Analiza prije ovoga ti je ok a i na fonu je desavanja. Koliko god mi nespremni bili a jesmo kazem bring it on, nikad povoljniji trenutak nece biti.Nikad. to je taj penal u 92oj minuti. Mi nemamo skoro nista, no preko puta sve sto imaju je premalo i nikad manje. Da ne spominejmo opste stanje u evropskim clanicama povodom putinovog prestupa. Plus rusi nisu na granici a logisticki ne pokazuju se bas ko top klasa ala amerika.lajkujMe wrote: ↑25/02/2022 22:20Nemas potrebe da me ismijavas vjeruj, ovo sam rekao cisto da me ne pece savjest ako se stvarno desi.
Ali nevjerujem ni ja Rusi da bi to uradili moraju preko Mađarske ili tajno.
A s obzirom da Amerikanci kao da imaju cip u glavi Putina pa sve znaju cisto sumnjam da bi uspjeli dovuci i 5 vojnika a kamoli korpus.
Ali eto nije bas momak s ulice rekao nego neko ko sjedi na Kafi s Macronom i Bajdenom i pravi dealove pa mi zato i nije bas svijedno znas
Ukrajina
-
sumirprimus
#41626 Re: Ukrajina
- Bloo
- Globalna šefica
#41627 Re: Ukrajina
Mda.mo-town wrote: ↑25/02/2022 22:24Tacno. Ali tek kad je narodu dogorjelo do nokata (doduse Milosevica su skinuli jer nije uspio u naumu). Rusi se osjecaju superiorno, navukli su zlatne rezerve dovoljne da neutraliziraju sankcije i misle da su nedodirljivi. Kada i ako se situacije preokrene onda je i prevrat moguc. Za sada tesko.
Bome, ovi Rusikoje ja poznajem se ne osjecaju superiorno. Mozda se bogatasi osjecaju superiorno, ali ne i donji stalez tj. rada.
- ljubicasti limun
#41628 Re: Ukrajina
Ovakva Orbanova Madjarska ce prije biti saveznik Rusiji, nego prereka.lajkujMe wrote: ↑25/02/2022 22:20Nemas potrebe da me ismijavas vjeruj, ovo sam rekao cisto da me ne pece savjest ako se stvarno desi.
A s obzirom da Amerikanci kao da imaju cip u glavi Putina pa sve znaju cisto sumnjam da bi uspjeli dovuci i 5 vojnika a kamoli korpus.
Ali eto nije bas momak s ulice rekao nego neko ko sjedi na Kafi s Macronom i Bajdenom i pravi dealove pa mi zato i nije bas svijedno znas
- drag_gost
#41629 Re: Ukrajina
Ne znam, ovdje jedino informacije o ovoj krizi kupim. Reci mi ti, jebote.
-
detroit-mercy
#41630 Re: Ukrajina
Pa kupili su Ameri od Francuza i Louisiana teritoriju, hos rec da ce sad i Francuzi trazit Luizijanu nazad.vjeshalica wrote: ↑25/02/2022 22:23Ne dozivljavaj komentar licno nego malo pogledaj u istoriju da bi shvatio zasto pominjem Aljasku...lajkujMe wrote: ↑25/02/2022 22:20
Nemas potrebe da me ismijavas vjeruj, ovo sam rekao cisto da me ne pece savjest ako se stvarno desi.
- karanana
#41631 Re: Ukrajina
a evo ocitovali su se. ovi icmb sistemi stizu u moskvu da se pripreme za paradu za dan pobjede 9. maja. znaci nemamo sta brinuti. dosad sve sto su rekli kad su u pitanju vojni manevri je bilo istina.
-
meridiyan
#41632 Re: Ukrajina
https://www.militarynews.ru/story.asp?r ... 10&lang=RU
Kompleksi Yars se sele u predgrađe Moskve kako bi se pripremili za Paradu pobede
22.2.2022 16:38:34
*** Kolona će morati da prođe moskovskim obilaznicom
Moskva. 22. februar. INTERFAKS - Kolona lansera strateških raketnih sistema "Jars" krenuće 26. februara iz oblasti Ivanovo kod Moskve kako bi se pripremila za Paradu pobede, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U sklopu priprema za vojnu paradu na Crvenom trgu 9. maja 2022. godine, mehanizovana kolona paradnog proračuna lansera mobilnog kopnenog raketnog sistema „Yars“ demarširaće sa stalne lokacije u Tejkovu, Ivanovska oblast, federalnim autoputem M7 preko Moskve. obilaznice za Moskvu "Alabino (udaljenost oko 400 km)", - navodi se u saopštenju vojnog resora.
