Ukrajina
-
zilog
#43151 Re: Ukrajina
Imam pitanje za ljubitelje i aplogete Putuljka iz Kremlja, koji su nas godinama ubjedjivali, da je istok i dobar dio ostatka Ukrajine - proruski:
Gdje su ti odusevljeni civili koji hrle na ulice i docekuju ruske oslobodioce?
Gdje su ti odusevljeni civili koji hrle na ulice i docekuju ruske oslobodioce?
-
Nierika
#43152 Re: Ukrajina
Meni je čudno i da Amerikanci mjesecima upozoravaju na ovo, a Putina/Rusiju to nije sekundu omelo u izvršenju planova. Ne razumijem kako nisu promijenili datum napada kad su vidjeli da su Amerikanci obaviješteni o svakom njihovom potezu, još su izgubili time i element iznenađenja.
- Toffee karamela
#43153 Re: Ukrajina
SFRJ se nije prestala bojati napada SSSR od 1948. pa skoro do kraja postojanja kao države...vremenom isplivavaju šokantni detalji, recimo da se Titova smrt krila nekoliko dana ne zbog toga što je Jovanka čekala da joj dopreme crninu iz Pariza nego što su se bojali napada Sovjeta u trenutku objave vijesti!pijo_zoljo wrote: ↑26/02/2022 14:01
Tito je bio političar za ovu našu marvu...
Tito se potom okrenuo iznalaženju partnera među NATO članicama. Strah od potencijalne invazije Sovjetskog saveza postojao je i u Turskoj te Grčkoj. Stoga je 28. februara 1953. u Ankari potpisan vojno-politički savez Jugoslavije, Turske i Grčke u cilju međusobne podrške i odbrane od mogućeg napada SSSR-a.
Važan detalj u cijeloj priči je taj što su Grčka i Turska bile članice NATO saveza. To je praktično značilo da ako bilo koja od članica pakta bude napadnuta, ostale članice će je braniti, što je i NATO princip.
tek kada je vojska odradila neke preventivne radnje (šta je to bilo ne ulazim u to) objavljeno je u medijima
onda 1968. kada su Sovjeti napali Čehoslovačku bila je naređena mobilizacija skoro milion vojnih obveznika u SFRJ
fascinantno kako se dogodi da država koja je stvorena da bi donijela na svijet pravdu, jednakost i bratstvo među ljudima evoluira vremenom u najcrnju imperijalističku tvorevinu kojoj bi pozavidio i Džingis-kan!
- ioannes
#43154 Re: Ukrajina
Citat, ne znam jel točno
Ukrajinski zastupnici Yulia Paliychuk i David Arakhamia potvrdili su da je incident u kojem su Ukrajinci svojim oklopnim vozilom pregazili civilni auto posljedica davanja oružja civilima.
Naime, Ukrajinci zabunom su u regularnim Ukrajinskim postrojbama u Kijevu prepoznli "Ruske sabotere i agente" pa su otvorili vatru po njima, te ubili ljude u jednom vojnom vozilu.
Drugo oklopno vozilo je uspjelo pobjeći, međutim, u stanju panike je nenamjerno pregazilo civilni auto. To je onaj kadar kojeg je većina vas vidjela.
-
MMM1977
#43155 Re: Ukrajina
Zašto podržavaš Rusiju kad nam rade o glavi?salik79 wrote: ↑26/02/2022 15:34Ma ja, ovo potvrdjuje svu tu propagandu. Nema odakle slika i snimaka nema, od Srbije, Sirije, Iraka, preko Palestine pa do Jemena. Plus, stari snimci prijasnjih sukoba sa separatistima. Krvozedni Rusi.GandalfSivi wrote: ↑26/02/2022 15:28
Kako lik ignorise snimke pucanja po bolnicama, zgradama, autima, unistene civilne objekte, avionske napade po civilima, ali nadje dedu Rusa koji se raspravlja sa djecom na ulici…
-
TomANDJerry
#43157 Re: Ukrajina
nadam se da je i 80% Rusa protiv ovoga, i ako stvarno dodje do velike eskalacije ima dovoljno normalnih ljudi oko malog hitlera da povuku obarac ili ga uhapse i spase svijet ako bude potrebe
-
archi_a
#43158 Re: Ukrajina
