Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RJ57

#18126 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

nažalost ta je opet jedna od onih naknadno kolorisanih
dragonz

#18127 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

Sarajka još nije izgrađena. ;)
dragonz

#18128 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

corsa

#18129 Re: Slike starog Sarajeva

Post by corsa »

Odlični snimci! :bih:
RJ57

#18130 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

dragonz wrote: 23/02/2022 13:01

Sarajka još nije izgrađena. ;)
da, izvrstan video dalekoističnih gostiju za stens, elem par godina prije sarajke

ima negdje na temi slika od gradine do kina dubrovnik, ja sam spojio par frejmova iz ovoga videa i postavio to kao sliku.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18131 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#18132 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Evo i Fefe ode! :(
Stavio sam smrtovnicu u spojler da ne zacatavam temu.
Spoiler
Show
Image
Dosli oni (Celin jurisni) da nas "razoruzaju" u stanicu. Fefe rahmetli predvodnik. Imali mi neki stari TV tu u stanici, ono EI Nis tezak k'o tuc. Hoce Fefe da ga nosi al' ne moze da ga makne :lol: . Izderase se na njega, istjerase ga. Plac vazda sa njim.
Lahka mu zemlja bosanska!

OT
Image
RJ57

#18133 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

dragonz wrote: 21/02/2022 13:34 Image

1938.godine
ovo ne mogu nikako precizno locirati
neki

#18134 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

RJ57 wrote: 26/02/2022 19:06
dragonz wrote: 21/02/2022 13:34 Image

1938.godine
ovo ne mogu nikako precizno locirati
Slikano otprilike iz današnje ljubljanske u pravcu sjeveroistoka.. Ulica uz obalu Miljacke je današnja Terezije. U sredini slike dimnjak električne centrale a lijevo od njega se nazire krov Predsjedništva
RJ57

#18135 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

sorry, nisam se dobro izrazio, jasno je meni i gdje je ovo i odakle je slikano ali ne mogu nijedan objekat jedan na jedan pridružiti. pretpostavljam da je džamija desno ona bivša na skenderiji, ostalo sve otprilike….
RJ57

#18136 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

pregledam slike iz ovoga zip fajla, ovu uopšte ne mogu locirati

Image
thekupus

#18137 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

RJ57 wrote: 27/02/2022 00:48 pregledam slike iz ovoga zip fajla, ovu uopšte ne mogu locirati

Image
Da nije slučajno ćošak gabeline i čekaluše?

EDIT: mislim da jeste, samo su ovi ukrasi sa fasade skroz nestali

Image
muha_sa

#18138 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Pitar sa Kariba wrote: 24/02/2022 13:27 Evo i Fefe ode! :(
Stavio sam smrtovnicu u spojler da ne zacatavam temu.
Spoiler
Show
Image
Dosli oni (Celin jurisni) da nas "razoruzaju" u stanicu. Fefe rahmetli predvodnik. Imali mi neki stari TV tu u stanici, ono EI Nis tezak k'o tuc. Hoce Fefe da ga nosi al' ne moze da ga makne :lol: . Izderase se na njega, istjerase ga. Plac vazda sa njim.
Lahka mu zemlja bosanska!

OT
Image
Rahmet mu duši :(

Dobra slika nekdašnje pijace za kupus i karpuze :D znalo se i krast karpuze--djecja posla :lol:
loudness

#18139 Re: Slike starog Sarajeva

Post by loudness »

thekupus wrote: 27/02/2022 01:05
RJ57 wrote: 27/02/2022 00:48 pregledam slike iz ovoga zip fajla, ovu uopšte ne mogu locirati

Image

Image
Prekrasna fotografija, dugo sam tragao za ovakvom ...

Da upravo je to stanbena zgrada na križanju današnjih ulica : lijevo Gabeline i pravo-naniže Čekaluše....

