Cuj, moramo kupovati od Turaka?! Zar nije g. Izezbegovic dobar s Erdoganom? Zar nas Turci ne smatraju bracom i porodicom, ma cak i evladom svojim? Gdje ovaj svijet ide?
Ukrajina
- djugum
#42802 Re: Ukrajina
Ljudi odvadite malo, ovako citajuci ispade ruska vojska:
1. nema pojma
2. slabo opremljena
3. haman pred predajom
Mislim i ja prizeljkujem da se Ukri odbrane i potisnu agresora ali treba sacuvati mrvu realnosti.
1. nema pojma
2. slabo opremljena
3. haman pred predajom
Mislim i ja prizeljkujem da se Ukri odbrane i potisnu agresora ali treba sacuvati mrvu realnosti.
-
emirolini
-
Romanija
#42804 Re: Ukrajina
Kazu na greskama se uci, jako dobro da si nasao ovu analizu, BTGs se pokazuju kao potpuni promasaj, suvise se male da naprave bitan proboj i da uspostave teren za daljnje napredovanje, a izgleda da nemaju komandni kadar sbosoban za autonomno donosenje odluka i procjenu situacije. Ukrajincima je problem stabilizovanje fronta i uvezivanje razlicitih jedinica, i naprosto su suvise slabi u odnosu sa Rusima ako ovo potraje sedmicama ili mjesecima. Ali vidi se da Rusi nisu ucestvovali u pravom ratu od 1945, ali opet nisam mogao sanjati da ce krenuti u totalni rat u Ukrajini, i onda kad su krenuli da ce to izgledati ovako.sumirprimus wrote: ↑26/02/2022 12:37
thread kome se cita...objasnjva stanje stvari u ruskim snagama. odlican thread lik se bas potrudio u detalje neke stvari objasniti. skolski!
izdvojeno
/Secondly it seems the decision making structrues have low opinion in general of Ukraine and their fighting abilities and sort of an ideal that there's a willing subservience in Ukranians if they get to be part of Russia. Pure racism informing their decision making process.
4/Thirdly battalion tactical groups are terrible units to support operations. They have overload the commander lack support and might not properly integrate with air or do adeqaute scouting as signals and recon are missing along with liasons with them.
6/And there's a lot of hidden corruption and misreporting that gets baked in into calculations but the higher you go up the chain as in a corporation, the more dimissive management is that it will be an issue. AKA Putin doesn't even remotely grasp how bad it is.
7/Based on those 5 let me try to explain the situation now. Russian units aren't stopping fire or limiting use of their kalibrs and stand off strikes. This is all they could muster south. Kalibrs are limited by launch tubes, a bit over a hundred is what they had ready.
/We saw constant trains and movement over time moving Ru equipment and lots of aircraft being moved over to mustering points and at the end people. By then the supply was at its limit just keeping them warm and fed. They found out the hard way this was their logistical limit.
11/The release of the information paralyzed them in terms of decision making. But the inherent bias remained and UA delayed mobilising so it didn't dissuade them. For 7 days they ate away supplies rather than actively trying to build them further, they were waiting a go order.
13/Were the Ru troops quality ones they'd do better with just surprise on their side. But they were mostly poorly trained as full units were never called up before. Usually a brigade would send only a company and could hand pick.
15/When these hit a city or made contact they'd deploy in unideal formations of platoon to company size. Not their fault all that much, this is what they knew. Then if a UA unit knew in advance where they were and was careful, it would anihilate the BTG splinter formation.
Stanimir Dobrev
@delfoo
·
2h
18/As we said also there was a problem stocking supplies but still CAS should probably not be as limited? Yes but Russian SSO more used to directing it had other tasks and Russia doesn't have a platform like the US surveilance planes and drones that can operate in contested air.