Naravno, ne treba zaboraviti primjer ovog djeda rusa koji je stao pred rusku vojsku i rekao im da su okupatori, da je i on rus u Ukrajini ali da je to njegova zemlja, isto kao ni onog rusa koji je digao transparent:"ja sam rus, ukrajinci oprostite!", kao ni one ruse u Moskvi koji su izašli da iskažu protest pa pohapšeni. Ali, na žalost, politike, kako rusije, tako i srbije nanijele su puno zla kroz historiju! I nastavljaju nanositi zlo gdje god su, a to je problem prije svega naroda koji te politike predstavljaju i oni trebaju pronaći snagu da se sa svojim predstavnicima obračunaju, da ih obuzdaju. Ne možemo to mi, isto kao što ni ovi pojedinci svojim protivljenjem ne mogu minimizirati zlo koje njihove politike čine! Do tada, na žalost moraju biti spremni da ih drugi narodi ne vole ili ne akceptiraju!!! Nije realno da ja u moru vatre, tražim ili selektiram jedan svijetao primjer koji tu vatru može ublažiti ili opravdati!apsidejzi wrote: ↑26/02/2022 15:17Vidim da ovo pises sa emocijama ali nas historija uci da NIKADA ne treba generalizirati i citav narod "mrziti". Veoma si lijepo napisao: VELIKOSRBE a ne srbe. Iako je vecina srba velikosrbi, nisu svi. Isto tako nisu ni svi rusi za ovo sranje. Koliko god bio protiv rata i ove ruske invazije, ja se trudim ne optuzivati sve ruse. Vjerovatno sada trebamo novu rijeci: velikorusi ili tako nesto...archi_a wrote: ↑26/02/2022 13:46 48 sati od rata, ljudi očekuju prenos uživo!!! Daj nam što više snimaka, kako nema više slika, hoćemo potvrdu svakog spaljenog oklopnjaka i svakog ubijenog vojnika ili civila, sa slikom i tonom inače se nije desilo!!! Činjenica je da je započela invazija i agresija rusije na međunarodno priznatu zemlju Ukrajinu!!! Činjenica je da se Ukrajina brani, teško, sporo, nebitno, brani se!!! Činjenica da nema dostupno ni stoti dio onoga što se dešava pod okupacijom, ne dolaze materijali ili dolazi nešto malo filtrirano!
Činjenica je da mrzim ruse isto kao i velikosrbe, jer su se stavili na istu stranu, stranu necivilizacije, negiranja ratnih zločina, negiranja genocida! Nikad mi takvi ne mogu biti bliski! Iste boje nacionalnih zastava, iste poruke, isti problemi sa njima gdje god se nalaze, ista politika i doktrina, ista priča, ista čehra. Sami protiv svih, ugroženi, niko ih ne voli, a gdje god kroče oni prave probleme, ne poštujući civilizacijske norme i međunarodno pravo! I zato ću uvijek podržavati one koji im se na tom putu usprotive! To je jedini fakt.
-
babanovac
#43159 Re: Ukrajina
Bajraktar koristi ukrajinske motore.Sarajmen wrote: ↑26/02/2022 15:33Turska zatvorila Bosfor za ruske brodove
"To nikada nećemo zaboraviti".
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da je Turska odlučila da zatvori prolaze ruskim brodovima koji bi iz i prema Crnom moru.
Istakao je svoju i zahvalnost ukrajinskog naroda.
"To nikada nećemo zaboraviti", napisao je na svom Twitter nalogu.
Turska je pružila veliku pomoć Ukrajini.
Osim humanitarne, ova država je u Ukrajini napravila fabriku svojih dronova - Bayraktar.
Oni se sada intenzivno koriste u zaustavljanju i slamanju ruske agresije.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
detroit-mercy
#43161 Re: Ukrajina
Mijenjas taktiku kada smatras da ispred sebe imas ravnopravnog protivinika, kad imas slab tim sta te briga kad se utakmica igra, u Subotu ili Nedjelju, svejedno, barem tako Rusi misle.Nierika wrote: ↑26/02/2022 15:34 Meni je čudno i da Amerikanci mjesecima upozoravaju na ovo, a Putina/Rusiju to nije sekundu omelo u izvršenju planova. Ne razumijem kako nisu promijenili datum napada kad su vidjeli da su Amerikanci obaviješteni o svakom njihovom potezu, još su izgubili time i element iznenađenja.
- salik79
#43162 Re: Ukrajina
Bravo, a automatski je vec predstavljen kao ruski, bez razmisljanja...ioannes wrote: ↑26/02/2022 15:35Citat, ne znam jel točno
Ukrajinski zastupnici Yulia Paliychuk i David Arakhamia potvrdili su da je incident u kojem su Ukrajinci svojim oklopnim vozilom pregazili civilni auto posljedica davanja oružja civilima.
Naime, Ukrajinci zabunom su u regularnim Ukrajinskim postrojbama u Kijevu prepoznli "Ruske sabotere i agente" pa su otvorili vatru po njima, te ubili ljude u jednom vojnom vozilu.