Prekrasna secesijska zgrada, nastala cca 1905÷1907.g. A onda, nažalost "obrijana" (poskidane sve gipsane, i kaolinske dekoracije) po manirizmu jednog tada novog pravca tkzv. "praške moderne" - arhitektonske škole između 2 sv. rata sa centrom u čehoslovačkom Pragu između 1918. i 1939.g.. U slučaju ove zgrade - "brijanje" je vjerovatno obavljeno negdje između 1926. i 1936.g. i potom je"zalivena" poznatom fasadom korištenom dosta tih vremena, zvanom "terabona".
To se skoro masovno readilo između 2 svjetska rata u arhitekturi naših, a i širih krajeva naše regije. Pravo je čudo da je do danas (potpuno neovisno od razaranja tokom 3 rata, 2 svjetska i našeg posljednjeg) ostalo i ovoliko oronulih, ali izgledom autentičnih fasada iz A-U perioda.
Neki arhitekti, tj. dosta njih to "brijanje" dekoracija i potom "peglanje" terabonom smatraju normalnim postupkom, kao praksom toga vremena i praćenjem napretka u umjetnosti i arhitekturi, a po mom skromnom mišljenju to je teška devastacija autentičnog izgleda fasada zgrada iz A-U perioda. Naglašavam to je samo moje intimno mišljenje, mnogi se s time ne slažu .....

E sad to je moj bliski komšiluk... :-D

Ulica lijevo je prokopana kroz bašče cca 1885-6.g. i od tada, pa sve do 1931.g. se zvala Gabelina (prvi njen naziv).
Od 1931.g. pa sve do 08. juna 1948.g. se zvala Frankopanska (u periodu NDH sa proširenim nazivom ul. Kneza Frane Krste Frankopana) - u Beču dekapitirani hrvatski knez iz 17-stoljeća (tkzv. Zrinsko-frankopanska urota).
Od 08.juna 1948.g. pa do cca 17. jula ratne 1994.g. - Matije Gupca (hrvatske žrtve davnog radničkog bunta u Gornjoj Stubici kod Zagreba...), a nadalje od polovice 1994.g., pa do danas ponovno Gabelina.

Ulica koja se križa sa ovom i pada u perspektivi ka Bolničkoj ulici:
1. još od turskih vremena pa do 1885.g. su 2 samostalne ulice Donja i Gornja Čekaluša;
2. od 1885.g. do 1919.g. >>> "ujedinjena" Čekaluša
3. od 1919.g. pa do cca 17. jula ratne 1994.g. Nemanjina (po Stefanu Nemanji srp. vladaru), s izuzetkom perioda NDH 1941-1945 - ul. Murat-paše Hrvata.
4. od cca 17. jula 1994.g. pa do danas ponovno Čekaluša.

Inače, Čekaluša je i naziv cijele pripadajuće stare sarajevske padinske mahale Čekaluša, sa također pripadajućom centralnom mahalskom jako starom sarajevskom džamijom Kulin-Bali ....

Lijevo na slici, gdje se vide tarabe je od cca 1927.g. izgrađena osnovna škola:
- s prvim nazivom Narodna Osnovna škola Aleksandra I Karađorđevića - Viteškog kralja ujedinitelja,
- za vijeme okupacije NDH naziv se promjenio u (taj naziv ću još provjeriti). .. , a
- od 1945.g., pa do cca polovice 1994.g., zove se po španskom borcu, partizanu i narodnom heroju Miljenku Cvitkoviću, poginulom u borbama na Sutjesci - lokalitet Vučevo 01.juna1943.g..
Stanovao je sa braćom, sestrom i roditeljima u obližnjoj vili Daneta Cvitkovića koja je projektovana od strane jugosl-češ. arhitekta Mate Bajlona (iz Kaštel Kambelovca - Dalmacija) i useljena 1932.g. sa pozicijom u spomenutoj Frankopanskoj ulici, 10-tak metara niže i preko puta ove zgrade o kojoj pišemo.

Na ovoj Cvitkovićevoj tj. Bajlonovoj vili, na zapadnoj fasadi prema Ul. Rizaha Štetića (nekad Jug Bogdanovoj, a za okupacije i NDH ul. Hrvoja Vukčića Hrvatinića) u vrijeme NR BiH /SR BiH postavljena je spomen ploča narodnom heroju Miljenku Cvitkoviću.

