Mozda ce ti biti cudno ali nije bas jednostavno naci oboreni neprijateljski avion kada neprijatelj sa helikopterima pokusava da osigura mjesto pada i da traze prezivjele, i to u po rata. Mislim da vjerovatno i vojnici nemaju bas kada da snimaju i uploduju u po rata.
Ukrajina
-
emirolini
#42076 Re: Ukrajina
- karanana
#42077 Re: Ukrajina
Kako je blizkrig propao a drugi dan rata se vode borbe u kijevu? Za koliko se ovekivalo da ce uzeti kijev?Maliodmene wrote: ↑26/02/2022 01:20 Problem im je sto je blickrig propao, a znali su da je to jedini nacin okupacije gradova. Sad kad imas ljude u tenama sa puskama koji brane svaki cosak zgrade, to je vec jebeno i zeznuto.
- RunnerX
-
breba
-
meridiyan
#42080 Re: Ukrajina
Ovo je vec legalna meta.
Situacija u Kijevu sada, oprema ukrajinske vojske izlazi na ulice u stambenim područjima.
Situacija u Kijevu sada, oprema ukrajinske vojske izlazi na ulice u stambenim područjima.
-
Maliodmene
#42081 Re: Ukrajina
Jer nisu nista ni uzeli, provozali su se podrucjima koja se nisu ni branila. Odbili su se od sve linije odbrane. Ako izdrže još dan-dva, oni su na konju.karanana wrote: ↑26/02/2022 01:30Kako je blizkrig propao a drugi dan rata se vode borbe u kijevu? Za koliko se ovekivalo da ce uzeti kijev?Maliodmene wrote: ↑26/02/2022 01:20 Problem im je sto je blickrig propao, a znali su da je to jedini nacin okupacije gradova. Sad kad imas ljude u tenama sa puskama koji brane svaki cosak zgrade, to je vec jebeno i zeznuto.
-
emirolini
#42083 Re: Ukrajina
Jeste Ruski, ali ne i Ukrajinski kojeg je Amerika unaprijedila. Su35 je skrpljen "novi" avion od stare tehnologije. Tezak za manuvar i u tome je razlika izmedju njega i miga29. Jesi li mozda citao na Ruskim stranicama da je Su35 najnapredniji ruski lovac?el_bake007 wrote: ↑26/02/2022 01:29su35 je najnapredniji ruski lovac, moze sam ici na 3-4 Mig29 pogotovo sto se radi o starijim verzijama koje su u bog zna kakvom stanju jer ukrajina nije mogla ih modernizovati zbog nedostatka novca/ nemogucnosti slanja u rusiju. mig29 je poprilicno beskoristanemirolini wrote: ↑26/02/2022 01:22
SU35 mozes pogoditi i sa malo bolje treniranim golubom. Ja ne znam otkud vama opsesija sa Ruskim oruzjem? Rusija je nazadna zemlja, kad si zadnji put cuo sa neku inovaciju u tehnologiji a da je stigla iz Rusije? Jedina stvar koja konstantno iz Rusije dolazi su govna i instagram "influencerke"
- cyprus
#42084 Re: Ukrajina
Ja ipak kontam da bi Kijev nažalost mogo brzo past... Međutim, glavna misterija mi je šta Rusi planiraju sa zapadnim dijelom zemlje? Ne vidim kako bi tamo mogli potpuno stavit sve pod svoju kontrolu... Da li bi im podjela Ukrajine mogla bit cilj?
- SamoVasGledam
#42086 Re: Ukrajina
Rusi žele na brzinu da zauzmu državne institucije i smene pro zapadnjačku vlast koja očigledno nije razumela geopolitičku situaciju u kojoj se Ukrajina nalazila, što i ne čudi s obzirom da im je predsednik bukvalno komičar po profesiji. Iz ugla Rusije za nju je ulazak Ukrajine u NATO možda i najgora moguća stvar, jer bi time NATO (čitaj: Amerika) bio udaljen samo 500 km-a vazdušnom linijom od ruske prestonice, što je i domet raketnog bacača M270. Time bi NATO večito držao Rusiju u mat poziciji, mogao da je potčini sebi, ucenjuje i šta sve ne.
Rusi su verovatno mogli i trebali da izbegnu ovaj oružani sukob, ali nije kao da se Ukrajina svojim odlukama i politikom trudila da im omogući širok izbor odluka. Računali su da će im Zapad čuvati leđa na svaki mogući način ako zatreba i ignorisali činjenicu da na svojoj teritoriji imaju 17% izjašnjenih Rusa i još dosta Ukrajinaca kojima je prvi jezik ruski i koji su pro ruski orijentisani. I sada ispada da su na bojnom polju ostavljeni sami.