-
made_in_sarajevo
#42805 Re: Ukrajina
Po internetu bar kod nas se vrti kako im ukrajinci jebu dan kad su se rodili. Onako hladne glave sta je sa drugom stranom ruskom, gdje su njihovi klipovi unistenih ukrajinaca. Cudan mi je rat totalno, samo snimci ukrajinske strane i to civila. Sta bi sa padom Kijeva sto su predvidjali. Nema vise informacija gdje su rusi, gdje su ukrajinci ili se izgube na forumu od glupih komentara i prica koja veze nema sa ovim ratom
Inace da ukrajina ima snage do moskve im doci.
-
Gefufna_13
#42806 Re: Ukrajina
Najjaci si ovdje.
Ima li kakva antifoe opcija, da samo tebe citamo.
-
Novosti
#42808 Re: Ukrajina
Znači Vučić je stao uz Zapad kad je u pitanju cjelovitost Ukrajine, doduše neka light verzija, ipak hoće i pro-europsku i kolko toliko pro-rusku Srbiju, Ukrajina nije priznala Kosovo. Naravno ovaj govor je naručen iz Brisela a možda i Vašingtona.
- General War
#42809 Re: Ukrajina
Pa odes na pro ruske sajtove i imas svega tamo..made_in_sarajevo wrote: ↑26/02/2022 13:06 Po internetu bar kod nas se vrti kako im ukrajinci jebu dan kad su se rodili. Onako hladne glave sta je sa drugom stranom ruskom, gdje su njihovi klipovi unistenih ukrajinaca. Cudan mi je rat totalno, samo snimci ukrajinske strane i to civila. Sta bi sa padom Kijeva sto su predvidjali. Nema vise informacija gdje su rusi, gdje su ukrajinci ili se izgube na forumu od glupih komentara i prica koja veze nema sa ovim ratom
- Haris.ba
#42810 Re: Ukrajina
Svaka vojska ima minusa. Pa i mocna ruska.
Za nekoliko mjeseci, mozda i ranije saznacemo detaljnije. Ali, za sada se vidi da logistika kaska.
I ukrajinska vojska je neshvatljivo kljakava oko Kijeva.
- bersK
#42811 Re: Ukrajina
Kad vidiš ovaj odnos Rusa prema ovim ljudima što im prilaze i inače prema narodu nit sjeku kablove, nit ruše tornjeve, nit zaustavljaju dopremanje hrane nit išta, skontaš onda pa jebote šta smo mi preživjeli i do koje mjere je bio radikalan plan istrijebljenja. Jesmo mi nadljudi ili šta?
Last edited by bersK on 26/02/2022 13:09, edited 1 time in total.
-
Maliodmene
#42812 Re: Ukrajina
Prema Rusima, oni oficijalno nemaju zrtvimade_in_sarajevo wrote: ↑26/02/2022 13:06 Po internetu bar kod nas se vrti kako im ukrajinci jebu dan kad su se rodili. Onako hladne glave sta je sa drugom stranom ruskom, gdje su njihovi klipovi unistenih ukrajinaca. Cudan mi je rat totalno, samo snimci ukrajinske strane i to civila. Sta bi sa padom Kijeva sto su predvidjali. Nema vise informacija gdje su rusi, gdje su ukrajinci ili se izgube na forumu od glupih komentara i prica koja veze nema sa ovim ratom
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#42813 Re: Ukrajina
Dobar je, najnovije vijesti daje i ne ponavlja se, ne moram mi listat TwitterGefufna_13 wrote: ↑26/02/2022 13:06Najjaci si ovdje.![]()
Ima li kakva antifoe opcija, da samo tebe citamo.![]()
- Krokodajl
#42814 Re: Ukrajina
Australija obustavljaju emitovanje Russia Today.
E to su sankcije!
E to su sankcije!
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#42815 Re: Ukrajina
Ruke na Gotovs!