Drugo oklopno vozilo je uspjelo pobjeći, međutim, u stanju panike je nenamjerno pregazilo civilni auto. To je onaj kadar kojeg je većina vas vidjela.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#43163 Re: Ukrajina
Svaki početak rata je šokantan, a onda postane sve krvavije i krvavije... sad bi bilo najbolje za sve da smaknu putina i lukasenka i povuku se iz ukrajine a onda se pocne pregovarat, jer ovo ce biti krvav rat, Ukri me nisu razocarali, bore se i zasluzili su svoju drzavu.
-
detroit-mercy
#43164 Re: Ukrajina
Ja sam isto razmisljao o ovome, ako se ovo oduzi ne bi me cudilo da ga njegovi skinu sa vlasti.TomANDJerry wrote: ↑26/02/2022 15:36 nadam se da je i 80% Rusa protiv ovoga, i ako stvarno dodje do velike eskalacije ima dovoljno normalnih ljudi oko malog hitlera da povuku obarac ili ga uhapse i spase svijet ako bude potrebe
- Nespin
- addem
#43166 Re: Ukrajina
Bravo za Ukrajinu dobro se brane, svakim satom rusima ce teze i teze biti a manevarski prostor manji.
- Peacean
#43167 Re: Ukrajina
Mislim da su slabe šanse da Turska zatvori moreuz za Ruse, ovo se vjerovatno Zelenski zaletio. Bio bi vrlo opasan presedan i za Tursku i za region ako bi potpisana konvencija o slobodnom prolasku mogla tek tako da se povuče. Vidjećemo 
-
sumirprimus
- addem
#43169 Re: Ukrajina
I ja mislim da je ovaj rat kraj rusije kao globalne sile. Bice nesto kao britanija ili francuska ili turska. Kina posmatra i analizira sta ce biti ako krenu na Tajvan.
-
archi_a
#43170 Re: Ukrajina
Naravno, ne treba zaboraviti primjer ovog djeda rusa koji je stao pred rusku vojsku i rekao im da su okupatori, da je i on rus u Ukrajini ali da je to njegova zemlja, isto kao ni onog rusa koji je digao transparent:"ja sam rus, ukrajinci oprostite!", kao ni one ruse u Moskvi koji su izašli da iskažu protest pa pohapšeni. Ali, na žalost, politike, kako rusije, tako i srbije nanijele su puno zla kroz historiju! I nastavljaju nanositi zlo gdje god su, a to je problem prije svega naroda koji te politike predstavljaju i oni trebaju pronaći snagu da se sa svojim predstavnicima obračunaju, da ih obuzdaju. Ne možemo to mi, isto kao što ni ovi pojedinci svojim protivljenjem ne mogu minimizirati zlo koje njihove politike čine! Do tada, na žalost moraju biti spremni da ih drugi narodi ne vole ili ne akceptiraju!!! Nije realno da ja u moru vatre, tražim ili selektiram jedan svijetao primjer koji tu vatru može ublažiti ili opravdati!apsidejzi wrote: ↑26/02/2022 15:17Vidim da ovo pises sa emocijama ali nas historija uci da NIKADA ne treba generalizirati i citav narod "mrziti". Veoma si lijepo napisao: VELIKOSRBE a ne srbe. Iako je vecina srba velikosrbi, nisu svi. Isto tako nisu ni svi rusi za ovo sranje. Koliko god bio protiv rata i ove ruske invazije, ja se trudim ne optuzivati sve ruse. Vjerovatno sada trebamo novu rijeci: velikorusi ili tako nesto...archi_a wrote: ↑26/02/2022 13:46 48 sati od rata, ljudi očekuju prenos uživo!!! Daj nam što više snimaka, kako nema više slika, hoćemo potvrdu svakog spaljenog oklopnjaka i svakog ubijenog vojnika ili civila, sa slikom i tonom inače se nije desilo!!! Činjenica je da je započela invazija i agresija rusije na međunarodno priznatu zemlju Ukrajinu!!! Činjenica je da se Ukrajina brani, teško, sporo, nebitno, brani se!!! Činjenica da nema dostupno ni stoti dio onoga što se dešava pod okupacijom, ne dolaze materijali ili dolazi nešto malo filtrirano!
