Hakiz wrote: ↑25/02/2022 12:35
Vako će to bit:
Rusi će okupirati Ukrajinu, za koju sedmicu će zapad reći da sankcije nemaju smisla, samo će patiti narod Rusije a Ukrajina je već gotova stvar, ukunuće sankcije i business as usual.
Sve više sam sigurniji u ovo što sam ranije napisao, posebno ovo boldirano, što nije u velikoj koliziji sa tvojim postom:
Vrlo moguć scenarij.
Ako se malo bolje pogleda, sva sranja u i oko Ukrajine su krenula nakon sastanaka RUS-ZAP.
Mnogi analitičari su tada bili stava da će se u januaru znati koji je dogovor postignut, shodno dešavanjima u BiH i kad malo retrospektivno pogledamo razvoj događaja tu imamo:
- Sankcije u BiH - januar
- Proširene sankcije u BiH - februar
- Gomilanje ruske vojske na granici Ukrajine - januar
- Priznavanje Luganjska i Dombasa - Februar
- Invazija na Ukrajinu
sa druge strane imamo
- Šutnju Rusije (poneke prijetnje, prvenstveno Avazu i koškanja ambasadora SAD-a i RUS u BiH ne brojim) na sankcije u BiH
- Šutnju Rusije na proširene sankcije u BiH
- Medijske osude sa Zapada zbog gomilanja ruske vojske*
- Prve sankcije zbog priznavanja separatističkih pokrajina*
- Sankcije zbog invazije
* Naravno, Zapad neće tek tako dopustiti realizaciju mogućeg dogovora i trgovine koju @p206 spominje, već moraju malo, u stilu Tarantina, dramatizovati stvari, a u suštini, neće uraditi ništa.
Upravo zbog ovog svega, vjerujem da je ovo dogovor sa Rusije i Zapada. Nakon aneksije Ukrajine, ide se u pregovore, vjerovatno i u neki namješteni referendum u kojem će se 90% Ukrajinaca izjasniti da želi pripajanje sa Rusijom, definisaće se jasne granice Rusija - NATO sa mrtvom stražom i ide se dalje kroz život.
A mi?
E mi bi onda, zajedno sa Srbijom definitvno upali u sferu interesa Zapada i EU, i koliko god to zvučalo strašno, bićemo pod zapadnom čizmom i napokon možemo očekivati da se počne uvoditi neki red u države Zapadnog Balkana. Srbija će ući u NATO (htjeli ili ne, niko ih neće ni pitati, kao ni nas), mi također, vrlo brzo nakon toga ćemo pristupiti EU i to je kraj naših patnji. Reljef Zapadu odgovara, ubio se prostor za razmještaj vojnih baza, i mi smo zapadu bitniji od Ukrajine i to neuporedivo. Ukrajina je uvijek za Rusiju bila domaće inostranstvo. Da si pitao bilo kojeg Amerikanca gdje se nalazi Černobil, ko iz topa bi rekao u Rusiji.
A Ukrajina?
Ukrajina će biti pod ruskom okupacijom. Ako ništa, sličan su narod i, u jednu ruku, biće im možda i bolje pod Rusima, nego ovako, budući da je Ukrajina najkorumpiranija zemlja u Evropi, politički nesređena, u kojoj je zaposlenost jedva 20%, i kako god okrenuli i obrnuli, u sklopu Rusije će im biti bolje nego sada. Koliko je jadna Ukrajina, govori podatak da je jedna jadna i nikakva država, kao što je Bosna, za Ukrajinu Švicarska.