"Tokom marša vozači višetonskih jedinica u teškim klimatskim uslovima i uz intenzivan saobraćaj vozila javnog prevoza moraće da savladaju 60 teških dionica puta i 19 mostova (od toga 16 preko rijeka)", navodi se u saopštenju.
Kompleksi Yarsy u mobilnim i minskim verzijama čine osnovu grupe strateških raketnih snaga. "Yars" je u stanju da pogodi ciljeve na dometu do 11 hiljada. km, opremljen je odvojivom glavom sa manevarskim jedinicama individualnog navođenja.
Prema navodima vojske, ljudstvo i oprema raketnog diviziona Teikov učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu od 2008. godine.
Treninzi parade održavaju se u Alabinu kod Moskve, na platformi koja imitira Crveni trg. U aprilu će oprema biti premeštena u Moskvu na probe.
-
mo-town
#41633 Re: Ukrajina
Mos' mislit koliko se njih pita za misljenje.Bloo wrote: ↑25/02/2022 22:28Mda.mo-town wrote: ↑25/02/2022 22:24
Tacno. Ali tek kad je narodu dogorjelo do nokata (doduse Milosevica su skinuli jer nije uspio u naumu). Rusi se osjecaju superiorno, navukli su zlatne rezerve dovoljne da neutraliziraju sankcije i misle da su nedodirljivi. Kada i ako se situacije preokrene onda je i prevrat moguc. Za sada tesko.![]()
Bome, ovi Rusikoje ja poznajem se ne osjecaju superiorno. Mozda se bogatasi osjecaju superiorno, ali ne i donji stalez tj. rada.
- ljubicasti limun
#41634 Re: Ukrajina
sumirprimus wrote: ↑25/02/2022 22:27Analiza prije ovoga ti je ok a i na fonu je desavanja. Koliko god mi nespremni bili a jesmo kazem bring it on, nikad povoljniji trenutak nece biti.Nikad. to je taj penal u 92oj minuti. Mi nemamo skoro nista, no preko puta sve sto imaju je premalo i nikad manje. Da ne spominejmo opste stanje u evropskim clanicama povodom putinovog prestupa. Plus rusi nisu na granici a logisticki ne pokazuju se bas ko top klasa ala amerika.lajkujMe wrote: ↑25/02/2022 22:20
Nemas potrebe da me ismijavas vjeruj, ovo sam rekao cisto da me ne pece savjest ako se stvarno desi.
- vjeshalica
#41635 Re: Ukrajina
Francuzi i Rusi nisu isti. Aljaska je nesto vise od toga. Tebi je smijesno ali Rusu nije nikako.detroit-mercy wrote: ↑25/02/2022 22:28Pa kupili su Ameri od Francuza i Louisiana teritoriju, hos rec da ce sad i Francuzi trazit Luizijanu nazad.vjeshalica wrote: ↑25/02/2022 22:23
Ne dozivljavaj komentar licno nego malo pogledaj u istoriju da bi shvatio zasto pominjem Aljasku...
- karanana
#41636 Re: Ukrajina
vezbali su i u bjelorusiji svake zime. bar nam je chelli tako govoriomeridiyan wrote: ↑25/02/2022 22:29
https://www.militarynews.ru/story.asp?r ... 10&lang=RU
Kompleksi Yars se sele u predgrađe Moskve kako bi se pripremili za Paradu pobede
22.2.2022 16:38:34
*** Kolona će morati da prođe moskovskim obilaznicom
Moskva. 22. februar. INTERFAKS - Kolona lansera strateških raketnih sistema "Jars" krenuće 26. februara iz oblasti Ivanovo kod Moskve kako bi se pripremila za Paradu pobede, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U sklopu priprema za vojnu paradu na Crvenom trgu 9. maja 2022. godine, mehanizovana kolona paradnog proračuna lansera mobilnog kopnenog raketnog sistema „Yars“ demarširaće sa stalne lokacije u Tejkovu, Ivanovska oblast, federalnim autoputem M7 preko Moskve. obilaznice za Moskvu "Alabino (udaljenost oko 400 km)", - navodi se u saopštenju vojnog resora.
"Tokom marša vozači višetonskih jedinica u teškim klimatskim uslovima i uz intenzivan saobraćaj vozila javnog prevoza moraće da savladaju 60 teških dionica puta i 19 mostova (od toga 16 preko rijeka)", navodi se u saopštenju.