Činjenica je da mrzim ruse isto kao i velikosrbe, jer su se stavili na istu stranu, stranu necivilizacije, negiranja ratnih zločina, negiranja genocida! Nikad mi takvi ne mogu biti bliski! Iste boje nacionalnih zastava, iste poruke, isti problemi sa njima gdje god se nalaze, ista politika i doktrina, ista priča, ista čehra. Sami protiv svih, ugroženi, niko ih ne voli, a gdje god kroče oni prave probleme, ne poštujući civilizacijske norme i međunarodno pravo! I zato ću uvijek podržavati one koji im se na tom putu usprotive! To je jedini fakt.
- Gusar-from-Riga
#43172 Re: Ukrajina
AminNespin wrote: ↑26/02/2022 15:38 Bolji poklon Putin nije mogao dati Bajdenu od ove invazije. Sad i da osvoji Kijev i aneksira Ukrajinu, dobiće bitku, ali rat je izgubljen. Rusija već doživljava ekonomsku katastrofu, a slijedi im kolaps. Uz to, doživljava i demogragsku katastrofu (kao i većina Evrope), s tim da Evropa popunjava svoje potrebe za radnom snagom kroz imigraciju, a u Rusiju niko ne trči da živi i radi.Neće se od ovoga oporaviti još par decenija, ako ikad. Kina gubi kredibilnog partnera i ostaje jedini pravi, istinski rival Americi u ovom stoljeću. Uskoro će i Kinezi uvesti sankcije Rusiji, vidjećete, da bi zaustavili ovaj suludi rat, i spasili Rusiju od nje same.
-
babanovac
#43173 Re: Ukrajina
Pratim jednog britanca koji zivi u Kini, izbacuje redovno klipove iz "zle" Kine i uporedjuje je sa dobrom Amerikom. Akcenat stavlja na ljudske slobode, ukljucijuci i slobodu kretanja americkim i kineskim gradovima, sigurnost odrastanja djece, obrazovni sistem i tehnologiju.
-
sumirprimus
#43174 Re: Ukrajina
Ilijajandric.Kaže Lavrov da je Rusija u svakom trenutku spremna na pregovore "čim ukrajinska vojska položi oružje". I da im je cilj svrgnuti "neonacističko vodstvo Ukrajine". Inače, ukrajinski predsjednik Zelenski je židov čiji su preci stradali u Holokaustu. Kakva jeftina ruska propaganda.
- dale cooper
#43175 Re: Ukrajina
https://www.index.hr/vijesti/clanak/odr ... i_ostalo_d
ESTONSKI europarlamentarac Riho Terras, nekad i ministar obrane Estonije, objavio je na svom Twitter profilu da ima informaciju iz obavještajnih krugova da je Putin održao tajni sastanak s ruskim generalima i oligarsima te da je bijesan.
Evo što je Terras napisao:
"Putin je bijesan, mislio je da će lako i brzo pobijediti."
Putin je bijesan, mislio je da će cijeli rat biti brzo gotov, za jedan do 4 dana, i da će bez problema pobijediti.
Rusi nemaju novca, oružja ni resursa
Rusi nisu imali taktički plan. Rat košta više milijuna dolara dnevno. Raketa ima za najviše 3,4 dana, koriste ih štedljivo.
Nedostaje im oružja, tvornice fizički ne mogu ispuniti narudžbe za oružje. Puške i streljivo su najviše što mogu osigurati.
Ako Ukrajina uspije zadržati Ruse 10 dana, onda će Rusi morati pregovarati. Zato što nemaju novca, oružja i resursa. No, prema sankcijama su ravnodušni.
Žele izazvati paniku
Pripadnici Specijalnih operacija su u blizini Kijeva od 18. veljače. Cilj je bio zauzeti Kijev i postaviti marionetski režim.
Pripremaju provokacije protiv nedužnih civila kako bi izazvali paniku. To je njihov adut.
Cijeli plan Rusije oslanja se na paniku, da se civili i vojnici predaju, a Zelenskij pobjegne.
Očekuju predaju Harkiva
Očekuju da se Harkiv prvi preda i nadaju se da će ostali gradovi slijediti njihov primjer kako bi izbjegli krvoproliće. Rusi su šokirani žestokim otporom na koji su naišli.
Ukrajinci moraju izbjegavati paniku, raketiranje služi isključivo za zastrašivanje, Rusi ih ispaljuju nasumično kako bi kao slučajno pogodili stambene zgrade i kako bi napad izgledao veći nego što stvarno jest.
Ukrajina mora ostati jaka i mi im moramo pružiti pomoć", napisao je estonski europarlamentarac.
Pozvao je sve da šire ovu informaciju kako bi svijet shvatio koliko je važno pomoći upravo sada i bez oklijevanja. "Teško je Rusiji, ali teško je i Ukrajini ako im Zapad ne pruži poruku", zaključio je.