-
archi_a
#42816 Re: Ukrajina
Fakti o Ukrajini
1. u Europi u dokazano oporavljivim rezervama urana;
2. mjesto u Europi i 10. mjesto u svijetu u pogledu rezervi rude titana;
2. mjesto u svijetu po istraživanim rezervi manganskih ruda (2,3 milijarde tona, odnosno 12% svjetskih rezervi);
2. najveće rezerve željezne rude na svijetu (30 milijardi tona);
2. mjesto u Europi u pogledu rezervi rude žive;
3. mjesto u Europi (13. mjesto u svijetu) u rezervama plina iz škriljevca (22 trilijuna kubika)
4. u svijetu po ukupnoj vrijednosti prirodnih resursa;
7. mjesto na svijetu po rezervama ugljena (33,9 milijardi tona)
Ukrajina je poljoprivredna zemlja:
1. u Europi u pogledu obradivog zemljišta;
3. mjesto u svijetu po području crnog tla (25% svjetskog volumena);
1. mjesto u svijetu po izvozu suncokretovog i suncokretovih ulja;
2. mjesto u svijetu u proizvodnji ječma i 4. mjesto u izvozu ječma;
3. najveći proizvođač i 4. najveći izvoznik kukuruza na svijetu;
4. najveći proizvođač krumpira na svijetu;
5. najveći proizvođač raži na svijetu;
5. mjesto u svijetu po proizvodnji pčela (75.000 tona);
8. mjesto u svijetu po izvozu pšenice;
9. mjesto u svijetu po proizvodnji kokošjih jaja;
16. mjesto na svijetu po izvozu sira.
Ukrajina može zadovoljiti potrebe hrane 600 milijuna ljudi.
Ukrajina je industrijalizirana zemlja:
1. u Europi po proizvodnji amonijaka;
2-e europski i 4. najveći sustav cjevovoda za prirodni plin na svijetu (142,5 bln kubičnih metara prolaznog kapaciteta plina u EU);
3. po veličini u Europi i 8. po veličini u svijetu po pitanju instaliranih kapaciteta nuklearnih elektrana;
3. mjesto u Europi i 11. u svijetu po dužini željezničke mreže (21.700 km);
3. mjesto u svijetu (nakon SAD-a i Francuske) u proizvodnji lokatora i opreme za lociranje;
3. najveći izvoznik željeza na svijetu
4. najveći izvoznik turbina za nuklearne elektrane na svijetu;
4. najveći svjetski proizvođač raketnih bacača;
4. mjesto na svijetu u izvozu gline
4. mjesto na svijetu u izvozu titana
8. mjesto u svijetu po izvozu ruda i koncentrata;
9. mjesto u svijetu po izvozu proizvoda obrambene industrije;
10. najveći proizvođač čelika na svijetu (32,4 milijuna tona).
Izvor: Andriy Futey
Ukrajinski kongresni odbor Amerike Ukrajinski svjetski kongres - Svjetski kongres Ukrajinaca
-
Hasim_Kucuk_Hoki
#42817 Re: Ukrajina
Vukovar je bio izlovan pa pružo otpor 3 mjesecaAliceInChains wrote: ↑26/02/2022 12:52Uff, pa sjeverno su bas napredovali. Ako ovim tempom nastave, onda će brzo izolirati Kijev, ili mi se čini?SanskiBiser wrote: ↑26/02/2022 12:38
Otprilike trenutno stanje oko podne, tamo oko Sumija i Harkova je usao citav ruski korpus preko 1000 vozila - drugi eselon preksinoc i zaobisli su gradove Harkov i Sumi koji su u blokadi i produzili napred prema frontu...
Teško će se i oni plavi sa istočne fronte moći iskoristiti za odbranu Kijeva, ako je to cilj. Bit će meta ko ruske kolone.
‘Bem ti rat.
kuća po kuća, ulica po ulica
Kijev 1000 m2 i 3 miliona stanovnika
rusi su završili sa cilvizacijom za sva vremena
-
last mohicans
#42818 Re: Ukrajina
Da se pridružim, sumir iz kontre ko Ukri.omega369 wrote: ↑26/02/2022 12:39Slažem se. Brat!! Položio je bašsime_cipol wrote: ↑26/02/2022 12:13 Samo da pozdravim @sumirprimus sa Smrt Fašizmu Sloboda Narodu
Porastao mi je u ocima![]()
![]()
- djugum
#42819 Re: Ukrajina
Bas tako, ne baratamo informacijama...sve ovo treba uzeti sa rezervom.
