koja je drugo od ruske. Nasim sve preko evrope ide nista preko rusije. Ovo je najvise da se spasi banka jer je sberbank BIH prodata AIK ili kako vec grupaciji i sad ljudi kupili banku sa dobrim poslovanjem i klijentima i da preko noci ni krivi ni duzni popuse sve. Zato ovi uljecu da smire to jer je proces u toku na prebacivanje nove banke. Novi direktori su vec tu, sad iste sistemski prebacivanje. Na kraju ljudi planiraju skroz trecu banku napraviti ovdje da nije ni sber ni AIK nego treca skroz.TheGodfather001 wrote: ↑27/02/2022 17:00 Šta znači ova vijest će Agencija za bankarstvo FBiH upravljati Sberbankom, za komitente?
Kad bingo povuce sve iz sbera onda cemo zabrinuti, do tad banka kao i svaka druga banka.
Ja govorim za fbih,.mozda u RS su otvorili rusku stranu jer gdje ce mimo brace rusa, mada su rekli da je kompletna sberbank BIH prodata ovim novim
- Haris.ba