Miljenkov otac Dane Cvitković bio je Gradski nadsavjetnik i magistarski pristav u međuratnoj Skupštini grada Sarajeva, također i dioničar Društva HKD NAPREDAK (tada pod nazivom “Hrvatsko prosvjetno i kulturno društvo Napredak - HPKD”) i član Osnivačkog /Zakladnog odboa za gradnju glavne upravne zgrade HPKD Napredak na današnjoj Titovoj ulici.

- Od polovine ili septembra 1994.g. ova škola dobija ime po BH književniku i pjesniku i nacionalno-političkom preporoditelju Bošnjaka i Hrvata - Musi Ćazimu Ćatiću.

Na novoj fotografiji forumaša "thekupus" - Zgrada koja viri sa desne strane na uglu Čekaluše i ul. Avde Sumbula, je iza rata totalno fasadno rekonstruirana, kvalitatno, ali potpuno neautentično u odnosu na prvobitni A-U izgled kojeg se sjećam i koji sam prije rata fotografirao...

Ako nisam šta pobrkao, po sjećanju bakinih priča - Miljenkova majka i Danetova supruga, Natalija je setra od Ante Babića, vijećnika ZAVNOBiH-a, istoričara, filozofa, Prvog dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu, zatim predsjednika Komiteta za fakultete i visoke škole NR BiH.
Ante je bio također i prvi Ministar prosvjete Federalne Bosne i Hercegovine (kako se jedno vrijeme zvala naša republika do prvog Ustava !) i potpisnik Osnivačkog akta Narodne (danas Nacionalne i univerzitetske) biblioteke Bosne i Hercegovine.

Ovo o Cvitkovićima sam malo izdetaljisao, jer su Daneta moj dedo, a i baka dobro poznavali, što iz komšijskih i prijateljskih odnosa (družili su se), a što i sa zajedničkog radnog mjesta, je su svo troje jedan poduži period radili u službama / organima međuratne Gradske skupštine Sarajeva - tj. u Zgradi sarajevske viječnice.

Izvinjavam se na opširnosti i ako sam skliznuo u OT 8-)
Last edited by loudness on 27/02/2022 09:42, edited 2 times in total.
Tvrtko II Kotromanić

#18140 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Tvrtko II Kotromanić »

loudness wrote: 27/02/2022 08:45

Image

Da upravo je to stanbena zgrada na križanju današnjih ulica : lijevo Gabeline i pravo-naniže Čekaluše....

Prekrasna secesijska zgrada, nastala cca 1905÷1907.g. A onda, nažalost "obrijana" (poskidane sve gipsane, i kaolinske dekoracije) po manirizmu jednog tada novog pravca tkzv. "praške moderne" - arhitektonske škole između 2 sv. rata sa centrom u čehoslovačkom Pragu između 1918. i 1939.g.. U slučaju ove zgrade - "brijanje" je vjerovatno obavljeno negdje između 1926. i 1936.g. i potom je"zalivena" poznatom fasadom korištenom dosta tih vremena, zvanom "terabona".
To se skoro masovno readilo između 2 svjetska rata u arhitekturi naših, a i širih krajeva naše regije. Pravo je čudo da je do danas (potpuno neovisno od razaranja tokom 3 rata, 2 svjetska i našeg posljednjeg) ostalo i ovoliko oronulih, ali izgledom autentičnih fasada iz A-U perioda.
Neki arhitekti, tj. dosta njih to "brijanje" dekoracija i potom "peglanje" terabonom smatraju normalnim postupkom, kao praksom toga vremena i praćenjem napretka u umjetnosti i arhitekturi, a po mom skromnom mišljenju to je teška devastacija autentičnog izgleda fasada zgrada iz A-U perioda. Naglašavam to je samo moje intimno mišljenje, mnogi se s time ne slažu .....