Mislim da prosjecnom ruskom vojniku nije jasno sta radi tu, nije isto napasti tudju kucu i braniti svoju. Ali bez obzira, rusija ima sve da ovaj rat pobjedi, samo je pitanje cijene koju je spreman platiti.
-
laik1981
#42820 Re: Ukrajina
Ovakvih snimaka je bilo masa i prikazuju jednu totalno cudnu situaciju.. Ljudi se vozikaju, vojska totalno opustena, akcija u toku, a civili se setkaju oko vojnika.. Nakad bas djeluje kao na setovima za snimanje nekih ratnih filmova.. Na nekoj od prethodnih stranica prilazi covjek rusima, snima ih i govori slava Ukrajini.. Ono sto ja pamtim kao rat se ni u kom slucaju ne moze porediti sa ovim kako nam se prikazuje rat u Ukrajini..
- Satrap_Darije
#42821 Re: Ukrajina
Izgleda da su Rusi ušli u Tokmak iz Melitopola.
Melitopol prije 7 sati.
Melitopol sada.
- General War
#42822 Re: Ukrajina
Opet nekako tesko se naviknuti da gledas agresorskog vojnika sto stoji na po ulice, i zajebajete se obojica, nit se on nesto nasikirao niti civili oko njega.
-
Hasim_Kucuk_Hoki
#42823 Re: Ukrajina
doće im Poljaci ako se ruski milošević usudi napast PoljskuMaliodmene wrote: ↑26/02/2022 13:08Prema Rusima, oni oficijalno nemaju zrtvimade_in_sarajevo wrote: ↑26/02/2022 13:06 Po internetu bar kod nas se vrti kako im ukrajinci jebu dan kad su se rodili. Onako hladne glave sta je sa drugom stranom ruskom, gdje su njihovi klipovi unistenih ukrajinaca. Cudan mi je rat totalno, samo snimci ukrajinske strane i to civila. Sta bi sa padom Kijeva sto su predvidjali. Nema vise informacija gdje su rusi, gdje su ukrajinci ili se izgube na forumu od glupih komentara i prica koja veze nema sa ovim ratom
Inace da ukrajina ima snage do moskve im doci.![]()
mislim... trebo bi, bio je "pravo zajeban" kad je zaprijetio da će snosit posljedice kao nikad u historiji onaj ko se umiješa i pomogne Ukraijini...
eto Poljaci stisli muda i pomažu
na redu je ruski milošević da pokaže da nije prdio uprazno
-
Maliodmene
#42824 Re: Ukrajina
A sta vas cudi sto Rusi koketiraju sa civilima, pa znaju ti vojnici koliko je bezveze ova agresija, nije ni cudo sto im je moral na 0.
- Satrap_Darije
#42825 Re: Ukrajina
U Bosni i Hercegovini je bila velika etnička mržnja. Srbi su masakrirali i protjerivali sve što su mogli, mi smo isto radili po Hercegovini.laik1981 wrote: ↑26/02/2022 13:12Ovakvih snimaka je bilo masa i prikazuju jednu totalno cudnu situaciju.. Ljudi se vozikaju, vojska totalno opustena, akcija u toku, a civili se setkaju oko vojnika.. Nakad bas djeluje kao na setovima za snimanje nekih ratnih filmova.. Na nekoj od prethodnih stranica prilazi covjek rusima, snima ih i govori slava Ukrajini.. Ono sto ja pamtim kao rat se ni u kom slucaju ne moze porediti sa ovim kako nam se prikazuje rat u Ukrajini..
Balkanska mržnja nije ista kao i istočnoslavenska.