Kompleksi Yarsy u mobilnim i minskim verzijama čine osnovu grupe strateških raketnih snaga. "Yars" je u stanju da pogodi ciljeve na dometu do 11 hiljada. km, opremljen je odvojivom glavom sa manevarskim jedinicama individualnog navođenja.
Prema navodima vojske, ljudstvo i oprema raketnog diviziona Teikov učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu od 2008. godine.
Treninzi parade održavaju se u Alabinu kod Moskve, na platformi koja imitira Crveni trg. U aprilu će oprema biti premeštena u Moskvu na probe.
-
Klickodin2
#41637 Re: Ukrajina
Orban ukoliko bi ugrozio neke NATO interese bi bio skinut za par sekundi. Ocito se NATO mobilizira i to i Ameri zele. A Budzet Americki za vojsku je ipak 15 puta veci od Ruskog. A to je samo USA. Nisu ni Britanci a ni Turci bas tako pro Ruski raspolozeni a ni Nijemci ni Francuzi. Vidimo da se i oni polako bude.ljubicasti limun wrote: ↑25/02/2022 22:28Ovakva Orbanova Madjarska ce prije biti saveznik Rusiji, nego prereka.lajkujMe wrote: ↑25/02/2022 22:20
- Bloo
- Globalna šefica
#41638 Re: Ukrajina
Pa ti si napisao da se Rusi osjecaju superiorno, pa da skrenem paznju ...
- Herr Flick
#41639 Re: Ukrajina
-
Avonmusk
#41640 Re: Ukrajina
Joj patetike, pa sve su to proruski predstavnici.Grean wrote: ↑25/02/2022 22:18Kakve su trebe ovi SrbiGde si bio 1999: Ukrajina među prvima osudila NATO bombardovanje
“Ne odlučujemo mi o sudbini Ukrajine. Ali, ako je tako, pozivam ga da pozove svog predstednika Zelenskog i zamoli ga da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom sprovele SAD, Velika Britanija i druge zemlje”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Zaboravljeno je izgleda da su na samom početku bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, 25. marta 1999. godine predsednik Ukrajine Leonid Kučma, premijer Valerij Pustoviotenko, kao i predsednik ukrajinskog parlamenta – Vrhovne rade Oleksandar Tkačenko, osudili su bombardovanje i intervenciju NATO-a.
Iako je Ukrajina, prva sojvetska republika koja je još 1994. godine sa NATO-om potpisala Parterstvo za mir, u isto vreme ona je prva zemlja koja je pokušala da posreduje u jugoslovenskoj krizi, i to mnogo pre rusko-finskog dvojca Viktora Černomerdina i Martija Ahtisarija.
https://www.danas.rs/vesti/politika/gde ... ardovanje/
Al vuna je sad, kad ne smije reci sta misli.
-
sumirprimus
-
muzicar_iz_parka
#41643 Re: Ukrajina
Da Orban pokuša nešto sa Rusima, brže bi letio sa vlasti nego išta napravio.
Jedini interes koji ima Mađarska jeste mađarska nacionalna manjina u Zakarpatju, bili je nekih čarki oko osporavanja manjinskih prava.
Jedini interes koji ima Mađarska jeste mađarska nacionalna manjina u Zakarpatju, bili je nekih čarki oko osporavanja manjinskih prava.
-
Maliodmene
#41644 Re: Ukrajina
A jel neko stvarno misli da se moze neko bost sa Amerikancima? Kakve su to glave ? 
-
Naslovnica
-
Naslovnica
#41646 Re: Ukrajina
UK je babo za kurvanjsku EU.
Svaka im čast, i neka su izašli iz ove i ovakve EU.
- Haris.ba
#41647 Re: Ukrajina
Jos ako im obecaju dio Ukrajine koji Madjari hoce....ljubicasti limun wrote: ↑25/02/2022 22:28
Ovakva Orbanova Madjarska ce prije biti saveznik Rusiji, nego prereka.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#41648 Re: Ukrajina
Ja kažem šta im je mogući plan, a ne šta bi moglo biti ili ne biti.Hajvan wrote: ↑25/02/2022 22:26tise vec predo?sehohari wrote: ↑25/02/2022 22:04
Ništa neočekivano... nažalost. Ne naoružava se Vučko džaba, ne boj se.
Mnogi pričaju ovdje o Srbiji kao ruskoj enklavi. Ali zaboravlja se da, ako Putinu ovo uspije, "njegova" Ukrajina graniči sa Mađarskom, koja već više naginje Moskvi nego zapadu.