NATO je još jednom pokazao da je lav bez zuba koji može da guta samo male sisare poput SR Jugoslavije, Iraka, Libije... ali kada naiđe na predatora slične veličine onda samo riče na njega sa bezbedne udaljenosti. Bili su posmatrači i kada je Rusija vršila invaziju u Gruziji i sada su isto. Isto bi bilo da sutra Kina krene na Tajvan, kao što ne smeju ništa da učine konkretno ni po pitanju odnosa Kine prema Ujgurima.
Rusi su verovatno mogli i trebali da izbegnu ovaj oružani sukob, ali nije kao da se Ukrajina svojim odlukama i politikom trudila da im omogući širok izbor odluka. Računali su da će im Zapad čuvati leđa na svaki mogući način ako zatreba i ignorisali činjenicu da na svojoj teritoriji imaju 17% izjašnjenih Rusa i još dosta Ukrajinaca kojima je prvi jezik ruski i koji su pro ruski orijentisani. I sada ispada da su na bojnom polju ostavljeni sami.
NATO je još jednom pokazao da je lav bez zuba koji može da guta samo male sisare poput SR Jugoslavije, Iraka, Libije... ali kada naiđe na predatora slične veličine onda samo riče na njega sa bezbedne udaljenosti. Bili su posmatrači i kada je Rusija vršila invaziju u Gruziji i sada su isto. Isto bi bilo da sutra Kina krene na Tajvan, kao što ne smeju ništa da učine konkretno ni po pitanju odnosa Kine prema Ujgurima.
- Capajebo
#42087 Re: Ukrajina
Vjerovatno idu na podjelu Ukrajine, tako da zapadni dio ostane Ukrajina a isticno Novorusija ili kako vec zovu taj dio.
A neke Kyev pasti tek tako, nije Bileca
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#42088 Re: Ukrajina
ma sve ok, znalo se nesto, ali u biti niko se nije nado ovakvom napadu, napadom ovakvog obima, ali ono u prvim snimcima su svi bili zatoceni i na ulicama
evo nesto novo, ovo valja, na ovom treba istrajati
evo nesto novo, ovo valja, na ovom treba istrajati
- Sanjarko
#42089 Re: Ukrajina
Hoce vodu. Znaci pola Ukrajine.
-
el_bake007
#42090 Re: Ukrajina
Amerikanci unaprijedjivali i nadogradjivali ukrajinske avione? Su57 je najnapredniji ali proizvedeno ih je do sad mozda 15ak komada pa ni ne racunamemirolini wrote: ↑26/02/2022 01:33Jeste Ruski, ali ne i Ukrajinski kojeg je Amerika unaprijedila. Su35 je skrpljen "novi" avion od stare tehnologije. Tezak za manuvar i u tome je razlika izmedju njega i miga29. Jesi li mozda citao na Ruskim stranicama da je Su35 najnapredniji ruski lovac?el_bake007 wrote: ↑26/02/2022 01:29
su35 je najnapredniji ruski lovac, moze sam ici na 3-4 Mig29 pogotovo sto se radi o starijim verzijama koje su u bog zna kakvom stanju jer ukrajina nije mogla ih modernizovati zbog nedostatka novca/ nemogucnosti slanja u rusiju. mig29 je poprilicno beskoristan
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#42091 Re: Ukrajina
ide suplaaaaaaajs
Last edited by F&N on 26/02/2022 01:40, edited 1 time in total.
-
saimidin
#42092 Re: Ukrajina
ne znam kakve su ameri podatke davali ukrajincima, tj da li su se ukrajinci dovoljno spremili za ono sto su ameri najavili ili su mislili ma nece ba (kao sto sam i ja mislio, ali jedno je forum a drugo voditi drzavu), a sada djeluje da nisu, bar ne dovoljno,jer se pozivaju u zadnji cas teritorijalci/dobrovoljci...