Ulica lijevo je prokopana kroz bašče cca 1885-6.g. i od tada, pa sve do 1931.g. se zvala Gabelina (prvi njen naziv).
Od 1931.g. pa sve do 08. juna 1948.g. se zvala Frankopanska (u periodu NDH sa proširenim nazivom ul. Kneza Frane Krste Frankopana) - u Beču dekapitirani hrvatski knez iz 17-stoljeća (tkzv. Zrinsko-frankopanska urota).
Od 08.juna 1948.g. pa do cca 17. jula ratne 1994.g. - Matije Gupca (hrvatske žrtve davnog radničkog bunta u Gornjoj Stubici kod Zagreba...), a nadalje od polovice 1994.g., pa do danas ponovno Gabelina.

1. još od turskih vremena pa do 1885.g. su 2 samostalne ulice Donja i Gornja Čekaluša;
3. od 1919.g. pa do cca 17. jula ratne 1994.g. Nemanjina (po Stefanu Nemanji srp. vladaru), s izuzetkom perioda NDH 1941-1945 - ul. Murat-paše Hrvata.

Inače, Čekaluša je i naziv cijele pripadajuće stare sarajevske padinske mahale Čekaluša, sa također pripadajućom centralnom mahalskom jako starom sarajevskom džamijom Kulin-Bali ....

- s prvim nazivom Narodna Osnovna škola Aleksandra I Karađorđevića - Viteškog kralja ujedinitelja,
- za vijeme okupacije NDH naziv se promjenio u (taj naziv ću još provjeriti). .. , a
- od 1945.g., pa do cca polovice 1994.g., zove se po španskom borcu, partizanu i narodnom heroju Miljenku Cvitkoviću, poginulom u borbama na Sutjesci - lokalitet Vučevo 01.juna1943.g..
Stanovao je sa braćom, sestrom i roditeljima u obližnjoj vili Daneta Cvitkovića koja je projektovana od strane jugosl-češ. arhitekta Mate Bajlona (iz Kaštel Kambelovca - Dalmacija) i useljena 1932.g. sa pozicijom u spomenutoj Frankopanskoj ulici, 10-tak metara niže i preko puta ove zgrade o kojoj pišemo.

Na ovoj Cvitkovićevoj tj. Bajlonovoj vili, na zapadnoj fasadi prema Ul. Rizaha Štetića (nekad Jug Bogdanovoj, a za okupacije i NDH ul. Hrvoja Vukčića Hrvatinića) u vrijeme NR BiH /SR BiH postavljena je spomen ploča narodnom heroju Miljenku Cvitkoviću.

Miljenkov otac Dane Cvitković bio je Gradski nadsavjetnik i magistarski pristav u međuratnoj Skupštini grada Sarajeva, također i dioničar Društva HKD NAPREDAK i član Osnivačkog/Zakladnog odboa za gradnju glavne upravne zgrade HPD Napredak na današnjoj Titovoj ulici.

- Od polovine ili septembra 1994.g. ova škola dobija ime po BH književniku i pjesniku i nacionalno-političkom preporoditelju Bošnjaka i Hrvata - Musi Ćazimu Ćatiću.

Na novoj fotografiji forumaša "thekupus" - Zgrada koja viri sa desne strane na uglu Čekaluše i ul. Avde Sumbula, je iza rata totalno fasadno rekonstruirana, kvalitatno, ali potpuno neautentično u odnosu na prvobitni A-U izgled kojeg se sjećam i koji sam prije rata fotografirao...

Ako nisam šta pobrkao, po sjećanju bakinih priča - Miljenkova majka i Danetova supruga, Natalija je setra od Ante Babića, vijećnika ZAVNOBiH-a, istoričara, filozofa, Prvog dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu, zatim predsjednika Komiteta za fakultete i visoke škole NR BiH.
Ante je bio također i prvi Ministar prosvjete Federalne Bosne i Hercegovine (kako se jedno vrijeme zvala naša republika do prvog Ustava !) i potpisnik Osnivačkog akta Narodne (danas Nacionalne i univerzitetske) biblioteke Bosne i Hercegovine.