I onda "lagano" zastrašujuća osovina Rusija-Ukrajina-Mađarska-proširena Srbija, koja bi sa puno jačom snagom natjerala Podgoricu na regime change. I eto ti evropa presječena na pola. Gore nego u hladnom ratu.
Nisu enklave ni loše ako ti budu baza za daljnje širenje.
bez ispaljenog metka?
ccc
Poslije ovoga, ništa nije isto. Fakat.
Da sam prošle sedmice bilo koga - u Bosni, Njemačkoj, Francuskoj ili SAD-u - pitao da li će Putin drugu najveću zemlju evrope tek tako napasti, poslije nekoliko sedmica upozorenja Amerike i na očigled svjetskih reflektora, ljudi bi mi se smijali.
A i sa našim "komšijama" vazda moraš biti oprezan. Ne bi me iznenadilo da je Vučić još davno ovakvu ludost Putinu još davno predložio.
- kamberovica polje
#41649 Re: Ukrajina
Oni su geoploitički kurvaluk i izmislili.Naslovnica wrote: ↑25/02/2022 22:35UK je babo za kurvanjsku EU.
Svaka im čast, i neka su izašli iz ove i ovakve EU.
- Bloo
- Globalna šefica
#41650 Re: Ukrajina
https://pescanik.net/ukrajina-tragican-gubitak-nade/
Ukrajina – tragičan gubitak nade
MASHA GESSEN
„Slušaš li Putina?“ Neočekivana poruka od prijateljice iz Moskve stigla je u ponedeljak, negde oko 20. minuta govora ruskog predsednika, u kom će on obznaniti priznanje dve istočne oblasti Ukrajine kao nezavisne države i praktično izložiti svoje razloge za lansiranje nove vojne ofanzive protiv ove zemlje. Da, slušala sam ga; u tom trenutku, Putin je rekao da Ukrajina nema istoriju legitimne državnosti. Kad je govor završen, prijateljica je na Fejsbuku napisala: „Ne mogu da dišem“.
Pre 54 godine sovjetska disidentkinja Larisa Bogoraz je napisala: „Postaje nemoguće živeti i disati“. Spremala se za očajnički protest: osmoro ljudi je izašlo na Crveni trg sa transparentima da osude sovjetsku invaziju na Čehoslovačku. Uvek sam ovu Larisinu belešku razumela kao izraz stida – bespomoćnog, nemog stida građanke koja ne može ništa da uradi da zaustavi agresiju svoje države. Ali u ponedeljak sam shvatila da te reči izražavaju još nešto, nešto što moja prijateljica u Rusiji oseća pored stida: tragediju koja je smrt nade.
Za neke sovjetske intelektualce, Čehoslovačka 1968. predstavljala je mogućnost drugačije budućnosti. Tog proleća pokazalo se da je Čehoslovačka deo šireg sveta, uprkos tome što pripada sovjetskom bloku. Rukovodstvo komunističke partije Čehoslovačke pokrenulo je reforme. Izgledalo je da bi, posle terora i Hitlera i Staljina, ipak moglo biti slobode govora, slobode okupljanja, slobodne razmene ideja u medijima, pa čak možda i izbora u istočnoj i centralnoj Evropi, a da se sve te promene mogu ostvariti mirno. Čehoslovaci su to zvali „socijalizam sa ljudskim licem“.
U avgustu 1968. sovjetski tenkovi su zaustavili Praško proleće u Čehoslovačkoj i slomili nadu širom sovjetskog bloka. Ništa ne sme da odstupa. Postalo je nemoguće živeti i disati. Tada je osmoro moskovskih poznanika, bez mnogo diskusije i koordinacije, izašlo na Crveni trg i razvilo plakate na kojima je pisalo „Za našu i vašu slobodu“ i „Dalje ruke od Čehoslovačke“. Svi su uhapšeni, a sedmoro je osuđeno na zatvorske kazne, psihijatrijsko lečenje i kućni pritvor.
Ukrajina odavno uliva nadu maloj manjini Rusa. To je zemlja koja sa Rusijom deli zajedničku istoriju tiranije i terora. Izgubila je gotovo 4 miliona ljudi u namerno izazvanoj gladi 1931-34, i još nebrojeno mnogo kroz druge oblike staljinističkog terora. Između 5 i 7 miliona Ukrajinaca umrlo je za vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije 1941-44, što uključuje i milion i po Jevreja ubijenih tokom takozvanog holokausta streljanjem. Baš kao i u Rusiji, nije bilo preživele porodice koja na neki način nije bila pogođena užasima i staljinizma i nacizma.