ne treba pretjerivati ni sa jednom propagandom, naravno da ukrajincima to vise treba jer oni realno nemaju nikave sanse, ruse zaboli oni ce misliti sto im se kaze
u svakom slucaju drago mi je da su konacno nasli muda ovi iz nato i poslali prvu javnu vojnu pomoc preko granice iz poljske u ukrajinu
po meni greska ukrajinaca je sto zele braniti sve, a za to treba imati dosta svega, ali bi mogli braniti ovaj kraj izmedju rumunije i poljske, ako bi imali volje i neogranicenu logistiku od nato, ali bi to znacilo trajnu podjelu i neku malu ukrajinu
slava ukrajini

ne treba pretjerivati ni sa jednom propagandom, naravno da ukrajincima to vise treba jer oni realno nemaju nikave sanse, ruse zaboli oni ce misliti sto im se kaze
u svakom slucaju drago mi je da su konacno nasli muda ovi iz nato i poslali prvu javnu vojnu pomoc preko granice iz poljske u ukrajinu
po meni greska ukrajinaca je sto zele braniti sve, a za to treba imati dosta svega, ali bi mogli braniti ovaj kraj izmedju rumunije i poljske, ako bi imali volje i neogranicenu logistiku od nato, ali bi to znacilo trajnu podjelu i neku malu ukrajinu
slava ukrajini
-
F&N
#42094 Re: Ukrajina
82% amera smatra da je Rusija opasnost za ameriku. Bajdenu raste popularnost. Dobro za Balkan i za Ukrainu
-
MMM1977
#42095 Re: Ukrajina
Ma neće ići na zapad gotovo sigurno. Vrlo je moguće da se ide na podjelu zemlje, tako bi barem nešto ostalo Ukrajincima.
A i ja mislim da će Kijev brzo pasti, prilaze mu sa 3 strane a i vidi se panika kod civila. Mada su i Ukrajinci napokon shvatili da je ovo rat i krenuli su da se brane. Mada malo prekasno po mom mišljenju
- Nespin
-
last mohicans
#42097 Re: Ukrajina
Mozda do Dniepra, prirodna prepreka i dijeli zemlju na dva dijela. Kad pogledam kartu tako i napadaju, otprilike.
-
vrbas1979
#42098 Re: Ukrajina
Pa nije pala igla nego avio velik kao zgrada. Teško naći avion kojem bi u slučaju pada eksploridalo 150 tona goriva? Jel' možeš zamisliti koja je količina od 150 hiljada litara kerozina i kakvu bi eksploziju i plamen imali koji bi bio vidljiv sa nekoliko desetina kilometara.emirolini wrote: ↑26/02/2022 01:30Mozda ce ti biti cudno ali nije bas jednostavno naci oboreni neprijateljski avion kada neprijatelj sa helikopterima pokusava da osigura mjesto pada i da traze prezivjele, i to u po rata. Mislim da vjerovatno i vojnici nemaju bas kada da snimaju i uploduju u po rata.
I opet da se vratim, ljudi ovdje postaju gomilu neprovjerenih informacija i objave sa fucking twitova. Da je oboren avion sa 100 i više vojnika - ista informacija bi naslovnicama na svim svjetskim medijima.
-
F&N
- jasib
#42100 Re: Ukrajina
Ovo sam napisala na ovoj temi tačno prije 20 dana:
jasib wrote: ↑06/02/2022 15:51 Organizovati "mirovnu" konferenciju o Ukrajini, sa učešćem svih velikih i relevantnih svjetskih država. Dogovoriti administrativnu podjelu Ukrajine na Zapadnu Ukrajinu i Istočnu. Istočna da bude svojevrstan protektorat, u smislu da nemaju prava - referendumima, samovoljno, silom, kako god, na spajanje sa Rusijom. Da Rusija nema prava na njeno pripajanje sebi silom, niti drugačije, niti miješanje u unutrašnju politiku. Da takva država bude priznata u UN, sa svim pravima, obavezama i odgovornostima kao i sve druge države, itd. Da nema pravo na vojni pakt sa Rusijom, Bjelorusijom, ili sa nijednom državom okolo... Da joj pripadne Krim. Konačno - da takva postane tampon zona Rusiji spram NATO saveza.
Da Zapadna Ukrajina ima pravo na NATO savez, da nema pravo na miješanje u unutrašnje poslove Istočne Ukrajine, itd.
Istovremeno, da Ukrajina proda manji dio svoje teritorije Moldaviji, da ova izađe na more i ojača privredu izgradnjom morske luke i transportom roba prema unutrašnjosti, i tim novcem da otplati kupljenu teritoriju.
Bili bi sačuvani životi ljudi, privreda, ekonomija, spao bi psihološki pritisak ljudi, kako iz Ukrajine tako i njene oblasti Donbas, rehabilitirali bi se odnosi Rusije i Ukrajine, vjerovatno bi Zapadna Ukrajina vrlo brzo bila priključena EU, itd.
Svaka opcija je bolja od ratne.
Ali sada to više ne vrijedi. Ukrajina mora dobiti ovaj rat, Ruse treba spržiti, sve one koji su ušli u Ukrajinu, I Putina im objesiti na najviše drvo u državi, da ga ptice pojedu