Leopard_SA wrote: ↑25/02/2022 12:51
dječak sa šibicama wrote: ↑25/02/2022 12:41
Gdje sam ja napisao "beskoristan"?
To si ti dopisao.
Zastario, itekako. Valjda su ga sa smetljista pokupili pa poslali na Kijev.
Po cemu zastario? Vidim da si ekspert za vojnu tehniku pa se nadam da mi mozes objasniti navedeno?
Kad vas dvojcu vidim sto se raspravljate oko t90 smjesno mi je.
Taj tenk ja ne bi svrstao cak ni u top 5 najboljih.
Ko ne zna T90 je obicna inacica t72
I taj tenk je razvijen kasnih 80tih, donedavno ri tenkovi nisu imali osnovne stvari koje zapadni tenkovi imaju, jedna od je da Komandir nije uopste imao Flir ekran.
Oklop im je veoma fragilan i nije ni priblizno dobar kao npr Abrams.
Top im ima veoma slabo spustanje gore i dole zbog niskog profila tenka to znaci da je idealan za ravnice ali ne vodi ga blizu brda i planina.
Mislim da cak i danas danas nemaju paravan Americkog Link16 sistema ko ne zna sta je to rado cu vam objasniti.
Link 16 je platfoema za komunikaciju i djeljenje informacija na bojistu, taj sistem je uvezan u SAD vojsci u oklopima, avijaciji, brodovima itd. Jedinice na bojistu uzivo dijele radarske i druge informacije i takodjee dijele obavjestajne podatke.
Sa tim sistemom generalstab i jedinice na terenu imaju pa skoro real time podatke na ekranu o svojim jedinicama ali i o neprijatelju.
Rusija je razvila nesto slicno ali s puno slabijim performansama ali nastranu to glavna boljka sistema je nedostatak novca da se isti ugradi nasiroko u kopnenoj vojsci, avijaciji i mornarici.
Zbog toga Ruska vojska ima problem s komunikacijom s svojim jedinicama, sporost i tromost u lancu odlucivanja i obavjestajnih podataka, problem jedinica koje ne znaju situaciju na terenu uzivo i sto je najbitnije uzasno losa suradnja kopnene vojske s avijacijom.
Upravo iz tog razloga je Ruska avijacija uzasno inferiorna naspram americke.
Zamislite scenu imas 10 aviona lete daleko jedan od drugoga, imas Awaks, kopnene resurse PVOa i live feed vojne obavjestajne, cim jedno od tih jedinica vidi neprijatelja svi ostali tacno znaju gdje je, sta je, kud ide itd.
I onda organizovano krece napad na neprijatelja.
Ruski sistem ne moze ni 10% ovoga