Posle propasti Sovjetskog Saveza 1991. i Rusija i Ukrajina nastojale su da stvore nove identitete. Oba društva bila su pogođena siromaštvom, korupcijom i rastućom nejednakošću. Oba su imala lidere spremne da lažiraju izbore kako bi ostali na vlasti. Ali 2004. Ukrajinci su ustali protiv nameštenih izbora i nedeljama kampovali na Majdanu, kijevskom Trgu nezavisnosti. Najviši sud u zemlji naredio je ponavljanje glasanja. Devet godina kasnije, kada je predsednik prodao zemlju Rusiji i poništio dogovor o pristupanju Evropskoj uniji u zamenu za 15 milijardi ruskih zajmova – Ukrajinci različitih političkih uverenja ponovo su izašli na Majdan. Stajali su tamo danonoćno, po ledenoj zimi. Ostali su i kad je vlast pucala u njih. Preko 100 ljudi je izgubilo život pre nego što je korumpirani predsednik pobegao u Rusiju. Spremnost da se umre za slobodu postala je deo ne samo ukrajinske mitologije, već proživljenog iskustva.
Mnogi Rusi – i većina koja podržava Putina i manjina koja mu se protivi – pratili su ukrajinske revolucije kao da posmatraju odraz budućnosti same Rusije. Kremlj se još više uplašio protesta i još žešće udario na svoje protivnike. Neki iz opozicije su verovali da će, ako Ukrajinci osvoje slobodu, Rusi biti sledeći. To je bila ta nada, osećaj da naša istorija ne mora biti naša sudbina. Možda ipak budemo dovoljno hrabri i odlučni da osvojimo svoju slobodu.
U ponedeljak Putin je napao taj osećaj nade tokom svog jednočasovnog bulažnjenja. U ulozi istoričara amatera, koju je već igrao proteklih godina, Putin je rekao da je ruska država nedeljiva i da su principi na osnovu kojih je bivša sovjetska republika stekla nezavisnost 1991. bili nelegitimni. Praktično je proglasio kraj post-hladnoratovskog poretka, da je istorija sudbina i da Ukrajina nikad neće pobeći od Rusije.
Hana Arent je primetila da totalitarni režimi proglašavaju izmišljene zakone istorije i onda ih sprovode u praksi. U utorak je Putin od svog marionetskog parlamenta tražio ovlašćenje za korišćenje sile u inostranstvu. Njegov cilj je jasan: u svom govoru označio je ukrajinsku vladu kao radikalnu grupu koja sprovode volju svojih američkih gospodara. Kao samoproglašeni uterivač zakona istorije, Putin je stvarao uslove da iz Ukrajine ukloni postojeću i instalira vladu koja bi po njegovoj zamisli sprovodila volju Kremlja.
Putin očekuje uspeh jer je u stanju da savlada Ukrajinu vojnom silom i zato što zna da je pretnja silom delotvorna protiv nenaoružane opozicije. Putinov glavni protivnik, Aleksej Navaljni, nalazi se u zatvoru; vođe njegovog pokreta su iza rešetaka ili u egzilu. Broj nezavisnih novinara u Rusiji već je zanemarljiv, dok mnogi od njih takođe rade iz egzila, za malu publiku, jer država blokira pristup mnogim takvim sajtovima, dok druge označava kao strane agente. Putinovo zveckanje oružjem protiv Ukrajine izazvalo je malo protesta – manje od onih protiv aneksije Krima pre 8 godina. U nedelju je šestoro ljudi privedeno zbog protesta na Puškinovom trgu u centru Moskve. Jedna od njih držala je plakat na koma je pisalo „Dalje ruke od Ukrajine“. Drugi je bio 80-ogodišnji bivši sovjetski disident.
Putin ne može da zamisli razmere i vrste otpora koje bi mogle da ga dočekaju u Ukrajini. To su ljudi koji su bili na smrt rešeni da stoje na Majdanu, koji su se 2014. digli na oružje da odbrane Ukrajinu od ruskog napada. Neopremljeni i neobučeni, u rat su ušli dobrovoljci iz svih oblasti života. Drugi su se masovno organizovali u višegodišnjem prikupljanju opreme i potrepština za borce i one koji stradaju pod okupacijom na istoku. Kad se Putin suoči sa ukrajinskim otporom, odgovoriće na jedini način koji poznaje: razornom silom. Gubici života biće strašni. Pred tim prizorima biće nemoguće živeti i disati.
The New Yorker, 23.02.2022.
Prevela Milica Jovanović
Peščanik.net, 25.02.2022.