Ovo o Cvitkovićima sam malo izdetaljisao, jer su Daneta moj dedo, a i baka dobro poznavali, što iz komšijskih i prijateljskih odnosa (družili su se), a što i sa zajedničkog radnog mjesta, je su svo troje jedan poduži period radili u službama / organima međuratne Gradske skupštine Sarajeva - tj. u Zgradi sarajevske viječnice.

svaka cast na postu :thumbup:
fakrmader

#18141 Re: Slike starog Sarajeva

Post by fakrmader »

Mnogo sarajevskih lokacija i poznatih faca od u ovoj kolekciji fotografija Milomira Kovačevića-Strašnog od 30.04.1990.
Naglasak je na kafanama pa može i u temu "Sarajevski kafići nekad i sad" :)

RJ57

#18142 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

evo par prastarih s grbavice

Image

Image

Image

Image

Image
fakrmader

#18143 Re: Slike starog Sarajeva

Post by fakrmader »

Kakve su to ogromne građevine na prvoj slici, kao barake? I na toj slici nema zgrade koju vidimo na zadnjoj, snimljenoj prema natpisu 1958.
RJ57

#18144 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

neznam, i ja sam se isto zapitao
ovde se još ponajbolje vide. možda neko više zna?

Image

mislim da je ovo bila prijateljska utakmica prije početka sezone 1954/55
hrasno

#18145 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

RJ57 wrote: 28/02/2022 11:35 neznam, i ja sam se isto zapitao

Image

MUP Škola Vraca
fakrmader

#18146 Re: Slike starog Sarajeva

Post by fakrmader »

hrasno wrote: 28/02/2022 14:11
RJ57 wrote: 28/02/2022 11:35 neznam, i ja sam se isto zapitao

Image

MUP Škola Vraca
Hvala. Palo mi je napamet, ali nisam imao predstavu da je ovoliko, a pogotovo ne da je toliko staro.
RJ57

#18147 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

ugao snimanja :shock:
Van Halen

#18148 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Van Halen »

Image

Image
Meni nije jasno zasto su skinuti ovi ukrasi. Ovako je unakazen i hotel Zagreb
thekupus

#18149 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Van Halen wrote: 28/02/2022 14:53

Image
Meni nije jasno zasto su skinuti ovi ukrasi. Ovako je unakazen i hotel Zagreb
Eno objasniše iznad, dakle radi se o utjecaju praške škole, tzv. praška moderna u kojoj su se takvi ukrasi smatrali kičastim, pa su fasade i cijele zgrade prilagođavane novom stilu.

Tad to nisu bile stare, vrijedne fasade, spomenici. Isto kao da danas promijeniš fasadu na BBI centru nekom novom, tako je na to gledano.
dječak sa šibicama

#18150 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

loudness wrote: 27/02/2022 08:45

Image

Miljenkov otac Dane Cvitković bio je Gradski nadsavjetnik i magistarski pristav u međuratnoj Skupštini grada Sarajeva, također i dioničar Društva HKD NAPREDAK (tada pod nazivom “Hrvatsko prosvjetno i kulturno društvo Napredak - HPKD”) i član Osnivačkog /Zakladnog odboa za gradnju glavne upravne zgrade HPKD Napredak na današnjoj Titovoj ulici.

Tu kod skole cazima catica, nova zgrada sad ne mogu da se orjentisem tacno ali vidi se, znam da tu stan ima Bicakcic Edo, tu je nekad bila vila mojih daljnjih rodjaka, sa bakine strane.
Oni su to dali drzavi ili zamijenili, kako god, i dobili stanove. Imali su i stan na ciglanama, koji je postao "poznat" po onoj aferi sa Brankovicem, kad je doticni stan dobio od drzave za bezvrijedne papire. Znam da su isli i na sudjenje da svjedoce kao prodavci stana, oni imaju vise prezimena jer je velika familija, Pečar, Kuzmić i jos neka.
Post Reply